Tuesday, January 31, 2012

2 comments 1:15 PM

bahaya ke minuman 3 in 1?

Posted by ally - Filed under ,
tengah menhirup milo 3 in 1, n surf2 (eceh, nengok fb jap..rehatkan minda..eceh..kononnya la), terjumpa la info seperti di bawah ni salah seorang kwn sekolah di fb beliau. dr dulu lgi mmg tau dah 3 in 1 mmg x elok..tp apekan daya, rsnya itu la minuman yg paling mudah nak sediakan bila kat opis nih..mudah n jimat masa..x perlu la den nak pi kedai semata2 nak minum kan..rsnya dr dulu lagi mmg dah masuk dlm bdn dah segala chemical2 n lemak2 tepu ni dlm bdn..pulak tu ai x mengamalkan senaman ape2 pon..eh silap..ada la juga..setakat parking jauh2 psl nak berjln kaki..ni pon senaman juga kan? n naik turun tangga..tu mmg la ada..tapi senaman yg betul2 dikatakan bersenam tu ai mmg la x buat..tu pasal la dah membesar dgn jayanya nih..



ssh ai nak elakkan dr minum 3 in 1 ni..lebih2 lagi ai pulak sgt kurang suka minum air..ni pun memaksa minum air msk byk2 semata2 x mau production susu merudum...tapi tetap x leh la nak abiskan 3 liter sehari..plg byk leh minum 2 liter je..jenuh kejap2 ke toilet..hihi..


biasa minum 3 in 1 ni sekali sehari je..n skrg cuma ambil milo je la..holick ai buat kosong je..xde campur susu ke ape ke..dulu..ni citer dulu la, ai minum juga 3 in 1 yg lain..cthnya nescafe..pergh, dah bergelen2 kot dlm badan ni..tau la, lg zaman belajar dulu kan..nak stay up punya psl, x nak bg ngantuk la kononnya kan, mmg minum nes ni..ckp la 3 in 1 nes kaler ape pon, yg merah, yg kuning, yg hijau..sume ada dlm bdn ni..tapi sejak abis zaman blaja dah x minum dah..coz pernah minum, rs pening je kepala..tah knp, nes 3 in 1 tu jd x sedap pulak..Alhamdulillah, skrg mmg langsung x minum nes..baik yg bancuh atau yg 3 in 1..


mcm tu juga ngan instant coffee yg lain..yg brand power root, super power...haha..sume pnh rs beb..siap ada kacip fatimah lah kan? coffee radix pon pernah minum..ape lagi..ape lagi..


ai rs kalau kita mengamalkan gaya hidup sihat x jadi masalah kot..yg jd masalah tu bila minum 3 in 1 lebih 3 kali sehari..ni pendapat peribadi sahaja okey..ai rs cukupla sekali sehari je..bykkan minum air masak n lebihkan buah2 n syr2..nasihat utk diri sendiri ni..


ally: rsnya ada juga yg promote minuman 4 in 1 la, 5 in 1 la..bygkan 10 thn akan dtg, tah ape2 je yg ada dlm pasaran makanan..sebagai pengguna, haruslah bijak memilih..ye x?
Continue reading...

Monday, January 30, 2012

0 comments 4:14 PM

kemboja ooo kemboja

Posted by ally -
cabaran dlm pekerjaan mmg selalu ada..tu normal la kan? mana ada keje yg senang? keje goyang kaki pon penat tau..haha..

ai tengah pening memikirkan mcm mana nak ajar student kemboja yg x fhm bhs inggeris dan bahasa melayu..huh, nmpk gaya cam ai pulak yg kene belajar bhsa kemboja..aduh..pening kepala ku...

paling x tahan guna kalkulator pon xtau..padahal belajar ekonomi dulu..ape, kalo belajar ekonomi x de guna kalkulator ke ek? cuba bg sy ni fhm sikit..

serius..mmg slow giler ckp ngan diorg..nak bg fhm punya psl ni..student lain siap ckp aku tabah giler..haha..
camane nak buat ni?

ally: luahan perasaan org yg mengajar calculus...


Continue reading...

Saturday, January 28, 2012

0 comments 10:11 AM

~you are my world~

Posted by ally - Filed under
aku suka..aku suka..hihi..masa first time dgr lagu ni, mmg lain betui dr genre lagu yuna sebelum ni..comel giler lagu ni..RETRO..terbaik...aku suka..aku suka...lagu ala2 manja gitu..comel..comel..



ally: dedikasi untuk hubby tercinta..eceh...
Continue reading...

Friday, January 27, 2012

2 comments 8:30 AM

~always bring your own sunshine!~

Posted by ally - Filed under

memang dah lambat..eh..lom lambat lagi kot nak wish congrates kepada teman2 ku ini..semoga jodoh kalian berpanjangan hingga ke syurga...amin..amin..


kepada put n hubby..


kepada lat n khalik..


dan tidak di lupakan kepada ira n pasangan..eh..lom kahwin lagi..hihi..ni baru half taken je ni..cik fazira..x sabar menunggu majlis beliau mid year ini..


oh..ai menunggu nana punya turn bulan 3 ni..hope xde ape2 hal..ai nak dtg 2,2 event...chayok2...chayok nana wat preparation!

ally: seorang demi seorang melangkah ke alam perkahwinan (oh...skema ayat)..sgt gembira!
Continue reading...

Thursday, January 26, 2012

1 comments 8:06 AM

~are you happy?~

Posted by ally - Filed under

bila bc n tgk entry ni, ai teringat yang ai langsung xde update psl event makcik nih..hihi..sedar2 je dah 2 bulan berlalu..masih mood pengantin baru okey..hihi..

ni la dia yg ai maksudkan..puan dedek n hubby beliau..fine, truely, ai mmg x knl sgt hubby beliau ni..jumpa pon br bebrapa kali kot..ai teringat first time jumpa hubby dedek ni ms ai pegi s.a..tah ada ape tah hal masa tu..n terjumpa dia bila dedek singgah kat blok umah sewa hubby dia la (ms tu lom ada ape2 lg..eceh)..ai pnh usik dia masa tu, n x sangka masin juga mulut ai..haha...syukran2..


tau ape rsnya menyaksikan kawan baik kita diambil oleh seseorang yg selayaknya untuk dia? x tergambar dek kata2..lagi2 bila kita ni pnh menyaksikan jatuh bgnnya kwn kita tu dlm percintaan (ewah..giler karat ayat aku ni)..sebak, gembira, sume ada..lega rasanya..semoga ikatan yg di bina ni, berkekalan sehingga ke hujung nyawa..amin...


ally: miss my heart throb...c u in 2 weeks time...

Continue reading...

Wednesday, January 25, 2012

2 comments 2:24 PM

~sum of small efforts~

Posted by ally - Filed under
boring beb..mood masih ke laut..ngan student cuti ni..mood ai pon masih bercuti sakan juga..alahai..ditambah ngan ngantuk + lapo..ish3..rsnya dah mcm2 mkn nih..ni la, gara2 bosan n malas, kejenya nak makan je..sah la, nak mengembangkan badan ngan jayanya la ni...


malas sungguh nak buat soalan test..lebih2 lagi bila meningatkan prestasi student ai x begitu memberangsangkan..xde inisiatif langsung nak cr info sendiri..masih terbawa2 ngan style blaja masa sekolah dulu..


*****


eh, tetiba komplen...


*****


n ai adalah seorang mak yg obses ngan susu ibu..say BIG NO to fm..bukan ai memandang rendah pd ibu2 yg beri fm kpd anak mereka okey..sebab, ni berkait ngan rezeki masing2..ye x? ai dulu pon membesar bagai juara ngan susu fm + bf juga..kita ai adalah alumni dumex okey..tp bila dah menjadi ibu ni, seboleh n sebaik mungkin ai nak bg SI pada anak ai sehingga la umurnya 2 tahun..insyaAllah dgn izinNya..amin..


ni nak berkongsi fakta2 tentang susu ibu...


n yes, xkan n x mungkin ada yg dapat duplicate khasiat2 susu ibu..


satu yg pasti la..masa pregnant lagi mesti set dlm otak nak susu kan baby..so that, bila kita selalu fikir2 positive camtu, insyaAllah, dipermudahkan jalan utk kita..perjalanan bf sy pon x la semudah yg di sangka..berdepan dgn mcm2 masalah..hampir juga berputus asa lantaran keadaan n org sekeliling yg x begitu memberi sokongan n dorongan..cuma sy pada ms tu sgtla keras kepala..rsnya sbb perangai sy tu la sy mampu bertahan..pedulikan dgn mulut2 mereka yg mengata anak sy kurus kering psl minum susu ibu..mmg kena betul2 keraskan hati..


ally: baru faham pengorbanan seorang ibu bila kita sendiri sudah menjadi seorang ibu..that make sense!

Continue reading...

Thursday, January 12, 2012

3 comments 1:25 PM

sepoi2 bahasa

Posted by ally - Filed under
hai..hari ni hari ke 4 keje..dah x risau meninggalkan qalisya ngan nenek beliau..si kecil tu pon dah x heran kot mama dia nak pegi keje..hihi..Alhamdulillah..semuanya dipermudahkan setakat ni..walaupun rs cam kelam kabut sikit pagi2 tu, tp so far leh handle lagi..n yg paling x best adalah masa bersama qalisya terhad sgt..sampai umah dah kol 6.30..gitu gini kol 8.30 dah tdokan dia..kene tdo kan awal coz kalo lewat je tdokan dia, mula la tdo x nyenyak, meragam je nt esoknya..ssh la nenek dia nak wat keje nanti..


******
hal keje lak...fuh..penat..25 jam per week..mmg penat..jadual ai agak lapang pd hr rabu je..yg lain, mmg full..xpe, cr pengalaman..lom ada plan lagi after 4 bulan ni nak wat ape lak..


******
tentang cabaran bf n masa mengepam..sempat lg dlm jdl yg pack ni, cr masa utk mengepam..selalunya sempat 3 kali..tapi ni dah 2 hari cuma sempat pam 2 kali je..kol 1 ptg n 5 ptg....huh, seksanya B ni menampung susu..hihi..sepatutnya pam kol 10pg, 1 ptg n 5 ptg..br la bagus untuk didi sy..walaupun qalisya xde la nak minum sgt susu kalo siang..sbb tu la bdn halus mulus je..risau pon ye juga..bukan dia x nak minum susu guna botol tu, cm mmg perangai dia mcm tu..dr sy belum keje lagi, mmg sikit je kuantiti yg dia minum siang..sepanjang keje ni, dia cuma bole abiskan 6 oz je sehari..2 kali minum je..makan pon buah2 n roti je..x nak dah bubo..risau2..hrp2 berat dia maintain normal je la..jgn la masuk kategori kurang zat pulak nt..

ally: qalisya br ada 1 gigi yg br nak tumbuh sepoi2 bahasa..haha..
Continue reading...