Saturday, June 11, 2011

1 comments 7:55 PM

sepoi sepoi bahasa

Posted by ally - Filed under
*entry yg patutnya publish semalam, tp line kat sini, sgt huluan..ceh..*

kali ni bersiaran langsung dr johor..dah selamat sampai sini ri ahad lepas..byk nak citer..tapi x tau nak start dr mana..tah2 lupa dah..hehe.

seronok balik jhr..tapi rindu juga duk klang tu..even sgt la busy area sana tu, x seaman di sini, tapi best...cuma panas je kot..kat kg lg nyaman..hehe..sepoi2 bahasa..ruam qalisya pon dah makin elok..lagi2 bila dah mula guna produk cetaphil..recommended..sgt best..walaupun fragrance free kan..mmg natural je la bau qalisya..bedak pon x pakai tau..nantila bila kulit dia elok baru leh pakai bedak..

oh, esok nak g melawat baby..baby kak mas..mesti bawa qalisya la..harap2 x sesat la..

n next week kami bersiaran langsung dr sabah..yeehaa..cuti2 sakan tol..kecik2 qalisya dah dok travel je..ish3...

oh, si lentok qalisya..2 month jab..ni kompem la before jab..hihi..


ally: qalisya kembali ke pelukan papa..ewah..
Continue reading...

Thursday, June 2, 2011

1 comments 8:41 AM

kisah berpantang: bertungku

Posted by ally - Filed under ,
tungku ke tunku?

sama je kot.. me ada lah org jawa..selalunya org jawa ni di katakan mmg tip top la berpantang..tp tu org dulu2 kot..mak saya pon x dela rigid sgt psl hal berpantang ni..contohnya bertungku la...20 hari berpantang di rumah mak kat bp mmg x bertungku langsung..tapi banyak minum air kunyit n ubat periuk...*yerk..sgt pahit..lagi2 ubat periuk tu..trauma nak minum..selalu minum cepat2 je..* saya bertungku 2 kali je kot..guna tungku leesa tu..

tapi hari ke 20 ke 44, mmg sy bertungku..ni pasal berpantang di umah mek mentua pula...pagi n petang tau...buat selepas mandi..ni mmg mak mentua ai suh buat..dia siap carikan besi lagi tau..balut ngan daun mengkudu nkain batik..fuh panas beb..bole bertungku 1 badan..xtau la prosedur mana yg betulnya ni..selalunya saya mulakan dr tapak kaki naik ke betis, peha, ari2, perut n bahu, last sekali tangan..kan kata 1 badan..n lama juga..hampir 45 minit ke 1 jam gak bertungku ni..sedap sgt2..rasa badan sgt segar..n lepas bertungku tu bole lena tido..hehe...tu kalo qalisya x demand susu la kan..bole la tdo lepas bertungku..


n lepas je abis berpantang 44 hari, x semestinya saya x bertungku..cuma nya tukar kepada pemakaian sauna pants..cuma tumpu pada bahadgian perut, pinggul n peha je la..ni lemak2 degil ni..susah beno nak ilangkannya..hubby belikan sauna pants ni la..elok untuk membakar kalori..haha..nmpk sgt suh sy kuruskan bdn sikit lg..hehe..xde la pon dia ckp cam tu..cuma baik la bg ibu2 lepas bersalin..ni kan mcm tungku moden juga..


bertungku mmg sgt elok..pada sy bertungku bukan nak mengecutkan rahim tp lebih kepada memanaskan bdn ibu2, bagi angin dlm urat2 n badan kuar..mungkin kesannya bukan utk masa skrg tp akan dtg..ye tak?
 so, kena la rajin2 sayangi diri sendiri..

ally: terima kasih kepada keluarga yg byk membantu n menjaga saya sepanjang berpantang..
Continue reading...

Wednesday, June 1, 2011

2 comments 2:37 PM

pantang abis pantang

Posted by ally - Filed under
~entry terpendam jadi pekasam..sekian~

ye, sy mmg pantang betul bila dah abis pantang nih..mmg nak berjalan je..hehe..kebetulan lak area umah sini ada kenduri, so, x dpt la nak tinggalkan qalisya kan? ewah, so, dgn jayanya telah bawa si kecit ni kuar sekali..

kelek je si kecil ni..x beli lg baby porch or baby sling lg..stroller pon x bawa..nun ada kat johor tu..so, main kelek2 sajala..destinasi ke taman botani, putrajaya.. bersama mami wani..

ngah sibuk2 amik angin, qalisya pon nyempat juga poo poo..oh anak mama ni...ish3...x nyempat2


qalisya sgt behave..duk ngan mami wani..tunggu mamanya siap solat dulu..

mami wani cayang..terima kasih bawa kami jalan2..ni first outing qalisya ni..lain kali kita kuar lagi ek..tunggu qalisya beso sikit la ye..baru best..bole main kejar2..haha...

ally: mcm x pcy je bawa qalisya g dating...
Continue reading...