Tuesday, March 12, 2013

4 comments 12:18 PM

hidup bukan sekadar secawan kopi 14 dalam 1

Posted by ally - Filed under
fuh..metafora gitu..tau ape metafora? ececeh..kang jadi entry bahasa la pulak..

biasala, la ni sdg menikmati secawan kopi 14 in 1 (katanya) mahkota dewa...first time minum..ala2 kopi radix la juga..me penggemar kopi radix..start lepas confinement period dulu dh start minum..sdp..la ni tgh mencuba kopi mahkota dewa lak..jadi la..jrg2 gak minum kopi 3 in 1 ni..x la obses cuma kalo rs nak minum, br la minum..xde la hari2 dok minum 3 in 1..mana elok..ye x?


ni dah tua2 ni la br nak menjaga diri..ceh..tgk berkesan ke idak..

tu citer pasal kopi...

ni lak citer pasal mlm tadi..ceh, nak citer juga..hampir2 berangin je balik rumah..haha..tah mood ape tah, jd moody lak..mlm semalam balik dlm 9.40 la..ai ada kelas mlm u..balik2 tu tgk kat sinki ada menepek lagi botol susu, 4 botol kot sume, 1 botol susu qalisya n 3 botol simpanan susu n x lupe 2 botol pam (manual avent tu ngan spectra)..angin mak nih..

lom mkn lg, ngan lapo nya lagi, bersental kejap membasuh segala bagai botol tu..ngan nak sterile lg sume botol2 tu, esk nak bawa g keje kan..ai kalo dh naik angin sambil basuh tu, mmg basuh sungguh2 la, lepas geram..x la membebel (giler ko nak membebel kang mak mentua n sume tu dgr lak..haha)..

sebanarnya cenggini, ai dh pesan kat husband kesayangan ai tu minta tlg dia basuh kan..sbb ptg smlm ms balik keje (sebelum g kelas mlm) ai mmg x sempat basuh, mana nak melayan qalisya yg sakit tu, nak kemas tu kemas ni..mmg x sempat..tau2 dh pukul 6, sibuk lak nak siap2 g kelas mlm..so, berpesan la adinda ni kepada kekandanya..minta tlg gitu..kalo dia kata x bole, xpe la..kang ai bawa je la g opis, basuh kat opis..since dia kata bole, ai tinggal kan je la..ni dgn harapan, dia basuh la kan..

hambik ko..mmg xde la....mau x angin ai ni...udah le menat ai ni, stress memerah otak di kelas, balik rumah memerah otak n keringat la pulak..haha..dlm sibuk2 menyental tu, tetiba husband ai dtg kat sebelah sinki tu, kata biar dia basuh, suh ai g mkn dl..tau je la kalo dh geram mula la kan nak gaduh..tahan diri je sbb kang org lain tau pulak kami ni bergaduh..haha..agaknya ni salah satu kebaikkan kot dok ngan org tua, attitude ai terhadap suami tu x malampaui batas la..kot dok umah sendiri, pasal botol susu pon leh jadi isu...

stress mak, nak dekat abis botol tu ai basuh n sental ngan geramnya, husband ai dtg mengendeng kat tepi, kata biar dia basuh n bilas n sume2 la..ego ai ni, still nak basuh juga..haha..pastu tetiba teringat, husband ai tu kan jarang2 balik, so, jarang2 la dia buat benda2 yg ai biasa buat..means dia pon mungkin kekok nak menolong isteri dia..maklom la dok jauh kan..ni tetiba balik ai layan mcm nak cr gaduh je..then, tetiba mengalah..ok mengalah ok..that's not me..hai la tah ape pulak dtg2 keinsafan time2 tu..mengalah la ai g mkn..haha..sejuk hati terus..

ceh, memotivasikan diri sendiri..yup, me n him kdg2 susah nak get into each other..eh, korg phm ke eh ape yg ai maksudkan ni...means mcm household ke kan, kekadang kalo dia balik tu, mn yg dia bole tlg tu dia tlg la..ai sendiri kena approach dia n guide him too..sebabdia bukan selalu berada di sisi kita kan..so, guided tu mmg kena la kan..

kalo x guide, kang jd mcm hari tu, dia mandikan qalisya guna sabun cuci botol tu tau x, ala yg pureen tu..hahaha..gelak guling2..main belasah je sabun ape..haha..

so, kesimpulannya, hidup berumahtangga ni idak le semudah secawan kopi 14 dalam 1..tuang dlm cawan, letak air, siap...setuju ke idak?

kami sampai sekarang masih dok belajar bertoleransi..eceh...

ally: botol susu la punya pasal....
Continue reading...

Saturday, March 9, 2013

0 comments 4:09 PM

~of love letter~

Posted by ally - Filed under
sey..byk update..yeay...agaknya mood berblogging sudah kembali..haha..kalo x, malasnya la yg amat..

ni sebab stress..adoi la..tetiba rs cam 24 jam tu x cukup je..eh, gitu eh..cukup sebenarnya kalo pandai mengurus masa...me, masih terkial2 blaja mengurus masa dgn baik tanpa mengabaikan anak..tu br sorg je anak..kalo dh ramai..hua....

oh la..love letter la sgt kan?

lebih kpd luahan hati kot..haha...

sekian coretan utk yg nun jauh d sabah..semoga sentiasa dlm lindungan Allah dr sebarang bahaya..amin..love!


ally: cuba teka huzai yg mana 1..haha...
Continue reading...

Friday, March 8, 2013

0 comments 9:48 AM

truely sharing is caring...come on babes!

Posted by ally - Filed under ,
hari ni sambil2 download nota, ai browse grup naturalAAE ..nampak satu post ni pasal anak2 kat rumah bakti yg ada masalah kulit..mcm scabbies n eczema n lain2 la..aduhai..luruh rs hati..anak sendiri yg kena kita jaga bagai nak rak, ada lagi anak2 yg menerima penjagaan sekadar yg termampu..,bab2 ni mmg sensetif..mcm mn la agaknya bila diorg tdo mlm, dgn rasa gatal2 tu semua..sedih..

kalau ada sedikit la keupayaan kita, mari la membantu anak2 ini...xdpt dlm bentuk wang ringgit, jika ada baju2 atau brg2 yg bole di sedekahkan, amat lah di alu2 kan..semoga kita juga di limpahkan lebih rezeki bagi membantu mereka yg memerlukan..

ni link nya..rumah amal buah hatiku
bukan la official page..cuma usaha dari insan2 yg cuba membantu mereka..

Anak2 ini berusia seawal 2 tahun hingga 7 tahun, ditempatkan di Rumah Amal Buah Hatiku, Seksyen 7 B.B.Bangi. Mereka ini datang dari keluarga miskin, asnaf zakat, dan separuh daripadanya adalah anak yatim piatu.Ada 26 anak2 kecil dijaga di rumah amal ini. Menurut kata pengurus, oleh kerana kekurangan dana, hanya seekor ayam dimasak untuk sehari bagi mengalas perut anak2 yang ramai ini untuk hidangan tengahari dan malam. Ketika diziarahi minggu lepas, mereka hanya dihidangkan nasi dan bebola ikan.Aku memohon supaya ada yang sudi menghulurkan apa jua jenis sumbangan ke rumah amal ini supaya anak2 ini dapat menikmati makanan yg berkhasiat untuk tumbesaran mereka. Susu, gula, beras, milo, minyak, makanan mentah seperti ayam, daging, sayur, buah-buahan. Juga diperlukan lampin pakai buang, ubat gigi, sabun, ubat2an dan sebagainya.Anda boleh menyalurkan bantuan terus ke alamat:No.22, Jalan 7/3C Seksyen 7,Bandar Baru Bangi, Selangor. Atau boleh menderma dalam bentuk wang ringgit ke akaun bank:Maybank: 5628-3461-8936 Nama: Buah Hatiku Untuk keterangan lanjut, boleh hubungi Puan Asiah (pengurus): 017 392-5392. Semoga sumbangan anda, walaupun sedikit, dapat membantu mereka meneruskan hidup yang serba kekurangan ini.

ni antara anak2 yg menginap di situ yang mengalami masalah eczema..kasihan bukan..n for sure he's cute!


meh sama2 menderma..x dpt banyak, sikit pon jadi la..kalau nak derma body wash ke krim kulit ke amat la di alu2kan..go for non-steroid mcm moogoo or buds..

ally: ape la sgt kalo setakat rm10 kan? itupun dh cukup membantu...
Continue reading...

Thursday, March 7, 2013

0 comments 9:06 PM

180 meter

Posted by ally - Filed under
stress ai mlm2 nih..ajar subject design machine elements & drawing..ni saja la nak luah perasaan nih..haha..sambil2 depa wat latihan ni sambil2 la ai menaip..stress sbb topic mlm ni pasal stress, strain , deformations...hua...ada yg xde basic strength..dah tu bila bg soalan yg ada unit conversion diorg xtau tukar..hangin makkkk...

10 mm = berapa cm, ada yg jawab 52..oh mak ai, dtg mana no 52 tu..oh, stress...

100 cm = berapa meter, ada yg jawab 0.1..ok, find, diorg ni mmg kena bljr unit conversion dulu..

pastu tny sorang student ni lak, brp tinggi dia..dia kata 180 meter..hamboi..lg tinggi dr hantu raya kau...

hua...stress...

oh, gambo x kena mengena..tp warna hijau tu cantik kan? 



ally: sedih tgk citer timothy green..
Continue reading...