Tuesday, March 12, 2013

4 comments 12:18 PM

hidup bukan sekadar secawan kopi 14 dalam 1

Posted by ally - Filed under
fuh..metafora gitu..tau ape metafora? ececeh..kang jadi entry bahasa la pulak..

biasala, la ni sdg menikmati secawan kopi 14 in 1 (katanya) mahkota dewa...first time minum..ala2 kopi radix la juga..me penggemar kopi radix..start lepas confinement period dulu dh start minum..sdp..la ni tgh mencuba kopi mahkota dewa lak..jadi la..jrg2 gak minum kopi 3 in 1 ni..x la obses cuma kalo rs nak minum, br la minum..xde la hari2 dok minum 3 in 1..mana elok..ye x?


ni dah tua2 ni la br nak menjaga diri..ceh..tgk berkesan ke idak..

tu citer pasal kopi...

ni lak citer pasal mlm tadi..ceh, nak citer juga..hampir2 berangin je balik rumah..haha..tah mood ape tah, jd moody lak..mlm semalam balik dlm 9.40 la..ai ada kelas mlm u..balik2 tu tgk kat sinki ada menepek lagi botol susu, 4 botol kot sume, 1 botol susu qalisya n 3 botol simpanan susu n x lupe 2 botol pam (manual avent tu ngan spectra)..angin mak nih..

lom mkn lg, ngan lapo nya lagi, bersental kejap membasuh segala bagai botol tu..ngan nak sterile lg sume botol2 tu, esk nak bawa g keje kan..ai kalo dh naik angin sambil basuh tu, mmg basuh sungguh2 la, lepas geram..x la membebel (giler ko nak membebel kang mak mentua n sume tu dgr lak..haha)..

sebanarnya cenggini, ai dh pesan kat husband kesayangan ai tu minta tlg dia basuh kan..sbb ptg smlm ms balik keje (sebelum g kelas mlm) ai mmg x sempat basuh, mana nak melayan qalisya yg sakit tu, nak kemas tu kemas ni..mmg x sempat..tau2 dh pukul 6, sibuk lak nak siap2 g kelas mlm..so, berpesan la adinda ni kepada kekandanya..minta tlg gitu..kalo dia kata x bole, xpe la..kang ai bawa je la g opis, basuh kat opis..since dia kata bole, ai tinggal kan je la..ni dgn harapan, dia basuh la kan..

hambik ko..mmg xde la....mau x angin ai ni...udah le menat ai ni, stress memerah otak di kelas, balik rumah memerah otak n keringat la pulak..haha..dlm sibuk2 menyental tu, tetiba husband ai dtg kat sebelah sinki tu, kata biar dia basuh, suh ai g mkn dl..tau je la kalo dh geram mula la kan nak gaduh..tahan diri je sbb kang org lain tau pulak kami ni bergaduh..haha..agaknya ni salah satu kebaikkan kot dok ngan org tua, attitude ai terhadap suami tu x malampaui batas la..kot dok umah sendiri, pasal botol susu pon leh jadi isu...

stress mak, nak dekat abis botol tu ai basuh n sental ngan geramnya, husband ai dtg mengendeng kat tepi, kata biar dia basuh n bilas n sume2 la..ego ai ni, still nak basuh juga..haha..pastu tetiba teringat, husband ai tu kan jarang2 balik, so, jarang2 la dia buat benda2 yg ai biasa buat..means dia pon mungkin kekok nak menolong isteri dia..maklom la dok jauh kan..ni tetiba balik ai layan mcm nak cr gaduh je..then, tetiba mengalah..ok mengalah ok..that's not me..hai la tah ape pulak dtg2 keinsafan time2 tu..mengalah la ai g mkn..haha..sejuk hati terus..

ceh, memotivasikan diri sendiri..yup, me n him kdg2 susah nak get into each other..eh, korg phm ke eh ape yg ai maksudkan ni...means mcm household ke kan, kekadang kalo dia balik tu, mn yg dia bole tlg tu dia tlg la..ai sendiri kena approach dia n guide him too..sebabdia bukan selalu berada di sisi kita kan..so, guided tu mmg kena la kan..

kalo x guide, kang jd mcm hari tu, dia mandikan qalisya guna sabun cuci botol tu tau x, ala yg pureen tu..hahaha..gelak guling2..main belasah je sabun ape..haha..

so, kesimpulannya, hidup berumahtangga ni idak le semudah secawan kopi 14 dalam 1..tuang dlm cawan, letak air, siap...setuju ke idak?

kami sampai sekarang masih dok belajar bertoleransi..eceh...

ally: botol susu la punya pasal....

4 comments:

FARHANA said...

Jgn kt ko yg dok jauh tu.laki I pun sm.kn bgtau or guide n suruh buat itu ini.niat nk bg dia fhm urusan rumah n dapur Dan segala kain sume. Bukan nk mengarah itu ini pun.laki kbykan mmg cggitu ok. ? Bab dok dgn fmily mmg aku setuju.klu nk gaduh pun kn cover2 suara even gduh dlm bilik.agknya klu dok sendiri memg cmpk kuali pinggan sume kot.haha

sha said...

yes thats sooo true ally! kdg2 memikirkan yg dia jarang ada kat umah tu yg buat hati sejuk sendiri walaupun rasa nak marah tu membuak2. haha

wanie said...

totally agreed... lg2 yang PJJ, isu yg remeh temeh pun boleh jadi besar.. kesimpulannya kena duduk 1 rumah utk belajar sama2..

ally said...

nana: haha..aku ingat aku aje...ni nama nya berumahtangga..hai, kalo dok umah sendiri, camana tah..haha

sha: hati sejuk sendiri kan?hihi

wanie: harap nanti dapat la dok umah sendiri, membina keluarga sendiri..bole gaduh puas2..hihi