Tuesday, November 30, 2010

2 comments 1:31 PM

krim

Posted by ally - Filed under
mak ckp kalo nak perut lawa (ilang or kurangkan stretch marks), kene sapu krim dr awal...ye la dah zaman moden, for sure la ada krim yg bole reduce sume2 tu..


mak sy dulu juz pakai pure aloe vera tu..ni dia yg ckp la..tp kat umah ni mana la ada dah pokok aloe vera tu..dulu2 ada la..tp, sejak kwsn umah di lapangkan, ai x nmpk dah pokok ni..mati sudah...


so, buat permulaan, sy guna yg ni..bukan yg lotion tu tp yg cream..nt la nak beli yg lotion juga..rs best je pakai...

pas ni nak cr la bio oil..dr pembacaan, ramai juga yg guna bio oil ni..camana tekstur dia ek..more to oily la kan? tp xde hal kot..coz kdg2, sy pakai kan juga minyak zaitun kat perut ni..cepat je meresap n xde la oily sgt..ada sape2 pernah guna bio oil x?

ally: tips pakai krim utk perut, pg2 pas mandi terus sapu b4 g keje k..n mlm sebelum tido..so, sambil sapu sambil borak ngan baby..hehe
Continue reading...

Monday, November 29, 2010

3 comments 10:32 AM

hijau itu menawan

Posted by ally - Filed under
walaweh...sukenya ngan kaler gift box nih...cun...cantik...

dulu, mmg berangan2 nak tema hijau, tp ape kan daya, kakak ku telah menggunakan tema ini terlebih dahulu..melepas di situ..

so, ini sekadar cuci mata..check on what a lovely wedding for details k..photos all taken from their website..



ally: have many collection on greeny baju kurung..ish3..
Continue reading...

Sunday, November 28, 2010

2 comments 10:04 AM

berpisah + kenduri

Posted by ally - Filed under
huhuhu...xde apenya yg berpisah tu..cuma last sunday hubby balik sbh..sob..sob..sob..


kali ni x nangis..sebak je..hehe..flight ptg kol 6.25, so pg masih lepak2 di umah..ai masakkan bihun goreng saja..jd la ye cyg..


tghr dah siap2 packing kan brg2 dia..takut ada yg tertinggal lak..jenuh la nak mengepos nya...lgpun nex yr bulan 2 kot br dia balik..emmm..lamanya dpt jumpa lg..ms tu baby pon dah besar dah..ceh, mcm dah lahir je..xpe la..he's going for work..bukan berjimba2...


ptg lak, dlm kol 2 kami ke perpat..g kenduri umah kawan kami, khairul azlan..kami dgn x tau malunya request kat lan nak g kenduri pihak perempuan, pasalnya kenduri tempat dia yg kat segamat tu 11 dec kot..for sure la sy x leh nak pegi..without hubby, malas rsnya nak drive sampai ke segamat tu..so, sementara hubby ada di sini, baik g sekali..


ai bawa rombongan yg ramai ke kenduri tu..abah n 2 adik pon ikut..mak n sorg lg adik tinggal coz diorg g yasinan kat kg tu..hantar wakil sudah..


ni la pengantinnya..kami sampai ketika diorg syok bersanding..oleh kerana tau betapa busynya pengantin, kami x la kacau kat pelamin tu..kacau time diorg dah g mkn beradap..tu pun x leh lama pasalnya nak ke senai..




x byk yg sy snap pasal ramai sgt org kat depan pelamin tu..biasala kan pengantin, mesti la ramai org amik gambo..hihi...xpelah..pas siap2 snap, kami g mkn..lauk kg tau, ada tempe n ulaman2..sedap..hehe..selera sungguh ai mkn..

dekat sejam juga kat situ, then menyedarkan diri utk gerak ke senai..

time to let go hubby...sob...sob..sob..

to lan: selamat pengantin baru..semoga bahagia dgn ilyana selama2nya..amin...

ally: cuti sekolah yg menuh ngan kenduri kendara...
Continue reading...

Saturday, November 27, 2010

0 comments 2:14 PM

review: grand blue wave hotel (JB)

Posted by ally - Filed under
after check out kat rose cottage hotel, kami gerak ke jb..fuh..fuh..mmg tawakal je la since sy ada la pembaca peta yg kurang berjaya..

sesat2 juga la..tu mmg perkara biasa la..tp rupenya sng juga nak jumpa kalo tau landmark plg hampir dgn GBW nih..kitorg ikut je signboard menuju ke the zon..GBW ni x jauh la dr the zon..dlm 5 minutes drive..kalo jln kaki semput juga..lagian, jln2 pon tgh contruction juga..x kisah la..janji jumpa..n kami sampai around kol 1 pm..kami stay cni for 2 nite..isnin br balik bp..mmg cuti sakan la..

biasanya kol 3pm kan baru leh check in..kene tunggu gak dlm 10 minutes coz bilik x ready lagi..last2 diorg upgrade bilik..so, puas hati juga la..x pnh lagi kitorg dok bilik sebesar nih..fully equipped ngan kitchen n dining area..tp tu la, xde lak peralatan nak memasak..so, pada sape2 yg stay lama kat sini, leh kot angkut segala bagai kuali n dinner set..nak sewa mahal lak kan..tp yg bole sewa pon dinner set je la..xde sewa2 periuk ke kuali ke..microwave mmg ada..

tp kat sini nak cr tempat mkn cam payah je..kitorg mkn kat gerai yg dkt2 ngan the zon tu..tah apa tah nm nya..malas nak g jejauh..sempat round2 the zon juga..xde ape la yg bestnya..biasa je..lgpun hari dok hujan je..nak jejalan kat tepi pantai pon x syok dah..so, end up tgk tv, mkn2 n g gym je..








ape yg x best stay kat sini walaupun bertaraf 4 star:

1. breakfast utk 1 person only..tension tau..mujo voucher percuma stay cni, so, x la ralat sgt nak kuat duit rm20.30 juz for breakfast..tah mana silapnya tah..malas nak bertekak, so, byr je la..walaupun dlm voucher tu dah state breakfast for 2 pax.

2. staf kurang mesra..senyum pon payah..ceh..eh tp ni staf yg kat kaunter tu je...nyampah ai tgk..

3. room service yg kedekut...haha..pasai pe ai kata kedekut..suppose diorg kene la bg body foam n syampoo tu..ni x bg lgsg walaupun dah abis mendalah tu ai keje kan..ish3..kan ke sepatutnya diorg kene bg baru or refill..

4. kunci pintu rosak...gosh...

hmmm...dah kot..rsnya tu je yg membuatkan sy kurg puas hati..overall ok je GBW nih..mudah juga nak ke mana2..nak ke CS pon dekat..dekat juga la pada sy..hihi..nak ke s'pore pon dah dekat sgt..tu xde dlm planning, so, kami x ke sana pon..

ally: g mkn kuey tiaw grg yg sgt sedap kat plaza angsana..
Continue reading...

Friday, November 26, 2010

2 comments 6:19 PM

mkn byk2

Posted by ally - Filed under
mkn byk2..byk2 mkn..fuh..fuh..naik la berat bdn harapnya...

harap muke je bambam..tapi bdn cinonet..nyampah sungguh..

tunggu ls..si sdg berusaha dgn jayanya menaikkan berat bdn..doa2...usaha2...

ckp psl mkn..ni la breakfast ai utk pg td..


byk kan bekalan ai..haha..seronok mkn..dlm tupperware oren tu ada keledek goreng +sambal kicap, then ada kuih puteria ayu (ni beli kat kafe psl teringin..hihi), dlm tupperware 1 lg tu mee grg basah yg byk sayur-sayuran..sedap..ye la mak yg masakkan, for sure la ai kata sedap..cuma ai request tlg letak sayur2 dgn byknya..terutamanya brokoli..kao sawi ai x lalu nak mkn..tah nape tah x suke sawi..dr dulu sehingga kini, mmg x suke sawi..

tu sume juz for breakfast...lunch nt kuar mkn kot kalo lapo laie..tp ni dah byk mkn ni biasanya kenyang lagi...so, lunch cuma milo panas + biskut je kot..ok la tu kan..lgpon ri ni ada pasar malam..ai nak cr putu piring..yummy..kegemaran dulu, kini dan selamanya..hehe...

ally: kwn sy tny, x sedey ke kalo teringin mkn ape2, tp sumenya kene cr sendiri? nak jwb ke x quest dia tu..
Continue reading...
1 comments 1:34 PM

kek utk cyg

Posted by ally - Filed under
nothing special when celebrate his birthday..

cuma the precious time we spent together..

get to know him better than before..hihi..ni lumrah kot..ai masih dlm process adjustment..

cuma ni je yg ada..celebrate selepas mengejutkan beliau dr tido nya..


HAPPY..HAPPY...HAPPY BESDAY PAPA!

ally: kek beli kat pt raja je..cr yg sekecil mungkin pasal both of us mmg x suke sgt mkn kek nih..n ai sorok2 dlm beg..n sorok2 juga masa letak lilin, psg api kat lilin..mujo hubby x sedar langsung..hihi..sweet sgt walaupun celebrate kecil-kecilan..
Continue reading...

Thursday, November 25, 2010

0 comments 12:24 PM

info: rose cottage contacts

Posted by ally - Filed under
hoho..since ada yg emel sy tanya pasal contact rose cottage nih..ni sy letak screen shot dr pamplet yg sy dapat k..

maaf kalo x clear sgt k..maklum la, malas nak scan..hehe...





(ni kat main entrance..comel je..n meja tu utk breakfast..ok la utk taraf2 hotel budget ni..)

ally: selesa juga...
Continue reading...

Wednesday, November 24, 2010

0 comments 10:54 PM

harry potter 7 vs 2 alam

Posted by ally - Filed under
2 movie ni tyg serentak..persaingan la kan..me n hubby dah tgk 2,2 film nih..tengok harry potter pasal ai yg nak tgk..walaupun 2 jam lebih..tetap gagahkan diri..hehe..sampai lenguh2 pinggang u..kami tgk kat harbour place, klang..bg hubby yg mmg x ikut series ni dr awal dia rs blur2 n boring..haha..mujur la ada cgi kan, so, dpt la serba sedikit cover keboringan n ketidakfahaman beliau..dah ai pulak jd pencerita kepada beliau masa tgk movie tu..x bole nak focus tau..ish3..x sabar nak tunggu last part nex year..


ai sgt suke dpt tgk citer ni..ni gara2 terpengaruh ngan dedek la ni..haih..n sekarang tgh kumpul novel harry yg english version..haha..tah ape2 je..satu lg cerita yg sy nantikan is narnia..hrp2 ada kwn nak g tgk bile film ni tyg dec nt..

okeh, berbalik lak pada citer 2 alam yg di war2kan mampu kaut 40 juta tu, ai x tau nak koman ape..haha..dlm byk2 cerita, hubby leh nak g tgk cerita ni pasalnya nak tgk bagus sgt ke cerita ni..kami tgk kat square 1 BP je..panggung x dela manuh mana, walaupun kami tgk pd hr ke-3 tayangan..adalah dalam 8 org yg tgk..jenuh u nak tunggu cerita ni habis..


ai rs ramai blogger dak wat review pasal filem nih..n ada juga review dr pihak media sendiri..apa yg bole sy katakan, filem ni biasa2 je..mcm drama cerekarama kat tv3 tu..ada juga pengajarannya walaupun tgk pelakon yg membawakan watak adam/amy tu plastik sungguh..tp dah gitu jln ceritanya..korg search je la ek..ai lagi suke kot tgk drama yg tercalon dlm anugerah skrin mcm taubat nasuha, sebelum akhirat..

sekian..review yg x seberapa...hihi..

ally: mcm dah lama giler x g nengok wyg..

Continue reading...
2 comments 11:46 AM

review: rose cottage hotel

Posted by ally - Filed under
1 fine day..of coz..hihi..

ptg jumaat (12/11/2010), sy bertolak ke senai..dlm kol 3 la kuar..

sampai senai around 4.10 ptg..jln sudah start huru hara dgn kereta yg sgt manyak n menguji kesabaran..ye, sabar sungguh la..maklum saja la jln ngan contruction, so, kene la byk2 bersabar demi pembangunan negara..cehwah..poyos..hihi..

tp kan mujo juga la jln jem, pasainya mata sy sempat la melilau mencari di mana kah gerangannya rose cottage ini yg terletak di taman impian senai...rupenya mmg tepi jln je..depan sekolah ape ek..x terpandang namanya..tp mmg senang juga la nak cari..x la sy huru hara juga..so..nak sampai ke u-turn tu mmg jauh..xpe lah..asalkan jumpa..

sy bercadang nak check in dulu, coz nak tdo..haha..ye, sy adalah sgt mengantuk..tah knp tah...padahal drive pon xde la jauh mana...ceh..mcm menat je..

check in n terus byr..walaupun cuma budget hotel..tp sy berpuas hati juga..kalo walk in harga baru dlm rm70 je utk bilik deluxe double..luas bilik memadai la utk budget hotel seperti ni..n lengkap ngan breakfast tau..mn nak dpt budget hotel siap breakfast..hehe..so, puas hati la..wifi pon ada..

sila layan pic dlm bilik yg sempat sy snap..






siap tertido la sy...walaupun sepatutnya sy cuti hari tu, tp ttp gigih ke opis juga..g tgk cuti approve ke tidak..hihi..jd berbaju kurung la sy ke senai ni...siap2 tdo, bw naik brg yg banyak walaupun cuma nak tdo semalaman je..knp byk brg..hihi, sy bw stok brg mknan sy mcm biskut2, milo, susu, yogurt n pistachio..penuh juga la 1 beg kertas yg besar tu..n x lupe, kek kecik molek nak celebrate besday hubby..mau bikin surprise..hihi..

okeh2..dah siap tdo + mandi..dlm kol 6 sy kuar g airport..yg ni dah agak biasa pegi..so, bole cam jln la..cumanya dulu masa sy pegi airport masih dlm renovation..ni dah banyak juga berubah..makin lawa..

rs mcm sy dah sampai lambat je masa tu, rupanya on time..betul2 sy sampai depan arrival hall tu, nmpk hubby yg sedikit kurus berbanding masa raya ri tu..hihi..insan kesayangan sy depan mata..suka3..rs nak nangis pon ada..haha..tah ape2 je..

kitorg balik hotel dulu pasai hubby kepenatan..dia keje ri jumaat tu, then rushing2 lak g kk dr keningau, plus buat keje lagi dlm flight, n kesudahannya tersgt mengantuk..hua, x jd ai nak ajak g mkn..tau je la..ptg2 cenggini mmg dah timing ai mkn..lewat mkn nt, mula la masuk angin..emm..xpe juga pasai bekal sy banyak..hihi..


ally: him, kerana dirimu begitu berharga...
Continue reading...

Tuesday, November 23, 2010

6 comments 5:17 PM

don't break my heart

Posted by ally - Filed under
ooo..ni ayat dlm iklan rokok tu..don't break my heart..

xde ape..cuma amaran keras utk seorang perempuan tu..

DON'T U EVER BREAK MY HEART...or i'll break yours..

ally: sekian, amaran dari seorang isteri
Continue reading...

Monday, November 15, 2010

4 comments 3:58 PM

baring meniarap

Posted by ally - Filed under
cuti-cuti mode @ jb

***********************************************************************************

last wednesday, bila balik keje..pas siap masak n solat..biasanya ai baring2 sambil nengok tv + bc paper..

tah cam mana kan, leh lupe, ai baring meniarap..

zapp..terus kene tegur ngan parents..

mak: mak nengok uda baring meniarap ni mcm xde isi je kat perut tu... (ni nada nasihat..)

abah: tah nya..x syg ek baby kat dlm tu (yg ni nada perli ya kwn2..)

haha..terus ko, tindakan refleks..baring dgn betul2 punya..

pengajaran..jgn brg meniarap ye kwn2..hihi..

ally: x bole brg meniarap dah..kadang rs senak..hihi..
Continue reading...

Sunday, November 14, 2010

3 comments 11:22 AM

masalah adalah kehidupan

Posted by ally - Filed under
masalah adalah kehidupan..

kehidupan adalah masalah..haha..yg ni ayat sy..x bole pakai okeh..

last week sy attend kelas kemahiran menyelesaikan masalah..knp g kursus ni..sajalah nak isi bilangan jam kursus yg perlu di hadiri, nak isi dlm e-prestasi la kononnya..tapi tujuan sebenar adalah nak cr network..ye, cr network..selama hari ni saya cuma kenal staf2 fakulti, staf akademik fakulti..n jarang la kenal2 dgn staf dr unit2 lain, mcm bendahari, penerbitan, unit audit, perpustakaan n etc..

so, dgn cara sy menghadiri kursus yg lebih di khaskan utk golongan staf kumpulan sokongan, sy dpt lebih ramai kenalan juga network..

Alhamdulillah..berkesan..kenal bukan setakat hadir kursus je, tp leh join dior kuar breakfast n lunch..sgt seronok..at least berkesan juga dgn cara begini..xde maknanya sy dpt kenal kalo tetiba g pejabat diorg n kata 'leh kenal x?'..hihi..

kursus ni sgt la informal n best..

ada satu ayat yg trainer bg baik punya..khas utk golongan muda mudi yg berhutang ptptn nih...

katanya muda mudi yg selalu rs duit x cukup (walaupun gaji setaraf dgn kelulusan) n selalu rs kesempitan, ada lah kerana perkara2 sampingan..cthnya x byr hutang ptptn (walaupun sedikit, dok bertangguh je)..

okeh..fine..terkena kat diri sendiri..ni sy ckp bukan kerana ape ye kwn2..kerana sy sendiri pon lom byr lagi..ni ha, br bulan ni nak byr dgn bersungguh2 nya..means, nak tekad tiap2 bulan byr hutang..sebelum ni, sy byr juga, tp kdg byr, kdg x..haih..macam lepas tgn kan..x bertanggungjawab lak..agaknya pasal ni la sy selalu di rundung masalah..

masalah yg kadang2 kita x tau mana puncanya..mungkin juga peringatan buat kita..

so..selamat bermuhasabah n membayar hutang piutang..

ally: mesti buat belanjawan..
Continue reading...

Saturday, November 13, 2010

0 comments 12:37 AM

happy birthday cyg

Posted by ally - Filed under
cyg is refer to my hubby..

hihi..

1st time ever celebration as wifey-hubby..

sgt seronok..

happy birthday to u cyg..lain2 ai ckp sndr ya..hihi..


ally: us @ jb right now....bercuti di bandar..apekah..

Continue reading...

Friday, November 12, 2010

2 comments 4:25 PM

cuti ria

Posted by ally - Filed under
hohoho..start hari ni seminggu ai cuti ye kwn2..bukan miss connection lg ye..



n sempat wat scheduled entry till 15 nov je..

kalo sempat leh on9 lagi..tp sbb ni la br dpt jumpa hubby, need to settle things..he may be back again nex yr..hehe..xpe la..kalo dia x balik, ai lak g sana kan..no hal..InsyaAllah..tp tgk juga pd budgetnya..LDM really needs lot of money..don't deny it..ai dah rs..so, kene la berbelanja ngan berhemah..

ape la ai dok mepek nih..hihi..

well, see u again laling..

happy working & selamat hari raya aidil adha..

mn2 yg balik kg tu, hati2 drive k..mmuahhh...=)

ally: mau ajak hubby tgk harry potter..hrp x boring la...
Continue reading...
6 comments 10:58 AM

terpikat n memikat

Posted by ally - Filed under
scheduled entry ya..cuti mode..

*********************************************************************************

disebabkan hari hujan....melepak saja di opis mengenangkan nasib diri...haha..no lah..nak lepak lab pon xde ape bole di buat..dok rosak memanjang..baik..rosak..baik..rosak..haih..sabo je la..jd setelah lama menumpukan perhatian pada satu menda je, sampai kan SKT pun lom wat lg..jadual jaga exam pon br nengok..baru juga apply nak cuti nex week utk treatment diri...haih..bersabarlah..Allah menduga kita sesuatu yg pasti mampu kita atasi..ye x?

okeh..dah byk melalut..ai dah lama intai this site..belum bersungguh2 lagi nk membeli..tetapi memandangkan keempukan, kelembutan n kegebuannya, sy jd terpikat..haha..bukannya x bole wat sendiri..bole je kot..kat umah pon ada je masin jahit..bole je..

meh jenguk sini..bilikjahit

ada macam2 menda yg menarik perhatian..hehe..salah satunya adalah set tilam baby..dibuat dr kekabu asli n kain pilihan sendiri atau sedia ada..sila tgk gambo2 ni...memikat sungguh..

see...satu set..ni masih lom bersarung lagi..

empuknya tilam baby ni..suke..suke..

dah siap sarung..1set..

ada beg khas utk travelling..sng juga nak angkut..

this my favorite..jalur2..comeynya..

kat bilikjahit ni gak leh wat barut baby, nursing cover, cadar baby..nak beli kain sendiri n tempat kat dia pon bole..wah..sy sgt terpikat..rs nak tempah je..dah bole beli ke ek? ke terlalu awal? harga pon reasonable..tp mcm nak buat sendiri juga..emm...tgk la nt camana..need to discuss ngan hubby duluan..

org lain sibuk tgk baju2 baby (ni kwn2 opis la), ai sibuk dgn set tilam ni..haha..tahap mengidam kot ni..

ally: kalo nak beli kene beli yg bole guna for boy/gal..kan belum tau lagi baby sy ni boy/gal..hihi..ni kalo nak beli awal la..
Continue reading...

Thursday, November 11, 2010

5 comments 3:53 PM

risk: eating peanuts

Posted by ally - Filed under
fine, tetiba terbaca pasal ni..pasal eating peanut masa pregnancy may raise child's allergic risk..



fine..sy telah mkn peanut dgn byk n suke hatinya for the past few month..

lebih2 lagi peanut jenis pistachio n almond..

tp xpe kot kalo cuma seminggu sekali n x kerap..lagipun peanut jenis ni mahalnya la yg amat..

kering poket ai kalo mkn hari2..

menurut artikel tu la ye..ai pon x sure..

n hasil google2 ai..ramai yg elak mkn peanut butter..bukan jenis peanut2 yg sy sk itu...

emmm...

any1 ada experience allergic ngan peanut x?

me? mmg xde..seluruh famili mmg xde allergic ni..

ai cuma allergic daging je...

ally: tetiba konfius..pistachio n almond to sejenis nuts & peanuts kan?
Continue reading...
3 comments 12:25 PM

miss connection

Posted by ally - Filed under
kwn2 kata sy miss connection..ye, mmg pon..laptop probs, hp pon probs..ai ada no baru dah..

buat masa skrg...sy merehatkan diri dr sebarang comunication through FB n yahoo mail..


kenapa?

sebab laptop sy x dpt buka diorg..hihi..lama dah..so, malas nak tgk ape ke jadahnya x leh nak buka..lg pun, xde hal yg penting pon..so, anything leh contact through gmail k..

allyhopes@gmail.com

selingan..xde kene mengena ngan communication juga connection..hihi..nafsu..nafsu..

sedapnya cupcakes nih...




ally: best juga lama x buka fb..
Continue reading...

Wednesday, November 10, 2010

6 comments 4:20 PM

saya tidak diet la..

Posted by ally - Filed under
Okeh..fine..jd stress kejap..baru balik dr klinik kat kampus nih..kene bebel okeh dgn doc kat situ..



Sy g klinik pasai batuk2 dr semalam..rs x demam..rupanya demam..n sgt bahaya kalo demam..ni bg golongan yg seangkatan dgn sy la..hihi..


Dah la stress kene bebel..pastu masa timbang berat badan, turun 3 kg lg..ai rs timbang tu slah kot..skrg ni nafsu mkn ai bagai di ternak2..x kan la berat turun lagi..biasanya la, berat sy around 53kg, ni sebelum pregnant la..mmg berat standard..x pnh naik lebih dr 53kg..awal2 pregnant dulu, berat sy turun ke 49kg..ni logik la pasainya puasa pastu ai di serang morning sickness yg berlaku pd ptg hari bawa ke besok paginya..so, xde selera nak mkn time buka pose n sahur..then masa ry, turun lagi sekilo..jd la berat 48kg..fine, logik juga la kot coz ms tu lom ada selera mkn lagi..tp sekarang hah amik turun ke 45kg..apekah yg berlaku nih..sy tgk diri sy biasa je..melainkan tummy dah mengembang sikit, kan br 18 weeks..tp kalo tgk betul2, org dah bole perasan kot tummy sy ni..hihi...suke...wink..wink..


tp, sedey juga, berat turun + doc bebel ingat sy x mkn..ceh..cuba la tgk sy mkn..mau pengsan kang..fine..nex week ada check up kat KK..tgk lak berat sy brpa..


sy cuba mengamalkan mknan sihat...ye, betul ni..walaupun x lalu n kembang2 tekak nak telan susu, sy tabahkan hati gitu nak minum..selalunya x minum ksg2 mcm tu la..mkn ngan cereal + kismis..kalo x, xdenya nak minum..walaupun Cuma segelas sehari, sy rs memadai kot..haha..seram weh nak minum byk2...so, pasai Cuma bole telan 1 hr sekali je, sy lebihkan mkn buah2, biskut jacobs n kacang2...kurma pon sy mkn juga, Cuma x kerap sbb sy rs cam terlalu manis lak..kdg2 minum dgn susu..mcm mn? Hehe..racik2 kan kurma tu, campur dgn oat n susu..sedap juga..ni supper sy mlm2..


selang 2,3 hr sy amik yougurt..plain yogurt..mkn ngan buah2..sedap juga..


n for now, i’m craving for charkoey tiaw originally made mcm kat penang tu ha..mn nak cr kat johor ni..x ke haru..dah merata cr ni, tp kat bp je la..tp sume nya koey tiaw grg..alahai..rindu nak g penang la..


nasi sy mkn 2 kali je sehari..pagi (breakfast ai mkn nasi lauk pauk u, masak kat umah, bw bekal g keje..hihi)..n ptg..biasa sy mkn sambil tgk chinta..walaupun meluat dgn fasha sandha tu, tp suke tgk adi putera..haha.. lunch sy kdg mkn nasi, kdg x..selalunya minummilo panas + jacobs..jadi sgt suke pada biskut ni..tah nape..dulu, x lalu lgsg nak mkn biskut jacobs weetameal atau oatmeal cereal (apple)..balik2 beli biskut munchy..ni dah bertukar selera pulak..

mlm2, minum susu n yg sewaktu dgnnya..hehe..x mkn nasi dah..


dah mcm ni punya mkn pon, berat turun..takut pulak nak ke KK..ri tu je dah mcm2 pil doc bg..mujo kecik2, tp bau nya sgt la menusuk hidung ku ini..telan juga...demi kandungan yg sihat..amin..

ally: obses juga ngan syr brokoli..sgt x suka mkn lobak..haish..
Continue reading...
6 comments 12:21 PM

ada ape dengan senai

Posted by ally - Filed under
ye, sy mmg orh jhr okeh..to be specific adalah org batu pahat..tp sgt la fail bila pegi daerah lain..pasai pe? pasai kat bp tu pun sy bole sesat2..ape tah lagi bila kuar dr bp nih..high..

sy adalah sgt senang lupe jln..mujur la jln balik umah, nak g keje tu ingat lagi..hihi..

pendek kata adalah lambat pick up bila guna maps...lagi mudah guna mulut bertanya..haha..

fine, sbnrnya sy nak g senai jumaat ni..to pick up hubby n g meredakan fikiran ai yg kusut masai nih..ceh..

n akan stay kat rose cottage hotel kat tmn impian senai tu..for sure dah penat nak drive balik bp..lagi2 hubby sampai dlm kul 7 ptg..so, maybe dia penat..sy lak, for sure menat juga..dr sy ngamuk2 kepenatan, baiknya la kami tdo je kat sana..lagipun nak g jln ke jb + g umah mak usu sy esoknya tu..jadinya, malas nak ulang alik..

hah..punya la panjang ngomel..ape yg sy tau, senai skrg jln ke airport masih renovate lagi kot..ni pun terbaca entry nad ri tu..

ada sape2 bole bgtau x, tmn impian senai tu kat area mana..sy try google, tp nya x jumpe la maps yg ada tulis nm taman tu..rose cottage hotel ni letaknya kat situ la..sy risau sy x jumpe hotel budget tuh..phm2 je la..x mahir langsung ngan area senai ni..

sy ingat nak check in dulu b4 g amik hubby nt..

n banyak tempat mkn best x area situ? any suggestion?

ally: balik bp ri isnin..wawawawa....jln2 redakan kekusutan..
Continue reading...
3 comments 7:10 AM

pilihan

Posted by ally - Filed under
ilang arah rs nya blog ni..hehe..dulu semangat posting psl preparation..then update lak hal2 lps majlis...then posting hal2 kehidupan..huh..mmg ilang arah..

so..dah decide dah..x nak dah cerita pasal wedding sy yg sudah berlalu tu..mood pon dah xde...hihi..

cuma rsnya blog ni akan jadi rojak..sume pon campur kot..pasal baby, pasal keje, belajar n kehidupan seharian..x bole kot nak tinggal je blog ni..sebab kat sini pon sy xde kwn yg betul2 baik utk bercerita..so, kat blog la kot ceritanya..blog kan kawan baik saya..cian dia..lama sy abaikan..

mana2 info yg berguna mungkin bole sy kongsikan bersama kalian..hihi..

ally: masih mengikuti ceritera b2b yg lain..
Continue reading...

Tuesday, November 9, 2010

2 comments 11:08 PM

masih di sini

Posted by ally - Filed under
Buat yg tertanya2..saya masih di sini..masih berpijak di bumi yang nyata..hihi..



Kehilangan Cuma mahu mencari ketenangan diri..bukan pasal sy morning sickness ke ape ke..alhamdulillah, setakat ini kandungan sihat walafiat..walaupun mamanya ni berat badan semakin menyusut..okeh..sila jgn stress..hari2 pun berckp dgn diri sendiri spya tidak stress..


Ada byk hal yg sy perlu uruskan..yang perlu ketenangan fikiran untuk membuat keputusan yang terbaik..walaupun hal2 tersebut sampai sekarang x menunjukkan tanda2 penyelesaian..xpe lah..


Hal ape? Nope, bukan psl marriage life sy..itu satu2nya perkara plg bahagia utk sy sekurang2nya buat masa skrg walaupun hubby tiada di sisi..


Sy perlu memikirkan di mana silapnya sy dlm merencanakan perjalanan pengajian sy..hal2 yg mendtg berkenaan pengajian sy sedikit sebanyak menjejaskan prestasi keje sy..


Kerana itu, saya lost sekejap..hihi..walau belum settle, xpe la..rezeki masing2..

ally: sampai masanya perubahan perlu di lakukan..
Continue reading...