Thursday, November 8, 2012

1 comments 10:55 AM

craving for durian crepe...

Posted by ally - Filed under
hok alah, mmg  menyemai tekak sungguh la...sejak nampak sang durian crepe di fb nih, tekak ai teringin la sgt2 nak mkn..

ko tau, siap google lagi kot2 ada yg buat area klang n s.alam nih..melting beb..peh..sape pnh mkn? sedap x?

me mmg teringin la sgt2..tp apekan daya yg ai jumpe sekitar s.alam ni, ada yg dah amik order psl overload sgt, nak g bercuti sempena deepavali n lain2 lagi la..

so, ai google la resipinya..sbb rsnya mcm buat lempeng je..haha..ada byk resepi..ada yg guna sampai 5-7 jenis tepung tu nak buat crepe semata..fuh//fuh...yg tu leceh la sikit buat ai yg jarang2 la masuk dapur nih..

tp ada juga yg simple yg mungkin bole ai cuba..

tup2 jumpa blog ni..siap bg guideline lagi..best..

taken fromintankitchen




oh la..mmg menawan kalbu...sedapnya...ha, tu kaler hijau..bole buat mcm2 kaler..but mostly yg jual tu, diorg letak kaler kuning..

macam ni..taken from here


ha...sedapkan..sedapkan..hihi..

ally: ceh..kalah org pregnant nye mengidam..
Continue reading...

Wednesday, November 7, 2012

2 comments 10:29 AM

my salute..

Posted by ally - Filed under
pergh..mmg salute her husband yg terang-terangan sokong bf nih..terharu rasa hati bila baca posting tersebut..kagum2..

bukan menidakkan hubby ai okey..hubby ai pon mmg supportive..n ai harap ramai la husband2 di luar sana yg support wife masing2 dlm memberi yg terbaik utk si anak..amin..amin...

ni screen shot dr grup kim..bole baca detail lagi dlm entry ni..


Sharif Aszterbaca post yg komen berkenaan susu ibu yg meminta agar ibu2 yg menyusukan bayinya tidak menghebohkan penyusuannya dgn alasan boleh menyebabkan ibu yg tidak mampu menyusu bayi sedih & cemburu.kemudian mengatakan susu ibu belum tentu memastikan seseorg itu jadi baik & ada pulak tambahan komen yg mengatakan jadi syirik kalo percaya sgt kebaikan susu ibu berbanding kuasa Allah.sebagai suami kpd ibu yg mempunyai 3 anak,dimana isteri mengamalkan penyusuan ibu, Ingin sy betulkan,kenapa kita nak persoalkan niat ibu2 yg menghebahkan amalan penyusuan diorg?kenapa kita tak anggap mereka sbg golongan yg mempromosikan kebaikan penyusuan ibu dlm masyarakat hari ini yg memilih susu ibu sbg pilihan kedua.dalam Islam,penyusuan ib
u adalah yg terbaik & dimuliakan.juga sunnah awal rasulullah.jika tidak,kenapa ibu susuan mendapat kedudukan yg mulia di sisi Islam dan lihatlah bagaimana Rasulullah memuliakan Halimatun saadiah. memang tak semua ibu berpeluang utk mendapat nikmat menyusukan bayinya,tapi atas sbb kurang usaha,kurang ilmu @ sudah ditakdirkan tak mampu?biasanya ibu tidak dapat menyusukan bayi atas sbb kurang ilmu & juga kurang usaha.susu ibu akan kering sendiri jika tidak digunakan.ibu2 yg menyusukan anak secara eksklusif amat proaktif mencari info berkenaan ilmu penyusuan,malah mereka ada group sendiri di internet untuk saling berkongsi ilmu & menyokong antara satu sama lain. ramai ibu2 yg mengalah dan memilih susu formula disebabkan pengorbanan & disiplin yg tinggi yg perlu diamalkan untuk memerah susu ibu utk dibuat stok.terutama bagi yg berkarier,mereka perlu mengorbankan waktu rehat & lunch hour utk memerah susu dlm tempoh masa tertentu.kdg2 hingga perlu dibawa pam pergi bercuti bagi memastikan stok sentiasa ada. mmg betul susu ibu tak menjamin seseorg menjadi insan yg baik,tapi bukankah tanggungjawab ibu utk memberi yg terbaik utk anaknya dari segi keperluan makanan? dan bagi isu syirik jika meyakini kehebatan susu ibu lebih dari kuasa Allah, ya Allah, mudah betul kita menghukum.sy rasa takde pun ibu2 yg berpegangan begitu tapi mereka yakin dgn kebaikan & kemuliaan penyusuan ibu di sisi Islam malah diiktiraf mereka yg bukan Islam..bagi saya, penyusuan ibu adalah nikmat utk ibu,bagi mereka yg dikurniakannya,teruskanlah.bagi mereka yg belum mendapatnya,usahakanlah..wallahualam..dedicated to my beloved wife & newly married friends..
ally: mari sebarkan kebaikkan susu ibu...
Continue reading...

Thursday, November 1, 2012

1 comments 12:09 PM

diriku kurang vitamin

Posted by ally - Filed under
oh alah..rasanya dah masuk 2 minggu kurang selera mkn..sejak2 qalisya sakit tu la..penangan x bole tido mlm sbb ssh hati tgk qalisya mcm ssh nak bernafas je..kahak dia byk sgt..temperature pon tinggi..tp tu 2 minggu lepas...skrg tinggal batuk sikit2..nakal dia pon dah kembali menjadi2...bab mkn nasi ke, mee ke, bihun ke, mmg kureng la nak abiskan..nak abiskan sepinggan tu pon menyeksa la sungguh..tp kalo mkn buah2, fuh, laju..berbiji2 pon bole..hai..peliknya..penangan kurang selera makan, berat pon kurang la..sampai la masa balik ry haji br ni, mak tego, katanya leher nmpk panjang je, mcm bangau..kalo gemuk, leher tu nampak pendek je..haha..bole gitu ek?

rasanya ai xde la kurus sgt..cuma mmg kurang selera mkn la..skrg tgh consume holick + susu kambing..mula2 cam pelik je rsnya, tp by day, lama2 ok je..ai x kan minum kalo susu kambing semata..eei...ngeri tekak..

yg x sihatnya tu, ai craving menda2 mcm coklat, gajus n cendol..ha, amik ko..hujan2 gini ko craving cendol..mmg x ptt sungguh..sungguh ni..smlm hujan2 pi la area bukit tinggi nun..solo je la pegi..coz nak buat skim potong kaki  gaji utk simpanan qalisya kat cimb..masa kuar dr bank tu mmg dah hujan lelebat la..sempat ai singgah ke van yg jual rojak + cendol klang tu semata2 nak beli cendol..pdhal ai x lunch lagi masa tu, tp tekak teringinnnnn giler nak mkn cendol dia..mmg gigih, berbasah2 hanya utk cendol..

kalo la di pikirkan balik, ade ke org normal mkn cendol di hari hujan yg lelebat mcm tu..adakah ai ni nak masuk kategori x normal pulak..adoi la..nk mkn mknan yg sihat2 je..smlm tu kompem2 x sihat langsung..lunch hanya cendol n 2 biji buah limau, dinner lak, pasal ada kelas mlm, cuma makan burger sedap tu je..so, bole la conclude yg semalam hari tidak sihat sedunia..haha..

kalo kita craving menda manis2 means kita kurang minerals macam chromium, carbon, phosphorus, sulfur, etc...tapi kalo kita craving coklat means kita kurang vitamin B and magnesium.

ha, amik ko..sah la aku ni kurang vitamin..dah la jenis ssh nak nelan pil beso2 nih..so, mmg tinggal harapan je la nak amik vitamin yg ada kat pasaran ni..ko mkn buah je la ye..n sumber yg bole dptkan vitamin tu ngan secukupnya..

sekian, celoteh ai yg tgh frust pasal dress poplook cpt sgt sold out..haha..cuci mata je la..

ally: BMI ai normal okey...=)
Continue reading...