Wednesday, April 24, 2013

1 comments 10:46 AM

trauma menyusu bayi

Posted by ally - Filed under
nampak mcm byk masa je skrg..haha..syok la, sbb dah x yah incharge web design..mcm la aku ni pandai sgt buat coding2 tu..huhu..jenuh belaja..tp x fhm2..maklom saja belaja sendiri..salute kat sape yg mmg belaja web graphic tu..bole buat duit...betoiiiii....

bukan la byk sgt masa lapang, ni dh ujung2 sem ni, loading dh kurang..cuma nya nak start kelas malam bulan 5 ni, so kena la prepare juga kan...

ok, off pasal keje...nak share interesting artikel ni..pasal trauma menyusu bayi..yep, me salah seorang yg berjaya bangkit dr trauma tu..me dulu lepas2 bersalin mengalami kesukaran juga nak menyusukan..masa tu xtau position menyusukan baby tu salah, so, nipple tu jadi sakit tau..merah2, berdarah2..sampai nangis2...sakit sgt..ngan badan penat n emosi kurang stabil..sampai la 3,4 hari lepas tu, g kk sebab anak kena kuning, masa tu husband paksa masuk jumpe nurse, tanya the exact way nak susukan baby..padahal sbnrnya tau dah masa kat hospital lg..tp tah..br jadi omak, so, xde kepakaran lagi menyusukan baby..

so, ada baiknya hubby bawa g kk n paksa jumpe nurse..sampai 2,3 nurse incharge..haha..tapi syok sbb lps tu dah xde la sakit sgt..n each time masa nak susukan tu, hubby akan tlg betulkan..kan dia pon g blaja sama..thank youuuuuuu bucuukkk..

ni la artikel tu..masa tgh browse group KIM, jumpe artikel ni..amik dr berita harian rsnya..kalo x silap la..good artikel..


alhamdulillah..dah lengkap penyusuan susu ibu pada AQ. byk suka dukanya yang kadang2 hanya diri sendiri yg memahaminya..pernah rasa peritnya nak bangkit membina semangat bila org kata susu saya tidak berkhasiat lantaran anak sy memiliki saiz badan yg kurus..petite la sng kata..

bukan semua baby yg menyusu badan ni bersaiz debab2 n comel gitu, ada juga yg kurus..dah kalo kurus pon, x payah la kata begitu..anda membuatkan hati ibu2 seperti saya bagai ditusuk sembilu..eceh...ni pendapat saya la kan, kalo bole jagala percakapan kita..ingatan utk diri sendiri juga...


 syukur pada Allah sebab selama 2 tahun menyusakan baby sy ni, sy tidak mempunyai masalah besar..cuma adalah bengkak susu n saluran susu tersembat..tu je la...zaman moden ni, info bole cari di hujung jari saja..tapi kena pastikan info tu sahih la ye..


skrg ni sy masih bf lg...term nya 'extended breastfeeding'..xde masalah..xkan nak wean off serta merta kan? sy akan try wean off slowly sbbnya ianya juga berkait ngan psikologi anak..so skrg tgh menebalkan lagi semangat bila org dok mengata juga masih bf walaupun dh 2 th...ada aku kisah?

ally: mengata je x abis2...
Continue reading...

Thursday, April 18, 2013

0 comments 10:24 AM

~out of radius~

Posted by ally - Filed under
kadang tu org x fhm..ye mmg x fhm kalo x pernah rs sendiri..
peritnya diri sendiri yg tau..


*********************************************************************************
semalam my bos tanya soalan, emm, actually dia maybe nak kan penjelasan tentang sesuatu..soalannya mcm ni la, lebih kurang:

'kenapa semua org yg berdoa, ada yang doanya x di tunaikan?'

itu satu, satu lagi,

'kenapa ada org islam tak bertudung..dan yang bertudung pulak ada yg on off?'

n my bos is hindu okey..cuma becoz of he's free thinker, so dia byk fikir logik di sebaliknya..ai xtau jawapan yg ai beri tu menjawab ke tidak kpd persoalannya tu..how abou u?

mari berfikir di hari khamis..

ally: x suka bau rokok n x suka perokok...ok, tengsbai!

Continue reading...