Wednesday, November 6, 2013

1 comments 1:34 PM

musim makan bendi

Posted by ally - Filed under
ai perasan sejak mula studi ni, ai suke giler makan bendi...haha..ala omputih kata lady fingers..x kira la masak ape pon, pasti ai selitkan juga bendi ni...pelik sggh..kalo hari2 mkn bendi pon macam x kisah..ya Allah, sedapnya mcm x pernah mkn sebelum ni..masak kari letak bendi, masak asam pedas letak bendi, masak gulai letak bendi, masak sup letak bendi..masak tumis air letak bendi, n paling ai suke kukus je..

sedapnya..sambil menaip ni, sambil terliur..haha..kat rumah ai stok bendi ni mmg ada..tgh ajar qalisya mkn bendi..dia bole mkn sikit je la..x de la sampai semangkuk mcm ai kan..dtg time mls2 ai ni, ai tumis goreng bendi ni campur ikan bilis mkn ngan nasi panas..walaweh..tu pon dah kenyang..Alhamdulillah..

sebelom ni xde la ai fanatik sgt ngan bendi ni..ai mcm bermusim..ri tu suka sgt ngan cendawan n yet still suke..hari2 pon mkn cendawan tiram tu..same as tomatoes..kira bermusim la..mujo la ai ni mmg suka sayur..tapi..eh..ada tapi tu..bukan la semua jenis sayur ai suke..ada gak yg x suke cam terung (mmg x pernah mkn), peria (pahit oi..mkn masa dlm pantang je ri tu..eh, 2 tahun lepas) n syr2 yg rasa cam pahit..even tau diorg ni sume bagus utk kesihatan, tp tetap masih mencuba utk try mkn..kalo x cuba mkn mcm mana nak galakkan anak kita mkn syr kan? ye x? mcm qalisya, dia suka sawi bak choi..tah mcm mn bole suke tah..ai jarang beli syr tu..then bila sesekali beli, dia bole mkn mcm tu je..bagus2..bole beli lagi..hihi..

oh, ni antara kebaikkan bendi ni..amik dr web ini

tgk point pertama tu..haha..sgt sesuai ngan kondisi ai skrg...

    • Buah bendi dikatakan elok untuk perkembangan otak iaitu menguatkan daya memori otak dan kecergasan. 
    • Dalam bidang perubatan traditional, biji, akar dan bunga bendi direbus dan diminum, mampu untuk melawaskan pembungan air kecil, mengurangkan bengkak atau radang, mengurangkan masalah susah bersalin, mengubati penyakit gornea dan sifilis. 
    • Air rebusannya juga sesuai untuk disapu pada pelbagai jenis kudis dan bisul. Air rebusan yang dicampur gula boleh dibuat sirap ubat dan rawatan sakit kerongkong.
    • Manakala lendir ia boleh digunakan sebagai ubat untuk tujuan menyejukkan dan melembutkan kulit.
    • Biji bendi yang matang juga mempunyai potensi untuk di proses bagi mendapatkanminyak sayuran yang bermutu tinggi dan juga boleh diproses goreng untuk dijadikanbahan minuman sebagai kopi.
    • Daun muda bendi boleh dimakan sebagai sayuran ulaman manakala daun yang tuaboleh diproses sebagai bahan kraftangan yang cantik.

ada banyak lg kebaikkan bendi ni

  1. Mencuci hati.
  2. Menstabilkan kandungan gula dalam darah.
  3. Membantu melicinkan bahagian dalam usus besar.
  4. Membantu mengelakkan sembelit atau mengurangkan masalah sembelit terutama di kalangan warga tua.
  5. Ia membantu pertumbuhan bakteria baik dalam saluran usus.
  6. Sejenis sayuran yang amat baik untuk mereka yang murung, keletihan dan rasa tidak selesa.
  7. Membantu merawat ulser dan mengurangkan kekejangan pada sendi.
  8. Sifat yang beralkali membantu menutralkan asid dalam badan sekaligus membantu mengurangkan masalah penghadaman.
  9. Juga ianya dapat membantu mengurangkan radang paru-paru, sakit kerongkong serta kesakitan pada dubur.
  10. Air rebusan bendi boleh menyahkan toksik dan disamping itu juga boleh menstabilkan paras gula dan anti diabetes. Rendam 2 batang bendi yang dihiris besar-besar ke dalam segelas air semalaman. Pastikan gelas ditutup. Amal minum selama 2 minggu sebelum sarapan, dikatakan memberi hasil yang sangat baik untuk kesihatan badan.

rasanya ramai x suka bendi sebab ia nya berlendir kan? ye tak?

ally: kempen mkn sayur untuk hubby yg kurang makan syr..

Continue reading...

Tuesday, November 5, 2013

0 comments 1:15 PM

bukan senang nak senang

Posted by ally - Filed under
mood nak berblog mmg ada..tapi..oh la...bila nak taip je malas..haha..so, ending up berbulan lamanya la x update..sampai dah half semester smbg blaja full time ni..Alhamdulillah..Allah menguji dengan pelbagai ujian sebelum ni..sampaikan x tercapai dek akal..tapi Allah x kan menguji umatnya di luar kemampuannya kan? masih lagi menyesuaikan diri hidup berdua je ngan qalisya..dulu kan dah terbiasa duduk ngan famili sendiri n in law..x pernah pon belajar hidup berdikari..rasa x yakin je..rasa takut..suma ada la..syukran Alhamdulillah sebabnya even hidup berdua je ngan qalisya, hubby jauh, tp masih boleh berdikari..syukur sgt di kurniakan kawan yg memahami, prof yg mengambil berat seperti anak sendiri..sob..sob..terharu..perlahan2 mula sukakan bidang aero ni..yup, mine beralih bidang..dr manufacturing dulu time diploma, degree amik mechanical tp ada gak elektif manufacturing, then master by research (yg x ke mana2 tu) pon still in area manufacturing, la ni master coursework in aeronautic. lain oi..

saja nak membebel kat sini..yup..course ni mmg tough..lebih2 lagi utk ai yg xde background langsung pasal aero ni..sedih sebab mula2 masuk, term2 aero pon ai x phm..jadinya terpaksa la berkorban masuk kelas2 undergrad untuk faham dari basic..bukan senang nak senang..masa limited..assignment juga berlambak..sampaikan tangan ai shaking sbb stress..wohoo..rasanya masa undergrad ai dulu ai x pernah se stress ini..adakah faktor usia? mujur coursemate ai, takey, mmg ada background in aero..dia la yang banyak sgt tolong kalau ai x fhm ape2..n he is brilliant..tercabar rasanya...hihi..persaingan yg sihat..even kami ni dua org je, maklom la pioneer program ni, tapi course silibus x la semudah yg di sangka..kdg tu terasa juga bila jumpa org lain yg buat research memandang sinis kat ai bila ai kata course ni susah..instead diorg kata research lagi susah..yep..research u have to be independent..coursework tu..ko ingat diorg ajar mcm undergrad ke? cuba la masuk kelas ai ni nak tau susah ke senang..pandai cakap je..ai bgtau course ni susah bukan sebab ai komplen, tapi itu kenyataannya..dah org tanya susah ke, nak ai jawab senang, kan menipu tu...bukan nak berlagak ke hapa, tp ai pon ada gak experience amik master by research, dah nak siap pon, cume, tetttt..kisah silam nun..so, ai tau research bukan sng..dan bukan semua org pandai tu bole buat research ok..i do salute sesiapa yg buat research ni..adore lagi..tapi jgn la memandang yg master coursework ni senang..ha, kan dah membebel...stress omak ni tau..i keep saying to myself, senang..senang...so that everything akan jadi senang..InsyaAllah..ai pon bukan la pandai, cuma terpaksa memandaikan diri..umo nak masuk 3 series dah..otak dah berkarat..InsyaAllah, ai struggle n berkorban utk masa hadapan. ini permulaan hidup kami. ini rezeki kami sekeluarga..InsyaAllah...wish me luck guys!

ally:tidak semua mengerti apa yang ai sudah korbankan..tidak semua mengerti bukan senang nak senang..dugaan berpanjangan menguji kekuatan..Allahuakbar..
Continue reading...