Wednesday, March 31, 2010

6 comments 12:08 PM

opinion: post-wed attire

Posted by ally - Filed under , ,
Peeps..hehe..=)

Oleh kerana pakej photog yg sy ambil sdh terselit event utk post-wedding, so, sy meng’google’kan diri utk mencari attire yg sesuai utk post-wed..oleh kerana ini adalah post-wed not pre-wed, so, kami bole posing mengikut suka hati kami tanpa memikirkan halal haram n tanpa memikirkan betapa gedix nya pandangan org pada kami..hehe...tu yg suke tu..

Sy tidak menetapkan ape2 tema utk post-wedding nih..Cuma mau besantai2 dgn hubby (sekarang masih tng..lom nek pangkat lagi)..lagipun Cuma 2 jam photoshoot je..kalo bertema2 maunya mengambil ms yg lebih dr 2 jam kan..suke juga tgk photoshoot yg bertema2, namun, kerana budget n masa yg tidak mengizinkan, so, bole postpone.itu pon kalo masih ada mud nak bergambo sakan after this...ooow...sy sgt pemalu (chop..mcm x kene je ek)..

Sy suke pic2 camni...couple santai sgt..pakai kemeja pon x de la sama kaler..tp tetap nmpk loving..hehe..perlu ke ek pakai bj kaler sama..kalo x sama bole x? Tentu la bole..cuba tgk pic nih..

Cantik je kan diorg..even x pakai kaler yg sama.. picca credit to here


N i’m in love with this pinky..selamba je that man wear pink attire...bukan soft pink tau..ni hot pink..tp maybe sebab diorg pon kulit putih..mcm sy n en.tng ni sesuai ke..hehe..tp sgt suka juga ngan dress gal tu..lawanya..kalo pakai cardigan, tudung masuk kedalam n pakai seluar jns skinny, tentu cantik...dpt bygkan x? Hehe..p krg sesuai ngan sy la..lantaran bentuk tubuh ku yg sdg membesar dgn hbtnya..hehe..


Juga suka mcm ni..cume nmpk skema je..knp skema?sebab that man pakai kemeja lengan pjg + dia tuck in...tp cantik juga..ala..diorg ni mmg comel2..haha..pakai ape2 pon nmpk cantik..



Gambo2 atas ni sume pre-wed. Tp sama je kalo post-wed pon..Cuma post-wed, sy berangan2 mau pakai sebegini..
picca credit to here


Suke baju bride tuh...suka sgt..hehe..tapi kaler biru pulak, tp ok je kaler biru tuh..

Mau cr baju begini, tp nak kaler putih..
Wala2..asyik kaler putih je..kan dah biasa dah org wat photoshoot kaler putih..hehe..mmg la, tp itu org lain..bukan saya..suka hati la nak kaler putih pon..ni utk kepuasan diri sendiri tau..maklum sj la..selain cadar nak kaler putih, sy juga mau slh 1 attire sy kaler putih..so, x kisah la kalo choose putih utk post-wed pon..
So, start hunting for this very soon..

ally: asyik sgt tgk pic2 kat google nih..terlupa pula mau survey bj en.tng..hehe..bj pinky bole?hehe..the hot pinky..
Continue reading...

Tuesday, March 30, 2010

4 comments 3:57 PM

la..la..la...ooo..la..la

Posted by ally - Filed under ,
hehe..giles sekejap okey..
setelah lama mencari (x lah lama sgt..hihi)..n due to some reason, akhirnya saya sudah memilih OP sy..
oooo..la..la..sgt seronok..
 kalo based on previous entry (x bole lak nak link entry nih..adoi hai), patutnya dah lama dah sy pilih OP..
tp due to some reason juga saya tidak memilih that OP..
bukan la cerewet, cuma, sy tidak berbudget besar utk melaburkan duit sy pd establish OP..
so, ikut kemampuan kami sj..tp harus di igt, bukan semua establish OP dpt menghasilkan product yg baik..ini realiti coz ada juga kwn2 sy tidak berpuas hati dgn hasil2 mereka yg ternama..so, choices is in our hand..sy mengharapkan hasil keje OP sy ini kelak dpt memuaskan hati sy yg buta seni nih..hehehe

presenting my OP, warnamata

pakej yg di tawarkan sgt2 menarik..
so, big no to survey2 + tny2 quotation, coz tng sy pon approve kami memilih warnamata..

sila lyn pic di bwh..




*picca credit to warnamata

saya sgt2 bersyukur akhirnya pencarian sy berakhir..

ape yg sy dpt dr pakej yg sy ambil, sgt best..transportation charges cuma rm50 je..hehe..eh, lupe nak gtau en jasrizal (warnamata) ni based kat melaka..lama gak la sy aim keje2 dia..hehe..

sy juga dapat menukar sesi berinai kepada sesi post-wed..ini kerana tiada majlis berinai di pihak sy....hope dia xde ape halangan la pada hari tersebut..hehe..

mau reveal ape yg sy dpt dgn harga rmxxxx:


yg sesi berinai tu dpt tukar ke post-wedding, 2 hours photoshoot di bandar melaka, n mskkan 1 page dlm custom album..sgt suka dpt bekerjasama dgn org yg bole bertolak ansur..itu yg paling penting..yippeee...sy xtau ni murah ke mhl sebab sy bukan dr bidang ini..dan sy juga tidak mempersoalkan harga2 yg photographer letak coz sy tau peralatan mereka bukannya murah + custom album juga bukan murah + plg penting kreativiti mereka mengambil gamba n buat editing juga bukan mudah...

utk majlis berinai n bertandang di umah en.tng, kami telah bersepakat utk menggunakan khidmat photographer dr pakej andaman tersebut..ini kerama my MIL, suda membuat tempahan..so, sebagai ank yg mendgr kata, kita ikut je la ape yg dia dah decide..

ally: syukran2..
Continue reading...

Monday, March 29, 2010

10 comments 1:42 PM

cadar oh cadar

Posted by ally - Filed under ,
dlm byk2 hal, sy terlupa nak survey + beli cadar..oooowww..kat mn ek nak beli...better beli on9 kah?

sy juga sedang mencari dealer cadar area jhr ni..bole jumpa n tgk koleksi (kalo ada la)..erm...pliz..pliz..help me..mn nak beli ek..

saya nak beli cadar putih suci (hehe..pasal x dpt pakai bj putih time nikah, so, pilihan kaler cadar mau plain...putih la kalo bole)..

jumpa kat beethoven nih...tp lom pnh la beli kat katalog2 nih..nak round ke mall malas la pulak..lagi kalo g sesorg..mati kutu i dibuatnya..haih...

sgt suka ngan cadar nih

ni cadar dr cavini

eemmm...sgt suka..ngidam kaler putih..

if ada sape2 yg jd dealer ke or pnh beli thru catalog ke, gtau la kat sy ni ya..

thanks babes!

update fr googling (tah betui ke x la nih)... cantiknya... picca credit 2 here


ally: obses ngan cadar putih...x dpt kaler putih, kaler krim pon bole la..

Continue reading...

Friday, March 26, 2010

9 comments 1:55 PM

ISU: hubungan jarak jauh

Posted by ally - Filed under
break time...hehe..
sempat bc2 paper virtually...n found this...
dr kosmo: mempertahan cinta jarak jauh
ooooowwww.....artikel yg sgt bersesuaian ngan diri ku..
totally amik dr artikel nih...

Berikut beberapa tip bagi membantu pasangan mempertahankan hubungan jarak jauh:


1) Kepercayaan dan kejujuran

Kepercayaan adalah keutamaan jika mahu perhubungan sebegini berhasil. Tanpa kepercayaan dan kejujuran hubungan akan berada dalam keadaan bahaya. Anda perlu percaya dan berserah pada takdir.

ally: yup..agree..ni adalah sgt2 penting...kepercayaan & kejujuran..barulah hubungan yg terbina akan berkekalan...kalo dah x percaya pd pasangan..byk la timbul prasangka..

2) Komitmen
Komitmen amat penting dalam perhubungan. Jika anda dan pasangan memberikan komitmen sepenuhnya dalam perhubungan, ia akan berjaya. Faktor jauh atau dekat sama sahaja, cuma perhubungan jarak jauh lebih banyak cabarannya. Apa pun ia terpulang kepada individu.

ally: fuuuhhh...kdg2 sy sendiri terabaikan tng (coming soon, 2 be hubby..ehe..)..tp ape kan daya kita manusia biasa yg juga punya lain2 komitmen..hrp2 en.tng memahaminya...sooooorry..

3) Selalu berhubungan

Komunikasi amat penting. Walaupun tidak dapat berkomunikasi secara bersemuka atau secara langsung, anda dan pasangan masih boleh berhubungan dengan mengutus surat, e-mel dan menelefon.

Ia penting bagi mengelakkan pasangan mengisi kekosongan yang ada dengan mencari keseronokan dengan orang lain. Mungkin ia bermula dengan mencari teman untuk makan, bersukan atau sebagainya, namun ia mungkin akan membibitkan rasa cinta antara si dia dan teman baru.

ally: ya..ini seriously sgt2 penting..less communication means of trouble..tp ye la..kdg2 kalo msg2 or calling2 yg terlalu kerap bole merimaskan..misalnya every hour nak call juz to check out kita kan mn..ooow..kalo kene kat sy la, angkat kaki n lari..hehehe..tp lain org lain cr nya..maybe the one who act like that juz want to show how caring they are..not 2me...

4) Jangan letakkan banyak harapan

Setiap individu sememangnya mengimpikan perhubungan yang berakhir dengan kebahagiaan, namun jangan sekali-kali meletakkan harapan yang tinggi dalam perhubungan sebegini kerana dikhuatiri akan menyebabkan kekecewaan yang tragis.
Bukan bererti anda tidak perlu serius dalam menjalinkan hubungan, cuma jangan letakkan harapan 100 peratus terhadap hubungan cinta jarak jauh sebegini kerana perhubungan sebegini sukar dan berisiko tinggi.

ally: ye..risiko yg sgt tinggi...

5) Kesetiaan
Perhubungan sebegini memerlukan kesetiaan antara pasangan yang bersungguh-sungguh dan ikhlas. Jika tidak hubungan tidak akan berjaya.
Kebanyakan pasangan yang tiada sifat ini akan putus terutama melibatkan pasangan yang baru diperingkat bercinta kerana tiada ikatan. Dalam kes ini, kebiasaannya lelaki lebih kerap berlaku curang.

ally: kurg setuju bab lelaki skrg kerap curang..perempuan pon sama je..i do see my frens being like this...curang...oh no..mmg sgt x setuju..pd sy mn2 org yg bersikap curang nih, masih belum ada rs komitmen dlm diri..x suka2...walau ape pon alasannya, ia tetap sikap yg tidak baik

6) Emosi

Jangan terlalu beremosi ketika berjauhan kerana faktor jarak dan jarang bertemu muka membuatkan anda sering menaruh prasangka buruk. Kawal emosi sebaik mungkin dan perlu berfikiran positif bagi mengelakkan pergaduhan.

ally:hehe..yg ni sy akui ssh juga nak manage emosi sy..hehe..bygkan la everythg kene wat sendiri..bila g mn2 kedai utk surveying..people keep asking, tng mn? knp x bw tng? kalo bw kan bgs...adoi..ya..kdg2 hati terasa juga..tp sy juga seorg wanita yg berdikari (poyonya..hehe)..bg sy jika hal itu sy bole settle sndiri, wat ape pula nak libatkan tng sy..nak balik sini, bukan sng nak dpt cuti, bukan sng nak skip keje n higher cost juga..so, any tiny matters, sy leh wat sendiri..dgn jayanya...=)

ally: masih mencari2, berusaha dan bertawakal agar en.tng dpt membina kerjaya di johor..(bt pht especially..ni cam payah je)..sy mahu mencium tgnnya sebelum pegi keje..mau dia memaafkan segala kesalahan sy, sebelum sy tido...omg..i'm really2 want this...=(
Continue reading...

Thursday, March 25, 2010

7 comments 4:31 PM

diy frames

Posted by ally - Filed under
baru je terjumpa this site : brickcitylove sementara tunggu student2 ku install PLC program, sempat lagi daku surfing2..n found this diy project..kagum2..

sgt kagum ngan this...


oooo..sgt la suka..lagi2 cara dia wat wording kat frame tuh..articstic sungguh...

nak diy? haha..mcm ssh je..lagi2 la tgn keras mcm diriku ini..
last time potong2 kayu ni time belajar mengegas dulu..hehe..
ooo..cantiknya..ada x yg nak offer diri wat kan..haha..giles..

mn tau leh wat deco2 kat pelamin or for photobooth...

santeknya....

ally: mau memujuk abah wat kan..hehe..x pon tlg2 gergaji..biar sy je yg pake memaku...best2...


Continue reading...

Wednesday, March 24, 2010

2 comments 6:52 PM

tag vs award

Posted by ally - Filed under ,
gulp...kene tag ngan elyina juga dpt award dr aim
gulp..kene juga menjawab tag ini..erm...x pnh wat n menjwb pon..tp b4 balik nih..wat juga la..

thanks to both of u...=)

tag

1) siapakah diri anda di rumah?
oooo...sy mcm anak sulung..sdg menjaga ibu yg tdk berapa sihat juga menjaga atok sy..seorang yg rajin main2 ngan kucing tp sgt malas nak bg mkn..hehe..

2) siapakah diri anda di samping rakan?
saya seorang yg kepoci...tp kepoci bertempat la ye..seorg yg serius juga ketika belajar (poyo je)..seorg pendengar yg baik..hehe..tah ek..kwn2..pliz...

3) 5 benda yg anda idamkan tetapi masih belum tercapai
rsnya lebih dr 5 benda...hehe..
a. mahu bahagiakan mak n abah yg byk berssh pyh demi sy
b. mahu menjadi seorg lecturer yg berdedikasi (poyo lagi)
c. mahu pergi pulau sipadan..jatuh chenta ngan pulau ni sejak zaman sekolah lagi..
d. mau menjadi isteri dan ibu yg terbaik (poyo juga)
e. mahu pergi menunaikan haji..wah..yg ni mmg dlm future planning

4) siapakah nama pasangan anda?
la..yg ni dah byk kali sebut kot dlm blog nih..hehe..no need to reveal again..malu..

5) ceritakan 5 perkara yg paling anda suka tentang pasangan anda
ni juga lebih dr 5..hehe..
a. pandai masak ns lemak juga chicken chop..sy sgt suke sbb sgt sedap..
b. sebab dia manja (manja dgn sy je la..hehe)
c. sebab dia sgt hormat pd family..so, mcm mn dia treat family dia n family sy, itula yg membuatkan sy makin jth chenta dgnnya..
d. sebab dia suka kanak2..sedangkan saya a little bit rs rimas..baby xpe..haha..xtau la bila jd mama nt camana..
e. sebab dia menerima diri sy seadanya..sy x cantik..sy x pandai masak..sy x pandai jahit menjahit nih..sy..sy..byk kekurangan pd diri sy nih..

6) bila tarikh anda couple?
erm..biarla rahsia..hehe..yg ptg thn 2005

7) apakah kenagan pahit anda bersama pasangan anda?
erm..tah ek..x pnh la terpk ada kenangan pahit...eh..ada la..kami kenal sejak 2002..kenal tu means kwn la ye..kwn2 biasa..lom luar biasa lg..tp around 2003-2004, kami x bertegur sapa..ermm..tp juga suda lupa sebab ape..hehe..

8) lagu tema cinta anda?
lagu yg sedap2 je..xde yg specific..

9) ape perubahan yg anda ingin lihat pada pasangan anda?
nak tgk dia jd shrek..hehe..bole ke?

10) tag 10 rakan anda yg lain
ooo mak aih..ramainya..n mostly rsnya dah buat kot..tp ni sj la sy list kan..kot2 dah tertag tu xyah la wat lagi ye..hehe..mereka yg bertuah adalah:

a. fasha
b. yanie
c. fafau
d. kay kamal
e. errina
f. nana
g. dedek
h. shazzy
i. ira
j. fieraz

award


terima kasih aim..

kena bg kat 20 bloggers lain..
oh ya..10 award ku beri kepada bloggers yg tersenarai di atas..
10 lagi kat bwh ni ya..sila la amik...

g. aina
j. dila

fuuuhhh..abis pon..hehe..abis suda..mn yg dah dpt tu xpe la ye..x sempat nak round 1,1, nak check dah dpt lom..

ally: terima kasih kawan2...


Continue reading...
2 comments 5:49 PM

peristiwa semalam

Posted by ally - Filed under
erm..xtau nak start camana..tp semalam ms balik umah, nmpk ada 3 ekor kitties yg org buang berdekatan ngan umah ku...ohoi..sgt la cumel..tp mak awal2 lagi dah berpesan ..x mo kitties tuh..cian tau diog nih..kecik2 lagi dah di buang..kan masih menyusu lagi nih..tah mn tah mama mereka...sila la tgk...cumil kan..

oopss..pic 1 (dr kiri, ats ya) sampai pic 5 adalah kucing2 di umah atok sedara sy @ atuk fasha..ada 12 ekor kucing rsnya..hehe..sgt ramai..oh ya, pegi melawat atuk sedara sy yg x berapa sihat ini...di samping membawa atuk sy bertemu abgnya...
pic 6-9 adalah kitties yg telah di buang ke umah sy..tp skrg dah xde dah..kwn abah dah amik 2 ekor..sekor lagi mak bg kwn dia..erm..comelnya mereka..belum sempat bg nm juga..n sume jantan..

semalam juga kwn abah dtg hantar kayu2 bakau utk kenduri sy nt..sgt byk..mcm la nak masak utk ribu riban nya guest...n sgt murah juga (upah untuk cr + transport + upah potong n angkat) hanya rm140..tp kayu2 itu sgt la byk..

sgt gembira juga kerana majlis sy bakal melibatkan org2 kg juga saudara mara since ianya dibuat secara rewang..sgt2 happy..

ally: teruk betul..nmpk kayu je dah suka..hehe..
Continue reading...

Tuesday, March 23, 2010

6 comments 3:25 PM

lunch box

Posted by ally - Filed under ,
many3x thanks to aim for this info..
juga sudah mendapatkan quotation from aim & Norellena (sales admin of PPH paper product)..

sgt2 gembira dengan info ini..juga respon yg sgt cepat + frenly from PPH (betul la aim kata yg ellena ni frenly..rajin jwb emel..hehe)

i am interested on this: lunch paper box


oooo..sgt classy n environmental frenly..harap2 parents ku bersetuju...practical x eh..majlis sy xde doorgift..yg ada cuma berkat gift (bole ke guna istilah ni...hehe)..

another product by PPH

 ya..perlu dptkan persetujuan mereka dahulu..mungkin practical n mungkin juga tidak..mungkin juga guna tupperware biasa je tu...emmm..oke, balik nt bincang...

ally: suda terjatuh hati pada lunch box..
Continue reading...

Monday, March 22, 2010

2 comments 1:51 PM

after 4 month_part 2

Posted by ally - Filed under , ,
amboi..siap ada part 2 lagi..hehe..bukannya ape..update basi punya..walau ape pun mau update juga ape terjadi kala en.tng blk jhr..n blk klang..(ewah..dah guna perkataan 'balik' untk klang..ehem..nmpk sgt x sabo..hehe..perasaan sungguh)...

@ batu pahat


kami byk hbskan masa jln2 cr mkn + jln2 g fitting..


ni abiskan masa mkn di pantai myk beku...jenuh nak menuju ke sini..ngan jln yg x rata + mcm ular kene palu, tp, en.tng dgn rela hati bw daku ke sini..sebabnya sy sgt mengidamkan mee bandung kat sini..sgt3 sedap..highly recommended.. sempat juga ke D'Impian kopitiam..nothing special here..not recommended..hehe..ni second time g sini..bw en.tng g sini coz nak menunjukkan kpd beliau bhw di pt raja ada kopitiam..but x sedap..ooooopsss...sowiiii to the owner ya..ooo..n i'm really heart on air dlm botol kaca itu...tp kalo beli pon x tau nak wat ape..or can it be 1 of deco on main table nt?emmm..idea..=)

juga suka masa2 ini...masa amik en.tng di senai airport, abah ikut sekali..pasalnya beliau tdk yakin sy dpt sampai ke tempat yg di tuju dgn jayanya..hehe..pulak dah..ape yg wat sy gembira ialah, selain dpt jumpa en.tng, sy sgt suka tgk this 2 men talking 2 each other..en.tng sgt2 behave...n abah juga sudah mula bahasakan diri as 'abah' towards en.tng..wow..no pakcik..pakcik..hehe..i'm really` touched...=)

(my abah n en tng-really2 love both of u...br sampai, sdh dera en.tng drive..dia kata seram je ddk blkg n sy drive...hehe...nmpk sgt sy drive bhy ye?..ish3..no worry la..sy ni sopan santun tau ms drive..tipu je)


(sy-nmpk bhgian kaki sj-suda gemuk-buku hutang...hehe..itu adalah buku teman sejati sy..kemana2 ku bawa..buku list khwn, resit2, budget2 n mcm2 lagi-burok beno rpnya..-mls nak pakaikan baju kat dia)


@klang


x amik byk pic coz malas..hehe..btw, kakak en.tng sakit..xtau la sakit ape sebenarnya..ssh nak describe kan..dan ini sedikit sebanyak membuatkan sy sgt2 riso..sy kesian ngan family en.tng..mn nak pk kan psl majlis kami n mn pulak nak bw kakak en.tng pergi berubat..what i'm able 2 do is praying so hard for her to recover..

sempat juga sy g fitting baju..pilih baju persalinan..utk mlm berinai, MIL mahu kami pakai songket..hehe..sy mengikut sj..x kisah juga coz, pilihan MIL cantik juga...juga 2 persalinan..yg ni sy yg pilih dgn bantuan n pendpt mereka..xtau la berjaya ke tdk pakai gaun + indian attire nih..hua...takut nmpk pelik je..n kakak andaman tu kata sy ni kurus...(dlm hati berbunga2...)..ye je la kurus..

ni baju2 yg ada kat butik elegant (kalo x silap la)..cawangan je kat pandamaran nih..butik dia juga ada di bangi..

(sy suka baju kelabu tu....santeknya...tp x dpt pakai..)


(suka juga baju ni..tp kebaya pendek pulak..)


(tah nape tah sy amik pic ni..x amik full baju tu..kain jns meleret2..i like..=))

itu je la yg sy bole update..ttg bj2 yg bakal sy pakai nt, x bole la nak upload..hehe..selain dr bj2 nya belum siap..kene la surprise2 juga..perasaan..hehe..

ally: x sbr nak fitting the real bj nikah...sudah redha..juga excited..
Continue reading...

Saturday, March 20, 2010

8 comments 5:46 PM

kursus kahwin

Posted by ally - Filed under
wow..ticker semakin...semakin..hampir..alamak....3 months++++ to go..ehem..

baru abis attend first day of kursus kahwin..sgt seronok ok..penceramah yg best...dok gelak2 saja..padahal ape yg di sampaikan is soooooo serious....hua..takut juga mahu kahwin..kursus di buat di uthm saja..dah berapa kali sy dok postpone kursus nih..so, dgn x berapa sihat lagi, tetap menggagahkan diri pergi kursus..semoga saya dapat menggunakan segala ilmu yg diberi..terimas..=)

n one of the ustaz show us the 'seram' video..siap pesan lagi, jgn pas ni takut nak bersalin sudah..ayyo...terasa sakit2 1 badan bila melihatnya..

will update later ya..mau balik..nak g hotel pelican, hantarkerepek2 pada kwn abg sy...oooow..abg betul ya..bukan en.tng..

ally: have to get ready to being a woman..not a gurl..=) that differ a lot babes!
Continue reading...

Friday, March 19, 2010

2 comments 12:27 PM

en.tng@pengapit

Posted by ally - Filed under
weekend ri tu (13 & 14 mac 2010), my en.tng jd pengapit untuk kwn baik dia..latif..

untuk pengantin: latif & rauddah: SELAMAT PENGANTIN BARU..SEMOGA KEKAL HINGGA KE AKHIR HAYAT..AMIN...

ni pasangan pengantin...attire in black..lawa juga..cuma di hari kejadian, punya la panas cuaca..ak xtau la mcm mn diorg leh bertahan ngan pakai baju yg absorb haba tu..fuuuhhhh...diorg xde sanding2..terus g mkn beradap..menurut en.tng, majlis sebelah pengantin perempuan juga tiada sanding2..ooooooo..


opps..sy menemani en.tng jd pengapit..ermmas a guest only..tercongok la sorg2 kat situ..mkn pon sorg2..but then bkl MFIL ada teman jap..lega rs nya..xde la rs mcm x berteman je..tu la, nak ikut sgt..hehe..

ni lak masa diorg berarak..en.tng sdg mengipas2 pengantin..hehe..nmpk mcm nak amik pic pengantin, but, act, sy mau amik pic en.tng je..dia sdh gemuk..agaknya mknan di sbh sume sdp2 kot..hehe..
sy juga sempat snap this pic..pic 1 dr ats kiri ya; nmpk x bunga manggar (betul ke x la ejaan nih) 2, pada sy cantik..yg atas bungga manggar yg kilat2 tu..biasa la kan, then yg tepi2 tu gula2..trend la agaknya sekarang nih..ramai gak yg sy tgk dah wat cam tu, pic 2 &3,  anak buah pengantin perempuan tlg angkatkan kain yg meleret2 tuh..hehe..sweet..tp kalo gal yg tlg lagi comel kot..btw, ape2 pon kain tu x kotor kan..pic 4, rombongan pengantin perempuan yg x ramai..
oooooww...baru perasan..xde gamba sy ngan en.tng la..`=( sibuk dok amik pic dia je..lupe nak snap pic kami ber2..ooooowwww....ruginya...

ally: nex time, harap dpt amik pic sesama ngan en.tng...gamba terakhir kami, 5 bulan lepas, masa tng..
Continue reading...

Thursday, March 18, 2010

4 comments 4:30 PM

after 4 month

Posted by ally - Filed under
last weekend, en.tng balik sini...fly from sbh only to see me..=) wink..wink..sgt sukeee....
dah 4 month x jumpa dia..ni la last jumpa b4 khwn nt..ye ke? emm..mengikut perancangannya sebegitu la..redha2..xpe..xpe..sy kuat semangat..=)

byk aktiviti, kami g fitting baju kat butik..n discuss byk benda..bila byk discuss, igt settle la..tp byk pula yg x settle juga..xpe la..by time 2 time nt, tentu sume ok..=)

mau update ngan pic ni dulu..
bermula pic 1 dr kiri atas ya...yg tu ms mkn kat gerai ape ek..betul2 depan pusat servis perodua BP..sy suka mkn kat sini psl lontong nya sedap..en.tng mkn ns lemak..nmpk x ada telur kuning kat pinggan dia..yg tu dr lontong sy..sy mmg x mkn telur kuning cam tu..kalo digoreng mata kerbau sekali pun, kuningnya tentu sy x mkn...so, en.tng la yg mkn...

pic ke 2 tu, pic kaki saya (yg beso) n en.tng..hehe..nmpk sgt xde keje...ms ni kami sedang tunggu hadiah kwn kami di balut (pic 3)..sy mmg suke berselipar jepun je..lagi selesa..tp x bole la dicontohi...hehehe..ni kalo mak sy nmpk mesti dia bsg, lec pakai selipar je? x bergaya sungguh...

pic 3- location di square one BP-parkson..xtau nak beli hadiah ape..jd kami bg hadiah album..practical kot..mn tau diorg nak isi gambo2 khwn yg terlebih2 tu..igt nak bg perkakasan memasak or cadar or electrical product, tp mcm dah biasa la pulak bg benda2 tu..

pic 4..hehe..adalah sy yg poyo...ngan berbaju kurung...oooowww..tembamnya sy....

ally: masa tu sgt2 happy..sekarang sudah lonely semula..en.tng sdh balik...=(

Continue reading...
2 comments 10:26 AM

terima kasih

Posted by ally - Filed under
mau ucap terima kasih untuk farahfatihah

dengan syarat2 berikut...
1. thanks and link the person that gave u the award
2. pass to 15 bloggers you've discovered & think are fantastic
3. contact said blog & let the know they've won the award
4. state 7 things about yourself

emmm...15 je bloggers yg leh di beri..emmm..mostly dah dpt kot..dah passing around this award..sy je yg lambat sikit nak pass..hehe..amik la ek..sape2 yg lom dpt tu, mmg kene amik..hehe..

7 things about me:
1. sgt suka brocoli, x suka mkn daging (except daging ayam)
2. love to watch animation film
3. dulu sgt2 suka pink, green..tp sekarang suka sgt grey + black
4. homely type
5. love eating (pasai tu la gumuk)
6. love cat
7. simple person...tp cerewet

emm..tu je la kot..byk lagi thing about me..hehe..mari la besahabat dengan saya ek..

ally: saya juga seorang yg friendly (haha..ye je sy nih)

Continue reading...

Tuesday, March 16, 2010

9 comments 4:07 PM

warna baju nikah

Posted by ally - Filed under
byk nak update..weekend yg lps, sy menghabiskan masa di klang...pegi kenduri+melawat kakak en.tng yg sakit+teman en.tng jd pengapit bestest fren dia+jumpa kakak andaman (wink..wink...suke sgt)+ fitting baju+amik ukuran+ mcm2 agenda..mmg straight full of xtvt..nak jumpa dedek n frens pon x sempat..ape kan daya ku..

actually nak pendpt B2B yg lain..ok x kalo kaler baju nikah cenggini? sila la rujuk gambar baju di bawah ye..

ooo..dalam dilema la sungguh....FMIL x mahu kaler putih untuk nikah..so..pilih punya pilih..kaler2 ala2 krim +ada baby pinky..emmm...ok x?...

yg grooms punya ala2 kaler nih..ada terang sikit....samping kaler light krim sama warna ngan baju saya..en.tng x berapa kisah bab2 kaler nih..cuma saya lebih suka putih suci..emmm..tp dah FMIL yg sponsor, xkan nak reject..btw,lawa juga..cuma saya ni konvensional sikit..asal nikah, dah state dlm kepala mesti kaler putih..emmm..tp lawa kot if guna kaler nih..(sedapkan hati sendiri)..



baju en.tng dah siap..baju saya je lom lagi...baru amik2 saiz..so, diet la dari sekarang..hehe..







ally: konvensional sungguh saya nih..mak sy kata jgn cerewet..lagipon xde la terang benderang kaler baju tu..sy je ni keras kepala betui...
Continue reading...
2 comments 8:34 AM

lamanya..

Posted by ally - Filed under
fuuuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh (yg sgt2 pjg)..lama sggh x update blog..mau bersawang2 nih...lappy masuk hospital...byk sgt penyakit..br je dpt mlm td..sedey sggh psl ada folder yg x dpt diselamatkan..folder yg sgt2 penting..kat situ la simpan sume list2 big day, `kad jemputan yg ku dah design, map lagi, monogram lg..n byk lagi..sedey..xde semangat la pulak nak design kad lagi..jd mengambil keputusan utk tempah je..huaaa...sedey sungguh la...

begitu byk nak update..tp sume pic2 dah transfer ke folder tu..jd tinggal kenangan sudah..mujur la list2 tu sy dah print n tampal je kat buku nota (mcm sekolah la pulak..main tampal2..hehe)

sudah la lappy sakit...ownernya ni pon sakit..

ally: will update later..nak g klinik..oh ya farahfatihah bg award..sat g sy update..

Continue reading...

Tuesday, March 9, 2010

8 comments 1:01 PM

mesti kah?

Posted by ally - Filed under
emmm...br siap maraton tanda project2 design...*sigh*...otak penat..have to t8 a nap...
tp..
ada perkara yg need advices from B2B..

i plan on having the same attire for sanding n outdoor session..is it pelik? or outdoor session have to get differ attire?

sygnya baju sanding pakai sekejap je..dah la baju baru (berangan nih..lom kompemkan lagi)..tb2 rs nak pakai same attire for outdoor..ermmmm..penin2...

photoshoot (will book 2morrow) cover for pre-wed ( 1 hr session), solemnization, reception & outdoor..

OMG..musti sgt penat if outdoor juga hari sama ngan sanding..sempat ke ek?
ke nak arrange for another day?that will adding the cost of attire rented + make up..emmm...
really2 need your advices..


ally: penin..penin..
Continue reading...

Monday, March 8, 2010

25 comments 10:45 AM

andaman batu pahat

Posted by ally - Filed under
xtau nak start mana..lots of things nak story2..hehe..this entry khas utk B2B dari johor especially batu pahat area..ada yg masih lom dpt andaman (mcm sy gak)..so, maybe informasi ini berguna..listed here mana yg i dah survey2 ya..dr perbualan ngan rakan2 juga pengalaman kwn2 mak..n ada juga review sikit mana2 andaman yg sy sendiri pergi survey..emm..tp ada gak yg sy list kat sini, yg saya x g survey pon..mana2 B2B yg pernah guna khidmat2 mereka ni, bole la story2 ya..sy cuma memilih andaman di bt pht sahaja..so, no need for toll or other expenses..selagi bole, mau reduce cost..n sape kata kat bt pht ni xde andaman yg santek2..ada je..if n only if u make many surveying..

ANDAMAN BATU PAHAT
(ewah..dah jadi mcm wartawan lak..hehe)

1. Noraini Andaman
address: 5A, batu 21/2, jln kluang, 83000, BP
contact no: 012-7581257, 019-7744895
description: butik ni lama dah beroperasi..ada sgt byk baju..harga bole la tahan..mostly yg buat majlis kat dewan or hotel, mesti amik package kat butik ni..bole refer sini untuk andaman2 lain..

2. Yats Andaman & Busana Pengantin
address: No.7, jln langkat, tmn indah, 83000, BP
contact no: 013-7563062 (yat), 012-7467026 (mira), 012-7473348 (leeza)
description: ni cawangan ke-2 diorg...hq kat menara bus stand BP (kalo x silap la)..x pnh pun g sini..cume terjumpa their fotopages..kat sini

3. Twin collection
address: No.2, jln langkat, tmn indah, 83000, BP
contact no: 012-6324243 (amy), 019-7401491 (ema), 012-7959288 (azie)
description: refer sini ya..ni pon sy x penah lagi jumpa diorg..tp kwn sy pnh g survey2..mn2 yg x kisah if berurusan ngan golongan 'kakak' ni, bole la ek..suke bj2 diorg, lawa..n kt kwn sy lagi, baju2 kat situ byk pilhan..maybe sy g survey nt..mau cr 1 bj utk outdoor..(berangan je nih)

4. Pesona Andaman Radziah
address: bt 11 1/2, sg lurus, senggarang, BP
contact no: 019-7169414 (kak rudy)
description: andaman ni sy penah g survey ngan kwn sy thn lepas..masa tu sy nak tunang, konon2 nak cr baju tng la..last2 bj tunang wat sendiri je..make up juga sendiri..sgt murah pakej kak rudy ni, pakej tng rm150 je termasuk bj, makeup, accessories, bunga tgn..kalo nak mini pelamin add lagi 100..murah kan? tp saya x amik pon..coz last2 dia ada emergency d KL..mujur tau lama..hehe..sgt ok berurusan ngan kak rudy ni ( masa tu sy pggl mak cik, coz pd pandangan sy, dia sebaya ngan mak sy..dlm 50-an) anak dia pon pandai mengandam juga..tp ms sy jumpa tu dia xde..ooppss..1 lagi..bukan nak kata ape la..tp make up dia terang2 sgt..i don't ever like if kaler lipstik merah menyala..tp mungkin itu dulu la..dia xde byk koleksi gambar2 make up terbaru..masa tu x teringat pulak nak amik gambo baju2 dia..

5. De singgah bridal galery
address: No 1A, Jln raja I, tmn sri raja, pt rj, BP
contact no: 017-7872939 (knowma), 017-7002289 (echal)
description: yg ni i dpt informasi dr syarida . dia amik package dr knowma ni..sy pegi survey ri jumaat lepas..lama juga la bertapak di situ..first thing yg dia ckp, sume requirement yg i nak, cuma utk majlis bertandang..ye la, mmg betul pon...for my side, its very simple event..mmg xde persalinan segala bagai tu coz buat d pihak en.tng..ok je deal ngan dia..x dpt nak tgk byk baju coz sume ada di JB..eh, lupe lak..bridal ni br je bukak last yr..cwgan je..hq di jb..i pon x tny lak address ke ape ke..tp make up dia mmg lawa..sy dpt bayang kan betapa lawanya syarida nt..hehe..plus..baju dia yg cantik tuh..(syarida..i dah tgk dah baju u tu..i bet, u must be beautiful) pni ada cth package2 yg ada.


6. Liza Andaman
address: hehe..xde la pulak..tp atas ckit dr pekan pt raja..kalo dr BP, butik nya sebelah kiri jalan..ada signboard besar tulis LIZA ANDAMAN..
contact no: 013-7058981 (kak liza)
description: ni andaman yg irda pnh guna..dia guna for both majlis..ye la dpt hubby pon org BP juga..so, xde mslh la..kak liza ni ak pnh jumpa 2 kali..first ms majlis irda..second time jumpe last friday gak..before g jumpe knowma..butiknya agak berserabut..maklum la..br lepas majlis kot..masih nak kemas2 juga..bincang2 ok je..sume dia kata bole..hehe..suke la juga..tp..ewah, ada tp lak..bila tgk2 how she deals masa majlis irda, ak riso juga..makeup lawa je..cume ambil masa yg sgt2 la lama..bygkan dr kol 11, irda makeup, pkl 3 ptg baru siap..ramai tetamu x dpt jumpa irda..jenguk pon x bole..so, i'm a little bit unsecure di situ...tp hal2 lain mmg best..layan pic di bwh ya..pic2 sempena majlis irda..


(ni baju baru yg irda pakai..no additional charges tau..untung irda)

(eceh..sy pon nak menyemak juga..hehe..)

7. Firmah Bridal House
address: no 26-1, jalan universiti 1, tmn universiti, pt raja, 83000, BP
contact no: 012-7710729 (ayang), 017-7883404 (fid), 012-7133430 (kak som)
description: butik ni dimiliki oleh 1 family..sume bole make up..n sume lawa2..hehe..br pegi semalam..tu pon sebab adik ak ckp, make up kwn dia ms tng, sgt2 la berseri..so semalam bertapak di butik mereka dkt 3 jam juga..ape yg bole ku kata, package yg di offer sgt reasonable..maybe sy plh yg ini utk majlis sy nt..ape2 pon kene tunggu en.tng balik sini rabu nt, baru la leh decide..mak pon mcm suke je ngan bridal ni..selesa sgt2..(ewah..)..layan package2 diorg kat bwh ni..

juga koleksi baju2 mereka...



abis sudah review saya..ada byk lagi kot andaman kat bp ni..belum masuk lagi yg andaman2 tiada kedai, yg beroperasi di umah..tp dah x larat nak survey dah..haha..rambang mata sy di buatnya..sume ada kelebihan tersendiri..pilihan terletak pd diri kita sendiri..choose the best ya..(pesanan utk diri sendiri)

ally: baju pengantin kan mmg lawa2..hehe..pasal tu la rambang mata
Continue reading...

Friday, March 5, 2010

2 comments 4:53 PM

andaman

Posted by ally - Filed under
update yang sgt pantas...hehe..
jap g ada appointment ngan mak andam..
mau tgk baju..
mau tgk cth pelamin..
tentunya dengan peneman setiaku..
ACA @ adikku..
hehe..
*sigh* hope en.tng will be here..emmmm..
okey..kembali ke alam realiti..maraton abis..dah jumpe 2 andaman hari ni..
2 lagi esok..then finalize the best..
=)

ally: will be update later..=)
Continue reading...

Wednesday, March 3, 2010

3 comments 12:26 PM

outfit lagi

Posted by ally - Filed under
hehe..outfit lagi..jalan2..singgah2..survey lagi design bj nikah lelaki..
wohoo..bj sendiri pon x tersurvey, sibuk la ko survey bj en.tng..hehe..
nak wat camne..suke..=)


suke bj ni...
ala..sama je cam bj2 org lain..cume ak suke kaler cenggini + sulam cenggini..+ songketnya juga..


groom pon nak santek2 juga kan..bukan bride sahaja..
x ku igt bila n dimana ambil nih..maaf ya..kalo ada sape2 tau link nya gtau sy k...

n sedang mencari kaler baju sebegini..adakah peach..or pink..adoi..buta warna dah sy ni

pic amik sini
juga sgt menyukai kaler ini..wah..rambang mata ni...

pic ni amik kat sini...owner blog rsnya nih..thanks ya..=) cantik nya pengantin nih..i'm adore..=)

wahaha..cukup2 la..bila asyik blogwalking n survey2..hampir berkenan kat sume benda..emmmm...life is soooooooooo beautiful..

ally: lom ada decision laie..

Continue reading...

Monday, March 1, 2010

6 comments 2:06 PM

cici en.tng

Posted by ally - Filed under
br sahaja meng'google' maklumat berikut..

berkenaan pemakaiam cincin untuk lelaki..

dah lama konfius..harap2 info ni berguna untuk sy dan rakan2..

amik dr sini

SOALAN :
Assalamualaikum ustaz, bolehkah ustaz memberikan sedikit huraian berkenaan hukum orang lelaki memakai emas putih dan platinum, adakah harus kerana ia bukan emas seperti emas kuning?
JAWAPAN :


Hukum lelaki memakai emas amat jelas hukumnya, iaitu haram berdasarakn begitu banyak dalil-dalil hadith, antaranya :
Ali bin Abu Talib r.a. berkata: “Rasulullah s.a.w. mengambil sutera, ia letakkan di sebelah kanannya, dan ia mengambil emas kemudian diletakkan di sebelah kirinya, lantas ia berkata: Kedua ini haram buat orang laki-laki dari umatku.” (Riwayat Ahmad, Abu Daud, Nasa’i, Ibnu Hibban dan Ibnu Majah)
Tetapi Ibnu Majah menambah: “halal buat orang-orang perempuan.”
Nabi s.a.w. juga pernah melihat seorang laki-laki memakai cincin emas di tangannya, kemudian oleh Nabi dicabutnya cincin itu dan dibuang ke tanah.
Kemudian beliau bersabda: “Salah seorang diantara kamu ini sengaja mengambil bara api kemudian ia letakkan di tangannya. Setelah Rasulullah pergi, kepada si laki-laki tersebut dikatakan: ‘Ambillah cincinmu itu dan manfaatkanlah.’ Maka jawabnya: ‘Tidak! Demi Allah, saya tidak mengambil cincin yang telah dibuang oleh Rasulullah.’” (Riwayat Muslim)
Dan seperti cincin, menurut apa yang kita saksikan di kalangan orang-orang kaya, yaitu mereka memakai pena emas, jam emas, gelang emas, bekas penghidup rokok emas, gigi emas dan seterusnya adalah haram hukumnya.
Bagaimanapun, bagaimana pula hukum emas putih? Adakah hukumnya sama seperti emas biasa yang berwarna kuning? Untuk menjawab soalan ini, kita perlu memahami apakah itu emas secara umum. Emas adalah unsur kimia dalam tabel periodik yang memiliki simbol Au (bahasa Latin: ‘aurum’) dan nomor atom 79. Sebuah logam transisi (trivalen dan univalen) yang lembek, mengkilap, kuning, berat, “malleable”, dan “ductile”. Emas tidak bereaksi dengan zat kimia lainnya tapi terserang oleh , fluorin dan aqua regia. Logam ini banyak terdapat di nugget emas atau serbuk di bebatuan dan di deposit alluvial dan salah satu logam coinage. Kode ISOnya adalah XAU. Emas melebur dalam bentuk cair pada suhu sekitar 1000 derajat celcius. (http://id.wikipedia.org/wiki/Emas )
Inilah namanya emas. Sekarang, jika terbukti emas putih adalah dari jenis yang sama logamnya maka hukumnya adalah sama dengan emas kuning. Jikalau kita melihat takrif emas putih di bawah :-
White Golds: What are they?
What are ‘white golds’? Are they a special form of gold? Do they contain gold? These are typical questions often asked of us. Well, they are not a special form of gold (which is why you cannot get 24 carat white gold). Actually, they are true carat golds, just like yellow or red carat gold jewellery. They are gold alloys that look white rather than yellow. The white colour is achieved by careful choice of the alloying metals, which bleach the deep yellow of pure gold. ( Rujuk : http://www.gold.org/jewellery/technology/colours/white.html
Juga disebut bahawa :-
“White gold is an alloy of gold and at least one white metal, such as silver or palladium. Like yellow gold, white gold is measured in Karats.” (http://en.wikipedia.org/wiki/White_gold)
Berdasarkan keterangan dari sumber-sumber yang berwibawa ini, saya kira adalah jelas bahawa emas putih adalah jenis logam yang sama dengan emas kuning cuma ia terdapat campuran logam berwarna putih samada dari perak atau palladium. Justeru, hukumnya adalah sama iaitu Haram buat orang lelaki dan halal bagi kaum wanita memakainya.
Adapun Platinum, ia adalah jenis logam yang berlainan
Dalam takrifannya Platinum adalah : “Platina adalah suatu unsur kimia dalam tabel periodik yang memiliki lambang Pt dan nomor atom 78. Sebuah logam transisi yang berat, “malleable”, “ductile”, berharga, berwarna putih-keabuan. Platinum tahan karat dan terdapa dalam beberapa bijih nikel dan copper. Platinum digunakan dalam perhiasan, peralatan laboratorium, gigi, dan peralatan kontrol emisi mobil.” ( Rujuk : http://id.wikipedia.org/wiki/Platina )
Jelas dari penjelasan ini, bahwa emas putih bukanlah platinum sebagaimana yang didakwa beberapa pihak sehingga membawa kepada fatwa halal orang lelaki memakai emas putih kerana ia adalah platinum.
Kesimpulannya : Halal bagi lelaki memakai platinum dan haram baginya untuk memakai emas putih. Bagaimanapun yang terpilih tetap perak bagi orang lelaki, kerana ia adalah sunnah Nabi SAW jua.

Info ini sgt la berguna utk org2 seperti sy yg kadang kala terleka...
 
ally: x salah pengantin lelaki memakai cici @ cincin..cume mesti la kene pada hukumnya..
Continue reading...
0 comments 1:38 PM

penghias tingkap

Posted by ally - Filed under
wah..lama sungguh sy x update blog..bukan bermakna tiada progress ya..hehe..
cuma last week mmg hectic..bz preparation defense + audit..sedey..file2 P&P utk audit lom siap lagi..sshnya jd penyelaras nih...
then, cuti lak 3 hari..3 hari tu di penuhkan dgn agenda mencari langsir + bj bridemaids + baju2 family..

ni yg dapat..lom beli lagi..baru survey (survey sampai 3 hari tuh)..this weekend br g beli..rumah kecik je..so, kene cr langsir yg membolehkan ruang2 dlm umah ni nmpk besar..my choice is on pastel colour yg x serabut2..



yg ni tebal la pulak..panas + gelap la umah sy nt..juz snap the picca..

tu je yg sempat di snap..lain2 cuma ambil kain cth je..emmm..
baru langsir je nih..belum lagi hiasan..haha..
ckp pasal hiasan, sy berangan (ye..berangan lagi)..mau letak hiasan pd langsir..
emm...x dpt nak diceritakan pasal berangan2 dlm kepala je..hehe..
ni cth2 langsir yg sy suka..berangan2 mmg indah..
sume dr mr google ya..

langsir ni maybe nmpk cantik coz ada wallpaper english style tu..
yg ni lak sy suka design nya je..simple n exortic..
wah..sy mmg suka decoration cam ni..
langsir2 ni nt (kalo dah beli la ye), mak sy jahit sendiri..knp bukan saya yg jahit? hehe..sy tdk berkesempatan la (jht sikit2 tu bole la..kalo nak design yg boombastic, yg tu sy x pandai)..so, better sy tumpu pada persiapan lain..thank ya mak..=)

ally: langsir oh langsir...
Continue reading...