Thursday, June 20, 2013

2 comments 9:28 AM

off antioxidant...juicing for AQ

Posted by ally - Filed under
saja nak berbicara lagi tentang penyusuan..lagi2 bila skrg ni cuma guna pam manual sahaja..sebab spectra 3 udah ku simpan yo. mengepam pon cuma sekali je skrg ni, dalam kol 4.30 ke pkl 5 ptg la..susu mmg dah x byk coz skrg qalisya cuma minum susu akak mengempeng di waktu malam sajo. siangnya dia minum jus. ai blend jus u alls..haha..gigih ko..maklom saja la, mana la anak ai tu mau minum susu selain susu mamanya yg sedap itu...so, end up beli je buah, blend buat jus. 

satu hari dalam 4 botol je dia minum, dlm 20 oz je. yg lain2 top up ngan air masak (ini harus), mkn nasi, kuih n kudapan2 mcm buah potong.

berbalik kepada jus tadi..ai xde la gunakan gadget juicer yg mahal2 mcm kuvings tu walaupun di hati teringin..haha..ingin je lebih..mcm ingin kan free style medela tu..tapi itu bukannya halangan utk kita berjuicing..eceh..ai guna blender biasa je u olls..bole juga..n bukan la blender yg guna utk mesin cili tu..kang pijar la anak ai walaupun dia sgt la suka mkn nasi ngan sambal..ceh, mcm org melaka je gayanya..

ha, ni le kuving tu..adoi la..kalo dpt satu lg semangat nak berjuicing ..eceh..pic sume dr webpage kuvings

sebelum decide nak bg juice saja pada qalisya of coz bincang dl ngan husband ai..tau saja la..org2 tua ni mesti nak bg susu juga pada qalisya tu..sbbnya susu sumber kepada pertumbuhan mental n fizikal budak yang nak membesar..tu pendapat mereka..pendapat saya pula berbeza..me mmg dr dl lg x nak bg susu dlm tin tu..sebab pertama, qalisya alergik susu lembu/kambing, sebab ke dua, bagi yg fresh lagi baik kan dr mknan di proses..for me, susu dlm tin adalah mkn berproses..but ai x kondem sape2 pon yg buat pilihan nak bagi anak susu tin..it's up to you okey..cuma saya buat pilihan nak bagi jus..

rasanya setakat ini okey saja ngan qalisya..me br try dua jenis..first juicing ai buat watermelon plus strawbery, sekarang ni dia consume second resipi, oren navel plus timun..haha..sedap juga rupenya..

there are more reasons to eat fruit! yeay...




jus ni ai buat hari2..lagi elok kalo nak minum br buat..tp kan, x kan ai nak menyusahkan ibe mentua ku yg menjaga qalisya ni..so, end up buat jus pagi2, siap2 msk kan dlm botol, simpan peti ais..no sugar ok...

third resipi yg nak try lepas ni is baby carrot plus apple..hope qalisya ok la ngan rasa tersebut..eceh..omaknya suke beno buat experimen..




eh..td awal2 bukan nak discuss pasal penyusuan ke? lari topik sudah..ni topik juicing pulak dah..

hei..juicing pon bagus utk org2 dewasa okey..lagi2 yg raw..mcm air kunyit, air halia yg saya minum masa confinement dulu tu..or campurkan spinach ngan buah2..sedap juga tu..n celeri for additional effect..wow..

ally: nak awet muda kata

2 comments:

FARHANA said...

jus berri dh try?cmpur kiwi..perghhh...nyum3...
xpun ko leh try alpukat..avocado..then ada coklat sket...melting beb!

ally said...

woho..omaknya pon semangat minum jus..berri yg organik mahal ok..sesekali sajo bole buat..begitu juga ngan avocado..