Thursday, April 28, 2011

7 comments 2:32 PM

~kenangan mengusik jiwa~

Posted by ally - Filed under
ni kenangan ni..kali pertama merasai betapa detik2 melahirkan itu adalah sgt2 berharga..betapa besarya kan pengorbanan seorang ibu..n sampai skrg still lg x pcya yang ai dah pon jadi mak..n ai juga berjaya mengharungi sakitnya bersalin itu..ohh..ngeri bila di ingat2 balik..trauma juga kot..pas ni tunggu 2 tahun lg la ye br qalisya ada adik..mamanya kene prepare mentally n phisically..serius..


~qalisya, mama loves u soooooo much~

5 april tu saya keje lagi..mmg plan nak amik cuti bermula dr tarikh edd saya..memandangkan nurse pon kata baby belum turun sgt..n bwh dada saya x rasa n nmpk kosong..suppose bila nak due, kita dah terasa kosong kat bhgian bwh dada, means baby dah betul2 turun bawah la..so, disebabkan tu la sy masih relax2 g keje..pagi 5 april tu, sempat g check up..check up biasa kat klinik desa je..nurse kata kalo by 11 april sy x bersalin lg, dia bg extra 5 hari, then if x bersalin jg, kena la warded..oh ya, g check up kali ni di temani husband..sgt seronok..bila hubby dah ada di sisi ni, sy lebih bersedia la..emosi pon ok..cuma yg x ok, keje sy masih byk walaupun jenuh sy buat kelas ganti..still ada lagi reports yg perlu di marking..belum masuk lagi analisis markah..fuh..so, get ready bw balik those things ke rumah..kot2 la terberanak awal, at least, keje sy dah ada kat umah ni..bole buat time berpantang nt..abis check up tu, terus g keje..sempat gak masuk kelas..n kebetulan kelas ni adalah last kelas sy..sy berjaya abiskan kelas sebelum masanya..ni berkat perangai giler kelas ganti..bila ingat2 balik, rs lawak pon ada..hehe..


pastu x tunggu kat opis dah..nak mengagahkan diri naik tangga ke tingkat 2 itu adalah sgt x larat..tah knp la ms tu..disebabkan x masuk opis, terus la kami ke bandar..settle sume bil2, pastu sempat round tgk stroller n carseat..x plan nak beli pon, cuma sy je mengada nak jln..juga sempat g cr chestnut..beli setengah kilo yg di habiskan oleh sy seorang..hubby x berapa suka, so, sy perabih sorang je la..heaven..hehe..masa kat bank islam, masa ni dlm kol 4.30 ptg, neman hubby tukar kat atm beliau, sy dah rs lain mcm dah kat perut ni..baby moving dgn sgt aktifnya..sakit tulang rusuk sy sebelah kanan nih..pastu rs mcm ada kuar air, tp x byk..n sy x terfikir langsung itu adalah air ketuban..ingat kan keputihan atau terkencing..tau je la..kalo baby moving dgn aktifnya, rs mcm nak terkencing je..so, xde la amik berat sgt..but then start dr keluarnya air tu la, sy rs contraction..cuma x la kerap..kdg dlm 10-15 minit la selang masa contraction tu..again, x amik kisah pon..just bgtau hubby je la..kejap2 dia tny, sy ok ke x..nak g hospital ke x..sy kata, false alarm je kot ni..


balik umah ptg tu, mak tgk sy, dia kata, sy mcm lain mcm je..mkn pon dah xde selera..mana nak ada selera, rs sakit contraction tu makin kerap..cumanya saya diamkan je dulu..x mau bg sume org suspen..hehe..pastu dlm kol 10, dah masuk tido dah..siap pegang hp, coz sy catit selang masa contraction tersebut..fuh, debar2 coz makin kerap..dr10-15 minit kepada 7-8 minit..n ke 5-6 minit..dlm kol 12 cam tu, sy dah berkeluh kesah dah..x bole nak thn sakit diam2..mulut pon ikut berbunyi..tu belum lagi dok ubah posisi tido tu..jenuh gak..kejap2 duduk..nak g berjalan pon ada juga..rs nak terberak pon ada juga..fuh..tah nak berak betulke xtau la kan..hubby dah x bole tahan tgk keadaan sy tu, dia ajak g hsptl..kalo false alarm pon, biar doc yg tentukan..dia g kejut mak coz mak dah pesan before tdo tu, kalo nak g hsptl dia nak ikut sekali..

dlm kete, ai dok katseat belakang, baring la kononnya..nak thn sakit punya pasal..n ingatkan nak tdo la kan..tp sakit weh,nak tdo pon, dah bukan kepentingan kot..dok istigfar je byk2..selawat byk2..juga tarik nafas dgn betul..hilang segala ilmu tentang teknik pernafasan masa contraction..padahal, punya beria baca..ish3..terdengar gak mak kata kat hubby, jgn gelabah..tarik nafas...relax..mak kata sy baru je rasa sakit, belum nak bersalin pon lagi..ye, hubby sy gelabah..dgr suara dia ajak g hsptl, ngan riak muka berkerut tu, kompem mmg dia gelabah n cuak..his first experience n me too..

sampai kat bhgian kecemasan hsptl bp tu, mula2 diorg tny, dah cukup bulan ke belum..bila kata dah cukup, terus la bw g labour room dulu..kene checkup dulu utk memastikan kondisi sy..atendan hsptl yg bw sy g..hubby g reg,,mak lak ikut teman naik ke labour room..tp mak x bole masuk la kan..

tu dia, bermula la sesi VE, ctg, n test ape tah nak tgk betul ke sy dah leaking..doc gtau, sy br 2cm opening..so, comfirm kena warded becoz air ketuban mmg dah kuar..fuh..berkali2 juga la doc tanya bila masa yg sebetulnya air ketuban tu kuar...n berkali2 juga tanya ada x darah + lendir kuar..jenuh betul la jawab berkali2 nih..dah la tgh sakit..plus lapo pulak..haha..

masuk ward, hubby bawakan brg2..masuk bilik first class la kononnya..n yet, sy sorang je dlm tu..nurse suh sy rehat n tdo, coz ikut pengalaman dia, kemungkinan besar sy deliver pagi 6 april..nurse matikan lampu, cuma buka lampu kecil je la..n on kan aircond..dlm sejuk2 tu, sy berpeluh sakan..nak tdo camne, punya la sakit..pesan kat hubby sy sgt la lapo, dia g belikan air n roti..air je sy bole minum..bila nak mkn tu, tang tu la xde selera lak..padahal lapo dah tu..dia kata dia x bole nak teman sy..xde sape di benarkan teman sy..tp maybe dia pon x sampai hati tgk sy thn sakit, dia dok kejap teman sy..sedey masa tu..terasa menyusahkan hubby pon ada..kesian ngan mak pon ye juga..hubby byk kali ckp sabar kat sy...masa ni contraction sy dah makin kerap, 3-4 minit..pukul 6 pagi, g check up lagi..doc kata br buka 4cm..adoi hai, tahan sakit sepanjang mlm tu, cuma br buka 4cm..tension tau..kol 7 ada nurse anta mkn n check bp..nurse ni siap duk kejap teman sy sambil ajar cara nak kurangkan rs sakit..dia kat every time rs contraction tu,tarik nafas panjang2 n lepas..selawat byk2..jgn nangis, nanti susah nak bernafas..fuh, ye, dlm sakit2 tu, sikit pun sy x nangis..sebab kalo la sy nangis, kompem la hidung pon tersumbat..lagi payah la sy nak bernafas..ckp kat diri sendiri, saya mampu lahirkan baby sy dgn selamat..tu semangat tu..oh ya, hubbby dah x teman sy..dlm kol 5 gitu, dia kuar g tgk mak..lagipon sy suh dia g tdo..dah x rupa org dah dia masa tu..sy tau dia risau kan kami, tp dia pon perlu rehat juga..

pagi tu sy cuma minum milo tu sikit je..x makan pon..padahal sy sgt lapo..nurse pon kata sy perlu mkn coz nanti nak push perlu byk tenaga..tp x bole nak mkn..harap2 tenaga sy masih ada..dgn x makan, x tso..muka pon dah pucat..rupa2nya sy demam..dlm kol 9 lebih, again checkup lagi..masa ni sy mcm mamai2..pastu ad rs nak meneran..rupanya dah fully open dah..abis sume nurse geabah..mana x gelabahnya, dr 4 cm pukul 6 pagi tu, dlm masa 3 jam lps tu dah fully open..terus masuk labour room..x sempat sy nak capai hp, beg baby..so, masuk la sy ke labour room tanpa pengetahuan sesiapa..kompem sume org cr sy nanti..lagi2 hubby sy tu..sy ckp kat nurse minta dia bgtau hubby sy..nanti dia cr2 lak..kat hsptl bp ni skrg, hubby xleh masuk if x g kursus antenatal..ada la kes yg berlaku dulu sehingga di kuatkuasakan peraturan tu..yg ni sy tau dah..tp x tau la hubby tau ke x..

eh, panjang la pulak..sambung nt la ye..kalo sesapa yg rajin bc sampai abis ni, mmg kagum la..hehe..

tunggu part 2ek..ada yg best, x best n seksa...

hehe

ally: in 20 days of confinement, dah dpt berat asal..fuh..fuh..tp still, byk kulit mengelebeh..ish3..
Continue reading...

Thursday, April 21, 2011

15 comments 5:18 PM

our morning glory

Posted by ally - Filed under
lama rasanya x bersiaran..cuti yg mengejut..n sdg berusaha menyesuaikan diri dengan keadaan baru ini..

meet our morning glory..ANIS QALISYA BINTI MOHD HUZAIFAH yg selamat di lahirkan pada 6 April 2011..



n for record she's 3.02kg..fuh..punya la ai risaukan berat beliau yg terlalu ringan n x sepadan dgn usia kandungan dulu, tup2, amik ko, cecah gak 3 kg..berkat makan jambu batu berkilo2 juga kentang berkilo2..hehe..

gambo x clear sgt..maklom saja la, thru hp je..

byk nak citer..tp byk juga keje nak kena settle kan..juga kena rest..haih..lots of things to think n do..

bye for now,,n doa kan kami sentiasa sihat ya..

ally: i  am a mother...macam x percaya je..
Continue reading...

Friday, April 1, 2011

2 comments 1:02 PM

~life is about creating yourself~

Posted by ally - Filed under ,
ngah pening ngan perangai students yg ketuk pintu mcm nak roboh..haip, ingat sy x bole bertukar jd raksasa ke ha? mcm nak roboh pintu tu..kot ye pon, x bole ke ketuk ngan sopan santunnya..sy ni skrg dah la mudah terperanjat..mujo je x melatah..kot tersumpah org ke kan dah x baik..haip..



**************

x fhm tul ngan perangai students skrg nih..nak minta tlg kita tu, tau 2 la berbudi bahasa..bukan nya sy minta bayaran ke minta beli mknan ke, tp cuma rs hormat n berbudi bahasa..x kira kaum, agama n negara pon..rasa2nya xde agama dlm dunia ni mengajar penganutnya berbuat jahat, bersikap tidak baik kepada sesama manusia..me ada satu kes ni, final year student, degree okeh, nak minta tlg pasal projek design..projek design grup dia ni ada program plc..nak minta tlg sy psl plc tu la..camne nak connect ngan external devices..fine..mmg la bole tolong..tp fhm2 je la, sy ni pon byk gak tanggungjawab lain, ni dok telefon memanjang nak suh sy g lab plc tu juga..nak suh ajar camne nak buat..bila tanya, mana program yg diorg dah buat, diorg kata xde..psl tu nak suh sy buat..kalo mcm tu baik sy yg belaja..angin sungguh la..berani ye buat perangai cam ni..bila dah terdesak ngan kita2 di marahnya..

fine, malas layan..

**************

berita gembira lak..hubby dah balik semalam..tp si dia turun KL, meets his long time no see frens..ala kwn2 zaman belaja dulu..terkejut juga dia dah ada kat KL tu..sebabnya, suppose dia nek flight ri ni, to be exact mlm nt..tp dia tkr tiket..balik semalam lepas kuar site..x dpt nak gtau psl hp dia masuk dlm air masin..rosak..tp xpe la..sbb dia pon dah selamat sampai kan..he will be home esok..dtg bersama FIL sy..kebetulan FIL ada kenduri kat melaka, so, diorg dtg jenguk sy sekali la..hehe..waaa..ai pujuk2 MIL suh tdo sini je pasalnya nak minta dia masak asam pedas melaka..yg buh lada hitam tu..fuh, sgt sedap..x sama ngan johor nya asam pedas..hehe..

ally: baby belum pun menunjukkan tanda2 mau kuar jumpa kami..hehe..so, cuti sy postpone la..cuti bila nak dekat2 due date nt..
Continue reading...