Thursday, August 23, 2012

0 comments 2:25 PM

raya 2012

Posted by ally - Filed under
hari ni raya ke-5..dah start keje dah pon..very hardworking..hihi..aelamat hari raya ye kawan2..maaf atas segala salah silap okey! halalkan makan minum juga..n kalo ada kekasaran dlm penulisan sy selama ni harapla di maafkan..=)


ally: mood keje ke laut..ahai..nak beraya lagi...

Continue reading...

Tuesday, August 14, 2012

0 comments 11:22 AM

bibir merah menyala

Posted by ally -
Tetiba ai teringat yg ai tertengok gambo faezah elai di beautifulnara (ni ko kata tertengok, bukan ko mmg observe web tu ked r dulu..kaki gossip..haha)

Rasanya masa tu faezah elai g majlis berbuka puasa kat astro..oh la, mmg comel lote n sopan beb..aku suke kaler baju dia..simple n elegant..nmpk pdn je ngan dia..apesal dia nmpk kurus ha…


 Cumanya, alahai, bibir merah menyala…trend ke skrg ni ek? Berani wei diorg ni (artis2, selebriti2) pakai kaler merah menyala macam ni..x takut kene kejar dek lembu ke kak oi..(tu kalo diorg ni balik kampong la)..
Ada sape2 yg berani pakai kaler merah2 cenggini? Me, x sanggup kot..kang bibir jadi terlebih seksi..haha..perasan…

Maklomla sejak azali jarang di dedahkan ngan kaler2 terang begini..kalo ingat2 balik la, masa zaman2 sekolah n kat u dulu pon, kaler baju ai majority kaler selamat..x pernah lagi try color blocking..oh, la, nak sgt try..nmpk sgt cantik tau color blocking nih..

Eh, berbalik kepada hal bibir merah menyala..i do respek sape yg berani pakai..sebab nak pakai lipstick ni perlu keyakinan diri yg tinggi..selalunya kaler ni jadi pilihan ke event2 tertentu..xde la setakat g pasar malam or hang out nun kat jusco tu, ko nak pakai kaler merah ni..kompem org pandang berpuluh kali kot.  X percaya? Cuba la try..pastu bgtau ai k ada x orgtgk..haha…



Me lebih suke something yg light n simple color utk bibir ku ini..x terlalu menonjol atau pucat..yg sedang2 saja ok.

Bersederhana itu lebih baik..renung2 kan…

Ally: mengenangkan hayat lipstick yg telah dijadikan crayon oleh qalisya..sedih…
Continue reading...

Monday, August 13, 2012

0 comments 11:09 AM

asam garam versi 2

Posted by ally -
 *entry yg lamaaaaaaa dah terperuk dlm draft...*

Kadang2, ai x fhm ngan sikap sesetengah org ni..pelik pon ye juga..punya la kita senyum beria2, tapi di jelling nya pulak kita ni..mcm la kita ni buat salah kat dia pulak..cet..x nak senyum sudah..ko yg rugi..aku ni dah la ssh nak senyum kat org..cet..malas layan..


Lagi x fhm bila aku x kacau ko, yg ko kacau aku ape hal..yg ni pon satu kisah..ingat kita ni kawan baik sgt ke? Oh la..nyampah..kalo setakat br knl 2,3 hari, belum bole la nak kata kwn baik..ko tau kawan baik tu mcm mana? Meh tny aku..i have tons of them!

Sungguh2 aku x fhm..lagi x fhm bila ada org yg x knl kita tetiba  bercerita or tulis blog psl buruknya kita..cet..tah sape2 tah..setakat knl kita melalui tulisan blog semata, xyah la ko sibuk nak jaja citer…busuk punya org..busuk means tu dlm hati tu..xtau la kalo luarannya pon busuk juga..yg lagi pelik siapa kita nak kata org tu jahat, org ni jahat, ko tu baik sgt ke? Baik mcm mana? Sungguh, dulu, aku mcm x pcy je wujudnya org berhati busuk dlm dunia ni..dunia2..

*****
Ai Cuma ajar 4 kelas je..nmpk sikit..tp sbb ai sendiri mcm x pnh blaja je subjek nih, kena la study beb..study yg sungguh2 la kiranya..nak mengajar ni mesti la hamper 90% subjek tu kita fhm..tau je la, kang student putar belit alam sikit, ai xde la kelam kabut..psl ilmu penuh di dada..haha..ececeh…

*****
Life kat tempat keje baru ni biasa2 je kot..sbb dah ada experience keje ngan kolej swasta sebelum ni, jadi xde la heran sgt..otak org bisnes ni mmg lain dr otak org akademik..ye la, students tu ibarat majikan tau..mmg betul la kan? Kalo x dana mana pulak kolej ni nak run..cumanya, ye la pendapat org lain2..ai cume x suke ngan statement ‘lecturer kena berada di kelas sebelum students sampai, dan keluar selepas semua students keluar’. Oh, naik lemak berlemak2 sungguh la.. 

ally: asam garam dunia..bukan semua org hati sebaik muka..eh, tah ape la ayat aku nih..
Continue reading...

Sunday, August 12, 2012

0 comments 11:03 AM

~hati di bawa pergi~

Posted by ally - Filed under

Hati di bawa pergi..lagi..dan lagi.....


Tiap kali Tanya qalisya, mana papa, dia tunjuk pintu n bye2..ciannya ko ni nak..tu la masa papa ada sini, ko buat xtau je, kang dah kene tinggal, ko buak mak ko ni sedey la pulak..
ahai..mcm x biasa..
Sudah, lagi beberapa hari kan hubby balik...dulu, 2-3 bulan baru balik, hati bole keras mcm batu..ni baru je brp hari hubby balik sabah, hati bagai di bawa sekali..ceh, ayat..x bole tahan..

Hidup berjauhan tu perkara biasa dah skrg ni..mana2 pergi pon, jumpe je pasangan yg duduk berjauhan..cumanya kalo bole duduk dekat itu lebih baik..doa2kan utk kami…=)

Ally: hati qalisya pon di bawa pergi ke?
Continue reading...

Saturday, August 11, 2012

0 comments 11:00 AM

tragedi ogos!

Posted by ally - Filed under

Haha..lama x update..giler punya lama..fuh..fuh..banyak labah2 dah jadinya..tau2 dah raya dah..eh, selamat berpuasa ye kawan2! N x lupe selamat menyambut hari raya..puasa cukup x? puasa masih larat lagi kah utk yg tgh pregnant tu? Kalo x larat, segera la berbuka okey..takut mudarat kepada baby dan juga diri sendiri..ye x? puasa juga ke  yg masih breastfeeding baby mcm saya ni? Tu pun satu lagi cabarannya..lepas mengepam je, rasa berpinar2 je..walhal rsnya, sudah ambil yg terbaik masa mkn sahur..doa2 masih gigih lagi la..hihi..

Oh, xde la tragedy sgt..tetiba teringat citer tragedy oktober, ala, yg pelakonnya awie n amy mastura tu..eh, ye k eek..tp yg penting awie ada berlakon la citer tu..

Nak di jadikan cerita, cermin mata ku yg telah lama berjasa tu telah menjadi nyawa2 ikan setelah Berjaya di ranapkan oleh cik kenit saya tu....sadis sungguh la..nmpk sgt minta spec baru..haha…lama wo pakai spec ni..ai kalo jenis guna brg, mmg guna habis-habisan la..ni la contonya..spec..walaupun x la semahal mana, tp rasa selesa sgt memakainya..hihi..beli masa tu kat seksyen 7. Ngan dedek. Rasanya masa tu kitorg beli spec sesame..rm 200 lebih je coz student price..tp ttp la rs mahal, sbb masa tu kan student lagi..ai pilih kaler pink pasai, masa tu tetiba je mata ni tgk kaler pink itu lawa..hihi..lama dah kan..rsnya dlm 4-5 tahun dah usia spec ini…wah, mmg lama la..

Kena la melabur lagi untuk spec baru..haha..yg mungkin akan ditukar 4-5 tahun akan dtg kalo x berlaku tragedy seperti ini lagi la..alah membeli, menang memakai..eh, betul ke pepatah ni?

*new update..dah melabur utk spec baru yg menyebabkan belanjawan raya terusik..ahai..nampaknya  bersedekah nanti ikut kemampuan je  la..rasanya raya mmg seronok utk kanak2..tp sebagai omak (eceh..) memang la terlebih excited bila membuat persiapan raya utk si anak..hai..untungnya ko ni nak..zaman berubah..ye x?

Ally: teringat lagu shamsul ngau-ngau ke shamsul rau-rau “tragedy oktober bernafas dalam lumpur, mahligai syahdu, mentera semerah padi….” Korang sambung la..tah betul ke tak la lirik tu..
Continue reading...