Thursday, April 26, 2012

1 comments 11:21 AM

mak, janganlah berputus asa

Posted by ally - Filed under

ally: dulu, sebelum baby lahir, rs 'ala, bf je, sng'..tp once dah mengalaminya, ianya sgt mencabar..perlu kekuatan mental dan fizikal..semoga berjaya mengharunginya untuk tempoh setahun lagi..amin..

oh, hari ni birthday mak sy..selamat hari lahir mak..ri ahad nanti kita potong kek ok..hihi..combine sekali ngan kenduri..semoga dipanjangkan umur, sihat sentiasa, senyum n bahagia..amin..
Continue reading...

Wednesday, April 25, 2012

2 comments 5:34 PM

mood: ku ingin kamu

Posted by ally - Filed under
oh..br abis jg exam..next week, isnin last keje..mood ngah cr kj lain..
oh..mood skrg pon lyn citer 'cinta buat emelda'..bila dh tertgk, mesti kn tgk smpi abis...adoi hai..


suke lagu ni...




oh..drooling nk menda ni gak..sape nk bg?


last time dpt ms konvo kot..lm dh tu..


ally: mn nk siap marking paper nih..ada beratus lg ni..

Continue reading...

Tuesday, April 24, 2012

2 comments 12:36 PM

~cinta sampai mati~

Posted by ally - Filed under
khas untuk tatapan yang jauh di mata kami..=(


si kecil belum bole jalan sepenuhnya..tapi dah pandai guna pre-walker ni la..

mula2, mama kata main dlm rumah je...


tapi..saya boring la papa..tgk rumah ni, dah sepah2 dah..hari2 mak teh kemas..hari2 mak teh sy komplen..haha..


lepas tu, mama ajak main kat luar..main kat jalan..huuuu...motor byk..poo poo goose pon banyak..kena elak2 bawa kete sy ni..n mama kata kena hati2..kalo nmpk moto atau kete, mesti ke tepi..jalan ni bukan jalan sy yg punya...


oh..sy sempat singgah tengok pokok jambu..kot2 ada buat jambu..sy suke mkn buah jambu batu ni..lagi best kalo berebut ngan mama..sy mmg tamak..


oh..penatnya saya..jauh sy jalan..kasut ni longgar la..mama, sila beli yg baru..plisss...


oh..sy nmpk bird..yg mcm dlm buku tu..banyak sgt..nak satu mama...


oh, sekian cerita saya..nanti sy cerita lg okey papa..jgn rindu saya!

ally: bila sebut mana papa, si kecil 'cinta samapai mati' sy ni tunjuk gamba..sedey...

Continue reading...

Monday, April 23, 2012

1 comments 5:23 PM

mood: babak cinta

Posted by ally - Filed under
first time dgr lagu ni semalam kot..eh..lupe la..tp yg penting dgr masa tgk selamat pagi malaysia..perh..ko tgk selamat pagi malaysia?haha


okey, x yah perli2..mmg tgk pon..haha..mn den ngk citer kartun pepagi buta..haha..


lagu ni sedap la kat telinga ai nih..kalo ada org tuju kat ai..perg..layan..




ai x knl lgsg ngan tengku aidil nih? adakah penyanyi baru?

ally: abg, ai nak lagu ni..sila practice..haha
Continue reading...

Friday, April 20, 2012

3 comments 11:36 AM

yum..yum..yummy

Posted by ally - Filed under
giler..pagi2 bangun dgn harapan dpt makan cheese cake atas katil..haha..giler punya mimpi..giler dah lama x msk kek..dulu2, rajin juga la masak kek..la ni, harapan..tinggal harapan..


cuba tengok kek ni? yummy kan?


 and my all time favorite...drooling...wawawawa...
come here 'blueberry cheesecake;...come to mama..haha..

ally: kalo nak buat pon mcm membazir je..xde yg suke mkn...kalo ai yg melantak sorang, pastinya naik berkilo2..haha


Continue reading...

Thursday, April 19, 2012

4 comments 1:44 PM

one step~

Posted by ally - Filed under

The first step, my daughter, which one makes in the world, is the one on which depends the rest of our days. ~Voltaire
ally: seksi gal..haha..baju lobang2..mcm apek jual ikan ma..
Continue reading...

Tuesday, April 17, 2012

4 comments 1:05 PM

bukan omak yang gila

Posted by ally - Filed under
ya, sy bukan la omak yg giler..cuma sgt2 concern ngan keadaan anak..yg mana, mungkin bukan terjadi pada anak org lain, anak2 kalian..saya bukan la omak yg terlalu kuat pantangnya..itu x bole ini x bole..cuma pantang saya bersebab..my doter is an E-baby..eczema..bukan penyakit berjangkit..dr kecil mmg dah ada E tu..so, sila la jgn berasa jijik atau ape pada anak sy..x kan berjangkit sebab eczema bukan penyakit berjangkit..betapa ceteknya pengetahuan kan? kalau la anak sy bukan E-baby, sy mmg xtau langsung psl eczema ni..


ye, sy tau, kulit anak sy penuh calar balar, ruam sana sini, merah sana sini..dan sy menjaga anak sy..bukan sy x pandai jaga..dah tu mcm mn nak control environment? she's allergic to dustmites, cow milk protein, some fish..me mmg tgh tunggu peluang n ruang utk buat RAST immunoCAP test. nak tau trigger factor ape yg menyebabkan anak ai ni eczema. n yes, eczema ssh nak diubati..perlu masa, kesungguhan dan kesabaran..siapa yg sampai hati tgk anak sendiri, yg br umur setahun asyik menggaru sehingga berdarah..kalaula eczema tu bole dipindahkan, ai lagi rela menanggungnya..kesian, budak sekecil dia sudah berasa stress..jadi, kalau rs jijik, stay away from her n even me..please stay away..


sy bukan omak yg giler..walaupun kdg2 rs diri ni terlalu concern n pantang sana sini..sy yg mengalaminya, jd sy la yg tau..mn2 ibu yg ada anak E pon akan berkongsi rasa yg sama..kami bukannya giler bila baca journal2 medical..kami bukannya giler bila setiap kali beli produk, tgk ingredientsnya, kami bukannya giler nak percaya bulat2 pada ubat yg bagus tapi xde kajian..kami memang giler sebab tdk menggunakan ubat yg mengandungi steroid..sebole mungkin, sy cuba elakkan..mmg la org yg tgk, ala sapu je la ubat yg doc bg..dah doc yg prescribe, tentula elok kan? after all, big no to steroid..kalau xtau knp steroid ni x bgs, tlg buat research..jgn nak pandai2 recommend kat org lain utk guna ubat2 tu sume..doc pon manusia juga kan? ilmu yg ada pon x terbatas..


no, ai bukan nak jd doc..suggest itu ini..cuma, hak kita sebagai ibu, pasti nak yg terbaik..sebab tu x yah nak kata ai ni giler baca medical journal..siapa yg tau kondisi kita? ai x nak anak ai di sumbat tah mcm2 mknan2..yg mana ai sendiri xtau tah2 makanan tu allergic utk dia..jadi, stay away!!!!!

ally: baru tau kalau anak stress, pon bole menyebabkan makin naik gegata kat bdn..omak kena byk bersabar..
Continue reading...

Friday, April 13, 2012

2 comments 4:46 PM

~salahkah saya ada skandal?~

Posted by ally - Filed under
sebagai seorang guru/pendidik/lecturer atau ape2 sajalah, pastinya tahu benar akan ada students yg couple masa belajar..x kira la masa kat sekolah ke kat kolej ke kat universiti ke..itu lumrah..org kata zaman remaja ni byk yg cinta monyet je..pehal tah monyet lak yg dpt nama..  ai pulak, pada pendapat sendiri, kurang sikit bersetuju couple masa zaman sekolah..muda sgt2 kot...rsnya belum tahap umur yg matang untuk menyesakkan emosi n akal dgn cinta nih..but, its up to you..me, ramai je kwn2 masa zaman sekolah dulu bercinta mmg pjg jodohnya..ramai okey..bukan sikit2..n tidak termasuk sy..eceh..dulu, xde org nak..haha..


baru2 ni ada seorang students sy dtg jumpa sy..dia tanya 'salah ke saya ada skandal?' huh, ai terdiam tau x..haha..ingatkan dia nak tny psl subject yg dia x fhm kan? rupanya lebih kepada sisi peribadi..adakah saya ni org yg dia percayai sehingga dia bertanya soalan yg sy rs peribadi untuk dirinya..mak aih..takut nak memberikan pendapat, takut sy ni tersalah memberi pendapat atau pendapat sy ini salah di mata org lain..me tidak melihat couple di universiti sebagai sesuatu yg salah..asalkan tidak effect study sudah la..jgn lupakan matlamat untuk belajar..saya cuma tidak gemar jika sikap bercouple tu terbawa2 masa kelas..contohnya, duduk sebelah menyebelah, saling cuit2, tepuk tampar, gurau senda, bisik berbisik n etc mcmla xde lecturer kat depan tu..ni mmg annoying..menyampah sungguh la..


i do respect couple yg pandai behave diri..masa belajar, belajar..x yah sibuk nak tunjuk manja or romantis2 gitu..sakit mata ai ni yg menengok nya..dulu masa zaman ai belajar, xde pon yg buat perangai macam tu even pasangan couple tu memang sekelas..yg ai x fhm tu, mcm mana la diorg bole belajar ngan sibuk nak gurau2, bisik2..okeh, mmg menyampah..korang menyampah x? ke korang mcm tu dulu ms belajar?


n me mmg berdepan dgn situasi ni..ye sy fhm, darah muda, lg2 br tau ape rs nya bercinta, maka sibuk la dgn dunia tu..tp tolong la, x yah nak show off kot..yg bertanya pd sy salahkah dia ada skandal tu, bukan la jenis couple yg gedik mcm tu..setakat yg sy perhatikan, bukan jenis duduk sebelah pon ms kat kelas..pandai bawa diri..yg lelaki ni mmg pandai..dan sy perhati, pasangannya itu juga makin meningkat prestasi..mungkin mereka belajar bersama2..yg itu di luar la pengetahuan sy..sy tahu mereka couple pon kebetulan terserempak je diorg tu.


in fact, sy sendiri couple ms belajar lagi..dgn pengetahuan kedua keluarga kami..bukan jenis berkepit sebab kami lain course dan jauh..tp ada juga subject2 yg lebih kurang sama, kami belajar bersama2..


so, ape jwpn sy kepada pelajar tersebut?


hihihihihi....

ally: ssh nak larang bercinta..ye x? itu hak masing2..
Continue reading...