Tuesday, November 5, 2013

0 comments 1:15 PM

bukan senang nak senang

Posted by ally - Filed under
mood nak berblog mmg ada..tapi..oh la...bila nak taip je malas..haha..so, ending up berbulan lamanya la x update..sampai dah half semester smbg blaja full time ni..Alhamdulillah..Allah menguji dengan pelbagai ujian sebelum ni..sampaikan x tercapai dek akal..tapi Allah x kan menguji umatnya di luar kemampuannya kan? masih lagi menyesuaikan diri hidup berdua je ngan qalisya..dulu kan dah terbiasa duduk ngan famili sendiri n in law..x pernah pon belajar hidup berdikari..rasa x yakin je..rasa takut..suma ada la..syukran Alhamdulillah sebabnya even hidup berdua je ngan qalisya, hubby jauh, tp masih boleh berdikari..syukur sgt di kurniakan kawan yg memahami, prof yg mengambil berat seperti anak sendiri..sob..sob..terharu..perlahan2 mula sukakan bidang aero ni..yup, mine beralih bidang..dr manufacturing dulu time diploma, degree amik mechanical tp ada gak elektif manufacturing, then master by research (yg x ke mana2 tu) pon still in area manufacturing, la ni master coursework in aeronautic. lain oi..

saja nak membebel kat sini..yup..course ni mmg tough..lebih2 lagi utk ai yg xde background langsung pasal aero ni..sedih sebab mula2 masuk, term2 aero pon ai x phm..jadinya terpaksa la berkorban masuk kelas2 undergrad untuk faham dari basic..bukan senang nak senang..masa limited..assignment juga berlambak..sampaikan tangan ai shaking sbb stress..wohoo..rasanya masa undergrad ai dulu ai x pernah se stress ini..adakah faktor usia? mujur coursemate ai, takey, mmg ada background in aero..dia la yang banyak sgt tolong kalau ai x fhm ape2..n he is brilliant..tercabar rasanya...hihi..persaingan yg sihat..even kami ni dua org je, maklom la pioneer program ni, tapi course silibus x la semudah yg di sangka..kdg tu terasa juga bila jumpa org lain yg buat research memandang sinis kat ai bila ai kata course ni susah..instead diorg kata research lagi susah..yep..research u have to be independent..coursework tu..ko ingat diorg ajar mcm undergrad ke? cuba la masuk kelas ai ni nak tau susah ke senang..pandai cakap je..ai bgtau course ni susah bukan sebab ai komplen, tapi itu kenyataannya..dah org tanya susah ke, nak ai jawab senang, kan menipu tu...bukan nak berlagak ke hapa, tp ai pon ada gak experience amik master by research, dah nak siap pon, cume, tetttt..kisah silam nun..so, ai tau research bukan sng..dan bukan semua org pandai tu bole buat research ok..i do salute sesiapa yg buat research ni..adore lagi..tapi jgn la memandang yg master coursework ni senang..ha, kan dah membebel...stress omak ni tau..i keep saying to myself, senang..senang...so that everything akan jadi senang..InsyaAllah..ai pon bukan la pandai, cuma terpaksa memandaikan diri..umo nak masuk 3 series dah..otak dah berkarat..InsyaAllah, ai struggle n berkorban utk masa hadapan. ini permulaan hidup kami. ini rezeki kami sekeluarga..InsyaAllah...wish me luck guys!

ally:tidak semua mengerti apa yang ai sudah korbankan..tidak semua mengerti bukan senang nak senang..dugaan berpanjangan menguji kekuatan..Allahuakbar..

0 comments: