Wednesday, November 6, 2013

1 comments 1:34 PM

musim makan bendi

Posted by ally - Filed under
ai perasan sejak mula studi ni, ai suke giler makan bendi...haha..ala omputih kata lady fingers..x kira la masak ape pon, pasti ai selitkan juga bendi ni...pelik sggh..kalo hari2 mkn bendi pon macam x kisah..ya Allah, sedapnya mcm x pernah mkn sebelum ni..masak kari letak bendi, masak asam pedas letak bendi, masak gulai letak bendi, masak sup letak bendi..masak tumis air letak bendi, n paling ai suke kukus je..

sedapnya..sambil menaip ni, sambil terliur..haha..kat rumah ai stok bendi ni mmg ada..tgh ajar qalisya mkn bendi..dia bole mkn sikit je la..x de la sampai semangkuk mcm ai kan..dtg time mls2 ai ni, ai tumis goreng bendi ni campur ikan bilis mkn ngan nasi panas..walaweh..tu pon dah kenyang..Alhamdulillah..

sebelom ni xde la ai fanatik sgt ngan bendi ni..ai mcm bermusim..ri tu suka sgt ngan cendawan n yet still suke..hari2 pon mkn cendawan tiram tu..same as tomatoes..kira bermusim la..mujo la ai ni mmg suka sayur..tapi..eh..ada tapi tu..bukan la semua jenis sayur ai suke..ada gak yg x suke cam terung (mmg x pernah mkn), peria (pahit oi..mkn masa dlm pantang je ri tu..eh, 2 tahun lepas) n syr2 yg rasa cam pahit..even tau diorg ni sume bagus utk kesihatan, tp tetap masih mencuba utk try mkn..kalo x cuba mkn mcm mana nak galakkan anak kita mkn syr kan? ye x? mcm qalisya, dia suka sawi bak choi..tah mcm mn bole suke tah..ai jarang beli syr tu..then bila sesekali beli, dia bole mkn mcm tu je..bagus2..bole beli lagi..hihi..

oh, ni antara kebaikkan bendi ni..amik dr web ini

tgk point pertama tu..haha..sgt sesuai ngan kondisi ai skrg...

    • Buah bendi dikatakan elok untuk perkembangan otak iaitu menguatkan daya memori otak dan kecergasan. 
    • Dalam bidang perubatan traditional, biji, akar dan bunga bendi direbus dan diminum, mampu untuk melawaskan pembungan air kecil, mengurangkan bengkak atau radang, mengurangkan masalah susah bersalin, mengubati penyakit gornea dan sifilis. 
    • Air rebusannya juga sesuai untuk disapu pada pelbagai jenis kudis dan bisul. Air rebusan yang dicampur gula boleh dibuat sirap ubat dan rawatan sakit kerongkong.
    • Manakala lendir ia boleh digunakan sebagai ubat untuk tujuan menyejukkan dan melembutkan kulit.
    • Biji bendi yang matang juga mempunyai potensi untuk di proses bagi mendapatkanminyak sayuran yang bermutu tinggi dan juga boleh diproses goreng untuk dijadikanbahan minuman sebagai kopi.
    • Daun muda bendi boleh dimakan sebagai sayuran ulaman manakala daun yang tuaboleh diproses sebagai bahan kraftangan yang cantik.

ada banyak lg kebaikkan bendi ni

  1. Mencuci hati.
  2. Menstabilkan kandungan gula dalam darah.
  3. Membantu melicinkan bahagian dalam usus besar.
  4. Membantu mengelakkan sembelit atau mengurangkan masalah sembelit terutama di kalangan warga tua.
  5. Ia membantu pertumbuhan bakteria baik dalam saluran usus.
  6. Sejenis sayuran yang amat baik untuk mereka yang murung, keletihan dan rasa tidak selesa.
  7. Membantu merawat ulser dan mengurangkan kekejangan pada sendi.
  8. Sifat yang beralkali membantu menutralkan asid dalam badan sekaligus membantu mengurangkan masalah penghadaman.
  9. Juga ianya dapat membantu mengurangkan radang paru-paru, sakit kerongkong serta kesakitan pada dubur.
  10. Air rebusan bendi boleh menyahkan toksik dan disamping itu juga boleh menstabilkan paras gula dan anti diabetes. Rendam 2 batang bendi yang dihiris besar-besar ke dalam segelas air semalaman. Pastikan gelas ditutup. Amal minum selama 2 minggu sebelum sarapan, dikatakan memberi hasil yang sangat baik untuk kesihatan badan.

rasanya ramai x suka bendi sebab ia nya berlendir kan? ye tak?

ally: kempen mkn sayur untuk hubby yg kurang makan syr..

Continue reading...

Tuesday, November 5, 2013

0 comments 1:15 PM

bukan senang nak senang

Posted by ally - Filed under
mood nak berblog mmg ada..tapi..oh la...bila nak taip je malas..haha..so, ending up berbulan lamanya la x update..sampai dah half semester smbg blaja full time ni..Alhamdulillah..Allah menguji dengan pelbagai ujian sebelum ni..sampaikan x tercapai dek akal..tapi Allah x kan menguji umatnya di luar kemampuannya kan? masih lagi menyesuaikan diri hidup berdua je ngan qalisya..dulu kan dah terbiasa duduk ngan famili sendiri n in law..x pernah pon belajar hidup berdikari..rasa x yakin je..rasa takut..suma ada la..syukran Alhamdulillah sebabnya even hidup berdua je ngan qalisya, hubby jauh, tp masih boleh berdikari..syukur sgt di kurniakan kawan yg memahami, prof yg mengambil berat seperti anak sendiri..sob..sob..terharu..perlahan2 mula sukakan bidang aero ni..yup, mine beralih bidang..dr manufacturing dulu time diploma, degree amik mechanical tp ada gak elektif manufacturing, then master by research (yg x ke mana2 tu) pon still in area manufacturing, la ni master coursework in aeronautic. lain oi..

saja nak membebel kat sini..yup..course ni mmg tough..lebih2 lagi utk ai yg xde background langsung pasal aero ni..sedih sebab mula2 masuk, term2 aero pon ai x phm..jadinya terpaksa la berkorban masuk kelas2 undergrad untuk faham dari basic..bukan senang nak senang..masa limited..assignment juga berlambak..sampaikan tangan ai shaking sbb stress..wohoo..rasanya masa undergrad ai dulu ai x pernah se stress ini..adakah faktor usia? mujur coursemate ai, takey, mmg ada background in aero..dia la yang banyak sgt tolong kalau ai x fhm ape2..n he is brilliant..tercabar rasanya...hihi..persaingan yg sihat..even kami ni dua org je, maklom la pioneer program ni, tapi course silibus x la semudah yg di sangka..kdg tu terasa juga bila jumpa org lain yg buat research memandang sinis kat ai bila ai kata course ni susah..instead diorg kata research lagi susah..yep..research u have to be independent..coursework tu..ko ingat diorg ajar mcm undergrad ke? cuba la masuk kelas ai ni nak tau susah ke senang..pandai cakap je..ai bgtau course ni susah bukan sebab ai komplen, tapi itu kenyataannya..dah org tanya susah ke, nak ai jawab senang, kan menipu tu...bukan nak berlagak ke hapa, tp ai pon ada gak experience amik master by research, dah nak siap pon, cume, tetttt..kisah silam nun..so, ai tau research bukan sng..dan bukan semua org pandai tu bole buat research ok..i do salute sesiapa yg buat research ni..adore lagi..tapi jgn la memandang yg master coursework ni senang..ha, kan dah membebel...stress omak ni tau..i keep saying to myself, senang..senang...so that everything akan jadi senang..InsyaAllah..ai pon bukan la pandai, cuma terpaksa memandaikan diri..umo nak masuk 3 series dah..otak dah berkarat..InsyaAllah, ai struggle n berkorban utk masa hadapan. ini permulaan hidup kami. ini rezeki kami sekeluarga..InsyaAllah...wish me luck guys!

ally:tidak semua mengerti apa yang ai sudah korbankan..tidak semua mengerti bukan senang nak senang..dugaan berpanjangan menguji kekuatan..Allahuakbar..
Continue reading...

Thursday, June 20, 2013

2 comments 9:28 AM

off antioxidant...juicing for AQ

Posted by ally - Filed under
saja nak berbicara lagi tentang penyusuan..lagi2 bila skrg ni cuma guna pam manual sahaja..sebab spectra 3 udah ku simpan yo. mengepam pon cuma sekali je skrg ni, dalam kol 4.30 ke pkl 5 ptg la..susu mmg dah x byk coz skrg qalisya cuma minum susu akak mengempeng di waktu malam sajo. siangnya dia minum jus. ai blend jus u alls..haha..gigih ko..maklom saja la, mana la anak ai tu mau minum susu selain susu mamanya yg sedap itu...so, end up beli je buah, blend buat jus. 

satu hari dalam 4 botol je dia minum, dlm 20 oz je. yg lain2 top up ngan air masak (ini harus), mkn nasi, kuih n kudapan2 mcm buah potong.

berbalik kepada jus tadi..ai xde la gunakan gadget juicer yg mahal2 mcm kuvings tu walaupun di hati teringin..haha..ingin je lebih..mcm ingin kan free style medela tu..tapi itu bukannya halangan utk kita berjuicing..eceh..ai guna blender biasa je u olls..bole juga..n bukan la blender yg guna utk mesin cili tu..kang pijar la anak ai walaupun dia sgt la suka mkn nasi ngan sambal..ceh, mcm org melaka je gayanya..

ha, ni le kuving tu..adoi la..kalo dpt satu lg semangat nak berjuicing ..eceh..pic sume dr webpage kuvings

sebelum decide nak bg juice saja pada qalisya of coz bincang dl ngan husband ai..tau saja la..org2 tua ni mesti nak bg susu juga pada qalisya tu..sbbnya susu sumber kepada pertumbuhan mental n fizikal budak yang nak membesar..tu pendapat mereka..pendapat saya pula berbeza..me mmg dr dl lg x nak bg susu dlm tin tu..sebab pertama, qalisya alergik susu lembu/kambing, sebab ke dua, bagi yg fresh lagi baik kan dr mknan di proses..for me, susu dlm tin adalah mkn berproses..but ai x kondem sape2 pon yg buat pilihan nak bagi anak susu tin..it's up to you okey..cuma saya buat pilihan nak bagi jus..

rasanya setakat ini okey saja ngan qalisya..me br try dua jenis..first juicing ai buat watermelon plus strawbery, sekarang ni dia consume second resipi, oren navel plus timun..haha..sedap juga rupenya..

there are more reasons to eat fruit! yeay...




jus ni ai buat hari2..lagi elok kalo nak minum br buat..tp kan, x kan ai nak menyusahkan ibe mentua ku yg menjaga qalisya ni..so, end up buat jus pagi2, siap2 msk kan dlm botol, simpan peti ais..no sugar ok...

third resipi yg nak try lepas ni is baby carrot plus apple..hope qalisya ok la ngan rasa tersebut..eceh..omaknya suke beno buat experimen..




eh..td awal2 bukan nak discuss pasal penyusuan ke? lari topik sudah..ni topik juicing pulak dah..

hei..juicing pon bagus utk org2 dewasa okey..lagi2 yg raw..mcm air kunyit, air halia yg saya minum masa confinement dulu tu..or campurkan spinach ngan buah2..sedap juga tu..n celeri for additional effect..wow..

ally: nak awet muda kata

Continue reading...

Wednesday, April 24, 2013

1 comments 10:46 AM

trauma menyusu bayi

Posted by ally - Filed under
nampak mcm byk masa je skrg..haha..syok la, sbb dah x yah incharge web design..mcm la aku ni pandai sgt buat coding2 tu..huhu..jenuh belaja..tp x fhm2..maklom saja belaja sendiri..salute kat sape yg mmg belaja web graphic tu..bole buat duit...betoiiiii....

bukan la byk sgt masa lapang, ni dh ujung2 sem ni, loading dh kurang..cuma nya nak start kelas malam bulan 5 ni, so kena la prepare juga kan...

ok, off pasal keje...nak share interesting artikel ni..pasal trauma menyusu bayi..yep, me salah seorang yg berjaya bangkit dr trauma tu..me dulu lepas2 bersalin mengalami kesukaran juga nak menyusukan..masa tu xtau position menyusukan baby tu salah, so, nipple tu jadi sakit tau..merah2, berdarah2..sampai nangis2...sakit sgt..ngan badan penat n emosi kurang stabil..sampai la 3,4 hari lepas tu, g kk sebab anak kena kuning, masa tu husband paksa masuk jumpe nurse, tanya the exact way nak susukan baby..padahal sbnrnya tau dah masa kat hospital lg..tp tah..br jadi omak, so, xde kepakaran lagi menyusukan baby..

so, ada baiknya hubby bawa g kk n paksa jumpe nurse..sampai 2,3 nurse incharge..haha..tapi syok sbb lps tu dah xde la sakit sgt..n each time masa nak susukan tu, hubby akan tlg betulkan..kan dia pon g blaja sama..thank youuuuuuu bucuukkk..

ni la artikel tu..masa tgh browse group KIM, jumpe artikel ni..amik dr berita harian rsnya..kalo x silap la..good artikel..


alhamdulillah..dah lengkap penyusuan susu ibu pada AQ. byk suka dukanya yang kadang2 hanya diri sendiri yg memahaminya..pernah rasa peritnya nak bangkit membina semangat bila org kata susu saya tidak berkhasiat lantaran anak sy memiliki saiz badan yg kurus..petite la sng kata..

bukan semua baby yg menyusu badan ni bersaiz debab2 n comel gitu, ada juga yg kurus..dah kalo kurus pon, x payah la kata begitu..anda membuatkan hati ibu2 seperti saya bagai ditusuk sembilu..eceh...ni pendapat saya la kan, kalo bole jagala percakapan kita..ingatan utk diri sendiri juga...


 syukur pada Allah sebab selama 2 tahun menyusakan baby sy ni, sy tidak mempunyai masalah besar..cuma adalah bengkak susu n saluran susu tersembat..tu je la...zaman moden ni, info bole cari di hujung jari saja..tapi kena pastikan info tu sahih la ye..


skrg ni sy masih bf lg...term nya 'extended breastfeeding'..xde masalah..xkan nak wean off serta merta kan? sy akan try wean off slowly sbbnya ianya juga berkait ngan psikologi anak..so skrg tgh menebalkan lagi semangat bila org dok mengata juga masih bf walaupun dh 2 th...ada aku kisah?

ally: mengata je x abis2...
Continue reading...

Thursday, April 18, 2013

0 comments 10:24 AM

~out of radius~

Posted by ally - Filed under
kadang tu org x fhm..ye mmg x fhm kalo x pernah rs sendiri..
peritnya diri sendiri yg tau..


*********************************************************************************
semalam my bos tanya soalan, emm, actually dia maybe nak kan penjelasan tentang sesuatu..soalannya mcm ni la, lebih kurang:

'kenapa semua org yg berdoa, ada yang doanya x di tunaikan?'

itu satu, satu lagi,

'kenapa ada org islam tak bertudung..dan yang bertudung pulak ada yg on off?'

n my bos is hindu okey..cuma becoz of he's free thinker, so dia byk fikir logik di sebaliknya..ai xtau jawapan yg ai beri tu menjawab ke tidak kpd persoalannya tu..how abou u?

mari berfikir di hari khamis..

ally: x suka bau rokok n x suka perokok...ok, tengsbai!

Continue reading...

Tuesday, March 12, 2013

4 comments 12:18 PM

hidup bukan sekadar secawan kopi 14 dalam 1

Posted by ally - Filed under
fuh..metafora gitu..tau ape metafora? ececeh..kang jadi entry bahasa la pulak..

biasala, la ni sdg menikmati secawan kopi 14 in 1 (katanya) mahkota dewa...first time minum..ala2 kopi radix la juga..me penggemar kopi radix..start lepas confinement period dulu dh start minum..sdp..la ni tgh mencuba kopi mahkota dewa lak..jadi la..jrg2 gak minum kopi 3 in 1 ni..x la obses cuma kalo rs nak minum, br la minum..xde la hari2 dok minum 3 in 1..mana elok..ye x?


ni dah tua2 ni la br nak menjaga diri..ceh..tgk berkesan ke idak..

tu citer pasal kopi...

ni lak citer pasal mlm tadi..ceh, nak citer juga..hampir2 berangin je balik rumah..haha..tah mood ape tah, jd moody lak..mlm semalam balik dlm 9.40 la..ai ada kelas mlm u..balik2 tu tgk kat sinki ada menepek lagi botol susu, 4 botol kot sume, 1 botol susu qalisya n 3 botol simpanan susu n x lupe 2 botol pam (manual avent tu ngan spectra)..angin mak nih..

lom mkn lg, ngan lapo nya lagi, bersental kejap membasuh segala bagai botol tu..ngan nak sterile lg sume botol2 tu, esk nak bawa g keje kan..ai kalo dh naik angin sambil basuh tu, mmg basuh sungguh2 la, lepas geram..x la membebel (giler ko nak membebel kang mak mentua n sume tu dgr lak..haha)..

sebanarnya cenggini, ai dh pesan kat husband kesayangan ai tu minta tlg dia basuh kan..sbb ptg smlm ms balik keje (sebelum g kelas mlm) ai mmg x sempat basuh, mana nak melayan qalisya yg sakit tu, nak kemas tu kemas ni..mmg x sempat..tau2 dh pukul 6, sibuk lak nak siap2 g kelas mlm..so, berpesan la adinda ni kepada kekandanya..minta tlg gitu..kalo dia kata x bole, xpe la..kang ai bawa je la g opis, basuh kat opis..since dia kata bole, ai tinggal kan je la..ni dgn harapan, dia basuh la kan..

hambik ko..mmg xde la....mau x angin ai ni...udah le menat ai ni, stress memerah otak di kelas, balik rumah memerah otak n keringat la pulak..haha..dlm sibuk2 menyental tu, tetiba husband ai dtg kat sebelah sinki tu, kata biar dia basuh, suh ai g mkn dl..tau je la kalo dh geram mula la kan nak gaduh..tahan diri je sbb kang org lain tau pulak kami ni bergaduh..haha..agaknya ni salah satu kebaikkan kot dok ngan org tua, attitude ai terhadap suami tu x malampaui batas la..kot dok umah sendiri, pasal botol susu pon leh jadi isu...

stress mak, nak dekat abis botol tu ai basuh n sental ngan geramnya, husband ai dtg mengendeng kat tepi, kata biar dia basuh n bilas n sume2 la..ego ai ni, still nak basuh juga..haha..pastu tetiba teringat, husband ai tu kan jarang2 balik, so, jarang2 la dia buat benda2 yg ai biasa buat..means dia pon mungkin kekok nak menolong isteri dia..maklom la dok jauh kan..ni tetiba balik ai layan mcm nak cr gaduh je..then, tetiba mengalah..ok mengalah ok..that's not me..hai la tah ape pulak dtg2 keinsafan time2 tu..mengalah la ai g mkn..haha..sejuk hati terus..

ceh, memotivasikan diri sendiri..yup, me n him kdg2 susah nak get into each other..eh, korg phm ke eh ape yg ai maksudkan ni...means mcm household ke kan, kekadang kalo dia balik tu, mn yg dia bole tlg tu dia tlg la..ai sendiri kena approach dia n guide him too..sebabdia bukan selalu berada di sisi kita kan..so, guided tu mmg kena la kan..

kalo x guide, kang jd mcm hari tu, dia mandikan qalisya guna sabun cuci botol tu tau x, ala yg pureen tu..hahaha..gelak guling2..main belasah je sabun ape..haha..

so, kesimpulannya, hidup berumahtangga ni idak le semudah secawan kopi 14 dalam 1..tuang dlm cawan, letak air, siap...setuju ke idak?

kami sampai sekarang masih dok belajar bertoleransi..eceh...

ally: botol susu la punya pasal....
Continue reading...

Saturday, March 9, 2013

0 comments 4:09 PM

~of love letter~

Posted by ally - Filed under
sey..byk update..yeay...agaknya mood berblogging sudah kembali..haha..kalo x, malasnya la yg amat..

ni sebab stress..adoi la..tetiba rs cam 24 jam tu x cukup je..eh, gitu eh..cukup sebenarnya kalo pandai mengurus masa...me, masih terkial2 blaja mengurus masa dgn baik tanpa mengabaikan anak..tu br sorg je anak..kalo dh ramai..hua....

oh la..love letter la sgt kan?

lebih kpd luahan hati kot..haha...

sekian coretan utk yg nun jauh d sabah..semoga sentiasa dlm lindungan Allah dr sebarang bahaya..amin..love!


ally: cuba teka huzai yg mana 1..haha...
Continue reading...