Friday, January 4, 2013

7 comments 9:20 AM

interview tpm uitm

Posted by ally - Filed under ,
* wah...2013..ni entry first for this year..xde gambo okey..kalo rajin, sila scroll sampai bawah, kalo x, selamat la tinggal..hihi*

ohoi.....eh...Assalammualaikum...fuh..fuh..br ada kerajinan n kelapangan yg x lapang sgt la nak update blog...khas utk sape2 yg nak apply tpm utk musim2 akan datang..ehe..

act, ni kali kedua ai pegi interview tpm tu utk lain2 bidang..dulu apply advance manufacturing, tahun 2009, dpt, tp ai reject..eh, bukan reject tp masa tu mengutamakan ape yg patut..n rasanya walaupun sume org kata rugi je reject offer tpm tu, tp ai ada sebab musabab nya sendiri..okey..berbalik kepada applucation kali kedua ai, ai tukar bidang..haha..tetiba rs manufacturing macam x menarik je..haha..kononnya nak apply marin engineering, psl dpt tau kalo amik marin nt leh posting terengganu..oh, seronoknya...tu masa nak apply la..berangan nak marin, tp kuasa tuhan, masa dah hantar tah bila la tukar ke propulsion system..sudah...biar betik..jauh bebeno la dr yg aku apply tu..terkejut kot..pastu amik 2,3 hari juga la nak stabilkan diri..konfiden masa tu akan di panggil interview..haha..poyo..padahal x cukup pon doc tu..ai x submit ic n sijil lahir parents pon..hantar dgn tawakal je la..last day kot g print n hantar ke fkm uitm..thank you pi, tlg submitkan!

nak di jadikan cerita..ececeh...masa bulan pose, lg beberapa hari la nak raya tu, fkm bg emel, menyatakan ai terpilih ke interview..wah..masa tu syukur la sgt2..sebabnya dgn borang x complete, pastu pilihan course pulak yg jarang2 di dgr di telinga..ececeh..padahal, propulsion ni salah satu subject yg ai suke masa degree dulu..belaja ngan dr thomas, american yg byk pengalaman dlm bidang aerospace ni..mmg suke walaupun dulu blaja x brape nak phm lograt american dia tu..dah xde kat uitm dah dr thomas tu..mn dia pegi ek..blk kg kot..

ok, melalut sudah..ni senarai yg perlu korang update pada diri sendiri before g interview tpm ni..setiap fakulti pastinya ada berbeza soalan yg di tanya..tp mostly quest popular saja..eceh...

1. mesti prepare..well  prepared ttg bidang yg kita pilih tu..x salah prepare kan? at least tau la kan basic ttg bidang tu.

2. slide mock teaching x yah buat byk2..dlm 10 slide is enough..diorg nak tgk cara kita mengajar..10 slide tu pun dah byk..masa thn 2009, ai present 3 slide je..yg kali kedua ni, present sampai abis beb psl panel x suh bhenti pon...haha..mujo buat 10 slide je..kalo x jenuh..haha..

3. masa present mock teaching tu tolong la present mcm kita mengajar dlm kelas..kalo sape2 x biasa n xde pengalaman mengajar, sila la praktis dulu..tlg jgn present mcm kamu2 ni present kat conference ok..intonasi, kelajuan percakapan kena maintain..anggap je panel tu mcm students..haha..n eye contact kene jaga..jgn la kamu2 asyik tgk laptop or tgk paparan slide tu..tlg tgk2 'students' awk kat depan awk tu..kata nak mengajar..eceh...sbb dh ada pengalaman mengajar, jadi mock teaching ni cm kacang aje..haha..

4. okey, soalan yg ditanya:
  • kenapa uitm? -means kenapa pilih uitm utk menabur bakti/bekerja?
  • soalan2 berkaitan kerja sekarang? kerja dlm bidang industri n pengalaman mengajar. subjek ape pnh di ajar.
  • macam mana ngan time management bila dah sambung blaja nanti, ngan urusan keluarga ngan hal2 belajar..oh..ni korang kene explain sikit ok..kesungguhan itu penting...
  • dah cari tempat belajar ke belum..prefer research or coursework (ni kalo interview tpm-master la, kalo phd, lagi mendalam kot depa tny)
  • knp x terus sambung blaja lepas amik degree dulu
  • sanggupkah di tempatkan di cawangan2 lain selepas tamat belajar..soalan wajib nih..uitm kan byk cawangan..
  • sanggup kah ke luar negara utk sambung belajar jika di tawarkan..walaweh, yg ni sanggup je...haha
  • sudah settle down di mana2 tempat..soalan ni di tanya memandangkan ai sudah berkahwin..bila ai ckp belum, diorg tny knp..of cos sbb hubby tercinta ai tu keje jauh..so, mmg kitorg xde plan lagi nak settle down kat mana..terus Dr faisal ckp, its gud sbb sng nak locate ai ke mana..eceh..mcm dpt je kan?
  • kenapa bidang propulsion jadi pilihan? kena tau serba sedikit bidang pilihan kita tu ttg ape..general aje..
5. part last dlm interview, diorg terangkan yg skim tpm ni utk master mesti la abis dlm tempoh 2 thn..kalo x kena saman nt..kira pecah kontrak la..kn bayar rm100,00..tu syarat terbaru la yg uitm nak implement n masukkan dlm perjanjian..sebelum ni mungkin ada, cuma x di kuatkuasakan je la..tp korang ni tau je la, kalo buat research, nasib baik, planning baik, InsyaAllah bole abis dlm tempoh 2 thn..tgk je la mcm mn nanti..pastu diorg explain, skim tpm, elaun x byk..n diorg suggest ai siap2 cari tajuk dulu..standby je la dulu, kot2 dpt..adoi la..saspen...

6. n panel ada tanya kita kalo kita ada ape2 yg kita nak tanya..if ada ape2 soalan, tanya je..no harm..

ramai yg apply tpm nih..lagipun ni satu2nya skim khas utk bumiputera..mudah-mudahan dapat la ye..mana tau ni adalah yg terbaik utk ai n famili..salah seorg dr kami kn ada keje yg stabil..skrg ni husband masih lagi contract for service kat jkr tu..tah dpt serasp atau tidak..tunggu n lihat je la..amin..amin...

ally: sbb entry ni dh publish..lama dh dlm draft..update, ai dpt tpm tu..n dh pegi taklimat tpm 27 dec ri tu..fuh..berasap telinga..sikit2 sebut pecah kontrak..jadi ngeri la pulak nak accept this offer...
Continue reading...