Friday, December 31, 2010

3 comments 10:22 AM

mosquito net

Posted by ally - Filed under
semalam, mak pesan jgn lupe bila nak beli brg2 baby tu, beli sekali mosquito net..tau je la..nyamuk2 banyak kat umah ni..cian si kecit nt..dah la nyamuk bw mcm2 penyakit juga....memandangkan sy nak ajar si kecit ni tido tanpa menggunakan buaian, so, kene la cari net yg berbentuk tudung saji/khemah itu..hehe..huh, setakat ni mmg belum membeli ape2 brg sekali pun..baik brg si kecit mahupun brg mama nya..sgt la malas nak kuar, melayan brg2 si kecit seorang diri..mak sy awal2 kata malas nak ikut..haha..baik, tunggu hubby balik nt je la br beli belah memokaikan diri.. yg penting wat senarai n budget..baru la x over limit..konsep tidak perlu membazir perlu di praktikkan..chayok2!

sy tgk kat pureen, ada juga net sebegini..x la terlalu besar juga kecil..yg penting leh bw ke mana2...xtau la harga nya berapa..kene g cari ni..ada mcm2 size juga..harus cr paling besar..





ada juga kat onebabyworld. harga rm22.90..online store ni..bole digunakan sehingga baby umo setahun je..


kat mudah pun ada..harga rm30



 kat babyloveasia lak, betul2 cam khemah..hehe...comel..




hah, itu je la ai jumpa setakat ni..sume on9..nak g cari sendiri kat kedai, so, leh tgk saiz nya ngan lebih jelas lagi..ewah..n plg penting, sy sgt la suke net kaler putih..since xtau gender lagi, kaler putih adalah plg selamat..hehe..

ally: ramai dok tny gender si kecit..act, last sy g scan ms awal2 pregnant dulu..pastu x pernah g lg..hope baby sentiasa sihat..x kisah la boy or gal..sbb both of us mmg x kisah..hehe...
Continue reading...

Thursday, December 30, 2010

0 comments 1:06 PM

jubah...abaya...oh cantiknya..

Posted by ally - Filed under
wahhhhhhhhhhhhhhhhh....tah knp angin lak nak g cari jubah..ni lantaran baju kurung makin x muat..baju muat, tp tang kain tu makin la x muat..haih...


cantik2 jubah ni..ni yg terdapat @ online shop la..tp beli2 jubah ni, sy lagi prefer g tgk sendiri..try n fit..kot2 la nmpk je lawa..lw kat bdn org lain, bukan bdn kita..hehe..perasan tau..rasanya beli jubah praktikal juga..sebab leh pakai bila2 masa kan..x pregnant pon leh pakai juga..kalo jenis baju meternity yg labuh tu, nak pakai masa x pregnant, x sesuai la pulak..sy mau cr jubah2 cenggini...


source seperti dlm gambo

cantik & manis kan? model pakai mesti la cantik..diri sendiri x tau la lagi..hehe..




okeh...sudah2 la cuci mata..susah juga nak beli on9..x dpt feel materialnya cam ne..musti cari ni..dpt beli 1 pon dah ok kot..hehe..

ally: nmpk sopan je pakai jubah, abaya...ewah..
Continue reading...

Wednesday, December 29, 2010

2 comments 9:47 AM

perempuan berkalung sorban

Posted by ally - Filed under
keinginan nak tgk film ni lama dah ada..sejak ada review yg di buat oleh wartawan dlm paper..tp x igt lak paper ape..n kebetulan tv al-hijrah pon nak tyg kan..sebab x dpt siaran tu, so, sy tgk kat youtube je..

ye, cerita ni cerita berat..tema yg sgt berat..mungkin x sesuai bg mereka2 yg suka tgk fil hanya sekadar utk berhibur..cerita perempuan berkalung serban ni mengangkat tema perjuangan seorang wanita dlm mencari kebebasan tanpa melangkaui batas2 islamiah..penindasan demi penindasan di terima dengan tabah..banyak pengajaran yg bole kita dapati..bagaiman konsep dlm islam yg mengagungkan wanita itu telah di salah erti kan oleh2 org2 yg juga bijak pandai dlm ilmu agama..

nak tau lebih lagi, si la tengok...ambil yg baik, yg buruk jadikan tauladan & sempadan

mudaha-mudahan, kita menjadi insan yg lebih baik di masa hadapan...amin...


ally: adakalanya golongan yg lebih mengetahui tentang agama itu sendiri yang menyempitkan islam..walhal islam sendiri sgt menghargai kaum wanita..
Continue reading...

Tuesday, December 28, 2010

2 comments 4:00 PM

tq thalha

Posted by ally - Filed under
balik keje semalam, nmpk bungkusan atas katil..dah hampir 6 bln khwn, masih dpt hadiah..hehe..

terima kasih banyak2 thalha...ape hadiahnya?
uiks, mesti la rahsia sy n thalha..hehe..ai dah guna dah pun..tq very much dear...




thalha, terima kasih & selamat pengantin baru juga..kot2 la sy ke nusajaya nt, leh kita kuar sesama..hehe...

ally: tetiba rs mcm dah lama je khwn..haha..
Continue reading...
5 comments 11:16 AM

elok ke Hi-Goat ni?

Posted by ally - Filed under
baca dr blog nadiah tentang dia nak minum Hi-goat

n sy terus la search tgk flyer n respon org2 yg pernah minum..sebenarnya mak n adik pernah minum susu nih..tp masa tu sy x teringin lak nak mencubanya..tau je la..paranoid sikit bila baca/tgk ada word goat/kambing...haha..padahal susu kan..bukannya daging..ai kan x mkn daging, harus la fobia..

antara flyer yg sy dpt seperti kat baah ni la..sume google je..



kalo ikut dr flyer nih, susu ni sesuai juga utk ibu2 mengandung & menyusukan baby..tp ai xtau la sejauh mana kebenarannya..ada sape2 yg pernah minum x? elok x utk ibu mengandung? panas x? ape yg ai dgr daging kambing mmg bole sebabkan bdn 'panas'..tp susu kambing x kot..betul ke?

next check up, nak g tny doc..sy kene gak  cr alternatif nak minum susu ni..masuk 24 weeks je, segala mcm susu, terutamanya susu bancuh (enfamam, anmum, mamil mama, etc), suma x leh nak minum..kembang tekak bebeno la..dan juga sgt la membazir coz sy x minum susu2 tersebut...tolong2, nak bg kalsium yg secukupnya kepada si kecit ini..

ally: sedey x dpt pelbagaikan minuman susu tu..x leh nak telan dah..
Continue reading...

Monday, December 27, 2010

3 comments 9:11 AM

pam & tayar

Posted by ally - Filed under
sy selalu g pam tayar kete kat stesen minyak je...

maklum la, kene la belajar berdikari sikit...paling suke pam kat stesen caltex..bole gitu ek..yg kat petronas selau rosak..tah sape tah guna sampai rosak2 tu..

tp tu dulu...sebelum sy pregnant la..masa tu masih berdaya saing nak mengepamnya sendirian..

skrg ni kalo nak pam tayar, lebih rela ke kedai/bengkel kete..

x sanggup rs nya nak mencangkung2 tu lagi..lemah letih di buatnya...dah la pusat graviti badan tengah adjust semula, jd utk lgkah keselamatan g je pam kat bengkel kete..yg ai x suke tu bila g pam kat kedai kete, mcm2 lak ayat2 diorg suh tukar menda2 yg x sewaktu dgnnya..hello, ai baru pakai kete ni setahun tau..lom masanya lagi nak tukar tayar ke exzos ke disc brake ke..setiap part tu kat ada life expectancy diorg..jgn nak tipu2 okeh..walaupun ai ni bukan dr automotive line, tp sikit2 tu tau la..ni yg mendtgkan marah ni..baik2 pam tayar cuma dlm 5 minit je, leh jd setengah jam..huh, hangin mak nak melayan..

kang nt2 ai pi pam tayar pakai pam beskal ni je...


ally: lum pam tyr lagi..mcm dah lembik je tyr depan tu..tunggu hubby balik mid january nt, mau 'buli' dia...haha...(sila bygkan sy gelak dgn jahatnya..)
Continue reading...

Sunday, December 26, 2010

2 comments 11:06 AM

ubat kurus

Posted by ally - Filed under
uish..giler..ngah pregnant ada hati lagi g cari ubat kurus..
haha..tp ni ubat kurus versi sy la..
nak tau ape dia?

hehe...ala, cuma sejenis buah-buahan juga kekacang..
sedap..
yg penting, menepati selera sy..

presenting, ubat kurus sy..

chestnut



longan

sekian..hehe..

ally: dulu, kini & selamanya suka chestnut..pasai tu kuat berangan..maklum la, nama kat sini di panggil buah berangan, bukan buah d*d*..
Continue reading...

Saturday, December 25, 2010

0 comments 9:30 AM

his & hers

Posted by ally - Filed under
skrg ni sy pakai idea ni utk bg hadiah kahwin pada kawan2..maklum la, bulan nov & dec ri tu, ramai sungguh org kahwin..dr sedara mara, jiran sekampung, kawan2 juga opismate..fuh, jenuh tau perut ai g mkn..

tp mostly x dpt g yg kwn2 punya majlis...sebab facebook x dpt buka, sy pon malas nak buka guna pc lain, so, end up, tau2 diorg dah kahwin..maklumla, zaman makin canggih, masing2 msg n tag kad kahwin thru fb je..

okeh, merepek dah ni..hadiah dr sy & hubby adalah towel set..dulu kami rajin bagi jam dinding yg gedabak tu yg ada tulisan/ukiran ayat2 suci al-quran, cadar, album, set pisau, set periuk (bukan periuk nasi ye) & peti simpan barang kemas..

but then, sy mcm tukar selera sikit..haha..bagi towel lak..kan berguna juga kan? tp dpt bg towel biasa2 la..plg penting dpt serap air..x jumpa lak set2 towel mcm dlm gambo bwh ni..sgt lovely!




ataupun yg personalised embroided guna nama pengantin..fuh, syok..tkt pengantin syg lak nak pakai...



tapi for sure la yg embroided ni mahal sikit dr towel biasa..brg exclusive tentula kene byr lebih..ye x? lain la kalo ada embroidery machine..bole wat sendiri..

praktikal buka hadiah towel..pasti di gunakan dan tidak akan di 'recycle' utk pengantin lain..

ally: jimat pon jimat...lupe, hadiah doa juga jgn dilupakan.. 
Continue reading...

Friday, December 24, 2010

2 comments 8:54 AM

craving: kek pisang kukus

Posted by ally - Filed under
sejak 2 menjak ni rsnya posting sume pasai mknan..tp ye la org kg craving nya mknan kg je..nasib baik..kot nak masakan jepun ke itali ke sape lak yg nak masakkan..hehe..

bagus...bagus..anak mam mmg melayu tulen..haha..*berangan*

pagi ni cuma breakfast kek pisang kukus yg sy wat mlm td..

again, stok pisang kan banyak, selagi x abis pisang tu, sume resipi berkisarkan pisang je la..

eh, elok ape, lawas...hehe..

again, sy xde la pandai sgt..ni pun antara kek yg rajin sy wat dulu, masa zaman2 sy belum malas..hehe.. n semestinya yg di kukus..sy lebih suka kek pisang yg dikukus instead yg di bakar..yg di bakar tu rs 'kering', berbanding ngan yg di kukus, lebih moist..

ni la rupa nya..maklum la, breakfast pon kat opis je, so, amik pic pon kat opis juga..



resipinya mcm kat bawah ni k..ni cara yg sy wat la..

bahan2:

3-4 cwn tepung gandum - yg ni ikut la nak byk mana, kene gak pandai2 budget, sy guna pisang yg banyak, so, tepung pon kene la senada ngan kuantiti pisang
1 cwn gula halus - jgn byk2, kurangkan gula dlm masakan, utk lebih sihat..ewah!
200g butter - selalunya sy guna marjerin, tp xde stok, so, guna butter pon bole..
garam penambah rasa - bagi kek rs lemak2 gitu..
1 sk esen vanilla
3-4 biji telur - ikut saiz telur k..sy guna saiz c
pisang yg di blend halus
1 st soda bikarbonat
1 st baking powder



cara2:

1. mix butter, gula n telur
2. ayak tepun gandum bersama2 soda bikarbonat + baking powder
3. campur bhn 2 dlm bhn 1
4. masukkan esen vanila, pisang, garam dlm bhn 3
5. panaskan periuk kukus
6. bila air dah didih, kukuskan adunan kek yg telah di masukkan dlm loyang
7. tutup loyang ngan plastik, nt air yg terwap dr tutup periuk x la masuk dlm adunan kek..
8. kukus selama 40-50 minit

hah, tu je..sy buat sebelah mlm so, dlm kol 8.30 dah kukus..siap dl  kol 9.30 la..sempat nengok putera katak..tp hati2 juga, jgn sampai air kukusan kering lak, ada kang bau hangit menusuk kalbu..kek mmg x hangit la, tp periuk kukus bole hangit..bahaya okeh..

ally: muka pon dah muka pisang..hehe..
Continue reading...

Thursday, December 23, 2010

3 comments 9:05 AM

craving: kuih nagasari vs lepat pisang

Posted by ally - Filed under
mangun pagi2 dgn x mandi nya, gigihkan diri godeh2 dapur utk masak breakfast..

nmpk pisang yg agak nak expired tu..ala, dah ada tompok2 itam tu..cian lak tgk..

so, ape lagi..buat je la nagasari..eh, ke kuih lepat pisang?

yg sy tau, nagasari ni macam dlm gambo bawah ni la..ada pisang yg telah di belah 2, diselaput adunan tepung n dikukus...


yang ni versi yang sy buat..ada 2 la..1 nagasari (x amik pic lak), 1 lagi lepat pisang..knp kata lepat pisang? pasainya pisang tu sy blend n campur terus ngan adunan tepung..sebenarnya sy n adik2 lebih gemar jika pisang tu di blend dulu..tah knp kurang nak mkn kalo letak pisang mcm dlm gambo atas tu..nanti di mkn cuma tepung nya je..hehe..mak abah sy lak lebih suka kuih nagasari berbanding lepat pisang..sebab tu la sy wat 2 versi..

mujo juga duk kat kampung, jd nak dpt daun pisang tu, amik je la tepi umah ni..huh, gelap ko kul 5.30pg g amik daun pisang..mujo xde org lalu lalang depan umah ai ni, kalo x, mau diorg terkezut tgk makhluk serabai g amik daun pisang..hehe..


resipi lak..ai main letak je..xde nya sukatan2..nak sukat mendanya, dah pisang tu ada 2 sisir..byk..so, ikut sedap rasa..tp bahan2 basic ada la seperti berikut:

* pisang yg masak ranum-potong 2 (utk nagasari) atau blend (lepat pisang), ai guna pisang raja
* tepung beras
* tepung gandum
* santan
* gula secukup rasa - kurangkan gula utk lebih sihat, lagipun pisang raja tu dah manis
* garam secukup rasa
* butter secukupnya-ada org x letak, coz dah ada santan kan..tp saya letak sikit je, maklum la nak perabih butter tu..
* daun pisang utk balut

cara2 buat? campur je la sume bahan2 tu, balut ngan daun pisang, pastu kukus..senang kan?


kuih ni kuih tradisional k..mak sy mmg selalu buat masa kitorg kecik2 dulu..kalo wat kuih2 moden kang mak abah sy kurang mkn..so, kuih ni kiranya menepati selera mereka la..pagi2 mkn sambil minum teh tarik atau kopi O..fuh, nikmat..hehe..tp mereka la yg nikmatnya..sy x minum kopi dah..x layan..hehe..

pisang tu bole juga di ganti ngan nangka yg di racik halus..sedap sgt2..hehe..juga bole ganti ngan jagung atau cendol..yg cendol tu gantikan gula pasir ngan gula merah...for sure terangkat..


ally: kuih tradisi penyambung warisan..ewah..
Continue reading...

Wednesday, December 22, 2010

5 comments 10:17 AM

craving: puding roti

Posted by ally - Filed under
giler la..1 loyang ni ai mkn sendirian berhad..haha..

okeh tipu..bg mak n abah rasa je pasai diorg x mkn menda2 pelik cam ni..pelik ke? biasala tekak org dulu2, ssh ckit nak terima mknan org la ni..hehe..adik ai x suke, except yg bawah ai ni je..so, kami mkn ber2 je 1 loyang nih..

rupe mmg x cantik la..kalo pakai pan yg ni, mesti cantek..

tp xpe la..rupe x cantik pon, ai telan je..

tabur kismis itam manyak2...

letak saki baki epal hijau yg x abis di makan..ni idea adik..dah semak epal tu bertapa dlm fridge..

okeh..siap utk di mkn..

sebab ini adalah puding roti yg biasa...ada ke yg luar biasa?
so, x yah la nak tepek resipi nya..haha..leh refer sini je..lebih kurang la..cuma ai x wat pon sos kastard nya..nan ado tepung kastard la..

ally: next, craving for mee bandung..musti cari..nak masak mcm x yakin je..lama giler x masak mee bandung nih..
Continue reading...

Tuesday, December 21, 2010

0 comments 1:33 PM

tool: pregnancy weight gain

Posted by ally - Filed under
hoho..mmg x de keje di kala students cuti..den malas yg amat nak wat lesson plan..lagi2 dpt subjek baru lagi..huh..bila la lec yg g blaja x balik2 ni nak balik...ai dah x sanggup nak cover2 kamu2 sume nih..ai pon nak g sambung blaja juga nih..

okeh..mari kita melawat ke babycenter

saja update EDD n check tools yg ada..

untuk panduan mungkin..hehe..

so, berdasarkan pengiraan la, tinggi sy average 158cm..huh..pendek..berat 48kg, berat sebelum pregnant la..yg standard..

jeng..jeng..jeng..haha..mmg ngah x betui nih..

penambahan berat bdn sy sepanjang pregnant should be 12.7kgs to 18.1kgs..

huhu..manyaknya..bayangkan berat asal 48kg n if tambah dgn 12.7kg (min), total ms deliver nt pastinya 60.7kg..okeh..tu kalo kita amik yg min..kalo tambah lak ngan max lak, which is 18.1kg, total berat sy ms deliver is 66.1kg..

hoho..manyaknya..x pernah2 seumur hidup sy naik sampai cecah 60kg..scary betui..haha..

tp xpe..ni bole jd range berat badan sy..so..not less than 60.7kg n not exceed 66.1kg..ni benchmarking nih..kene alert okeh..otherwise nt baby sgt besar..scary2..

ni contoh yg tools ni kirakan if berat sy bertambah 15.4kg..



tu dia, berat baby target 3.4kg..padan la banyak je naiknya..ish3..berapa agaknya berat si kecit ni nt ek..

ally: semoga si kecit sihat2 saja...
Continue reading...

Monday, December 20, 2010

7 comments 1:00 PM

perjalanan yg panjang

Posted by ally - Filed under
Dukacita dimaklumkan bahawa rayuan anda berhubung ............... adalah tidak berjaya...
emmm...okey la..nmpknya bukan rezeki sy n tidak berpihak kepada sy..lom dpt gtau hubby lagi pasal nya dia masuk site..so, ujung minggu ni la baru dpt contact kot..okeh..tabahkan hati..

dugaan demi dugaan..sy x pasti samada keputusan sy buat ni tepat atau tidak..

dan nmpknya kene la start mohon blaja tempat lain...

betul kata zura, bila kita study n keje di tempat yg sama, pasti ada conflict of interest..

so, dengan membuat keputusan ini, sy berharap ruang untuk sy bernafas akan terbuka semula..

ceh..metafora dunia..

so, setelah hampir 2 semester berdepan conflict ini, biarlah sy fixed pada kata hati..

bukan jodoh sy belajar di sini..x kisah la jika bermula dr awal..

bersusah2 dahulu, bersenang2 kemudian..sedih pasal dah berhabis byr duit yuran..

amin...

ally: doakan sy dpt tempat belajar yg baru..maybe intake july 2011 nt kot..kat mana ek? emmmm....
Continue reading...

Saturday, December 18, 2010

10 comments 10:27 AM

new me

Posted by ally - Filed under
hai, rs lama x letak diri sendiri dlm blog ni..
ada juga kwn sy yg nak tgk rupa bentuk badan muka terbaru sy..hihi...mcm wat plastic surgery je gayanya..hihi...

nak tgk sy yg sememeh + comot? ha, sila la tgk..sy yg makin bam2 ini..


ceh..bagi gambar yg duduk je dulu..pasai x tau nak posing gaya mana bila amik gambo berdiri..maklum la..mak buyung yg keras nih..

ni gambo dlm bilik dan di ambil sendirian berhad juga..amik waktu pagi b4 g keje, so, nmpk la kemas lagi..kang letak gambo time balik keje, dah x caya itu rupa saya..haha..bertukar jd zombi dah..hihi..

opps, kat dinding tu, nmpk x kertas tampalan itu?

bilik yg kecik molek ni juga tempat sy solat, kertas2 yg sy tampal tu, adalah doa2, surah2 dan selusuh bersalin yg saya amalkan lepas solat..nak hafal sume takut tersalah2 baca..jd langkah selamat, sy tampal je kat dinging tu..more praktikal to me..

nanti2, bila ada sape2 yg leh amik kan gambo berdiri saya dgn jayanya, sy upload k..

ally: shaz, ai dah upload gambo baru..muahaha...
Continue reading...

Friday, December 17, 2010

3 comments 10:06 AM

alangkah indahnya..

Posted by ally - Filed under
indahnya bila..

ada hubby tolong hantar g keje...haha...

bdn rs flat sesangat..nak drive g keje/balik umah yg cuma 30 minit tu pun rs sgt la menat..terasa jauh beribu batu..mcm mn la nanti nak g mersing..ngan jln yg bengkang bengkok tu, nak balik hari pulak..aish..bole bertahan ke..

alangkah indahnya jika ada si dia yg bole tlg amik/hantar setiap hari..

okeh...mode berangan je..pasal pagi td nmpk beberapa staf yg di hantar oleh hubby masing2..siap salam, cium tangan n dahi..ai dlm kete (kat parking) dok perhati..dlm hati; alangkah beruntungnya mereka.....sob..sob..

mood swing again..bila pagi2 dah terasa begini, nmpknya melarat la ke malam..haih..


`alangkah indahnya bila ada tukang urut, yg bole urut sy bila kaki krem mlm2, bila sakit2 bdn..

terseksa rasa hti bila kene urut sendirian berhad, bercakap sendirian supaya sentiasa kuat semangat..

tapi..

sy cuma manusia biasa...

ally: jika punya pilihan, sy rela berhenti keje ikut hubby..mungkin suatu masa nanti..amin..amin...
Continue reading...

Thursday, December 16, 2010

3 comments 1:45 PM

idaman kalbu 2

Posted by ally - Filed under
walau x pandai masak sekali pun, sy tetap idam2 kan menda alah ni..kalo dah ada leh la try kan..n mesti la disertai dgn kerajinan n kesungguhan juga..perlahan2 kayuh..hehe..


i idam kan ini..cupcakes/muffin mould..

jenis metal



jenis flexipan


fuh..fuh..lom pernah lagi wat cupcake or muffin..will try later, selepas mendapatkan menda alah ni..

ally: walaupun tiada bakat baking nih, tetap punya keinginan utk mencuba..
Continue reading...
3 comments 9:41 AM

salam takziah kepada keluarga Allahyarham Inspektor Mohd Shukri Othman

Posted by ally - Filed under
Al-Fatihah kepada Allahyarham Inspektor Mohd Shukri Othman yg telah terkorban selepas helikopter dipandunya terhempas dan meletup di kawasan lombong tinggal di Ladang Liang Kee Estet Malim Nawar, berhampiran Kampung Sri Malim pada 14 Disember 2010.



semoga rohnya dicucuri rahmat dan di tempatkan di kalangan org-org yg beriman..Amin..

*Allahyarham merupakan abg kepada opismate, roomate n colleague sy, Raudhah Othman. semoga beliau dan keluarga tabah dgn dugaan ini..amin...*

bole baca berita mengenai kemalangan tersebut:

berita1

berita 2

berita 3

ally: kasihan pada anak allahyarham yg baru berusia setahun lebih sudah kehilangan kasih ayah..
Continue reading...

Wednesday, December 15, 2010

0 comments 1:01 PM

low hb during pregnancy

Posted by ally - Filed under

wala..tajuk skema..ni saja peringatan buat diri sendiri..supaya sentiasa berusaha memberi yg terbaik utk diri n baby..ai baru tau kalo HB rendah, boleh membahayakan nyawa bila kita bersalin..in case la tumpah darah ke n HB lak low, darah akan cair n lambat membeku..so, kita bole kehilangan darah dgn sgt byk..kan ke bahaya tu..tgk kat sini utk makluman lanjut..
Hemoglobin merupakan salah satu komponen utama dalam darah yang mengangkut oksigen dalam sel darah merah ke organ tubuh yang lain. Ramai wanita mengalami hemoglobin rendah selama masa mereka hamil. Bahkan, keadaan ini merupakan salah satu masalah yang paling umum selama kehamilan. Pada masa kehamilan, jumlah darah meningkat  tetapi cenderung menurunkan jumlah hemoglobin dan konsentrasi sel darah merah dalam tubuh. Hal ini boleh menyebabkan perempuan menderita anemia.
ha, see, bahaya kan?

meh, check lak symptoms yg dialami


•Fatigue and feeling weak all the time - yup..ini mmg sy alami..lagi2 bila sy diri atau duduk terlalu lama, lemah longlai jadinya..


•Pale skin - ramai kata sy pucat..xsedar la pulak..lagipun sy mmg jrg2 bermakeup..nak berbedak pon malasnya yg amat..

•Recurrent headaches, ranging from mild to severe - sy cuma mengalami mild headaches je..tapi kalo jln tgh2 hari panas, mmg cepat je sakit kepala..rasa nak pitam..berpinar2..in fact masa sy jg exam ri tu, diri lama kan, pitam juga akhirnya..

•Feeling dizzy and unable to do any work - pening2 biasala..lagi2 kalo lambat mkn..tp masih bole bekerja, memandu..cuma kene pastikan rehat every 2-3 hours..kene juga t8 a nap masa lunch hour..

•A feeling of numbness or coldness in the hands and legs - ada juga..

•Irregular and rapid heartbeats - xde lak..

•Body temperature tends to lower - xde juga


•Mild chest pain - kdg2..

•Shortness of breath - kdg2..

•Becoming irritable - mudah marah bila ngah drive kete..haha..ada kena mengena ke?

•Pica, or an abnormal craving to eat weird things like clay, paint, mud and sometimes even ice - merepek je..xde nya rs nak mkn menda2 weird cam ni

•Tingling sensation in the palms and feet - kdg2 juga..

okeh...itu je..meal kita kena la well balanced kan..antara mknan yg bole tambah HB ialah syr bayam, kerang, hati ayam, jambu batu, ikan bilis, kurma cina (rebus buat air), kurma, kismis, buah2 kering, delima, limau, tomatao, sayuran hijau (sawi, brokoli, kangkung, etc), telur buyung puyuh, n banyak lagi..x lupe minum la air masak byk2..sila kurangkan minum kopi, teh, n segala minuman bergas apetah lagi yg berkafein..itu je kot..ada lagi x yg nak tambah dlm list mknan tu?

sy mmg tgh wat senarai mknan2 yg bole tambah darah n mkann yg kalo bole perlu di elakkan..

ally: sy mahu diri n baby sihat..
Continue reading...

Tuesday, December 14, 2010

2 comments 1:24 PM

naik dan turun

Posted by ally - Filed under ,
sedih n gembira..hehe..

pagi td g check up kat klinik desa..rutin biasa la..org mmg x ramai..rata2 yg sy jumpa, mmg org yg sama je..kat kg ni, hari utk ibu2 mengandung check up hari selasa..cuma dgn nurse je la..kalo ada ape2 hal yg perlukan perhatian doc, diorg akan refer kita direct terus ke klinik kesihatan.. pegi dlm kol 8.30 gitu..org kedua, so dlm kol 9.15 dah siap dah..lama sikit pasai ai dok sembang..hehe..maklum la nurse tu anak kwn abah..byk la cerita kami..

so far, sumenya ok..cuma, HB sy drop sgt2..dr 12.3 ke 11 sahaja..paras kritikal..kalo bole x mau low lagi..nurse tny mcm2, tentang ubat/vitamin tu sy mkn ke x..hoho..mesti la mkn walaupun kdg2 culas juga..tentang corak pemakanan..sy kene kurangkan mkn mknan berminyak..mkn rebus2 je..huh, mmg lauk org sakit..mknan berlemak n bersantan pon kene kurangkan..baik kak!

berat sy naik dgn jayanya..yg ni pon perlu di pantau sbb naik mendadak..3kg naik tu..huh, sy mmg dah agak dah..mkn mmg x beringat langsung..so, nurse nasihat lagi, kalo bole mkn b4 kol 7 mlm..so, bila nak supper mlmnya tu juz minum susu + biskut/roti/buah/oat..kurangkan ambil nasi lebihkan sayuran hijau mcm sawi, brokoli, bayam..lagi hijau sayur tu lg bagus..

sy mmg kena jaga betul2 coz HB turun byk..ada kemungkinan sticker kat buku merah tu bertukar ke hijau..huh, masalah nanti..

mcm biasa, dpt ubat folic acid, vit B complex n ferrous fumerate (FF)..vit C xde stok pulak..

aturan mkn ubat pon penting tau..katanya kalo mkn FF, seeloknya sekali kan dgn vit C atau air yg bervitamin C..ini memudahkan proses serapan FF ke bdn kita..

ape lg nak share nih..oo, sy juga di sarankan amik iberet folic 500 (iron & multivitamins)..ni kene beli sendiri coz klinik panel yg sy selalu wat check up tu hanya bagi obimin.. bole baca benefit iberet kat sini..


tp dr pembacaan sy, kandungan vitamin yg terkandung dlm iberet ni, sama je dgn ape yg yg nurse tu bagi..ye x? cuma iberet ni dah gabung kesemuanya..

antara obimin n iberet pon ada bezanya ek? ke sume ni sama je?

vitamin skrg mcm2..padan la budak2 skrg bijak2..

ally: padan la sejak 2 menjak ni pening2, rs nak pitam..low hb rupanya..
Continue reading...
8 comments 10:08 AM

seluar baru

Posted by ally - Filed under ,
biasanya saya pegi keje pakai baju kurung je..in case handle bengkel ( amali students yg guna machine2 tu) kene la pakai pakaian yg bersesuaian..baju kurung mmg x berapa sesuai (bole je nak pakai, tp x selesa la)..so, end up akan pakai kemeja, blouse n pants..jeans x bole ye..etika keje nih..sy punya koleksi baju kurung yg agak byk n sumenya besar..so, mmg x perlukan maternity wear la..sy pon x beli..cumanya tang kain, x bole dah nak zip sampai atas, apetah lagi nak kancing..hehe..comelnya perut..


koleksi slack pon x byk..ada 2 helai je..n sume kaler hitam..yg satu tu dah x bole nak butang dah..mujo juga yg satu lagi jenis getah..keduanya masih bole di pakai buat masa skrg la..

sementara tunggu parcel hubby sampai dr sabah nun, sy g beli seluar baru..lagipun hubby dah belikan baju n sy pulak jenis cerewet juga bab baju ni, bila x jumpa yg berkenan leh ngamuk..baik la hubby belikan je, berkenan ke x berkenan ke, saya pakai je...punya la lembab sistem pos malaysia ni...ri tu guna abx express pon lembab juga, apetah lagi guna nationwide, juga lembab, pasai tu la guna pos malaysia je, pasainya lembab2 pon harga x semahal abx n nationwide...kan dah bebel dah..cam mak nenek pulak..heeee...

susah juga nak cr maternity pants yg sy berkenan..saya x suka tali jerut2 cam sluar track tu..tah knp..padahal ada je jns slack mcm tu..n saya x nak material kain jenis sluar yoga tu..tight sgt..nmpk segala macam bentuk di depan mahupun di belakang..nanti sy sendiri x selesa..


sy x survey banyak tempat pon..cuma pegi kedai2 baju kat bp mall je tu..nak ke kedai lain malas dah..lain la kalo ada org bw..ni g sesorang je pon...


kalo bole nak slr mcm ni..imej dr google je..




kenapa nak yg ni...pasalnya kat bahagian drawstring waist tu nmpk sgt comfortable n adjustable..jadi sy tidak memerlukan banyak saiz seluar kan..n materialnya yg lembut juga selesa..n yet nmpk profesional n casual juga..sama mcm slack yg lain jika di padankan ngan kemeja atau blouse yg bersesuaian..
akhirnya berjaya juga saya menemukan seluar tersebut..walaupun biasa2 je..n berpatutan je harganya..tp selesa n puas hati..sy beli 2 kaler.. dark n light brown..




oo..sgt la berpuas hati..


sekarang ngah consider nak beli belly belt atau tidak..emmm...

kalo beli pon x membazir kot..utk akan dtg pon bole pakai kan..n nak pakai jeans n sluar2 lama pon bole..emm..masih dlm pertimbangan..tp sy dah survey harga kat store online ni..

babyloft = RM81.21

myBBstore = RM 71.10

littlewhiz = RM 71.90

ni je la 3 store online yg sempat sy survey..

ada sape2 pernah guna belly belt ni? berbaloi x nak beli?

ally: suke tgk diri sendiri yg gemuk walaupun sememeh je..
Continue reading...