Wednesday, March 30, 2011

4 comments 1:47 PM

~smiling on inside & out~

Posted by ally - Filed under
hari rabu yang damai..bole bertenang menyiapkan n mengisi segala mcm borang untuk pergi bercuti belajar bulan 9 nt..too many prosedure..tp xpe la..wat pelan2..okeh..chayok2...tinggal berurusan ngan bendahari nak amik afidavit kewangan, then bole la submit ke fakulti dgn gembiranya..so..ai akan melalui hari2 pantang nt dgn senang lenang la..agaknya la kan..hehe..

4 days to go..ewah..apa yg to go? of coz counting for baby inside..yg sgt2 suka snuggle ngan mamanya nih..lg 4 hr she will be in 39 weeks..cepatnya masa berlalu..

me juga prepare nak bw balik printer n file2 yg ada nih..maklum je la..kot2 ada keje tertunggak ke, xde la den huru hara nak g opis..lgpun, nak prepare mentally juga..wish me luck ya..

******************************

off topic..niat hati nak cr warmer and steriliser..ada yg jual asing2 n ada by combo package..me masih survey..mujo la botol tommee tippee tu cuma beli 2 je..ramai forumers kata kalo beli snowbear or little bean, botol TT tu mmg x muat..ye la kan botol gemuk2..hehe..but they may fit for avent, MAM and first year bottle..

emmm..

kalo kat mybbstore

1. tommee tippee warmer = rm119 (ni warmer sahaja okeh, x masuk steriliser lagi..)
2. little bean combo pack (warmer & steriliser) = rm159.90
3. snowbear combo (warmer & steriliser) = rm167.92

kalo kat onebabyworld

1. TT warmer = xde
2. littlebean combo = rm179.91
3. snow bear combo = rm 167.90

kalo kat littlewhiz

1. TT warmer = rm 135.10
2. littlebean combo = rm 159.90
3. snow bear combo = rm 167.90

kalo kat enjoybreastfeed

1. TT warmer = xde
2. littlebean combo = rm159.00
3. snowbear combo = rm 168

ha, itu je yg ai sempat n menyempatkan diri survey..may opt for snowbear la kot..tp kalo dpt tgk real product lg best kan..ai nak tgk kot2 snowbear ni fit x for TT bottle..rata2 suggest little bean n snowbear ni..cuma harga snowbear up sikit je la dr littlebean..n material snowbear lain dr little bean..


TT warmer yg sgt adorable..hehe..

littlebean yg hijau...

snowbear..may opt for this one...maybe..

any experience x pasal warmer ni?

ally: need warmer n steriliser bila dah start keje n blaja nt..memudahkan my MIL..hehe..
Continue reading...

Tuesday, March 29, 2011

6 comments 10:28 AM

~love is living each other~

Posted by ally - Filed under ,
weehoo..br balik dr klinik..giler..tengah2 audit kat fakulti ni nyempat lg ai mencuri masa ke klinik...kol 9 td br sampai opis..

weehoo..kena tegur pasal berat naik sekilo..ye, naik sekilo di kala 38 weeks..nurse kata pttnya naik dlm 0.5kg saja..okeh2..lelemak sume pegi ke badan mamanya bukan ke bdn baby..haip..

nurse nasihat suh bykkan berjalan..pegi la round2 shopping compleks ke, ptg2 g jln2 round kampus ke..haha..xde keje betui ai nak jln2 round kampus..lg kalo sesorang..nt la tunggu papa balik, pagi2 kita exercise jln2 kat kg..hehe..jln2 menas jln kaki ye..bukan jln2 naik motor ke basikal ke..eh, lom try lg naik basikal time sarat2 nih..mau pancit basikal tu nt..hehe..

ape lagi ek, yg lain2 rsnya okeh je..cuma nurse advise bawa buku merah kemana2 pon sy g n hospital bag mesti dh siap2 dlm kete..so, in case baby dah ready nak kuar ke, sng..terus g hsptl..yg ni mmg nurse pesan byk2 kali...

so, next check up kalo x bersalin lagi will be on 5 april..masa ni leh g ngan papa ye syg..

he's back on this friday...hopefully xde ape hal lg kat site tu..ai siap pesan kat dia bw balik drawing2 n keje2 dia tu..kot2 baby ni lambat lg nak kuar, at least keje dia pon jln juga..mn tau ai bole tlg..hehe...tlg tgk saja..n tlg bg sokongan moral..ewah..


me, skrg ngah struggle siapkan key in markah2...test pon dah x dpt la nak handle..ape tah lg menanda..so, kene minta tlg staf sambilan yg wat..haih, mujo la ada diorg di kala genting begini...

n wish me luck for the ukm application..hrp2 xde masalah..dah minta tlg kat dedek utk cr kan referee since ai x leh nak amik referee kat sini coz its considered as colleague/friends...

n wish me luck too for everything happen in future..byk yg ai harapkan..mudah2an dpt deliver ngan selamat + normal, baby pon sihat walafiat, papa pon selamat walau di mana saja dia berada..skrg dia kat telupid kot, akan kuar site ri khamis ni, balik kl ri jumaat, n sabtu, he'll meeting us..x sabar utk sume2 ni..

~love is living each other~ we love you!

ally: students ai suh ai pakai sliper jepun fipper..non slip katanya..ewah2...

Continue reading...

Friday, March 25, 2011

8 comments 1:13 PM

hal urut mengurut

Posted by ally - Filed under
Haip..saya belum nak cuti lagi tau..huh, tensen tol la..keje byk lagi nak suh sy cuti..dah tu sapenya nak menganti dgn baik hatinya kelas sy tu..pulun dik..pulun nih…silibus mesti abis by nex week..pastu sy bole bercuti ngan aman..students pon sng lenang dah x yah dtg kelas sy..cumanya kena la berkorban sikit..ada je masa terluang diorg n sy free, kompem sy wat kelas ganti..ye, sy la cikgu yang giler wat kelas ganti..sikit2 kelas ganti..haha..



Sekian bebelan di hari jumaat

*****************************************************************************
Tukar topic lak..nak ckp pasal upah urut nih..


Biasanya kan masa pantang mmg la kita berurut kan..utk buang angin2 dlm bdn, maklum la byk wayar2 terputus masa bersalin tu..n seribu mcm sebab lagi la kan..


So, mummy2 yg berpengalaman, biasanya kita urut tu berapa hari ek?


Sy Cuma berurut ngan makcik sekampung ni je..dia bukan la bidan, Cuma bole la mengurut org..saya pon biasa gak berurut ngan dia masa demam n sebelum kahwin dulu..ni dah booking dia utk urut saya masa berpantang lg..n x pasti lagi nak berurut berapa hari..


Is it possible kalo proses mengurut tu amik masa selama 10 hari berturut2? Okey x? ke kena lama lg? huh, konfius2..abah kata bgtau je nak urut berapa hari..tp mana la sy tau nak urut brp hari..makcik tkg urut tu pon x kisah sy nak brp hr..


Tolong ye mummy2 berpengalaman n kwn2 yg ada pengalaman org lain pon bole bgtau sy juga..


Me pon x tau nak bg upah berapa..sbbnya makcik ni selalu ckp terserah pada saya..means ikut keikhlasan kita la nak bg berapa..mcm dulu, ms sy berurut sebab demam urat (3 bulan tau demam, x baik2..sekali berurut je terus baik…hehe), sy bg upah rm30. Masa tu amik masa dkt 20 minit gak la berurutnya..dr kepala ke kaki..bila balik, mak tny bg brp, sy ckp la rm30..mak kata byk sgt..dia selalu g urut kat makcik tu juga, tp juz bg rm15. Tp kan, sym cm x kisah la, sbb berkesan kan..ape la sgt rm30 tu ngan sy demam 3 bulan plus ulang alik klinik yg costnya cecah ratus2 juga..


So, utk urut masa bersalin ni pon, dah selesa ngan makcik ni, amik je la ngan dia..lg pun best, x sakit..hehe..


N sy pon dah beli set amway tu kan, dah siap2 ada minyak n segala bagai utk sesi berpantang..jd makcik ni x yah susah2..dtg bw bdn dia, kemahiran n minyak dia..oh ye, makcik ni urut guna minyak zaiton yg dicampur ngan lada hitam..tu je..mmg x panas..tp kalo kene kat bhgian yg sakit, terasa juga panasnya..best2..bau pon sedap..

ally: syoknya berurut..
Continue reading...

Thursday, March 24, 2011

3 comments 11:59 AM

botol gemok2

Posted by ally - Filed under
hehe...br balik dr pos opis..amik barang2 yg dibeli online dr onebabyworld..order rsnya dah lama dah..masa ngah sibuk type entry ni..dah berpikir baik2, xde la amik masa lama pon nak pikirnya, terus je la beli..kang duit yg ada spend pd menda lain lak..hehe..terus juga beli botol gemok2 juga..ala, botol tommee tippee..xtau la knp suka sgt ngan nama (brand) botol ni..maybe sbb rupanya yg gemok2 ni.

n tadi bila dah dpt tgk in real, ohhh sgt la comel..haha..besar juga walaupun cuma 5oz je..sy x beli lg botol yg jenis besar..ingat nt nak beli yg 9oz lak..wat sementara ni ni je la botol yg ada..cukup kot 2 je dulu..nak dekat naik keje after pantang nt barulah shop for another bottle..lgpun nak tgk dulu prestasi baby bersama tommee tippee ni..kot2 la ada yg x kena ke..may switch to MAM bottle or breast flow the first year..tgk dulu..still dlm percubaan kan..x sume bottle sesuai ngan anak kita kan? maybe ada yg lebih selesa ngan brand botol yg lain..hehe..baby pon pandai gak memilih botol ek? bijak2..

lgpun lama lg br nak guna botol tu..me amik 90 days leave..so, bulan terakhir tu dah kene ajar baby minum ASI by bottle la..hrp2 dia x la nipple confuse nt..


ally: cuma beli 2 botol 5 oz je..
Continue reading...

Monday, March 21, 2011

11 comments 4:10 PM

~love is patient~

Posted by ally - Filed under
My baby is 37 weeks..woho..mcm x pcy..time flies very fast..takut pon ada, x sabo pon ada..yeeha..tp byk menda sy x settle kan lg..ketua jabatan pon xde..so, borang cuti ku masih belum bersign..need to settle pasal kontrak keje lagi..pasal nak pi sambung blaja ngan gembira n riangnya lagi..xpe la lambat sikit dr org lain..at least dpt gak ai kuar dr environment kampus ni..menyesakkan jiwa & raga..ceh..poyo di situ..lain kot environment blaja ngan keje..jauh beno bezanya kan..


Me hari2 msg hubby tny bila dia balik..walaupun bukan hari2 dia dpt balas msg sy..juz to confirm je..takut dia balik awal sgt..n takut dia balik lambat sgt..susah juga ye..dia Cuma dpt cuti 2 mggu je, so, kena la manage masa bebetui kan..kalo dia balik awal sgt n me deliver lambat pulak, mmg masa terbazir je..so, hrp2 baby kuar on time..again..asyik ayat ni je yg sy dok ulang..hr2 ckp kat baby benda2 ni..hrp2 dia fhm la..hehe..


1. Baby kene kuar on time tau..masa papa ada..


2. Baby mesti minum susu mama..BIG NO to fm okeh


3. Be a good baby..papa jauh, so, mesti berperangai baik2..jd mama pon x nangis sama bila baby nangis..


4. Baby mesti mkn byk2 okeh..kecil sgt kamu ni..mesti capai 2 kg lebih tau masa kuar nt..


Haha..bole ek pesan kat baby cam tu..wat masa skrg masih panggil si kecit ni as baby je..nak pggl nama, hubby lom finalize lagi…so..masih tunggu la..tah dah pikir ke belum papa ni ek nama kamu ni..me? x pilih pon..sy teringat kata2 ustaz ms ceramah keluarga dulu, kalo bole anak2 ni biarla ayahnya yg namakan..kalo kita (wifey) nak namakan pon bole tp lebih afdal, pihak bapa yg namakan..so, mmg sy serah kat hubby je pasal nama ni..option nama byk sgt..hehe..biar bg papa pening..hehe..


Citer lain lak, psl sambung blaja ni..let say kalo sy g sambung kat ukm tu, xtau lagi baby nak bw sekali atau x..


Option 1-sewa umah+baby dok sekali+baby hantar kat pengasuh…


atau..


option 2 - tggl baby pada MIL kat klang tu + sy dok kolej + balik bila kelapangan or ujung mggu..


atau


option 3 - me & baby stay kat klang + me ulang alik g ukm dr klang..


Fuh, option mmg byk..n every option ada pro n con nya..emmm…camana ek..if sambung bulan 9 ni, baby dlm umo 5 bulan++..waa, tgh time dia lasak2 tu..n baru nak introduce solid food kot kat dia..waaa..need to discuss ngan hubby nih..

ally: mau rasa hidup bersama my mini happy family..bila gaknya tiba masa tu kan..
Continue reading...

Friday, March 18, 2011

1 comments 3:55 PM

dilema ku kini

Posted by ally - Filed under
emm..rehat jap..menenangkan otak n perasaan..lgpun td x sempat rehat..g pulun wat test utk chinese students masa solat jumaat..

dan skrg ngan menanda jwpn..test automation studio je padahal..xde la susah mana..kalo pandai wat electrical cct, mmg xde probs..tp kalo basic pon x phm, mmg la x bole buat..

tu yg wat dilema tu..lg2 bila tiba nak bg markah..sedaya upaya nak try tolong, memandangkan subjek ni sng score..bukan juga killer subject walaupun yg mengajarnya mouth killer..haha..emm..camana ek..ni test kedua ni..kalo assessment teruk, final exam nt tah cam ne..

ohh..dilema nya.. 

 source


ally: ku dalam dilema
Continue reading...

Thursday, March 17, 2011

4 comments 10:26 AM

kuning vs putih

Posted by ally - Filed under
eceh..pg2 hr merepek dah ni..saja cr info psl kuning telur n putih telur...mak kata kuning telur ialah daging, putih telur lak bulu2 nya..



mcm info kat bwh ni..amik dr sini

Telur banyak mengandung protein, lemak, mineral, dan vitamin. Telur berisi kuning telur dan putih telur. Warna putih telur sebenarnya bening agak abu-abu. Warna abu-abu itu itu disebabkan gas karbon dioksida. Sebenarnya, kuning telur dan putih telur adalah makanan yang disiapkan untuk bayi ayam.

Awalnya, bayi ayamberupa titik darah kecil. Titik darah ini biasa disebut embrio. Embrio makan kuning telur. Jika kuning telur habis, embrio makan putih telur. Sampai akhirnya, embrio berubah jadi anak ayam. Namun, tidak semua telur ayam berisi embrio. Telur yang dijual di pasar (telur komersial) tidak memiliki embrio. Telur komersial dihasikan oleh industri ayam petelur.

Telur yang berumur 1-3 hari disebut telur segar. Kuning telur segar berada di tengah putih telur. Kuning dan putih segar tampak cembung dan kental. Karena protein telur saling jalin menjalin. Tapi, jalinan protein jadi rusak setelah umur telur lebih dari tiga hari. Jalinan protein bisa rusak karena suhu udara yang panas. Jalinan protein juga rusak gara-gara embrio. Saat jalinan protein rusak, maka putih telur berubah jadi encer. Kuning telur tidak lagi berada di tengah jika putih telur encer.

me mmg x suke kuning telur..lg2 bila masak telur mata kerbau ke, telur setengah masak ke, telur rebus ke..mmg x mkn..xtau la knp..sgt geli..maaf pada sape yg suka ye..xde niat nak membuatkan anda jelek.. tapi kalo telur tu di dadar, sy mmg mkn..hehe..lg2 if tambah mayonis mcm sheila rusly promote dlm iklan tu..hehe..kalo telur mata kerbau, sy mmg akan makan putihnya saja..pendek kata makan bulu ayam je..ceh..xde khasiat tul la kan?

kalo telur asin/masin lak, terbalik..hehe..sy mkn yg kuning tp x mkn yg putih..hubby sy selalu kata sy ni cerewet n pelik..hehe..nak buat cam mana..diri sendiri pon xtau knp memilih mkn cam tu..

bagus tau mkn kuning telur..walaupun x bole la tiap hari nak mkn..tp ttp ada khasiatnya sendiri..cuma sy je yg x menyedarinya lagi..eceh..

ally: mau kempen kpd diri sendiri, mkn telur kuning utk khasiatnya...
Continue reading...

Wednesday, March 16, 2011

4 comments 1:44 PM

mama yg cuba menjadi superpower

Posted by ally - Filed under
hmm..menat..menat..dan menat..

baru je abis check up di klinik kesihatan..xde ape yg menarik..melainkan masa menunggu yg lama..mujo la dtg lambat..yg dtg awal pon x abis check up lagi..lagi kesian..me, cuma kena g jumpa doc je..juga xde ape yg menarik melainkan berat yg bertambah sekilo lagi..seminggu naik sekilo..fine..me adalah sgt gemuk...

sekarang tgh cuba absorb energy yg ada..sat g ada majlis perasmian penutup e-pembelajaran..n kol 5-7pm nt ada kelas ganti..fuh..fuh...mudah-mudahan, dpt la bertahan sampai ke ptg nih..amin..

WISH ME LUCK YA!


ally: me @ 36 weeks!
Continue reading...

Friday, March 11, 2011

1 comments 11:28 AM

hari jumaat yg xde output

Posted by ally - Filed under
dtg keje ngan sakit kepala...serius, sakit kepala...tgk lab2 yg menimbun belum bertanda + test2 diorg ni lg2 la bertambah sakit kepala..ngan mcm2 tulisan + jawapan yg merepek..mcm buat karangan je..kan molek wat point je..menat tau pesan dlm kelas..ceh..so, sakit kepala ni x leh la nak menanda..kang baik2 leh dpt markah yg bagus, dpt lak teruk..kita juga nak menjawab time meeting analysis nt..KIV la dulu..


jom pi karnival keusahawanan..yg telah menyebabkan parking space dlm kampus ni lg limited..nak parking pon berebut2..ceh..komplen lg di pg jumaat..


tp sebelom tu, nak jwb tag dr farah dulu...tetiba nak buat pasal quest nya simple je..jarang la ai nak buat kalo kena tag..malasnya..hehe..

5 nama samaran

1. UDA-ni famili ai saja yg panggil..juga my siblings...

2. KENIT- yg ni sedara mara panggil...dr kecik sampai dah kahwin n nak ada anak ni diorg masih la panggil ai kenit..ni gara2 masa ai kecik2 dulu, saiz ai adalah seperti org bosnia..kenit je..n sebab selalu sakit dulu..kdg2 hubb ai pon ejek2 pggl nama ni..ish..geram..

3. YANA- masa praktikal, mostly pegawai kat jab.pertanian tu pggl ai yana..coz, ada sorang dah budak praktikal kat situ juga yg di panggil sal..ehe..

4. ALLY-ni nama gelaran di alam virtual..so, kalo ada yg panggil ai 'ally' kat luar nun, ai tau la diorg ni kenal thru alam siber..ewah..

5. xde dah..tu je yg dapat ai pikir kan..hehe..

5 perkara saya buat semalam

1. saya ada meeting jabatan

2. saya buat test utk students

3. kelas dr kol 11 pagi sampai 5 ptg

4. pegi eon bank kat bp nun byr hutang..

5. pegi care4 semata2 nak beli coolblog..hehe..oleh itu telah sampai rumah mlm...

5 perkara buat sy gembira

1. kalo la hubby bole dpt keje kat sini atau kami dapat duduk sebumbung x kira la lokasinya kat mana...masih berusaha..moga ada rezeki kami nt..

2. dah kawin sebelom umo 28thn (ni KPI sy..hehe)

3. bakal dpt baby sebelom umo 27 (ni pon KPI sy..hehe..Alhamdulillah, dipermudahkan)

4. both famili trips this coming june..

5. bila melihat org2 di sekeliling sy penuh dgn kebahagiaan..ewah...

5 perkara sebab jawab soalan

1. sebab kena tag ngan farah la..=)

2. ngan sakit kepala..plus nak muntah je..xtau la knp..

3. boring tgk lab2 menimbun tu..

4. jap lg nak kuar jejalan kat karnival

5. malas nak buat keje..maklum la ri jumaat..hehe..

tag 5 orang kawan2

sape ek...

1. rosie rose
2.yuyu
3. nadiah
4. pya
5. deena awanis

sekian, ai pegi dulu ya!

ally: berjalan2 time..memang la ri jumaat hari yg xde output..
Continue reading...
5 comments 10:37 AM

macam2 kaler

Posted by ally - Filed under
ingatkan sume brg baby complete dah..ye, mmg la complete, tp ada certain brg baru sampai..hehe..memandangkan barut yg sy sedia ada, turun temurun la kononnya dr abg sy, sumenya kaler putih, sy decide order yg baru, size besar sikit, n colourful..hehe..mula2 masa order tu, xde la tempah yg mcm2 kaler..but then, kak mazlin  from babycomel tempat sy beli tu suggest campur2 corak..n sy fikir, y not kan..cantik pon cantik...


xde la banyak pon sy beli..cuma bedung tu sy beli 2 helai, jenis kain cotton flannel..sgt lembut n besar..hehe..bole wat selimut utk baby gak nt..


barut lak beli 10 helai..5 helai jenis zap & 5 helai lagi bertali..

jenis zap ni sy order nak kain cotton flannel


jenis tali ni cotton biasa bercorak

recommended..servis bagus n harga pon ok..

ally: bila la nak pakaikan kat baby ni..
Continue reading...

Thursday, March 10, 2011

8 comments 8:13 AM

RM58

Posted by ally - Filed under
Ape ada ngan RM58 nih?

xde ape la..ni cuma pencarian mama stuff yg belum sempurna lagi...asyik brg baby je kan, mamanya pon nak kena gak cr brg..so, sebab set bersalin pon dah beli, tinggal benda2 kecil je lg la..ni ikut list sy la..sy akan beli brg yg sy yakin sy akan guna..memandangkan sy ni agak rajin kebelakangan ni, hrp2 masa berpantang nt pon rajin la.. makanya telah la membeli tungku leesa dan losyen halia yusmira..

kenapa beli tungku leesa? ni sebab kak ipar sy suggest..dia dah guna utk 2 kali berpantang..n mmg berkesan melegakan sakit2 sendi & sengal2 badan..walaupun kena kukus dulu bg panas, tp xpe la..yakin2..hehe..tp kalo dpt tungku moden lg sng kot.


beli kat raihanaz pt rj ni je..rm38..xtau la murah ke x..rsnya harga standard kan? tgk kat kotaknya tu rm40..malas la den nak survey byk2 tempat..rugi masa & tenaga je..so, dah tau ada kat situ, beli je la..kalo ada tungku moden mmg sy beli tungku moden je..yg mcm fasha guna ni..

then sempat gak menyambar losyen halia..ceh, nak bg ilang lelemak la kononnya..hehe..so far, sy suke yg jenama yusmira..berbanding ngan mustajab punya la..tah la knp..tp rsnya losyen yusmira lg panas..lg sedap guna la..


so,total spend adalah rm58..murah la juga pada sy..kot nak beli on9 cam x berbaloi kan..ngan kos pos lg..okeh, rsnya brg2 mama utk post natal pon dah settle dah..bengkung pon dah ada dlm set tropical herbs tu..plus pakai girdle je la nt..cukup la bengkung tu 1 je..xyah la beli byk2..takut x terpakai, dah terbazir..tu amalan satan tu..so, kwn2 beli brg yg kamu rs kamu akan guna okeh..mcm set berpantang tu, xyah beli set pon xpe if rs ada yg x guna..jgn tiru2 org lain okeh..ni pesanan ikhlas nih, coz kwn sy beli set leesa formula, full set yg harga rm350 tu kalo x silap..last2 x di pakai lak..rugi tau..hehe..kalo dah beli, harus la tekad menggunakannya..

ally: dgn harapan & ingatan kpd diri sendiri agar tdk membazir..

 



Continue reading...

Wednesday, March 9, 2011

2 comments 1:36 PM

indah kabarmu dari rasamu

Posted by ally - Filed under
one fine day..again..hari rabu tanpa kata..knp ek ramai bloggers suke tulis 'wordless wednesday'?
kdg ai konfius la..hehe..


pagi2 td g terjah kedai runcit/mini market semata2 nak cr mendalah seperti di bawah ni..




ha, kan tah ape2..haih..bila dah makan tu baru la tau mendalah ni hanyalah roti biasa je..xde la sedap mana pon...iklan je nmpk gempak..dan sy leh terpengaruh lak..aduhai..

siap beli 2 pek tau..rm1 for 1 pek..


tu dia..sekian omelan hari rabu..

ally: no wordless wednesday..bersiap ke kelas..jom!
Continue reading...
4 comments 8:01 AM

kisah sandal yg menyedihkan

Posted by ally - Filed under
sob..sob...sedih tgk sandal sendiri yg seperti terkena kudis..hanya nyawa2 ikan..tercapai juga si sandal berbakti kpd tuannya ini...sudah la besar gedabak, tp sgt la selesa di pakai..sob..sob..

see, kasut sy yg terkena jangkitan kulat..burok sgttttttttttttttttttttttttt......


juga kecederaan parah yg di alami oleh cik sandal..


ooo..sy bukan..bukan..bukan hantu kasut...bukan hantu sandal..bukan hantu selipar..bukan & bukan..hantu mkn ye..hehe...selalunya sandal/kasut sy tu sy guna sampai lunyai baru la sy tukar/beli baru..me & hubby share the same habit..kalo dah suke ngan satu sandal/kasut tu, sampai akhir hayat kasut tu la kami guna..so, setiap kali nak g keje ke, sy xde pening2 nak pk nak pakai kasut ape..mmg akan pakai satu tu je..skrg ni pon dlm simpanan ada 2 kasut & 1 sandal yg sudah berpenyakit..2 kasut tu pun, 1 kasut sukan n 1 lg kasut bertutup (wedges), yg sy x pakai sejak pregnant..maka bertapa la mereka di rumah..hehe..so, sy perlu cr sandal baru nih..n for sure yg flat je..memandangkan keadaan diri yg x mungkin la pakai heels..

nak pi cr sandal tu dah 1 hal..sape nak teman nih?

ally: hingga hujung nyawa sandal tu berbakti..
Continue reading...

Tuesday, March 8, 2011

4 comments 11:10 AM

mini spa

Posted by ally - Filed under
sejak masuk third trimester ni, sy mula rajin membelai diri sendiri..sumpah...sebelum2 tu or bole di katakan sepanjang pregnant, sy adalah seorang yg amat la pemalas..mau nya x malas..bila bdn dah penat, lg la malas...dulu, masa cuti, mandi bole sekali je sehari..cis, selekeh tul la..pastu if hari keje lak, kalo balik lambat, sah la x mandi..just lap2 bdn ngan towel kecik je la..mak marah kalo mandi lewat dr kol 7.30mlm..ye la, kdg2, sy sampai umah pon dlm kol 8..last semester, kelas banyak sampai kol 7 ptg..exhaust tau..sem kali ni lak, mmg abis kelas kol 5, tp byk lak keje2 pentadbiran..so, average sampai umah adalah dlm kol 7..fuh..kira masih beruntung la dr org lain..ye x? ada yg kene keje sampai mlm kan?


sy sgt la mudah penat..lagi2 bila kelas direct memanjang, balik lak nak masak lagi, nak lipat kain n bermacam lg la keje umah..walaupun duk ngan famili, sy mmg x hrpkan mak, abah atau adik2 yg buat..pslnya tau je la..masing2 pon punya urusan masing2 di siang hari..kalo sampai awal kat umah, sy la masak utk mkn mlm..n begitu jg sebaliknya..


oh ya..sebab dah mula rajin membelai diri kan, sy buat masa mandi sy ala2 di spa..hehe..bukan la setiap hari, tapi adalah dlm 3 hari sekali sy buat..semata2 nak menyegarkan bdn setelah berpenat lelah..ewah..

mandian ala spa:


1. sy amalkan mandi air serai yg telah di rebus..x kira dah serai tu jenis wangi atau x..yg penting serai..utk lebih impact baunya, sy blend serai tersebut dan rebus dlm periuk..biasanya amik serai dlm 5 batang (nak lebih pon xpe) pastu rebus sampai mendidih dgn air sebanyak 2-3 liter...then, masukkan dlm baldi n campurla ngan air biasa..xkan nak mandi guna air panas tu kan? melecur lak nt..best sgt mandi guna air ni..terapi minda..rs tenang je..kalo ada daun pandan leh letak k..bagus gak mandian ni di amalkan masa pantang nt..


2. utk rambut sy lumur dgn limau purut..ye, umah ada pokok limau purut, so, buahnya sgt byk..dr membazir, sy manfaatkannya..hehe..selain lumur kat rambut, sy sental area2 berlipat pada badan..ni nak kurangkan tompokan hitam pada kulit..sejak pregnant, sy mmg mengalami masalah ni..nurse kata sume ni perubahan hormon...kena la rajin menyental sikit..agak pedih, tp best juga..harum je...ewah..


3. sy guna sabun saffron ni..ni nak kurangkan juga mencegah kegatalan pada perut, celah kelengkang peha tu..again, simptom2 biasa yg di alami oleh ibu mengandung mcm sy ni la..sabun ni mmg sy guna setiap hari..recommended by nurse, sbb ikut pengalaman dia dulu, mmg dpt kurangkan kegatalan n ruam2 tu..n sy pon try..kalo kamu2 nak try pon bole..mana la tau kalo berkesan seperti sy..


4. last sekali, seminggu sekali sy scrub bdn n muka guna bedak ni...bedak kulit rambai..sape pernah pakai? sy x ingat sape yg introduce kan kpd bedak ni..rsnya time sy belajar dulu la, kak wan kot..bedak ni mmg best..cuma kene la rajin sikit..selalunya lepas pakai, sy biarkan kering dulu, pastu br skrub..fuh, sgt best walaupun baunya x brp best..hehe..bau jamu biasa la kan..ada 2 jenis yg sy gunakan..

yg ni bedaknya mcm kasar n berbiji2 sikit..


yg ni lak bedaknya (tekstur) lebih halus mulus..ewah..



kedua2 bedak di atas murah saja..mcm kat BP ni, selalu sy beli kat bajrai kat pasar BP la..beli byk dpt murah..lupe harganya pasal dah beli lama dah..hehe..stok byk lg..tp sy beli packing kaler hijau tu...sedap sikit nak sental bdn..rs tanggal daki2..hehe..

n tetiba lak rs nak beli yg ni..keluaran jamu mak dara..mcm best je..tp xtau brp gram n harga..tgk kat website dia dlm rm22 utk 250g..mcm best je..


ada sape2 pernah pakai bedak mak dara ni x?
ha, tu je la mini spa sy di rumah..mudah n murah..xde maknanya sy nak pakai brg mhl2..n x semestinya brg murah & semulajadi tu x bagus..ye x?

ally: selamat hari wanita
Continue reading...

Monday, March 7, 2011

2 comments 10:27 AM

cerita mama dan kembar

Posted by ally - Filed under ,
ingat x, sy pnh gtau nak melawat babies masa ri jumaat yg lepas? n yes, the babies belong to one sweet couple, yg kahwin mei tahun yg lalu

oh, sgt la seronok tgk beliau n anak2..kecil2 n comel2..hehe..

has bersalin secara operate..itupun setelah hampir 2 weeks di tahan ward..babies lahir on 37 weeks..mula2 has choices for normal delivery..tp atas faktor risiko, doc advise dia bedah..kesian sgt kat has, coz sepanjang 2 weeks tu, mcm2 doc buat..kejap2 amik darah, cucuk sana sini..sampai lebam2 tangan dia..emm..pengorbanan ibu tiada bandingan nya kan? dia sendiri sampai skrg x pcy dia dpt anak kembar..named as faris hakimi & firaz hakimi..

si abg bernama faris, si adik is firaz..both 2.6kg..alhamdulillah sihat je sy tgk..rs nak pinjam sorang bw balik umah..hehe..masa kali pertama tgk diorg pon, sy dah bole beza kan mn satu abg mana satu adik..instinc kot..n kebetulan betul la pulak tekaan sy..hai, comelnya, bila la baby sy nak kuar nih..

oh ya, has juga mengalami stretch marks yg sgt2 teruk..sbbnya dia lambat pakai losyen2 n krim2 yg bole membantu mengurangkan stretch mark..so, kwn2, dapat tau je pregnant, sila la rajin2 kan diri pakai losyen tang perut juga peha okeh..

n has juga stress coz babies menolak utk BF..sampai bengkak2 B dia..tp, sy tetap bg semangat pada has..syg kalo susu ibu di biarkan begitu je..yg penting dia kene semangat..kalo babies refuse, sy suggest dia pam n bg thru sudu dulu...takut babies nipple confuse kan..kena la byk2 bersabar..semoga si kecil itu nak la BF after this..






has kata, saat paling sakit adalah ketika nak masukkan tiub utk memudahkan buang air kecil..ngeri katanya..huh, sy yg dgr seram nih..harap2 sumenya selamat nt..amin..amin..

ally: mlm tu mimpi baby kuar..nak main ngan si kembar ni...
Continue reading...

Friday, March 4, 2011

9 comments 8:50 AM

tips: travel with an infant

Posted by ally - Filed under ,
oleh kerana papanya adalah bekerja di sabah, maka telah booking flight dr tahun lepas for travel to sabah..n for sure la, ms booking tu x beli lagi tiket infant..so, akan beli kemudian la..no hal..rate dlm rm50 kalo x silap..tp di sebabkan ai deliver bulan 4 ni, so, travel utk bulan 4 kena la cancel..sume org x bg ai travel dah masa tu..so, duduk la diam2 kat umah je..okeh, sudah membazir tiket dah..mujo x mahal..beli time murahan je ok..planning tu penting..tp mana la tau nak pregnant kan..walaupun beria2 sy merancang nak pregnant cepat..Alhamdulillah, rezeki cepat..syukran2..

for next travel is on june..mid june..exactly after school holiday..with both families + our siblings..kira mcm family holiday la ni..n masa tu ai baru2 sgt lepas pantang, dlm 47 hari..so, baby is 47 days old..itupun kalo dia kuar 11 april ni la.hehe..x sabar nak hug beliau..



jadinya, usianya adalah terlalu kecil..untungnya beliau, umo 47 hari dah jalan jauh nih..skrg sy sedang membaca tips travel with an infant..si dia kan kecil lagi, so, byk precautions yg sy kene ambil..mujo juga will travel ngan mak n ibu..so, x risau sgt..tp bulan julai nt nak travel lg..xkan nak tggl beliau d kg lak..cian mamanya..cian papanya..ewah..



hai la..comelnya baby nih...source

sy cuma risaukan bunyi kapal trbg tu..takut merosakkan telinga beliau..so, precautions mmg kene amik kira juga..walaupun cuma 2 setengah jam je ke KK tu..tp for me, its a long journey tau..

meh la menimba ilmu..n mana2 yg ada any experience travel with infant ni sila la kongsi ngan sy ni..ilmu masih terlalu kurang..

1. survival tips travel with an infant-planning stages

2. survival tips travel with an infant- at the airport

3. survival tips travel with an infant - the flight

hoho..oleh kerana baby kecil lagi, so, no need kot nak guna stroller..lebih baik pakai sling je kan..x yah la nak angkut segala bagai..lagipun g 4 hari saja..

sila, sila, timba ilmu lagi..

ally: harap baby comfortable..
Continue reading...

Thursday, March 3, 2011

5 comments 1:38 PM

~life is worth living~

Posted by ally - Filed under
entry di tulis semalam ya..

xtau nak start camne..mcm2 hal jd minggu ni..padahal br je masuk hari rabu..hari yg biasanya agak lapang la berbanding hari2 lain..ni pd sy la..


first, crack pada cermin kete getting bigger..lom cek polici insurans lg samada diorg cover x cermin kete nih..ntah mana ai letak policy tu..siap sedia kot2 x cover, kene la tukar..mujo la tinted agak tebal, so, masih bole bertahan la lagi..tp demi keselamatan, baik la tukar kan..ni mau rm300-400 gak ni..tu belum masuk tinted lagi..tinted mana cover dlm insurans..tu kan accessories yg kita nambah sendiri..



pastu, bole pulak plat no depan hilang milang ..tah bila jatuhnya tah..sedar pon masa ri isnin ri tu, konon nak balik umah la masa tu..dtg menyinggah beli air kelapa..pakcik yg jual tu yg tegur..terus terperanjat den..hilang satu plat tau bukan satu nombor..dah la sekarang ni jpj, polis mmg ngah sibuk cari duit..so, xkan ai nak mengorbankan duit ai byr kat diorg..ceh..rugi je..so, dijadikan cerita, patah balik masuk kampus..pegi sume tempat yg ai pegi masa hr isnin tu..memula drive slow2 je..sekali tu mcm x puas hati kan, so, park kete, g cr sambil jln kaki..ye, jln kaki..mmg menat...ceh..x jumpa juga..last2 wat report kat pak guard, kot2 la diorg de jumpe ke no plat tersebut kan..dah rs segan je, psl kete tu mcm x cukup baju..ewah..balik umah pon ikut jln shortcut g keje..kot2 jatuh/hilang time pegi keje kan..pon x jumpa gak..mlm tu gtau hubby, dia kata wat pe la susahkan diri g cari..dah hilang tu hilang la, wat je baru..ye, naive nya sy..sy ingat plat no kete adalah mahal..rupanya murahan saja..hubby kata x lebih rm20 pon..jgn kedekut2, g je buat..fine, dgr la nasihat dia..esok nya before start kelas g kedai accessories kat taman u..yet, mmg murah je n cepat je siapnya..nyesal g cari sungguh2..hehe..cume la rm12 je..haih..ape la mama ni..


third, my set bersalin dah sampai dah..beli dr sini..beli set tropical herbs..mmg bersungguh2 nak kan set nih..lagipun berpantang di umah mak..so, nak memudahkan diri sendiri juga..mak ai kan x berapa sihat..n xde bidan pon kat kg ni lagi...so, opt for set bersalin ni je..akan ku gagahkan diri ini..nak badan sihat + cergas secepatnya coz nak travel to klang, sabah berdua je ngan baby..nak juga kurus yg x kurus sgt..hehe..berat dah cecah 60kg..fuh...fuh..trauma..set ni ok kot..mcm2 ada..pd sy dah complete la..n sy juga dlm kategori rajin juga nak memakai menda2 ni sume..ewah..so, rs nya xkan terbazir la..ikut je cadangan penggunaan yg di lampirkan bersama..


life is sweet kan? n worth living too..itu kalo fikir positif la..hehe..
me too, walaupun without hubby yg jauh tu, tp kalo di ikutkan syok juga..haha..tambah rindu..mcm org bercinta sepanjang masa..ewah..sila la jgn geli ya, ni kenyataan ni..
so, if lepas abis kontrak keje sabah tu pun, n keje di srwk pulak, harap2 sy masih bole berfikir positif..demi keluarga mini kami ni...amin...

ally: mau melawat babies ri jumaat nt..
Continue reading...