Saturday, July 17, 2010

7 comments 3:49 PM

ini la harinya..

Posted by ally - Filed under
hehe...well..dlm beberapa jam je lagi ni bakal bertukar status..mlm ni majlis akad nikah sy..INsyaAllah..
=)
cepat2, join club 'puan'
=)
sah lah ko ni..
giler..
hehe..
harap2, sumenya berjalan dgn lancar..
amin..oh ya, ni entry last k..hehe..entry last sebelum bergelar puan..masih cik lg..
suke2..(gedix nya ko ni)
so, pas ni sy akan update berkenaan majlis..maybe dlm 2 minggu lagi..maklum sajalah, selain agenda kahwin2, kemas2, sy juga perlu follow up hal2 keje sy..aduhai..nak khwn pon byk keje nih..
so, blog will be update lg 2 or 3 weeks..tp kalo lebih awal sy update tu, keje dah siap kot..hehe..

doakan ye, majlis nikah, majlis sanding, majlis berinai & majlis bertandang sy berjalan dgn lancar..amin..semoga kami sekeluarga di rahmati Allah sentiasa..amin..

sy tinggalkan kamu hr ini dgn pantun cinta..amik dr sini
Ikan batu di atas bara

Pohon selasih di tepi kota
Pikiran buntu badan sengsara
Bila kekasih jauh di mata


Ada budak membuang dedak
Penuh setimba di celah batu
Berdua tidak, bertiga pun tidak
Kekasih hamba hanyalah satu

Pokok selasih pokok bayam

Dalam kepuk buah berangan
Seorang kasih seorang sayang
Tidak bertepuk sebelah tangan


Rumput kuberantas habis rata
Burung serindik mematuk betik
Beribu melintas di depan mata
Hanyalah adik yang paling cantik

Pohon selasih tumbuh melata

Tumbuh perdu jauh di sana
Sepasang kasih mabuk bercinta
Siang merindu malam merana
uish...cukup la tu..nak bc lagi g sini k..
kang muntah ijau lak nt..hehe..

untuk bakal suami sy lg 4 jam setengah, nota cinta utkmu..haha..jiwang karat btl:
bucuk sy yg makin itam n makin gemuk ni, terima kasih kerana menerima diri ini yg comot momot menjd isteri kamu..si comot ini akan berusaha menjadi isteri yg solehah & terbaik..sy berharap si bucuk sy ini dapat membimbing si comot ini dunia & akhirat..kamu adalah syurga sy..love u much bucuk!
okeh..sudah..tah bc tah x..tp pas ni mmg nak perkenalkan blog ini kpd en.becominghubby..kot2 beliau tdk menizinkan sy berblogging lagi, makanya, kena la pjk2..haha..akan ku sediakan hujah2 yg sepatutnya..

bye2 kwn2..jumpa lg di lain coretan (budget ada yg bc blog ko?hehe..)

doakan sy..eh..jap2..
nak juga wish selamat pengantin baru to wani..
semoga beliau dan hubby kekal sehingga ke akhir hayat..amin..amin..

ally: moh le bersiap2..
Continue reading...

Friday, July 16, 2010

2 comments 3:39 PM

persatuan bakal-bakal bapa

Posted by ally - Filed under
hehe..OMG..

sy nak paksa en.becominghubby (in 1 days!ngeeee...) masuk ini club

bukan nite club ye kwn2..

juz nak suh dia masuk kelab persatuan bakal-bakal bapa.. paksa rela..kalo x, tdo luar..haha..eh, br semalam kt nak jd isteri yg baik..lupe ek? ewah..ewah..



haha...

sweet..

nak suruh juga..haha...

emm..xde pulak persatuan bakal-bakal ibu..hehe..jom wat 1 club jom..

hehe..sebagai persediaan kemungkinan blog ini bertukar..hihi..
jd blog mama2b..wah..doa byk2..amin..amin..amin..

ally: 1 days 2 go & u still @ opis? balik la weh..
Continue reading...

Thursday, July 15, 2010

5 comments 3:29 PM

tips: 11 perkara yg tdk di sukai suami

Posted by ally - Filed under
ehem..lg 2 hr nak naik pangkat..
suka..
suka..
suka..
okeh..
gatai ko ek..
skrg ni sy sdg mencari2 bhn2 bacaan utk menjadi isteri yg baik (mampu ke ek jd isteri yg baik?)
sgt2 la risau..sy ni dah le jns hot temper juga..haha..sume nak ikut kepala sendiri..
haih..
hrp2 sgt dpt jd isteri yg baik, terbaik kalo boleh..amin..

sy jumpa satu website nih..suke baca..lom khatam pon informasi dlm nya..
dan nak share berkenaan 11 perkara yg tdk disukai suami..
untuk kamu2 yg bakal bergelar isteri tau sudah bergelar isteri dan juga untuk sy khasnya..

amik dr sini . begitu malas nak copy&paste..jd sy printscreen sudah..

okeh..itu sj tips utk hari ini..

dup..dup..dap..dap..

2 days 2 go!

ally: haruslah menjadi isteri yg terbaik utk beliau!
Continue reading...

Wednesday, July 14, 2010

5 comments 5:23 PM

sneak peak outfit

Posted by ally - Filed under
ffuuhhh..baju amat besar..haha..
ke sy sdh mengurus dgn jayanya?
haha..

tah la..bila tgk baju tu rs mcm plum lak sy..
aish..
tetiba rs x sedap hati..
nmpk mcm gemuk je sy pakai baju tu..

emmm..
tp ape nak wat, dah last minute..
tgk je la nt camne.
haha
redha2
lagi2 baju tu akan di kecilkan sedikit..
xpe lah..


akhirnya dah expose dah kaler baju sy..hehe..
sebelum ni sy x pnh reveal kaler ape sy nak pakai lg2 dgn tema penuh kaler2 ini..
hehe..so, here is,the greyish outfit..

take a deep breath..InsyaAllah, semuanya elok..kecuali nak kuruskan tang 'tut' mmg x bole la..haha..
xpe, org kata sng nak bersalin nt..
okeh..sedap kan hati..
jgn ketawa tau nt tgk pengantin ala2 plum + pear ini..wahaha..

opps..entry ini akan publish pd 14 July..sy sdg bercuti membeli belah brg2 rewang..

tp akan masuk keje semula pada hr khamis + jumaat..giler betui..dah tu, dah student PA (penasihat akademik) sy nak amik sign, kene la dtg keje..

hrp2, hr jumaat itu sudah siap pakai inai utk kali pertama..then, pakai lg..

nak bg merah2 punya..hehe..

ally: x sdp hati bila tgk baju sanding sy pakai tu..bkn sbb baju tu x lawa, tp tang 'tut' itu besar
Continue reading...

Tuesday, July 13, 2010

7 comments 6:22 PM

i;m nothing without you

Posted by ally - Filed under
ewah..tajuk gatai jiwang..haha..
bukan la..br je pas layan siri 'nota cinta' kat utube..ala ade je kot kat iklan tu, cuma x pnh tgk betui2..hehe..
all about coffee & partner, the coffee mate..
sila layan kalo ada masa..speechless..rs best..
di ingatkan ye, coffee mate hanyalah metafora sahaja..
ape yg paling penting adalah hubungan tersebut..

noted: ditujukan kepada en.becominghubby (mcm la dia bc blog ko nih...hihi)

nota cinta episod 1



nota cinta episod 2



nota cinta episod 3 (end)



kesimpulan..ni pendapat sy je k..lain org lain pandangannya..

seri (nm perempuan tu), merasakan dia semakin di abaikan sejak hubby dia naik pangkat..
jadi bila satu2nya perkara yg menyatukan mereka suatu ketika dahulu, mula di abaikan, tentulah seri terasa..
fine, jgn lak pk, apela diorg ni psl xde coffee mate pon leh gaduh ke..no, bkn itu yg seri maksudkan n mahukan..dia cuma mahu hubby dia yg dahulu, yg penyayang, romantik dan juga memahami..that it..hal coffee mate tu hanyalah satu perbandingan..so, fikir2 kan la..

ally: trade mark citer nih; cinta itu sentiasa ada, cuma kita kena menyemarakkannya..peace!
Continue reading...

Monday, July 12, 2010

0 comments 6:43 PM

award & 5 hari lagi

Posted by ally - Filed under
sy dpt award dr dieba..sorry dear, lambat lak publish..hehe..kene ikut turn scheduled entry..hehe..





okeh..disertai dengan syarat2 berikut..

(1). anda mesti memberi pujian kepada 'award' ini:

hehe..i nak beri pujian kepada dieba bukan kepada award ini..hehe..terima kasih ya dieba..
saya pun masih baru dlm dunia blogging ini..sebagai pengganti kepada penulisan diary secara manual..hehe..dulu byk tulis kat buku2 je..skrg sy ada 2 blog yg perlu di jaga n di ternak..hehe..

(2) Sila beri 'award' kepada 10bloggers yang lain:

okeh..nak bg sape ek..sape nak? sila la amik..sila la..jgn segan2 k..

(3) anda mesti beritahu kepada 10 blogger lain:

sy sudah promote seperti di atas..hehe..bole gitu? rsnya mostly blogger dah dpt kot award ni..


(4) Bagaimana anda boleh digelar 'blog' yang 'Best and Great'?


xde maknanya blog best & great..ape ygpasti tulis ikut sesedap rs..asalkan sy x kacau idup org sudah..hihi..biar la kalo org kt sy ni syok sendiri pon..haha..


ally: type dgn pantas..kononnya..
Continue reading...
6 comments 1:36 AM

terasa di abaikan

Posted by ally - Filed under
image from here

sebab xde diari, jd sy tulis je kat sini..nak bercerita pon x tahu la ngan sape..lgpun, mls rsnya nak memberatkan kepala org lain ngan masalah2 sy ini..

mahu release tensen..

sebabnya..

sy terasa di abaikan..

en.becoming hubby sgt2 busy..tah cover project mn tah kat sepitang tu..hari2 pon keje (eh..mmg la keje..ko ni hai), ye, termasuk la ujung minggu..sibuk melawat projel2 tgh sakit (menurut kt beliau)..balik sudah jauh mlm, di mana sy pon sudah tdo..

so

sy jatuh ke no berapa tah dlm keutamaan beliau..

okeh

kesimpulannya

sy tgh majuk..mogok..

majuk n mogok yg sungguh2 ni..

ceh..

mcm la beliau nak layan majukkan kamu itu..tah beliau tahu ke x kamu tgh majuk ni..

fine..

xpe..

xpe..

nt tdo luar..

haha...

ally: don't worry, be happy
Continue reading...

Sunday, July 11, 2010

7 comments 3:40 PM

6 hari lagi

Posted by ally - Filed under
Hari ni plan nak pulun wat hantaran..ingat x sy pernah kata nak bunjut2 je hantaran sy? Konon2 nak wat gaya hamper..hehe..mls nak layan..



Kemudian la sy update k..misi hari ni nak g cr kayu eh, nak g cr papan..


Nak buat ape?


Tunggguuuu...


Hihi..


Oh ya, ni sy ada wat tentatif majlis nikah sy..ape lg ek yg perlu di tambah?


Silakan la bgtau sy ek..nak bg tentatif ni kat OP, mak andam, kwn2, makcik2 n peringatan utk sy juga..rs nak tampal je tentatif ni nt kat umah sy tu..so, sume org leh menepati masa..tau2 je la if nikah sebelah mlm ni, takut meleret2 sampai sume guest ngantuk sudah...hehe..



Tentatif Majlis Nikah, 17 Julai 2010


8.00pm: ketibaan tetamu + rombongan en.becominghubby


8.30pm: khutbah +akad nikah + taklik+modul sakinah+penyerahan mas kahwin+sujud syukur+ batal air sembahyang+ etc (maybe pic with FIL + rombongan)


9.30pm: majlis makan2


10.30pm: majlis bersurai


11.00pm: posing2 bersama family,kwn2, gedix2..haha..


Enquiries:


1. Ok x flow ni?


2. Patut ke sy ikut rombongan pihak lelaki g mkn? Haha..enterframe sungguh..masa majlis kwn sy, irda (org jhr gak nih), after nikah (pon sebelah mlm juga), dia x join hubby n FIL dia g mkn, dia syok2 bergambo sakan kat dlm umah..hehe..sebenarnya mcm mn ek?


3. Sujud syukur wat lepas penyerahan mas kahwin kan? Atau bole x lepas2 tu sume br wat? Sy pnh baca yg sujud syukur ni bole je wat bila2 ms, so, x terikat la dgn MESTI buat sebaik akad di jalankan..oh, camana ek..


4. Sy nak tgk akad nikah tu, so, sebaik saja semua org dah duduk, sy igt nak keluar duk kat tempat yg disediakan (budget ko glemer la..haha)..x nak la ddk bilik je..proper ke mcm tu? Ke duk je kat bilik? Walaupun sy x de pelamin mini, tp sy nak juga duk kat luar tu..mau dgr en.becominghubby melafazkan akad itu..so, sy plan mau setup tempat duduk sy nt, of coz la kwn2 sy kene ddk dekat ngan sy..mereka semua adalah pengapit sy..ewah..


5. Ada tips menahan sebak @ nangis x? Haha..sy ni seorang yg ‘gembeng’..itu word jawa ye..means kuat nangis..haha..ckit2 nangis..

Ally: seram sejuk den..mcm den pulok yg nak akad nye..haha..en.becominghubby kata, dia dah mula rs cuak...hehe..suke2..
Continue reading...

Saturday, July 10, 2010

5 comments 3:38 PM

7 hari lagi

Posted by ally - Filed under
Dup..dup..dup...



Hihi..kalo ikut schedule, entry ini di publish hari sabtu, 10 Julai 2010..7 days 2 go...wahaha..


Mcm pcy..


Rs mcm baru je g wedding kak mas, has n lin..n now july already..


Perasaan..


Ye..


Sudah dup..dup..dap..dap..haha


Tah ape2 punya perasaan la..


Risau semuanya..


Plg risau soal keselamatan en.becominghubby..kerjanya yg selalu travel n most of his time on the road, tu la yg membuatkan sy selalu kerisauan..ape yg bole di buat hanya mendoakan keselamatan beliau..=)


Hari ini, suppose sy menyiapkan saki baki kuih bakawali yg masih belum siap..will update later resipinya k..=) yg ni mak long st ajar sekejap je, then sy uli la sendiri..tp bukan sy yg goreng coz, takut kene minyak panas di kala majlis nak dekat..so, adik sy la yg kene tlg goreng..sy Cuma uli n wat keje2 lain yg x melibatkan minyak pns..hihi..lgpun mak x bg..dulu ms risik, tgn sy kene air panas..(kes berangan kot ni..hehe..) pastu ms tunang lak kene minyak panas (terpercik) masa goreng ayam, betul2 kat bwh mata..so, mmg ada bekas di situ ketika tunang..so, kini sy mengambil pendekatan selamat menjauhkan diri dr minyak panas juga air panas..haha..ceh, ingat ko bos ye? Hihi..


Minggu ni juga, start pasang langsir di bilik sy..haih..tah mcm mn tah rp nya nt..harap2 ok la..sy x cat bilik pun..biarkan berkaler putih je..lgpun lebih selesa bilik kaler putih je..Cuma ada sikit comot, huh, yg tu kene makeup ckit..xpe la x kisah..nt dah pasang lgsr dah x nmpk dh..hihi..before psg langsir kene lap tingkap dulu okeh..kang dr luar nmpk blk pengantin itu penuh ngan habuk2..maklum saja la, sy ni rajin orgnya..


Ape lagi nak wat ek..goodies bag pon will settle minggu ni..n minggu ni gak g shopping bhn2 rempah..shopping ngan tukang msk la..sy bukan tau pon nak beli brpe byk, nak budget2 pon xtau..so, bw je lah tkg msk tu g shopping..


Ada juga pertukaran saat2 akhir..hehe..mula2 xde nak bg berkat@nasi, tp last2 abah kt tkg msk ni sanggup masakkan n org rewang leh tlg packing, so, go on with the berkat..tp just utk tetamu lelaki..tetamu perempuan akan dpt kuih yg sy wat ni (nak promote juga..hihi) n tumpi yg mak wat..n ada juga mknan lain, sume mknan ye..hihi..itu lebih molek rsnya..


Ape yg sy harapkan agar mknan ketika hari majlis nt, sedap..hihi..hrp2 la x membazir..


Skrg ni kat jhr asyik ujan je..kdg2 berlarutan dr pg ke mlm..sy pon risau..risau juga kalo xde guest dtg ke..ye la, kat area2 kg ni, pergerakan mereka lebih kpd penggunaan motor..motosikal k, bkn motorbot ke motokar ke..so, bila hr ujan tu, kebarangkalian utk tdk hadir itu tinggi jua..


Okeh, jgn pk negative..doa yg baik2 saja k..mudah2an hari majlis sy nt (Nkh & sanding), cuaca akan sentiasa menyebelahi kami..amin..amin..

Ally: ramai colleague x pcy sy nak khwn, siap terperanjat lh..hihi...ada yg igt sy lom berpunya..ada juga yg igt sy lom bertunang..hish mereka2 ini, sy mmg na khwn dah, hish2..
Continue reading...

Friday, July 9, 2010

0 comments 10:11 PM

alamak..

Posted by ally - Filed under
alamak..alamak..alamak..okeh..cukup la tu..

sy kene tagged ngan aim la..hehe..about pink lak tu..haha..

akan cuba jawab dgn sedaya upaya..hehe..

1. Link kepada orang yang bagi award ni

hihi...sape lagi kalo bukan puan rocker yg gorjes itu..

2. Nyatakan sebab musabab anda suka kaler PINK

hihi..sebab2 nya adalah tetiba je rs pink tu kaler yg lawa..bole jwb gini?
tp bukan semua kaler pink sy suke..sy suka burgundy pink..sweet sgt..

3. Sejak bila suka kaler PINK

ok..ini jawapan jujur k..(nawal is my idol..hihi)
bukan dr dulu sy suka pink, dulu i'm addicted ngan kaler hijau..hampir semua baju kurung sy kaler hijau..segala macam jenis hijau ada..tp lama2 jemu..hehe..
tukar lak suke kaler pink..pasainya tetiba nmpk kaler pink tu cam sweet je..
n sekarang lak sy lebih suke kaler2 basic..cam hitam, putih, coklat..hihi..
xde kaler tetap la syg..sy akan suka satu2 kaler itu mengikut peredaran emosi..haha..bole ek gitu?

4. Nyatakan 5 barang yang anda paling sayang yang kalernya PINK

ape dia ek..
a. sweater cotton pink sy..ni mmg terang benderang kalernya..hihi
b. bed sandang sy..tp sudah sedekah kat adik..hihi
c. baju cotton pink...hihi..br beli ni..lom pakai lg ni..
d. of coz, my new shawl..akan pakai dgn item c
e. bingkai spek sy kaler pink ya..
f. myvi pink..haha..br launch semalam (kot la), ko dah kt itu brg plg ko syg ye? beli pon belom..haha..giler hapa..mn nak letak rayyan den ini..(rayyan is my car..ooooww..sweet..)

5. Snap gambar anda dengan salah satu barang kaler PINK

haha..itu sy yg gedix dgn sweater pink sy juga bersama2 kwn2 ronggeng se'uni'..hihi..wala2..
time ni kami lepak2 d putrajaya, jalan2 cuci mata..haha..sebelum ke PD..
hua..rindu yg amat kat korang semua..
(jgn pelik tgk sy sorg2 je gal..ada sorg lg, dedek, tp tersembunyi..haha..kenangan silam nih..)

6. Tag 5 kawan anda yang minat kaler PINK

alamak..yg ni i xtau la..yg suke kaler pink dah ramai kene tag kot..so, sy tag je la sape2 ek..randomly..ala aim yg x minat kaler pink ni pon leh je wat tag ni..hehe..so, here are the lucky person:

errina , mysarah , hernyzar, shalin , iedayah

wah..penat den cr link nya..hehe..bole la ek..
sila la jwb k..hehe..

ally: rs mcm br kali pertama je di tag..ape kah?
Continue reading...
3 comments 4:03 PM

quality time

Posted by ally - Filed under
entry ni di publish pada 9 julai 2010..(dah ditulis lebih awal k..hihi)

dedicated this to some1 yg bakal menjadi syurga sy kelak..for him, en.becominghubby..(in 8 days!)

hari ni hari yg dirancang2 sepatutnya sebagai tarikh akad nikah kami...sy memilih tarikh ni sebab this is when we're officially date.hihi..konon2 nak mengimbas la kenangan itu, tp my family especially my mum, x setuju..dia insist nak buat 17 Julai sempena hari lahir atuk (skrg dah arwah)..so, kita ni ikut je la..hihi..

sy n en.becominhubby x pnh decide bila nak tng, bila nak khwn coz kami serahkan semuanya kepada kedua2 parents kami yg excited itu..ewah..konon2 jd baik la..dgr kata..mula2 bantah juga..tp ye la, mn yg terbaik utk kami, itu la yg kami ikut..

to en.becominhubby, hope to spend the quality time together after this...

jom kita g kuala pilah, the first place we see each other, umo muda remaja ketika jumpa..

jom kita g penang, tempat jatuh bgn kita dlm kehidupan, tempat di mana kita sggp bersusah sng..ye ke? hihi..rindu nak mkn roti john depan poli...rindu nak mkn kerang bakar..wah..byk sgt rindu tempat tu...

bole masakkan sy nasi lemak x? masakkan tau bukan ajar sy masak..haha..sy nak mkn je..

bole masakkan sy chicken chop + kuah blackpepper tu x? sedapnya..

dan x lupe juga..

bole masakkan sy char koey tiaw? sy tau awk terrer..

bole ek..bole ek..

okeh..sekian..itu saja permintaan sy..

wanna spend quality time with him..=)

ally: will meet him again on raya..
Continue reading...

Thursday, July 8, 2010

7 comments 3:49 PM

quilt

Posted by ally - Filed under
pic ini..lupe sudah amik dr mn..

dulu2 pernah berangan2 nak wat guestbook sebegini la...kononnya..

tp, takut org igt itu adalah kain lap kecik2..hihi..

so, guna je la kertas mcm biasa...


sgt suke..tp apekan daya..hihi
so, sape2 yg nak wat nt leh la jahit2 wat quilt pas sume org tulis2 kat pieces tu..bestnya..xpun, frame kan je..tp costly la pulak..kot2 la byk kan..hihi..
tp bole je kalo nak masuk terus dlm album..ape susah..ye x?

ally: br lepas buat event invites kwn2 kat fb..igtkan before ni x nak wat, tp kene juga la buat..kad x cukup..hihi..
Continue reading...

Wednesday, July 7, 2010

8 comments 5:31 PM

mahukah mereka dtg?

Posted by ally - Filed under
ini adalah entry emosi ya..

sepanjang persekolahan sy, sy mmg tdk mempunyai kwn2 rapat..sumenya adalah kwn2 biasa saja...
okeh..
tipu..

sekolah rendah xde kwn rapat, pasal sy sombong..haha..agaknya la..ms tu jd seorg ketua darjah n pengawas sek yg giler kuasa..jd sume org x suke..haha..tp ms darjah 4, sy ada sorg kwn baik, nm nya siti norfarhana.bt...(x igt)..orgnya kecik molek..tp beliau pindah sek ms darjah 5..ye, sy tersangat sedey..xtau la knp..maybe masa tu kami sgt rapat, mkn sm2..belajar sama2..saling bersaing dlm pelajaran, namun x pnh rs dengki2 ya..oh god, mana dia skrg ek..

sekolah menengah ms form 1-3, sy sek tigs..sume perempuan..sy jd otai ckit sek sini..hehe..mula rs depress psl sume pandai2..n depress juga coz first time duk hostel..haha..kat sini xde kwn baik..cume kwn yg masih sy igt ialah ima, suzie, syanie, aqeen n ramai juga..thanks to friendster & facebook..kerana medium2 ini, maka berjumpa la kami di alam maya..ewah..

then, tkr sek ms form 4-5..masuk lak sek campur..kezutan budaya di situ..sy bertukar perangai dgn sgt drastik..dr seorg yg ceria2, happy go lucky kepada seorang yg pendiam, n lonely..i'm the stone cold..haha..
mcm x pcy bila igt2 balik..ye, sy x suke sekolah ni pasal sy nmpk sgt bodoh..cuma ye la, kerana medium fb juga sy bertemu mereka...seorg je yg sy x jumpa..maybe dia xde  fb, rozita md isa atau lebih di kenali as ujie..sy rindu dia..walaupun dulu dia terpaksa baik ngan sy (hati dia baik okeh), sy sgt menghargainya..emm..dgr2 nak khwn dah bln 10 ni..akan ku gempur..byk suke duka kami share..sbb kami sm2 adalah org susah, so, mmg bole saling bercerita..sy x pnh kisah psl dia terpaksa kawan dgn sy atau ape pun, sbb sy tau dia baik walaupun luaran nmpk ganas..hehe..rindu2..

zaman2 universiti lak, sy ramai kwn baik..seronok..=) life yg paling sy suke adalah zaman2 belajar d univ..ramai juga yg kt zaman sekolah adalah plg best, tp tdk bagi sy..

sy paling2 baik DULU dgn anim..tp ntah lah..xtau mn silapnya atau mungkin juga adalah kesilapan sy sendiri, kami seperti lost contact..sy xtau mn dia..ape dia buat..ape perkembangan terbaru dia..sedangkan selalu juga sy msg2 dia, tny khabar..emm..mungkin dia terlalu busy..

sy akui, dgn kehidupan selepas belajar yg penuh dgn tggjwb, kdg2 kita terpaksa mengabaikan kwn2..tp pcy la, sy sedikit pun tdk pernah bermaksud begitu..tp dek kerana sudah terikat dgn tggkwb, sedikit sebanyak, ms2 bersama kwn2 tdk pernah ada..

MAAF atas segala2nya..

sy tau sy tidaklah seorang kwn yg baik, tp sy masih cuba utk menjadi yg terbaik...amin..

untuk mereka2 yg tersayang:

to ct norfarhana: ingat lg x kita saling berutus surat, memberi kata2 perangsang walaupun kita sekelas..hihi..

to ujie: ingat x kita hampir2 nak di kejar anjing masa kita balik ke sekolah? kita lari bw beg balik kg tu sambil pegang pelbagai plastik makanan..

to anim:ingat lagi x dulu kita pnh sama2 hempas pulas keje cr duit nak bayar yuran kala sume org sibuk bercuti sem?=)

to shazzy: ingat lg x masa kita sambut raya sama2..hehe..first time ry ngan kwn time ak giler study x nak balik raya pasal tarikh exam betul2 lepas ct ry..=)

to dedek: ingat lagi x kita selalu redah ujan panas sama2, kita jatuh motor kat care4 tanpa ape2 sebab, kita jatuh motor kat simpang masuk idaman?hihi..

to nana: ingat lg x mcm mn ko berada di samping ak ketika ak  stress + nanges2 wat final project ms diploma dulu?

kak mas: ingat lagi x time ronggeng ke umah kak mas buat kali pertama..sakit bdn naik bas kilang seat tegak itu..hehe..

ira: ingat lg x ira masa kita jumpa kat kuantan..kita dok lepak2 kat luar kuantan prade sambil kutuk2 org..haha..teruk sggh kita..

emmm..ramainya kawan2 baik sy..sy sgt menghargai kalian..

sesungguhnya, saya mahu mereka di sisi sy di hari itu..=)

ally: sekadar menyebut beberapa nama..ramai lagi kwn2 sy yg tersyg..tercinta..terkasih..
Continue reading...

Tuesday, July 6, 2010

5 comments 8:02 PM

dgn gigihnya..sdg belajar

Posted by ally - Filed under
status sy skrg adalah berusaha gigih belajar membuat kuih puteri ayu..belum wat lagi..br usha2 resipi..hihi..gigih2 kan diri..

(ni ler gerangan kuih puteri ayu..hehe...amik dr sini)

ye la..kan dah nak pose..ewah..(eh...korang2 dah abis ganti pose lom? jgn lupe ha...)

so, knp lak sy gigih belajar wat kuih ni..kuih yg mak sy sendiri pon x pnh wat..

sbbnya en.becominghubby sy sgt suke mkn kuih ni..

dan sy juga sdh terikut2 suke..

ni resipi yg sy amik: juga dr sini

mudah2an jadi la..kalo jd sy update cni..kalo x update tu, phm2 la, maknanya x jadi...haha..

RESIPI PUTERI AYU

Bahan bahannya


4 biji telur

250gm gula

300gm tepung gandum diayak bersama 1 sudu besar serbuk penaik

1 sudu besar Ovalette

250ml susu sejat

sedikit pewarna hijau @ blend daun pandan n tapis utk dptkan warna ijau ori
1/2 biji kelapa parut (putih sahaja) digaul dengan sedikit garam & tepung ubi

Cara membuatnya:

1. Pukul telur dan gula hingga kembang, masuk Ovalette dan pukul lagi.

2. Masuk tepung berselang seli dengan susu - gaul rata

3. Sapu acuan dengan sedikit minyak, letakkan sedikit kelapa dibahagian bawah acuan dan mampatkan.

4. Tuangkan adunan dan kukus 10 - 20 minit.

5. setelah dikeluarkan dr kukusan, tunggu sehingga sejuk ckit spy senang di keluarkan dr acuan

ha..tu dia mcm senang lak..hehe..

sekarang nak cr acuan n bhn2 nya je..

ni acuannya..amik dr kak rinnchan ada gak resipi dr dia..leh tgk sini ye..sama je kot ngan yg kat atas tu..
cuma, secara jujurnya sy x tau ovalette tu hapa ke menda..haha..
 
surf2 n menurut web ini
Ovalette is a cake emulsifier and is used in sponge cakes. It is usually used to make cakes spongier and cuts down the time needed to beat or whisk cake batter.
okeh..n camne la pulak rupa en ovalette ini..haha..(mmg kayu tul bab2 masak nih)...
ni la dia en ovalette..warna oren rpnya..mcm pnh ku lihat..
imej amik dr mamafami..
 
menurut mamafami ovalette dikenali sebagai cake stabilizer [emulsifier] atau pemantap kek. Ia bertujuan untuk memberikan kelembutan dan kegebuan pada kek span terutamanya yg menggunakan cecair saperti susu, jus buah dah lain2. Ia memudahkan cecair berkenaan bercampur elok dengan telur, gula, butter dan sebagainya



lor..kan sama je maksud versi english ngan melayu nih..adoi hai..
 
okeh..wish me luck syg2 sume..
 
ally: cuma tau msk bihun pama letak brokoli..oh..sedapnya..
Continue reading...
10 comments 6:13 AM

in 12 days

Posted by ally - Filed under
emmm.....in 12 days..counting..hehe..

baca entry wani yg ini membuatkan diriku begitu berharga juga merasakan debaran yg sama..

hihi...

perasaan yg sukar di gambarkan..

tp..sy suke..haha..

merepek lg minah ni..

dlm masa 12 hari ni, x byk la yg bole di buat..
nak kuruskan badan pon dah x sempat..so..redha je..

minggu ni akan pos sume baki2 kad..terima kasih kepada yg sudi hadir..yg x dapat hadir pon terima kasih juga kerana mendoakan kami..ewah..sume2 la..terima kasih byk2..

minggu ni gak sibuk packing tumpi + kuih bakawali..

minggu ni gak nak jumpa andaman..follow up lg..follow up sampai diorg bosan dengan minah ini..

oh ye, kene siapkan jahit manik kat tudung nikah..finally get 1..n approved by mak..giler ko, lg 12 hari ko sibuk pulak nak jahit2 manik..haha..wala2..bukan byk pon..sikit2 sudah..tah org nmpk ke x la nt..peduli2..

ape lg nak wat..oh ye, sy lom apply cuti lagi..giler juga..musim2 student nak masuk ni, lom lg apply cuti..kang x leh cuti cam ne? oh haru biru..

emm..nak g cr inai juga..beli yg tiub je kot..kat umah xde lak pokok inai..tp bakal juga cr daun inai..kalo xde i pakai inai tiub byk2 kali..haha..

ape lagi..ape lagi..eh..lupe..hantaran sy x wat lg..semangat nak wat lom ada lagi..pasainya dulu dah penat2 wat 21 dulang..so, yg ni cume 7 dulang je..tu mggu depan leh wat..bunjut2 wat hamper je..haha..settle..
i dont mind it..en.tng pon x kisah kot..haha..

hai..

ape lagi..

ape lagi..

opps..tingkap bilik lom lap..oh habuknya tdk bole tahan..(nmpk sgt sy seorang yg rajin malas)..

tu pun, mggu ni la wat..

ape lagi..

eh..petang ni balai@ khemah nak psg..haha..

awal giler..

mn x awalnya, semalam ada majlis khwn kat kg tu, so, dah alang2 sy nak guna lg 12 hari, so, diorg x simpan..terus antar ke rumah sy..

khemah biasa2 je..xde arabian ke ape ke..yg penting tetamu sume ada tempat berteduh untuk menjamu perut..

okeh..settle kot..ape lagi..ape lagi..

ha..igt entry ni? pasal wedges yg kononnya sy nak cari n pakai..

hihi..

lom jumpa lg..

if mggu ni x jumpe juga, sy redha je la beli wedges kaler itam..oh ye, yg benarnya nak kaler grey or silver..tp kalo x jumpa juga, itam sudah atau x yah pening2, pinjam awal2 kasut mak andam yg dia sediakan tu, ha, ko pakai la hari2 g keje..kompem ko terbiasa sudah..hehe..

remeh temeh je ni..okeh...janji yg wajib sudah terlaksana..

ally: sempoinya ko ye...
Continue reading...

Sunday, July 4, 2010

5 comments 6:01 AM

umbrella deco

Posted by ally - Filed under
wah..another unique deco..maybe korang2 leh la wat nt..

(apesal asyik update ape2 je ni? wed preparation dah siap ke?..hihi..no la..xtau nak tulis tang ape..so, ape2 pic yg bole jd bhn, i wat entry..hihi..nak realisasikan x mungkin la..tp kalo sy kahwin lg 6-7 thn ke, sy wat la kot..haha..)

layan kan saja la perempuan merepek ni..hihi

(sesuai utk kawasan yg ada pokok2 besar cam ni..fuh, nak gantung je dah satu hal..)

(romantik giler..kalo siling umah tinggi bole la wat..or kat dewan?)

(comelnya pyg biru yg byk2 tu..den kayo..den kayo..)

okeh..itu saja..sape2 yg obses ngan payung bole la wat..

ally: x suke pakai pyg..leceh yg amat..kalo ujan je la pakai..
Continue reading...

Saturday, July 3, 2010

0 comments 3:48 PM

pelik2 betul la

Posted by ally - Filed under
hehe..sy terjumpa juga idea pelik ini di sini

ni kalo la sy wat ni, kompem org kata ni umah pengantin ke pusat pengumpulan brg2 terpakai..hehe..

tp kan, idea ni ok juga kan? cm tkt putus je la bila gantung2..

nasib x baik, kene kpla org..wat naya je..haha..

salah 1 dr tingkap ni diorg assign tempat duduk guest..hehe..

let see..


yg ni pon kreatif juga..haha..nak gelak dulu..tp for sure x sesuai ngan budaya kita..hehe..


ally: gelak guling2 tgk pic ni..haha...okeh..dah2 la tu..haha
Continue reading...

Friday, July 2, 2010

4 comments 3:37 PM

gantung2

Posted by ally - Filed under
i janji..ni entry plg pendek..hehe..

idea kreatif (betul ke ejaan ni ek?haha..tu dia, eja pon bole konfius2..haha..)

(comelnya gantung2 ini..plastic based ke kaca ek?..tny je..wat nye of cos la x..giler ape nak wat lg 16 hr nak khwn nih..nan ado masa juga budget juga plg penting mls..haha)


(ooo..suke gantung2 itu..ada lilin dlmnya..)

(yg ni pic kala malam..ewah..cantiknya..)

source: sini

ally: sape2 yg ada wat deco begini di hari perkahwinan kamu, jemputla bg kad kat sy..nk dtg..hehe..
Continue reading...

Thursday, July 1, 2010

10 comments 4:17 PM

jemputan secara on9

Posted by ally - Filed under
disebabkan kad jemputan sy yg agak limited, jd, sy cuma pos/kirim kpd yg btl2 bole dtg..maaf ye..tetapi kpd sesiapa yg tetiba bole dtg ke majlis kami, sy sertakan map yg en.tng scan..

@ senggarang, batu pahat, johor





@ klang, selangor


(sila abaikan nama saya yg typo error tu..ape nak wat..dah siap printing dah pun..)


ally: jemputan melalui emel n fb juga ada..emel sy k if nak kan kad tp limited kpd yg betul2 bole dtg..maaf sgt2 k..ini majlis parents sy, bukan majlis sy..bak kata nahwal, menumpang majlis mereka je kita ni..hihi
Continue reading...