Thursday, August 18, 2011

2 comments 10:40 PM

~di hari raya, terkenang daku kpd si dia~

Posted by ally - Filed under
dah 18 hari berpose..kejap je kan..tau2 nak raya dah..tup2..dah hujung tahun..tup2, sume update tang azam tahun baru..ewah..ape kena mengena lak..

jom balik kg ri ahad ni..naik bas je..hihi..tiket x yah beli dulu kot..masih byk kot bas ke bp tu..mau amik kete, amik baju raya, teman hubby interview kat jb, borong kerepek2, borong kuih yg tiap2 tahun wajib beli, nak buka pose ngan famili juga..x sabar nak wat sume tu..paling x sabo nak jumpa hubby ri sabtu ni..si dia cuti awal seminggu..giler, lama tu cuti raya..seronok2..tu sebagai ganti beliau yg byk bekerja time weekends..dpt la spend time lama2 sikit...

oh, this time giliran beraya dgn famili in law pulak..but still akan balik jhr gak..tp maybe raya ke3 or 4 la kan..adil n saksama..mcm last year gak..raya ke3 dah balik klang..so, dpt raya kat 2 tempat la..lg seronok, ry kali ni bersama girlfren papa ni..

n last..our theme..tiffany blue..manyak suka..

baju lom siap so, x bole tunjuk..susah cari kaler ni...

 
oh la hai...sgt cantik la kaler ni..seunik n seromantik namanya..ewah...dah tukar kaler favorite dah ni..n sy sendiri rs, cik baby lebih cantik ngan kaler ni..walaupun koleksi bajunya byk juga yg pink..not so in la si kecil ni ngan pink kaler..hunting for more tiffany dress utk si kecil ni..

ally: mood 'you don't know women'
Continue reading...

Tuesday, August 16, 2011

2 comments 9:25 PM

~kalau sayang tak perlu marah~

Posted by ally - Filed under ,
haha..meh layan ana lulu..maklom la x pose, so x la g terawikh..x malu nak kata nih..jarang2 dpt g terawikh pon..dah tu sape lak nak jaga qalisya tu..tapi dapat gak g awal2 pose..masa tu ada yg jaga qalisya..bukan x nak bawa qalisya tu ke masjid, mmg bagus kan..nak latih n x nak la anak tu sebagai alasan x g terawikh yg jarang2 kita dpt wat..ye x? tapi pikir juga la..kot2 dia jerit2 ke ngamuk2 ke..aduhai..dah menganggu org lain lak..xpe la, tunggu qalisya beso sikit la...

off topic..sy masih belom bekerja..belum juga dapat kerja lain..tentang nak sambung blaja tu, mmg hubby sy galakkan..lagipun, InsyaAllah, x lama..struggle utk 1 tahun je la..tapi nya ramai lak yg membangkang..haip..haih..xtau la nak ckp ape..tetiba rs membebankan hubby sy lak..mungkin tu la gaknya yg buat diorg tu bangkang..semoga Allah permudahkan segalanya..permudahkan niat kami untuk membina hidup bersama di suatu tempat..amin..amin...

off topic...sy jadi kelawar n burung hantu..qalisya pon sama..hihi..i kecik ni tiap hari akan tdo sekitar kol 2,3 pagi..huhu..haru tol..jadi jangan marah sy kalo dok tdo je siang2 hari..maklom la jaga malam..hihi..

off top again..hihi..nak gaun nih..mesti comel...bukan sy pakai la..hihi..kompem2 la utk qalisya..

ally: nak cari purple dress gak..utk qalisya juga..banyak koleksi pink lak..haih..x berapa in la...
Continue reading...

Friday, August 12, 2011

1 comments 9:44 PM

sabah trip: makan kaki...makan kaki..

Posted by ally - Filed under
tagal fish spa..the original..
hai, rindu la nk pi tempat ni lg..sgt2 seronok..hilang sune stress..hihi
kebetulan masa kami g tu, x ramai org..cuma kami je la..
byr rm5/adult, rm2/child n free for infant/baby
tp xde maknanya ai nk rendam kaki qalisya kan..kaki dia kan halus mulus..lain la golongan kami ni..byk sel2 mati..ikan dia mak datok..besau2..seram..eh..bukan seram, tp geli yg amat..
 rupa hubby-wifey yg galak main ikan..siap lupeada anak..haha..

 adik2 ai..yg kanan tu geli yg amat..yg kiri maintain...

 geli wo..dah x leh cover muke dah..huhu..baju ijau tu wat ai gemuk..ke mmg gemuk dah..
 abah ai n hubby yg berendam sakan..dia dah biasa, bole la..

budak kecit yg tido ngan mak tok dia..mak ai x sanggup rendam kaki so, dia tlg jg qalisya ms omak n pak nya berjimba

ooohh..sgt la seronok..suggested utk sape2 yg nk pegi sabah..must visit this tagal fish spa ni..kebetulan masa kam g, xde limit masa..maklum la g hr biasa..n x ranai tourist..kalo x, cuma 15 minit je..ni kami berendam sampai puas..hihi...

ally: biarkan ikan bsr2 yg gigit2 manja tau..kalo ikan size kecik, pedih kaki..bukan ggt manja okeh
Continue reading...

Wednesday, August 10, 2011

0 comments 9:55 PM

~kerana dirimu begitu berharga~

Posted by ally - Filed under
oh..sedar x sedar dah 10 hari kita puasa kan..setakat ni mmg xde lg dah rasa pening2 ke pedih perut ke time pose..dah jumpa ape yg patut sy mkn..mmg kena byk makan okeh, nak produce susu yg sedap n banyakkan minum air masak...so far, sy x minum pon air sejuk mahupun yg berais..sebelum pose adalah gak ngelat2 minum ais n sejuk2 ni..pasai terrrrrrringin sgt2..tapi, sejak pose, lagi selesa minum air panas atau suam sahaja..n itu lebih baik kan..

susu pon alhamdulillah..xde la meriah sgt..ai pon bukan la jenis byk sgt susu..tapi so far, masih dapat susukan baby qalisya sampai la umo dia skrg ni 4 bulan..mudah-mudahan dpt la susukan sehingga 2 tahun..amin..untuk susu yg x merudum ay amalkan minum 3 in 1 quaker oat. kurma n biskut IKO..masa buka lak air holick, kurma n mkn nasi la..hihi..di antara waktu malam ke waktu sahur tu sy byk minum air masak n air kurma merah + longan..fuh..selain sedap, susu pon byk..byk la pada sy..selalunya pam cuma dpt 3-4oz je..ni utk dua belah B tau..tapi skrg dah 5-6oz..kira meriah la pada sy..alhamdulillah..rezeki qalisya mmg sebanyak itu..

si kecil ni tentu2 la belum amik solid food lagi walaupun mak sy n MIL n mak sedara  sibuk la suh bagi makan kat qalisya..haih..sedey betui..diorg kata qalisya halus sgt..x gemuk mcm baby lain..nak suh cepat besar..haih..tensen tau ai sebagai mak nya ni..diorg kata x yah ikut sgt kata doktor yg suh baby mkn bila umo dia dah 6 bulan...ai bukan x nak bagi..tapi rasanya setakat ni x perlu lagi la..kan lagi bagus bg susu ibu nih...n anak ai xde la halus sgt..ok la tu..berat masa umo 3 bulan ialah  5kg..ni dah 4 bulan, ai x pasti la berat dia brp, tp kompem naik nya...dilema sungguh la..xtau la sampai bila bole wat x tau je bila diorg suh bg mkn tu..haih..sedey..

kerana dirimu begitu berharga~
eczema dia pon dtg balik..kesian sgt tgk badan dia penuh merah2..ni naik kat muka gak..adoi la..lagi sedey tgk muka dia kena gigit nyamuk...hai, rs marah betul la ngan nyamuk tu..kalo bole di makan, lama dah ai makan..baby Q nya kulit sensitif, so, bila kena ggt nyamuk tu, merah bintat tu jadi mengembang n jadi bintik hitam..tensen tau..lagi la bila ada orang ckp, ai ni x reti jaga anak, sampai kena gigit nyamuk..dah mcm2 ai buat tau..tdo pon pakai kelambu..dah tu nak wat cane kalo kena ggt gak..tensen lagi...

ally: xde lagi baju raya...tunggu encik hubby balik br leh soping..tema ape ek..

Continue reading...

Wednesday, August 3, 2011

4 comments 5:36 PM

segalanya untukmu

Posted by ally - Filed under ,
hari ketiga berpuasa..hrp2 dah x pening2 kepala macam semalam n kelmarin..maklum saja bf baby ni cepat2 sgt lapar..really..x tipu punya..lain beno rasanya puasa time pregnant dulu..rasanya dulu mampu bertahan..skrg pon bole bertahan lg, tp semalam dok terbaring je la..lagi2 bila dah masuk tgh hari..fuh...fuh..cekalkan hati, kuatkan semangat saja..walaupun cume surirumah tangga saja, tp menat juga...so, smlm berbuka dgn mkn byk2..hihi..lepas solat pon bersambung2 mknnya..hrp2 its enough for qalisya..masih lom guna stok susu yg sikit tu.. 

setakat ni mkn cam biasa je..cuma ai lebihkan pengambilan sayur2 n buah2..masih pantang2 mkn juga..lg2 seafood,  xnak lg tgk qalisya sengsara kena eczema tu..ni pun kdg2 ada je merah2 kat bdn dia..cuma dah x seteruk dulu..ni gara2 ai mkn dairy product la..haih, padahal ai mkn utk tenaga pada diri sendiri ni..n susah juga nak elak pasal dah terbiasa minum milo/horlick letak susu..

sahur pon cam biasa je..mkn nasi..rasanya nak kuar g cari  biskut iko oat tu..buat cemilan di malam hari antara berbuka n sahur..juga nak cari kurma merah kering dan longan kering..nak rebus wat air minum as a milk booster..hrp2 jumpa la..hihi..kalo jumpa ai update ye..



daaa..sampai jumpa lagi...


ally: kalo dpt yg fresh lg best kan..mkn je cenggitu..demi untuk qalisya...segalanya untukmu..
Continue reading...