Monday, October 18, 2010

8 comments 2:13 PM

tau bersyukur x?

Posted by ally - Filed under
Pelik nya la hai ngan kawan sepejabat nih..



Cuba la bersyukur dgn sebanyak2nya..


Jangan la pulak nak compare2 kes ko ngan kes aku nih..


Tensen mak tau..


Dapat jumpa husband hari2 pon ko nak bising..aku ni 2,3 bulan sekali baru dpt jumpa hubby ak tuh..


Ko x tau nak independent sendiri ke ha..


Kalo x dpt lunch sama pon nak mengamuk2.. aku ajak lunch nga aku ko x nak pulak..


Ko tau x sakit telinga aku yg dengar ko dok komplen je..


Reti bersyukur x?


Aku ni hari2 pon lunch sesorg je..dalam hati ada taman..


Xde pulak aku nak ngamuk2 x dpt lunch ngan husband..


Ko giler nak suh husband ak balik dr sabah semata2 nak lunch ngan aku..


Ceh..


Bersyukur la..


At least pagi dpt breakfast sesama..


Mlm pon dpt dinner sesama..


Jadi ape ke hal nya ko nak ngamuk2 pasai x dpt lunch sesama..


Haih..tensen mak tau..

Ally: ni boleh mendatangkan marah nih..
Continue reading...

Wednesday, October 6, 2010

3 comments 2:23 PM

pencarian delima yg melazatkan

Posted by ally - Filed under
lama dah mencari buah ni..dr supermarket sampai la ke kedai buah..ssh betul nak jumpa..

n kalo terjalan2 ke taman2 perumahan org cina, tentu tgk gak kot2 ada buah delima nih..ceh..mcm nak merompak pulak..hehe..

nak jumpa buah delima bukannnnnnnnnnnnn mainnnnnnnnnnnnnnnnnnn payahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...tension ai tau..tu yg rs bertekad nak tanam pokok delima macam fasha

cuma bgtau hubby je pasal nak mkn buah delima nih..kang gtau mak, dia kata sy ni pregnant nak mkn pelik2 je..sbbnya dulu time dia pregnant x de pulak ngidam nak mkn pelam mcm sy ni ha..dah tu..nak wat camana..x dpt bole nanges tau..x percaya? tny la kat org2 lain yg pnh preggy...ye ke ek? ni teori ak je nih..hehe..

khasiat buah delima sgt la byk..hehe..ni yg suke nih..bole baca kat blog fasha n kat sini juga k..malas ai nak copy cat kat sini..

aduhai..mereka kelihatan begitu melazatkan..hehe..




wah..sedap kan mereka..setelah beberapa hari sy cari, akhirnya jumpa tau..itupun kat kedai buah kat parit raja nih..masa mula2 g sini, uncle tu kata dah abis..sedey tau..minta dia simpan kan kalo ada..n siap bg dia no phone lg..sy cerita kat dia, lama dah dok usha buah delima nih..uncle tu ckp jarang org melayu nak mkn buah delima nih..selalunya chinese la yg mkn..tu yg cepat sgt abis..so, bila sy dah pesan gitu, dia kata nt dia simpan kan..n suh sy dtg balik hari selasa (5/10/10)..mana tau kot2 stok dah sampai..tp kene dtg petang..

wah..tu yg sgt excited..sy xde la tempah byk sgt since buah ini bukan la semurah yg di sangka kan..saya booking 5 biji tau..dpt la rm15..kiranya sebiji tu rm3 la..kalo ikut kan x dpt harga ni..tp kesian kot nengok sy nih..dah mcm x betul je gara2 buah delima..

hehe..xpe lah..janji dpt mkn..tu pun dah cukup bersyukur n fresh lagi..mmg sy je la yg mkn buah ni..famili sy kalo bab buah pelik2 ni x nak nya sentuh..cm abah je la pon yg bole join..bgs juga..x berebut2 nak mkn..hehe..

seronok sgt..harap2 pas ni xde la nak mkn pelik2..mn nak cari..n sape pulak nak layan kerenah sy nih..

ally: buah delima yg sedap..yum..yum...
Continue reading...

Tuesday, October 5, 2010

6 comments 2:07 PM

keranamu mi hailam

Posted by ally - Filed under
bila saya yg mengidam rsnya xde la pelik sgt..biasa la tu kot..tp setakat ni sume yg ai nak mkn, dpt je di cari..walaupun gagahkan diri mencarinya sendirian..sob..sob..okeh..

tp bila abah sy yg mengidam ada la pelik sikit..hehe..tu yg x bole tahan..dlm sejarah keluarga, x pnh nya mak sy masak mi hailam..tp disebabkan abah nak mkn, smlm, sepenuh kuali besau tu mak masakkan..owww..jgn di harap sy masak..lama dah x masak, walaupun selalu masuk dapur amik mknan..x bole thn bau tumis2 itu..pnh try nak masak, sudahnya end up terbaring satu hari...x larat bgn..so, sampai ke sudah mmg sy x masak..takat potong2 syr tu ada la..mak pon nmpknya x kisah..adik sy pon x kisah..so, say NO to masak..mujur juga my MIL pon memahami..hehe..syok juga ya..

eh, berbalik pada masakan mi hailam tu..sy mmg x pnh mkn mi hailam kalo g mkn kat luar..lebih rela lagi mkn kuey tiaw grg ke, mi grg mamak ke..bihun sup, bihun tomyam kaw2..x pnh pon order mi hailam..pasai tu bila balik keje smlm n mak tgk msk mi hailam, mcm peli sikit..seumo hidup ku, mak x pnh msk tau..ni msk gara2 abah ngidam..hehe..abah..abah..mak kata dah 2,3 hari dok minta mak masak..mujur la mak tau masak..hehe..

sy x tau rencah2 nya pon..mmg x masuk campur dah..biarkan mak n abah berdua bersilat msk mi hailam tu..n not bad..sedap juga kan mi hailam ni..tp sy x mkn byk coz smlm dah melantak mkn dgn byknya walaupun kepala pening..mkn tetap di hatiku..ewah..

so, hr ni google resipi mi hailam..ni yg simple yg sy jumpa..juz utk panduan sy kelak..kot2 teringin nak mkn n nak hubby yg masakkan..hehe..hubby kt, lain kali kalo dia balik, sy bole request nak mkn ape, nt dia masakkan..wawawawa...seronok ai dgr..

resipi amik kat sini

mi hailam

Bahan-Bahan:


1 paket mi kuning

4 ulas bawang putih

1 labu bawang besar

4 sudu besar cili kering kisar

2 sudu besar sos tiram

2 sudu besar sos tomato - yg ni mak x letak pon

250gm udang sederhana

3 sudu besar kicap pekat

150gm isi ayam dipotong dadu

3 tangkai sawi - mak letak sawi jepun..biar beso2, x potong kecik pon..ni style chinese mkn..

1 liter air - mak kt ikut suke..ada org suka pekat, ada yg cair..

1 tangkai daun sup - mak x letak pon

1 tangkai daun bawang

Bahan tambahan (ikut resipi mak):

1 peket bebola ikan

cendawan tiram - coz kami sgt suke kan cendawan, mak masukkan byk2

Cara Menyediakan:

Panaskan minyak kedalam kuali.Tumiskan bawang,bawang putih dan cili kisar sehingga garing.Kemudian masukkan pula sos tiram,sos tomato dan kicap.Gaulkan hingga rata.Setelah itu masukkan pula udang dan isi ayam dan gaulkan hingga rata.Masukkan air dan biarkan sehingga mendidih.Akhir sekali masukkan pula sawi dan mi dan biarkan ia mendidih hingga pekat.Siap untuk dihidangkan. mi mak x masukkan sekali coz takut terletak byk n x di mkn..so, mi tu rendam kat air panas jap, toskan n letak asing je..nak mkn kang letak je la dlm pinggan..ala, mcm mkn bihun sup juga..

hah..cukup la review pasai mi hailam nih..utk panduan sy juga di masa akan dtg..kot2 teringin nak masak..tp hasil survey sy, lain org lain cr masak mi hailam..so, its up to u k!
 
ally: teringat awal2 preggy dulu, hubby poskan pelam dr sabah..pasainya ai cr2 yg berkenan di hati di sini x jumpa..=) ngada la ko ni ek..hehe
Continue reading...

Saturday, October 2, 2010

3 comments 12:56 PM

hot date

Posted by ally - Filed under
fine...ramainya kawan nak kahwin 10.10.10

image here

ermmm...n masa tu juga la uthm ni start berkonvo...

kesimpulannya...ri 10.10.10 tu kene keje..dah kuar pekeliling dah..sila hadir bekerja okeh..hari ahad tu hari keje seUTHM..

ceh...

camana nak g kenduri kahwin nih...

rs bersalah la..ada antara kwn2 yg khwn ms ni dtg ms wedding sy..

ermm..

terjah lps time keje la..

lambat ek..

emmm...

xpe kot..

ally: ada ape ek pada tarikh 10.10.10...maybe sbb nmpk lawa kot..tp lagi lawa 20.10.2010..too bad, jth hr rabu lak..pasai tu kot 10.10.10 ni hot date, hr ahad tu..sesuai sgt..
Continue reading...

Friday, October 1, 2010

6 comments 1:09 PM

his reaction

Posted by ally - Filed under
*****AGAIN, NI ENTRY LAMA YG TERPERAP..DITULIS PADA 17 OGOS 2010..ENTRY PASAL KAHWIN PON X ABIS CERITA LG KAN..SUDAH TIADA MUD..MUD SUDAH BERTUKAR SKRG..HEHE *****

sy x bgtau lagi pada famili kami mengenai berita baik itu..

sy cuma nak hubby org pertama la yg tahu..

regret sikit la sbb sy mengimpikan kami g check up sama2..tp x pelah..yg penting hubby tahu juga kan..

bila dah mlm tu, dlm kol 9.30pm tu, hubby msg..

kami mmg biasa mcm ni, time tgk tv n tgh2 rehat di kala mlm ni, selalu msg..kol, bila nak tdo..ms tu private sikit..hehe..ni kan ngah tgk tv, ramai tau famili sy..segan je kalo ckp jiwa2..haha..

sy terpikir cm ne la nak gtau hubby sy ek..hehe..rs malu tiba2..=) ceh, mcm gaya zaman2 bercinta..hehe..tu sudah mestinya..kan pjj...lagi la rindu..

then dpt idea nak gtau camana

sy tny dia buka td mkn ape, n dia jwb mkn ns goreng daging (cian hubby sy nih..=( ) n dia tny sy balik, sy lak mkn ape buka td..dan sy jwb ini; emmm..biasa je..budak kenit dlm perut nih minta bihun sup..=)

hehe..x sampai bbrp seconds tu hubby call..sy dah lari masuk bilik..haha..perangai x berubah tul..

xde bg salam ke ape ke, terus hubby tny, budak kenit mana?

wala2..hubby sy nih..haha..musti dia curious je..hehe..sy gelak2..pastu dia tny lagi, betul ke ni ada baby dlm tu? syg g check ek? bila pergi check..

fuh..manyak wo, dia tny dan dgn seperti tdk sabar..haha..sukenya...

sy cume ckp i love u!

hehe..n sambung gelak lagi..manyak rindu sm hubby..nasib ada phone..kalo berutus surat lagi la haru..hihi..jenuh weh nak tunggu surat sampai..

then, dah abis gelak2 + cyg2, br cerita..

reaksi dia yg excited tu (walau x nmpk virtually, tp bole agak aksi2 dia..hihi) buat sy sgt happy..

terima kasih tuhan..=)

imej from here

kami akan bgtau pada family masa raya nt..buat ms sekarang biarlah rahsia..ewah..


doakan sy n budak kenit nih berjaya mengharungi trimester pertama ini dgn selamat n jayanya...

ally: lalalalalalala.....hati berlagu riang..
Continue reading...