Friday, March 30, 2012

0 comments 1:22 PM

hormon vs bermalasan

Posted by ally - Filed under
oh..baru ku tahu...memang cetek ilmu betul ini isteri..

untuk makluman n perkongsian bersama..taken from here


so, kalau nak suami tu tolong buat keje2 rumah..mesti la ckp elok2 n dgn muka senyum okey..jgn marah2, merungut2..okey..noted!

sama2 penat balik keje kan..jgn tambah kan kepenatan kepada diri sendiri dgn membebel...eceh..peringatan juga..

ally: tolong menolong amalan mulia...

Continue reading...

Thursday, March 29, 2012

2 comments 2:07 PM

~life is challenge, meet it~

Posted by ally - Filed under
hari ni bukan free sangat..tapi nak kongsi  2 cerita/kejadian yang mungkin bole di buat panduan bersama..key point nak ckap..BELAJAR-BELAJAR LAH BERSYUKUR...


cerita 1


ramai students  mengeluh kepenatan sebab jarak kelas jauh..sedangkan sebenarnya tidak la begitu jauh berkilo2 meter..penat berjalan katanya dlm cuaca terik..


apa yang saya kongsikan hanya lah dgn mengatakan bahawa "kalau kamu ikhlas ke kelas, setiap langkah kamu ke kelas akan dapat pahala..belajar kan jihad..kalu mengeluh, memang la x dpt pahala..dapat penat saja"


ni nak citer situasi saya dulu yang mungkin org lain pon x tau akan kepayahannya..dulu, masa final sem degree d uitm s.alam..pernah sekali saya jln kaki dari kawan rumah flat seksyen 7, blok 38, ke uitm, fakulti kejuruteraan mekanikal..mana yg pnh studi uitm s.a tau la kot jaraknya tu..agak jauh..ye, jalan kaki sebab bas asyik la penuh..x kira la bas uitm ke bas kl-rapid tu ke atau bas mini..sume penuh..tensen nya masa tu tuhan je la yg tau..so, masa tu pergi kampus sbb nak pulun siapkan final project. memang nekad jalan kaki..maklum saja la memang x mampu nak memiliki kenderaan..hanya mampu naik kenderaan awam saja..jalan kaki bodo2 je. la..sorang2 pulak tu..x peduli penat ke ape ke, yg penting masa tu nekad nak ke kampus..bila kita ikhlas, jarak kita berjalan kaki tu dah tak jadi masalah..Alhamdulillah...


cerita 2


bukan pasal saya..bukan pasal kawan2..cuma terdengar satu ladies ni bergosip kat guardian semalam..oh..bukan la bergosip..lebih kepada bercerita la..nop, bukan cerita ngan saya, tp bercerita ngan kawan dia la..kan sy cuma terdengar..haha..mami jarum..


ceritanya, husband dia outstation ke unimap, 2 minggu..selama ni husband dia pagi2 siapkan anak2 pergi sekolah sementara dia buat ape yg patut kat dapur..pastu bila husband dia outstation, dia patah tgn..x bole nak set masa, mana nak siapkan anak2, mana nak sidai baju, basuh baju, buat sarapan n sume2 la kan..kira kelam kabut la kan dia..baru la dia terasa yang suami dia tu sbnrnya banyak membantu dia..masa hubby dia lom pergi outstation, dia berada dlm zon selesa..br rs bersyukur, sebab husband cuma pergi 2 minggu saja..


so, bole bayangkan x mcm mn famili yg duk jauh..yg mungkin hanya setahun sekali jumpa, 6 bulan sekali jumpa, 3 bulan sekali jumpa atau sebulan sekali jumpa atau......


memang mereka2 ini superwoman kan?


alah bisa tegal biasa...


oh,  sekian cerita utk hari khamis nan indah nan penat ini..mood kelas sampai ke malam...demi anak bangsa..demi tanggungjawab dunia dan akhirat..

ally: mari belajar bersyukur...


Continue reading...

Friday, March 23, 2012

4 comments 8:30 AM

coral dan muslimah

Posted by ally - Filed under ,
wala2...warna coral memang cantik kan? dulu ai x tau pon ni kaler coral..ai main panggil ni kaler peach..haha..sume nak kaler peach..yg ai tau kaler coral mmg tgh 'in' skrg ni..oh santeknya..mau jd tema hr raya thn ni..haha..jauh lg nak raya weh..

oh santeknya..santeknya...


pastu time search2, terjumpa lak ngan blog kina ni..sgt2 cantik baju majlis bertandang dia..n plg syok tgk design dia adalah menonjolkan ciri muslimah..kagum2..baju x ikut bentuk badan, longgar n simple saja..tudung pon menutup dada..


zoom sikit kat baju dia..nmpk x fabric flower kat baju dia..oh double santek..diy okey..pengantin canti yg buat sendiri..oh, santeknya..santeknya...


cantik kan..
bole rujuk sini utk tutorial fabric flower tu

memang pengantin yg gigih la..bukan sng nak but bunga tu byk2..renyah juga la kejenya..

ally: yang, tema raya ni kita amik kaler ini okey...



Continue reading...

Thursday, March 22, 2012

4 comments 9:47 AM

bakal menduakan si dia

Posted by ally - Filed under
oh..bukan nak menduakan en suami ya..tak cium bau syurga tau tak?ai bercadang nak hantar pam kesayangan hamba, sang spectra3 tu g servis..bunyinya sudah mencurigakan je..selalunya senyam je la bunyi pam ni..students n roomate kompem x perasan ai tgh buat projek mengepam nih..tp keadaan beliau sudah nmpk tanda2 sakit je..so, nak hantar g servis la..maklom la, sudah hampir setahun berjasa kepada diri ini n cik baby..sehinggakan cik baby skrg kelihatan seperti baby besar walaupun halus mulus je bdnnya..tgk la omaknya..haha..


jadinya bercadang nak beli second pam..oh, jgn suggest sy freestyle ok..itu sgt la di luar kemampuan..nak sgt tapi rsnya dah selesa ngan s3..harga jauh lebih murah, prestasi mantap..hihi..ai nak beli second pam jenis manual saja..wat masa skrg hanya survey 2 jenis pam sj..avent manual n unimom mezzo..rate yg ai tgk kat online shop, rm160+postage untuk avent manual n rm90 untuk unimom mezzo..


xtau nak beli yg mana..tp tetap kena beli..ada sape2 pernah guna kedua2 pam ni atau salah satunya?


through group KIM ni, rata2 mengatakan prestasi kedua2 jenis pam ni baik n suction pon best..


ally: hope prestasi susu sama saja..

Continue reading...

Wednesday, March 21, 2012

9 comments 8:51 AM

tudung omak omak

Posted by ally - Filed under
dulu, me adalah pengguna tegar tudung bawal..haha..mmg x pandang la tudung lain..lagi2 masa zaman2 belajar n mula2 keje dulu...pastu sikit2 pandai la pakai shawl..tu pun lilit yg biasa..bukan lilit2 luar biasa n serabai macam fesyen2 la ni..pening ini omak tgk org pakai lilit2 style yg kdg2 langsung x kena ngan bentuk muka diorg..okeh..stop..lantak la diorg nak pakai, ko pulak nak sibuk2..haha..tudung bawal foe me, x lapuk dek zaman..walaupun ditenggelami dgn pelbagai jenis tudung, tp rs nya tudung bawal masih lagi relevan..tup2 skrg tgh in tudung adijuma..tudung bawal yg dwi-tone..murah la juga..x sampai ratus2..kira ai mampu milik la..tp masih lom ada kesempatan membelinya..ai tertarik ngan design yg ada polkadot ni..alahai..tudung tu mmg simple n cantik, secantik pengasasnya..


ai teringat sejak ada baby ni tudung jenis sarung siap tu juga yg mudah utk ai pakai..mcm dlm entry ni...mudah n pantas..x yah pakai brooch pon..tudung ni dedek panggil tudung omak2..haha..sabo je la..rsnya la ni ramai yg guna jenis tudung ni..lagi2 dah mcm2 jenama..me guna jenama biasa2 je..custom made ngan tailor kat bp ni juga..rs selesangan yg dia jahit..ai x pakai jenama2 mahal mcm fareeda, ariani, ratu, n lain2 lagi la..sebabnya ai bukan la berkemampuan nak beli tudung harga ratus2..sekian..


tudung express ni mmg mudah kan nak pakai..lagi2 yg dah jadi golongan omak2, yg punya anak kecil yang sibuk explore dunia..fuh..bab bergaya tolak tepi..mcm baby ai ni sgt la suke ngan benda kilat2 n cantik2 mcm brooch..pengalaman ai yg selama ni pakai tudung bawal, abis di tarik2 brooch kat bawah dagu,,n jgn hrp la nak berpin di  bahu kiri kanan, sah2 la si kecil ni tarik2 nak masuk mulut dia..x dpt masuk mulut, habis diumpil2nya batu2 yg ada kat brooch tu..hai la anak..no other choice, kena juga pakai tudung express...


semalam masa surf2 xde keje..tau je la, bab2 shopping online nih, ai saja cr2 tudung..tup2 terjumpa website butik qoma nih, ai suke design tudung bawal ini..giler2 suke..agak2 kalo pakai, baby suke tarik2 rose dia tu x?


drooling..sgt suke..sgt suke..kalo la butik tu dekat, leh tgk dgn lebih jelas..

ally: model tudung sume cantik2..pasai tu la tudung tu nmpk cantik..marketing strategy..hihi..

Continue reading...

Monday, March 19, 2012

2 comments 6:00 PM

jom pegi

Posted by ally - Filed under
mau pegi sini weekend nanti..

target utama nak beli storage bottle n ebm storage bag..
jom join ai..jumpa di sana okey!

ally: dan yang seangkatan dgnnya...
Continue reading...
2 comments 12:43 PM

cuti-cuti mengejut

Posted by ally - Filed under
memang mengejut je...kami balik klang ri jumaat lepas..ingat mau terjah ke majlis nana d nun alor setar itu..tp x sempat...hubby ada hal lain ri sabtu tu..makanya kami bercuti-cutian d klang saja...n mengejut juga bila hubby ajak singgah ke putrajaya..kononnya nak tgl belon panas okey..tp hampa..x sempat nak tunggu petang..lagipun nak balik jhr terus..sah2 la cuma g karnival je..belon panas cuma terbang waktu pagi2 n petang2..kami dtg masa tu tengah hari beb..hampa betui..kesian qalisya..hihi..next time okey kita g lagi okey..


memang panas..kesian sungguh la ngan qalisya..tp papa dah upah mainan..haha..x bole di amalkan betul la..kalo ai la jgn harap la nak beli..


untuk mengubat kehampaan, bergambo je la ngan belon fake ini..jadi la...


sempat singgah lakeside makan2 dulu, before balik jhr..



ally: mau cuti2 lagi..pegi zoo pulak..
Continue reading...

Thursday, March 15, 2012

3 comments 3:46 PM

mari selongkar

Posted by ally - Filed under
di tag oleh bakal puan ira..untuk segmen terjah beg...cik konah ni nak tgk ape ada dlm beg mummy ni..hihi..sebab ai pergi keje je kan, so, xde la diapers dlm ni..kalo outing g mana2 ke, mmg ada diapers, baju extra, wash cloth, wipes n etc..huh, brg qalisya lg manyak dr brg mummy..hihi..


ha, tgk la beg org biasa2 ni..xde isi ape pon..

oh, mmg ada whiteboard eraser tu..ada juga ebm storage bag (ni nak letak di opis je ni, baru beli..mahal..but have no choice..) pastu ada beg makeup..haha..makeup la sgt..setakat lipstic n bedak je pon..tiger balm tidak di lupakan..teman setia..n yg plg penting, mesti ada buku nota n pen dlm beg ai..dah jadi kebiasaan...x bole nak tinggal..ai g pasar malam pon bawa...haha...


xde ape kot yg luar biasanya..sume biasa2 je..


ally: ira, ai dah buat tau segmen u ini..haha..sepantas kilat..eceh...
Continue reading...

Wednesday, March 14, 2012

3 comments 2:53 PM

dulu lim sekarang mok

Posted by ally - Filed under
oh la..tension ngan badan sendiri..sendiri tensen..even hubby pon xde la kt ai ni mok..cume ai tensen sendiri..tgk baju ni, ye, dulu, tahun 2010, ai muat ok..

sekarang, jgn hrp la nk muat..lg2 tang dada..
ceh..harus tempah bj baru...
harus juga berdiet...

sekian, rungutan hr rabu..

ally: malas nk study...

Continue reading...

Monday, March 12, 2012

4 comments 4:19 PM

belajar menghargai

Posted by ally - Filed under
belajarla menghargai apa yang berada di sekeliling kita....


Allahyarham saiful ialah suami kepada sahabat adik saya..isterinya baru saja melahirkan anak ke2 dua minggu yang lepas..masih dalam tempoh berpantang lagi...cukup besar dugaan yang Allah berikan kepada beliau..sangat sedih bila mengenangkan anak yang baru berusia setahun lebih (anak pertama) dan 2 minggu+ (anak kedua) kehilangan kasih sayang ayahnya..

x dapat nak digambarkan dengan kata2, lebih2 lagi bila kita mengenali insan2 yang terlibat..berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul..AL-FATIHAH

saya berdoa n berharap, agar keluarga allahyarham tabah dan redha dengan dugaan ini..

sume ni membuatkan kita lebih menghargai insan2 sekeliling...

as for me sendiri, yang kadang kala membantah kata2 encik suami, memaksa2 mengikut kemahuan sendiri, degil, kerras kepala,marah2 lagi..haih, terasa kerdil betul diri ini..me should appreciate him more n more..

bersyukur kerana beliau masih ada di sini, di sisi saya..

ally: selalunya bila seseorang tu dah tiada disisi kita, baru la kita menyedari akan bermaknanya kehadiran dia dalam hidup kita..ingatan untuk diri sendiri..belajar menghargai apa yang saya ada yang mungkin orang lain x ada..
Continue reading...

Friday, March 9, 2012

2 comments 9:00 AM

pisang vs baby

Posted by ally - Filed under
fine, me mmg la cetek ilmu..dulu ingatkan sume pisang sgt la baik utk baby..pastu dua hri lepas, abah beli la pisang ..., okeh, ai xtau ape nama pisang tu..tp comel2 gebu..mungkin pisang montel..hihi..pisang tu belum betul2 masak means ada lagi la hijau2 kat pangkal pisang tu..so, ingat xde apa, bagi la si kecit tu mkn..qalisya x suka pisang di lenyek..tau je la si kecit tu dah BLW..so, mmg mkn sendiri ngan observation dr mama dia la kan..tup2, abis sebiji..okey tipu, ada la saki baki sikit..x abis licin la..


hua, tau2 semalam sembelit..so, ai yg memang la kurang ilmu ni ingat si kecit tu kurang susu..tp mak ckp byk je budak tu minum..air masak pon minum..so, hr ni dig info dr group ni kat fb ni dikenali as HSFFYB

tup2..jumpa la info ni..oh, sgt la berguna..tq pada penyumbang nya..ai amik okey..pic kredit to HSFFYB


lepas ni kena bear in mind, sila bagi BABY, BUAH PISANG YG SUDAH MASAK OKEY!


pengajaran betui la..kesian tau x tengok anak sendiri constipation..mujur la x menangis kawan tu..

ally: pisang bukan la pelawas sebenar..haha..betik lg bagus..juz 2 cents!
Continue reading...

Thursday, March 8, 2012

2 comments 5:02 PM

kalau dah jodoh

Posted by ally - Filed under
khas untuk sahabat ku, farhana dan pasangannya, wafi...


selamat pengantin baru korang!


nana, sob..sob..x dpt den nak menghadirkan diri..


sume pic ai rembat dr fb kawan2..juga fb pengantin..ehe...pinjam okey!


siapa sangka kan jodoh di depan mata..haha..
Alhamdulillah, bermula episod bahagia dalam kehidupan mereka..ai sgt2 la bersyukur..nana bertemu dgn seseorang yg pastinya lebih hebat dr ehem..haha..kenangan lama mengusik jiwa..

tgk pic bawah ni, tetiba rs diorg ada iras yg sama..
moga berkekalan ke hujung nyawa okey!


ally: hanya merancang mahu menghadirkan diri, tp ape kan daya, tugas n tanggungjawab lebih mendahului..
Continue reading...