Thursday, December 29, 2011

3 comments 9:42 PM

hati ku bukan batu

Posted by ally - Filed under
dah lama x study..tepu pulak rsnya otak ai ni..adoi hai..come on baby, cepat study n wat modul..next week kena siap tau modul tu.. walaupun keje cuma utk 4 bulan, mesti beri yg terbaik untuk students kan? ai nak students ai faham konsep..tu yg penting..


***************
okey, sibuk nak cr keje lain lak..utk bulan 5 onwards..


***************
okey, aku dah keje..x payah sibuk kata anak aku x bw rezeki..mulut jahat..


***************
my god, br 2 minggu dah rindu hubby..semoga dia sentiasa dilindungi..amin..


ally: jangan kisah..

Continue reading...

Saturday, December 17, 2011

4 comments 7:01 PM

~jauh di sudut hati~

Posted by ally - Filed under

Diam x diam dah sebulan lebih kot x update..mood berblog sudah ke laut..nun tersadai sampai ke kanada..sudah..merepek melalut dah..n sedar x sedar my little AQ dah 8 month++…wah..sgt cepat masa berlalu..kali ni bersiaran dr johor pulak..hidup nomad dah kami anak beranak nih..hihi..balik jhr atas permintaan ai okeh..pslnya hubby sudah kembali bekerja semula di sabah..balik sana semula tp lain co lak…scope keje yg lama..yg memeningkan kepala beliau tu…x perlu la di citer psl ape beliau ke sana semula..nmpknya mmg rezeki beliau mmg di sana..xpe la..redha je..mungkin belum masanya kami membina hidup bersama keluarga kecil kami ni…alah bisa tegal biasa..ye x? perancangan Allah selalunya memang yang terbaik untuk hambaNya kan?

Me bukan nak cerita pasal tu..hihi..maklom saja la..bila dah lama x berupdate, banyak citer nak story..tp line cam siput je kat kg nih..adoi hai..tu yg buat bdn lemah gemalai nak update..ko tau, bk facebook cepat je..ceh..tp masuk web lain, haram tul.. me ada beberapa ucapan khas untuk kawan2 nih..nak buat entry sorang satu kalo bole..eceh..tu kalo line x mcm siput la..ai nak msk kan photo pon berjam2 ko tau..so, x dpt la wat ms skrg nak bercerita ttg mereka..Cuma dpt draf je la dulu..kang kalo ai terpergi mana2 tempat yg tenet laju mcm arnab, ai update la lagi..

Sebab ai ni penanam anggur Berjaya, kenala cari sesuatu yg bole isi ms lapang..ye x? skrg ai sibuk buat baju utk little AQ..ala, buat pon dr lebihan kain2 perca..mak long ai kan tukang jahit..byk dia bg kain2 perca, mostly jenis cotton la..so, sbb xde menda nak buat, ai pon main gunting2 + jahit2 + deco2 la baju untuk si kecit nih..gambo semput siput je, so, x bole la nak upload..wala2..nt la ai share kan okey..

***********************************************************************************

Hai, rs nak balik penang, cr keje sana..haha..agak2 hubby bagi x?

ally: Lagi beberapa hari nak masuk tahun baru, thn 2012..azam tahun ni pon ada yg terbengkalai..ape tah lagi nak berazam yg baru..hihi..

Continue reading...

Tuesday, November 1, 2011

5 comments 2:47 PM

bengang

Posted by ally - Filed under
aku ni plg pantang betui kalo disuruh buat benda yg aku x suke...x minat..dah x minat tu xyah la nk paksa2 aku pulak..ni aku jadi marah ni..




ally: ada aku kisah?
Continue reading...

Saturday, October 29, 2011

3 comments 2:30 PM

pelamin karikatur

Posted by ally - Filed under
rajin betul la pengantin perempuan nih..diy sendiri untuk majlis kahwin beliau nih..menurut fotobyrazali ..
sampai pengsan2 tu..ni kompem penat yg amat sgt..tapi hasilnya indah dr hati..kasih utk sang suami..eceh.. jenguk sini okeh untuk lebih gambar2 yg menarik..


yg menarik perhatian ai...pelamin karikatur nya...walahai...besar gitu..



di kiiri n kanan pelamin tersebut, ada madah2..siap tulis tangan u..kompem tulisan pengantin itu..x ke terharu sang suami tu? hadiah dr hati..eceh...


ally: rasa nak kahwin lagi..tapi nak dgn suami yg sama..eceh..
Continue reading...

Friday, October 28, 2011

3 comments 10:23 PM

saya jumpa sayang saya lah

Posted by ally - Filed under
~entry ri isnin ri tu~


pg2 siapkan qalisya..nak ajak date..eceh..date kat jj bkt tinggi je la..bukan jauh mana pon..kononnya nak buka akaun saham qalisya, tp nye, berderet org.. malas la eden ni nak menunggu..kalo en suami ada, xpe la..mn larat nak dukung qalisya..walaupun pakai carrier n beliau tidakla seberat mn..tp kalo dkg lama2 lenguh gak..dah tu sape pulak ai nak kerah suh picit nt.. punya la berjalan sakan, walaupun cuma berdua je..n sempat lagi g melepak kat baby room..si kecil sudah sgt2 la mengantuk masa tu..sambil mengempeng sambil tdo..lenguh lengan mama ni qalisya..sempat tdo sejam juga la..semangat betul budak ni nak tdo..ish3..


pas bgn tdo..bagi dia renggang kan badan..eceh..then br la semangat nak round lagi..pegi ri isnin so, xde ramai org pon..g mkn kat kfc lagi..qalisya sgt suka kentang lenyek tu..sibuk nk mkn sekali..so, bg je la..kan kentang je..tapi ai minta without topping tu la..yg kaler coklat tu..just bg kentang lenyek tu je..

xde rembat ape2 pon..just nak beli krim2 qalisya tu je..stok dah sipi2 je tu..baik la top up segera..mujur la ada jual kat farmasi caring tu..cuma mahal juga la..lagi murah beli kat klinik...

kami ni, jln berdua je camni pon leh lama..hihi..kuar kol 10.30pg..balik kol 3..sah kaki jln...kalo g bertiga ngan papa, kompem kita dah balik..hiks!

ally: tajuk xde kena mengena langsung la...

Continue reading...

Tuesday, October 25, 2011

0 comments 11:09 PM

me & him

Posted by ally - Filed under
layan perasaan sesorang..haha..qalisya pon dah selamat tdo ngan ganasnya kat atas katil nu..


taken from here


dedicate to the only one, hubby

Love her …when she sips on your coffee or tea.... She only wants to make sure it tastes just right for you.

Love her…when she "pushes" you to pray. She wants to be with you in Jannah (Paradise).

Love her…when she asks you to play with the kids. She did not "make" them on her own.

Love her...when she is jealous. Out of all the men she can have, she chose you

Love her…when she has annoying little habits that drives you nuts. You have them too.

Love her…when her cooking is bad. She tries.

Love her…when she looks dishevelled in the morning. She always grooms herself up again.

Love her…when she asks to help with the kids homework. She only wants you to be part of the home.

Love her...when she asks if she looks fat. Your opinion counts, so tell her she's beautiful. 
 
Love her…when she looks beautiful. She's yours so appreciate her. 
Love her...when she spends hours to get ready. She only wants to look her best for you. 
Love her…when she buys you gifts you don't like. Smile and tell her it's what you've always wanted. 
Love her…when she has developed a bad habit. You have many more and with wisdom and politeness you have all the time to help her change. 
Love her…when she cries for absolutely nothing. Don't ask, tell her its going to be okay 
Love her…when she suffers from PMS. Buy chocolate, rub her feet and back and just chat to her (trust me this works!) 
Love her…when whatever you do is not pleasing. It happens and will pass 
Love her…when she stains your clothes. You needed a new thobe (kurta) anyway 
Love her…when she tells you how to drive. She only wants you to be safe. 
Love her…when she argues. She only wants to make things right for both 
Love her…she is yours. You don't need any other special reason!!!!
and yes, x semestinya dah kahwin ni, kita kenal pasangan kita kan? in fact lagi byk kena explore..hihi..so, untuk hubby yg tersayang, jumpa bulan 11 nt..ceh..x romantik sungguh wife kamu ni kan?

ally: love u more n more..
Continue reading...

Wednesday, October 19, 2011

2 comments 4:46 PM

roman o roman

Posted by ally - Filed under
okeh..mood jiwa2 hr ni..ahai..
hubby dah pon balik sabah pg td..meninggalkan kami 2 beranak d klang...meh2, ajak kami kuar isi ms lapang..haha..


dpt dah ost citer tihany..ada 2 version la..me prefer yg slow..rs lebih jiwa gitu..eceh..


ni fast version



ni lak slow version



oh..sedap lagu ni..


ally: cintaku tiada ganti...

Continue reading...

Thursday, October 13, 2011

2 comments 4:27 PM

~menemanimu~

Posted by ally - Filed under


'orang kata kalau kita rindu kat orang tu, tengok bumbung pon jadi la'
eceh..tu neelofa ckp dlm tahajud cinta..pernah la gak tgk citer ni..tapi lama dulu..masa awal2 episod..tp tah ek. byk pelakon hebat, tapi x tertarik menarik da boom la..ni pendapat peibadi okeh..


ala, lagipun nan ado masa nak tgk tv nih..lebih pentingkan qalisya tdo..eceh..si kecit ni tdo siang x seberapa..kdg totalkan dia tdo dr pg ke ptg tu ada la 2 jam je..banyak bangun, main, mengemas, menjerit bagai tapi x nangis la..so, mlm mmg ai pastikan si kecit ni dpt tdo mlm dgn nyenyak n berkualiti..


tapi ai masih sempat curi masa tgk drama tihany..slot ratu kat tv9..best..coz lawak juga..eceh..cuma ada ri isnin n selasa je la..kol 8.30-9.30 mlm..promote2..ost dia sedap..sedap kat telinga ai la ye..kilafairy yg bibir seksi tu nyanyi..feat ngan sape tah..hihi..tajuk pon x tau..haha..pelakon utama nya nabila huda n ungku ismail..okeh..cukup la promote2 nih..eceh..




oh, i'm heading to klang 2morrow..cukup sebulan kat jhr, balik la ke klang semula..aiseh, is good kalo dpt ikut papa balik sabah kan qalisya..eceh..

ally: sedap juga nama tihany nih..n ai layan juga citer soffiya tu..
Continue reading...

Monday, October 10, 2011

1 comments 4:16 PM

~measured by heart~

Posted by ally - Filed under

xde ape nak di ucap..eceh..


to the one i love..cik shazwani..eceh..

SELAMAT HARI LAHIR BUCUK2 INTAN PAYUNG...

semoga hidup mu di berkati Allah & sentiasa dalam lindunganNya..amin..


semoga bahagia selalu..cepat bertemu pasangan yg dijanjikan Allah..amin..


uish..mcm skema lak..ape pon ai sentiasa doakan kamu okey..semoga panjang umur..bole date ngan kami nanti..eceh..


happy besday tau..
happy besday..
happy besday..

umo berapa? sweet 17 ek? mmuahhh..

ally: with all my love!
Continue reading...

Friday, September 16, 2011

3 comments 5:41 PM

ahai..peach yg lawa

Posted by ally - Filed under
jeng..jeng..ni bukan nak gosip2 pasal lisa surihani n yusri tu..x amik kisah pon kalo diorg tu bercinta ke kawin ke..yg ai amik kisah tu cuma pasal kaler baju yg diorg pakai time open house kru tu..pada pandangan mataku sgt2 la lawanya..haih..tema utk nex year nya raya..haha..bole gitu ek..nmpk pale sgt ke kaler nih? tapi cantik..



lawa kan..ni kaler peach kan? kdg nmpk cam kecoklatan sikit..hihi..tetiba konfius kaler eh..ape daa..


okeh...x dpt nak bebel manjang...qalisya dah nyanyi lagu rock..ajak mamnya kuar jln2 kat luar tgk angsa..haha..daaaaa...

ally: selamat hari malaysia...=)


Continue reading...

Wednesday, September 14, 2011

3 comments 4:34 PM

her obsession

Posted by ally - Filed under
sejak ada baby..dok citer psl baby je kan? hihi..dah tu jadi kerjaya sepenuh masa skrg nih..hihi..


si kecit yg sgt suka isap kaki dia..tu psl bila pakaikan kasut, dia hisap lak kasut itu..her favorite..



orang2 tua kata, kalo anak isap kaki maknanya dia nak adik..ish3..anak mama ni nak kwn ye?


ally: seronok jaga anak sendiri..
Continue reading...

Monday, September 12, 2011

3 comments 5:32 PM

bukan tiffany blue

Posted by ally - Filed under
ahai..selamat hari raya semua...again..lama menyepi..kali ni bersiaran dari johor lak..fuh..fuh..hidup merantau je kejnya kami 2 beranak ni..ewah...


x byk nak update..cuma sedikit kuciwa ngan kaler baju raya kami..adoi hai..masa beli nmpk mcm tiffany blue..maklom saja la..agaknya dlm kedai ngan lampu2 tu wat mata pon jadi blur2..ceh..mcm buta warna lak..hihi..tapi xpe la..biru juga kan..so, save tiffany blue utk next2 occasion la..kena hunting bebetui lagi pas ni..


gambo kaki si kecit ni..sah2 la kaler biru kan..cam nak g main bola sepak..haha..



n kami..mini family..tahun ni giliran beraya di perak...parit buntar..jauh dah si kecit ni berjalan..merata negeri dia dah g..ceh..lantaran jadual padat kami beraya, x dpt la nak singgah beraya di rumah mami wani..sob..sob..


buat semua yg mengenali diri kami, selamat hari raya kami ucapkan..masih dlm bulan syawal kan ni..hihi...ampun maaf di pinta atas segala salah silap okey..

ally: bila ada si kecit ni nak melawa sakan pon x bole..abis shawl ai tu di tarik2nya..oh..anak omak..
Continue reading...

Thursday, August 18, 2011

2 comments 10:40 PM

~di hari raya, terkenang daku kpd si dia~

Posted by ally - Filed under
dah 18 hari berpose..kejap je kan..tau2 nak raya dah..tup2..dah hujung tahun..tup2, sume update tang azam tahun baru..ewah..ape kena mengena lak..

jom balik kg ri ahad ni..naik bas je..hihi..tiket x yah beli dulu kot..masih byk kot bas ke bp tu..mau amik kete, amik baju raya, teman hubby interview kat jb, borong kerepek2, borong kuih yg tiap2 tahun wajib beli, nak buka pose ngan famili juga..x sabar nak wat sume tu..paling x sabo nak jumpa hubby ri sabtu ni..si dia cuti awal seminggu..giler, lama tu cuti raya..seronok2..tu sebagai ganti beliau yg byk bekerja time weekends..dpt la spend time lama2 sikit...

oh, this time giliran beraya dgn famili in law pulak..but still akan balik jhr gak..tp maybe raya ke3 or 4 la kan..adil n saksama..mcm last year gak..raya ke3 dah balik klang..so, dpt raya kat 2 tempat la..lg seronok, ry kali ni bersama girlfren papa ni..

n last..our theme..tiffany blue..manyak suka..

baju lom siap so, x bole tunjuk..susah cari kaler ni...

 
oh la hai...sgt cantik la kaler ni..seunik n seromantik namanya..ewah...dah tukar kaler favorite dah ni..n sy sendiri rs, cik baby lebih cantik ngan kaler ni..walaupun koleksi bajunya byk juga yg pink..not so in la si kecil ni ngan pink kaler..hunting for more tiffany dress utk si kecil ni..

ally: mood 'you don't know women'
Continue reading...

Tuesday, August 16, 2011

2 comments 9:25 PM

~kalau sayang tak perlu marah~

Posted by ally - Filed under ,
haha..meh layan ana lulu..maklom la x pose, so x la g terawikh..x malu nak kata nih..jarang2 dpt g terawikh pon..dah tu sape lak nak jaga qalisya tu..tapi dapat gak g awal2 pose..masa tu ada yg jaga qalisya..bukan x nak bawa qalisya tu ke masjid, mmg bagus kan..nak latih n x nak la anak tu sebagai alasan x g terawikh yg jarang2 kita dpt wat..ye x? tapi pikir juga la..kot2 dia jerit2 ke ngamuk2 ke..aduhai..dah menganggu org lain lak..xpe la, tunggu qalisya beso sikit la...

off topic..sy masih belom bekerja..belum juga dapat kerja lain..tentang nak sambung blaja tu, mmg hubby sy galakkan..lagipun, InsyaAllah, x lama..struggle utk 1 tahun je la..tapi nya ramai lak yg membangkang..haip..haih..xtau la nak ckp ape..tetiba rs membebankan hubby sy lak..mungkin tu la gaknya yg buat diorg tu bangkang..semoga Allah permudahkan segalanya..permudahkan niat kami untuk membina hidup bersama di suatu tempat..amin..amin...

off topic...sy jadi kelawar n burung hantu..qalisya pon sama..hihi..i kecik ni tiap hari akan tdo sekitar kol 2,3 pagi..huhu..haru tol..jadi jangan marah sy kalo dok tdo je siang2 hari..maklom la jaga malam..hihi..

off top again..hihi..nak gaun nih..mesti comel...bukan sy pakai la..hihi..kompem2 la utk qalisya..

ally: nak cari purple dress gak..utk qalisya juga..banyak koleksi pink lak..haih..x berapa in la...
Continue reading...

Friday, August 12, 2011

1 comments 9:44 PM

sabah trip: makan kaki...makan kaki..

Posted by ally - Filed under
tagal fish spa..the original..
hai, rindu la nk pi tempat ni lg..sgt2 seronok..hilang sune stress..hihi
kebetulan masa kami g tu, x ramai org..cuma kami je la..
byr rm5/adult, rm2/child n free for infant/baby
tp xde maknanya ai nk rendam kaki qalisya kan..kaki dia kan halus mulus..lain la golongan kami ni..byk sel2 mati..ikan dia mak datok..besau2..seram..eh..bukan seram, tp geli yg amat..
 rupa hubby-wifey yg galak main ikan..siap lupeada anak..haha..

 adik2 ai..yg kanan tu geli yg amat..yg kiri maintain...

 geli wo..dah x leh cover muke dah..huhu..baju ijau tu wat ai gemuk..ke mmg gemuk dah..
 abah ai n hubby yg berendam sakan..dia dah biasa, bole la..

budak kecit yg tido ngan mak tok dia..mak ai x sanggup rendam kaki so, dia tlg jg qalisya ms omak n pak nya berjimba

ooohh..sgt la seronok..suggested utk sape2 yg nk pegi sabah..must visit this tagal fish spa ni..kebetulan masa kam g, xde limit masa..maklum la g hr biasa..n x ranai tourist..kalo x, cuma 15 minit je..ni kami berendam sampai puas..hihi...

ally: biarkan ikan bsr2 yg gigit2 manja tau..kalo ikan size kecik, pedih kaki..bukan ggt manja okeh
Continue reading...

Wednesday, August 10, 2011

0 comments 9:55 PM

~kerana dirimu begitu berharga~

Posted by ally - Filed under
oh..sedar x sedar dah 10 hari kita puasa kan..setakat ni mmg xde lg dah rasa pening2 ke pedih perut ke time pose..dah jumpa ape yg patut sy mkn..mmg kena byk makan okeh, nak produce susu yg sedap n banyakkan minum air masak...so far, sy x minum pon air sejuk mahupun yg berais..sebelum pose adalah gak ngelat2 minum ais n sejuk2 ni..pasai terrrrrrringin sgt2..tapi, sejak pose, lagi selesa minum air panas atau suam sahaja..n itu lebih baik kan..

susu pon alhamdulillah..xde la meriah sgt..ai pon bukan la jenis byk sgt susu..tapi so far, masih dapat susukan baby qalisya sampai la umo dia skrg ni 4 bulan..mudah-mudahan dpt la susukan sehingga 2 tahun..amin..untuk susu yg x merudum ay amalkan minum 3 in 1 quaker oat. kurma n biskut IKO..masa buka lak air holick, kurma n mkn nasi la..hihi..di antara waktu malam ke waktu sahur tu sy byk minum air masak n air kurma merah + longan..fuh..selain sedap, susu pon byk..byk la pada sy..selalunya pam cuma dpt 3-4oz je..ni utk dua belah B tau..tapi skrg dah 5-6oz..kira meriah la pada sy..alhamdulillah..rezeki qalisya mmg sebanyak itu..

si kecil ni tentu2 la belum amik solid food lagi walaupun mak sy n MIL n mak sedara  sibuk la suh bagi makan kat qalisya..haih..sedey betui..diorg kata qalisya halus sgt..x gemuk mcm baby lain..nak suh cepat besar..haih..tensen tau ai sebagai mak nya ni..diorg kata x yah ikut sgt kata doktor yg suh baby mkn bila umo dia dah 6 bulan...ai bukan x nak bagi..tapi rasanya setakat ni x perlu lagi la..kan lagi bagus bg susu ibu nih...n anak ai xde la halus sgt..ok la tu..berat masa umo 3 bulan ialah  5kg..ni dah 4 bulan, ai x pasti la berat dia brp, tp kompem naik nya...dilema sungguh la..xtau la sampai bila bole wat x tau je bila diorg suh bg mkn tu..haih..sedey..

kerana dirimu begitu berharga~
eczema dia pon dtg balik..kesian sgt tgk badan dia penuh merah2..ni naik kat muka gak..adoi la..lagi sedey tgk muka dia kena gigit nyamuk...hai, rs marah betul la ngan nyamuk tu..kalo bole di makan, lama dah ai makan..baby Q nya kulit sensitif, so, bila kena ggt nyamuk tu, merah bintat tu jadi mengembang n jadi bintik hitam..tensen tau..lagi la bila ada orang ckp, ai ni x reti jaga anak, sampai kena gigit nyamuk..dah mcm2 ai buat tau..tdo pon pakai kelambu..dah tu nak wat cane kalo kena ggt gak..tensen lagi...

ally: xde lagi baju raya...tunggu encik hubby balik br leh soping..tema ape ek..

Continue reading...

Wednesday, August 3, 2011

4 comments 5:36 PM

segalanya untukmu

Posted by ally - Filed under ,
hari ketiga berpuasa..hrp2 dah x pening2 kepala macam semalam n kelmarin..maklum saja bf baby ni cepat2 sgt lapar..really..x tipu punya..lain beno rasanya puasa time pregnant dulu..rasanya dulu mampu bertahan..skrg pon bole bertahan lg, tp semalam dok terbaring je la..lagi2 bila dah masuk tgh hari..fuh...fuh..cekalkan hati, kuatkan semangat saja..walaupun cume surirumah tangga saja, tp menat juga...so, smlm berbuka dgn mkn byk2..hihi..lepas solat pon bersambung2 mknnya..hrp2 its enough for qalisya..masih lom guna stok susu yg sikit tu.. 

setakat ni mkn cam biasa je..cuma ai lebihkan pengambilan sayur2 n buah2..masih pantang2 mkn juga..lg2 seafood,  xnak lg tgk qalisya sengsara kena eczema tu..ni pun kdg2 ada je merah2 kat bdn dia..cuma dah x seteruk dulu..ni gara2 ai mkn dairy product la..haih, padahal ai mkn utk tenaga pada diri sendiri ni..n susah juga nak elak pasal dah terbiasa minum milo/horlick letak susu..

sahur pon cam biasa je..mkn nasi..rasanya nak kuar g cari  biskut iko oat tu..buat cemilan di malam hari antara berbuka n sahur..juga nak cari kurma merah kering dan longan kering..nak rebus wat air minum as a milk booster..hrp2 jumpa la..hihi..kalo jumpa ai update ye..



daaa..sampai jumpa lagi...


ally: kalo dpt yg fresh lg best kan..mkn je cenggitu..demi untuk qalisya...segalanya untukmu..
Continue reading...

Sunday, July 31, 2011

4 comments 3:54 PM

apa nak di kata

Posted by ally - Filed under
insyaAllah..esok hari pert ama berpuasa..bersyukur sgt2..diam x diam ni dah kali kedua akan berpuasa sebagai seorang isteri n kali pertama sebagai mama..juga kali kedua berpuasa tanpa kehadiran suami di sisi..huh, emosi jap..xpe la..raya nt balik la papa ni..cuma perlu banyak2 sabar..

oh, lupa..selamat berpuasa kepada sume ya..thn ni tah dpt pose penuh ke x mcm thn lepas..thn lepas ngah pregnant, berjaya juga pose penuh walaupun penatnya bukan main..thn ni harap2 dpt berpuasa dan menyusukan qalisya..hihi..dia lom bole pose..kan?

ngah layan citer saus kacang...

juga layan lagu kenangan terindah...

hehe..qalisya tdo lak..kalo bole leh layan jiwang ngan dia..

gini la hidup surirumah tangga..sejak abis kontrak ni, masih terkial2 mencari keje lain..masih mencari2 lokasi sesuai utk membina hidup 3 beranak ni nt..InsyaAllah, pengorbanan pasti berbaloi..amin..


 i miss him..sob..sob..

ally: adik ipar kata ai x romantik pggl hubby 'abg'..dia kata panggil la darling ke syg ke b ke..hihi..dah terbiasa la pggl hubby 'abg'..ssh dah kot nak tukar2...
Continue reading...

Tuesday, July 26, 2011

2 comments 10:22 PM

bunga-bunga jumpa kumbang

Posted by ally - Filed under ,
hehe..pertemuan cik bunga ngan cik bunga sri medan n en kumbang kota bharu telah berjaya..ewah..pertemuan berlangsung di kampung seri duyong 2 sri medan..sgt3 seronok..x dpt di gambarkan ngan kata2..


 umar, ssshhh..jgn nangis tau..sy tumpang baring sebelah je..

okeh2..sy x kaco awk la..diam tau..x mo nangis2..

qalisya sgt suka jumpa umi mas...asyik dia layan borak ngan umi mas dia..siap tumpang tido buai kat umah ni lg..x malu la qalisya nih..hihi..lama kitorg kat situ..dr breakfast sampai la ke lunch..x malu sungguh la..hihi..


ni ni la si umar tu..syok je dia tido..

sekarang, umar n umi mas dah berada di kuantan dah..hope dpt la jumpa lg..tp since sy pon dah stay klang ni, x dpt la nak jumpa diorg masa pose nt..emmm...rindunya kat umar ni...

semoga umar n umi mas sihat2 saja..umar, jgn rindu kat mama n qalisya okeh..ada peluang kita jumpa lg..leh main sama2..

ally: entry yg dah lama sgt2 tertunda nih...
Continue reading...

Monday, July 25, 2011

8 comments 9:43 PM

oh n hai

Posted by ally - Filed under
kembali bersiaran dari klang..baru je sampai semalam..fuh..
ada sape2 nak ajak kuar x? haha..
saja nak bawa qalisya kuar tp x bw kete lak..so, x leh la nak merayap2..ceh...
sebenarnya boring...hihi..

ni galfren papa ni...
ally: zzzzzzzzzzzzzzzz
Continue reading...

Saturday, July 9, 2011

5 comments 7:46 PM

mengubat kerinduan

Posted by ally - Filed under
hai semua...lamaaaaanya x update blog..ni pon bukan nak update ape pon..hihi..cuma mau tinggalkan kalian ngan gambo ni..hihi..me rindu kamu sume..

ally: us@pulau manukan
Continue reading...

Saturday, June 11, 2011

1 comments 7:55 PM

sepoi sepoi bahasa

Posted by ally - Filed under
*entry yg patutnya publish semalam, tp line kat sini, sgt huluan..ceh..*

kali ni bersiaran langsung dr johor..dah selamat sampai sini ri ahad lepas..byk nak citer..tapi x tau nak start dr mana..tah2 lupa dah..hehe.

seronok balik jhr..tapi rindu juga duk klang tu..even sgt la busy area sana tu, x seaman di sini, tapi best...cuma panas je kot..kat kg lg nyaman..hehe..sepoi2 bahasa..ruam qalisya pon dah makin elok..lagi2 bila dah mula guna produk cetaphil..recommended..sgt best..walaupun fragrance free kan..mmg natural je la bau qalisya..bedak pon x pakai tau..nantila bila kulit dia elok baru leh pakai bedak..

oh, esok nak g melawat baby..baby kak mas..mesti bawa qalisya la..harap2 x sesat la..

n next week kami bersiaran langsung dr sabah..yeehaa..cuti2 sakan tol..kecik2 qalisya dah dok travel je..ish3...

oh, si lentok qalisya..2 month jab..ni kompem la before jab..hihi..


ally: qalisya kembali ke pelukan papa..ewah..
Continue reading...

Thursday, June 2, 2011

1 comments 8:41 AM

kisah berpantang: bertungku

Posted by ally - Filed under ,
tungku ke tunku?

sama je kot.. me ada lah org jawa..selalunya org jawa ni di katakan mmg tip top la berpantang..tp tu org dulu2 kot..mak saya pon x dela rigid sgt psl hal berpantang ni..contohnya bertungku la...20 hari berpantang di rumah mak kat bp mmg x bertungku langsung..tapi banyak minum air kunyit n ubat periuk...*yerk..sgt pahit..lagi2 ubat periuk tu..trauma nak minum..selalu minum cepat2 je..* saya bertungku 2 kali je kot..guna tungku leesa tu..

tapi hari ke 20 ke 44, mmg sy bertungku..ni pasal berpantang di umah mek mentua pula...pagi n petang tau...buat selepas mandi..ni mmg mak mentua ai suh buat..dia siap carikan besi lagi tau..balut ngan daun mengkudu nkain batik..fuh panas beb..bole bertungku 1 badan..xtau la prosedur mana yg betulnya ni..selalunya saya mulakan dr tapak kaki naik ke betis, peha, ari2, perut n bahu, last sekali tangan..kan kata 1 badan..n lama juga..hampir 45 minit ke 1 jam gak bertungku ni..sedap sgt2..rasa badan sgt segar..n lepas bertungku tu bole lena tido..hehe...tu kalo qalisya x demand susu la kan..bole la tdo lepas bertungku..


n lepas je abis berpantang 44 hari, x semestinya saya x bertungku..cuma nya tukar kepada pemakaian sauna pants..cuma tumpu pada bahadgian perut, pinggul n peha je la..ni lemak2 degil ni..susah beno nak ilangkannya..hubby belikan sauna pants ni la..elok untuk membakar kalori..haha..nmpk sgt suh sy kuruskan bdn sikit lg..hehe..xde la pon dia ckp cam tu..cuma baik la bg ibu2 lepas bersalin..ni kan mcm tungku moden juga..


bertungku mmg sgt elok..pada sy bertungku bukan nak mengecutkan rahim tp lebih kepada memanaskan bdn ibu2, bagi angin dlm urat2 n badan kuar..mungkin kesannya bukan utk masa skrg tp akan dtg..ye tak?
 so, kena la rajin2 sayangi diri sendiri..

ally: terima kasih kepada keluarga yg byk membantu n menjaga saya sepanjang berpantang..
Continue reading...

Wednesday, June 1, 2011

2 comments 2:37 PM

pantang abis pantang

Posted by ally - Filed under
~entry terpendam jadi pekasam..sekian~

ye, sy mmg pantang betul bila dah abis pantang nih..mmg nak berjalan je..hehe..kebetulan lak area umah sini ada kenduri, so, x dpt la nak tinggalkan qalisya kan? ewah, so, dgn jayanya telah bawa si kecit ni kuar sekali..

kelek je si kecil ni..x beli lg baby porch or baby sling lg..stroller pon x bawa..nun ada kat johor tu..so, main kelek2 sajala..destinasi ke taman botani, putrajaya.. bersama mami wani..

ngah sibuk2 amik angin, qalisya pon nyempat juga poo poo..oh anak mama ni...ish3...x nyempat2


qalisya sgt behave..duk ngan mami wani..tunggu mamanya siap solat dulu..

mami wani cayang..terima kasih bawa kami jalan2..ni first outing qalisya ni..lain kali kita kuar lagi ek..tunggu qalisya beso sikit la ye..baru best..bole main kejar2..haha...

ally: mcm x pcy je bawa qalisya g dating...
Continue reading...

Tuesday, May 24, 2011

2 comments 8:59 PM

~love is in the air~

Posted by ally - Filed under ,
lama dah sy kenal si cantik ini..lamaaaaaaaaaaaaa..byk kenangan yg tercipta....menyaksikan jatuh bangkitnya beliau dlm kehidupan..menyaksikan saat bahagia dan deritanya beliau dlm percintaan..namun semuanya beliau atasi dgn tabah..berkorban demi kekasih hatinya, tapi pengorbanannya tidak di hargai..

dulu, ketika melihat beliau n bekas kekasih hatinya itu, hati terdetik, mereka mmg pasangan yg sepadan..terdetik juga doa supaya jodoh mereka berpanjangan..tapi, kuasa tuhan, tiada jodoh antara mereka..siapa la yang bole menjangka perkara begitu akan berlaku kepada pasangan yg ai anggap paling serasi..

itu cerita lama..kini..

bekas kekasih hati tu dah bahagia dah pon..mungkin...

dan si cantik ni pon sudah menemui pengganti..saya berdoa, jodohnya kali ni cukup kuat..cukup..cukup..kuat..

~love is in the air~


untuk si cantik ini, si cantik yg happy go lucky...si cantik yang suka la ketawa kuat2..haha..si cantik yang rajin wat nota dlm bentuk jadual..si cantik yg suka menolong.. i do wish for your happiness..Alhamdulillah, akhirnya sampai kepada penyatuan walaupun baru separuh jalan.. InsyaAllah, aku berharap jodoh korang kuat..amin..amin..

nana, aku sayang ko..semoga bahagia selalu okeh...sob..sob..rasa sedey lak..tah knp.. na, ai amik gambo kamu dr fb..hehe.. 

nana, aku tau mak ko tentu x nak korang tunang lelama kan? hehe..so, kena la gtau ai bila majlis kamu ya..nak dtg menyibuk..nk dtg meraikan..nak dtg makan..bole gitu ek..


ally: semoga bahagia menanti kawan2 yang lain..
Continue reading...

Thursday, May 19, 2011

4 comments 6:13 PM

kisah berpantang: constipation

Posted by ally - Filed under ,
kisah berpantang sy rsnya sama je mcm org lain..not rigid..cuma biasa2 je..untungnya sy dpt berpantang dgn mak sendiri juga mak mentua..ada yg sama ada juga yg berbeza..stress pon ada juga..haha..trauma berpantang x la seteruk trauma di jahit..ceh..yg mungkin perit dan jadi trauma tu psl constipation je kot..lebih2 lg bila jahitan epi sy dekat ngan laluan poo poo..fuh..tiap kali nak tut mmg sakit.. rasanya muka pon merah padam kot kalo nak tut..bila x berjaya, nak nangis pon ada..sakit plus seram..takut lebih2 teran, jahitan terbuka,,nak dijahit semula, pasti la trauma lagi..


yang peliknya tu, masa awal2 selepas bersalin tu, sy mmg lgsg xde masalah nak poo poo..x sembelit juga..mslh constipation berlaku selepas 2 minggu sy bersalin..maybe psl kurang minum air walaupun sy rsnya dah byk minum air tanpa mak tau..susah tau bila org2 tua kata x leh minum air bebanyak psl nanti jahitan kembang la, perut buncit la n mcm2 lg..sedangkan sepatutnya la kita kena byk minum air, so that xde la mslh constipation ni, kulit kering, muka pucat lesi..n kena minum byk air coz sy bf..lepas bf qalisya, mmg sgt2 haus..nak minum pon sorok2..

last2 bila dah seminggu sy x dpt poo poo, hubby bw g jumpa doc..itupun setelah bermacam cara digunakan..sy mkn prunes, pisang, mkn bubur, minum air byk2 (tp sorok2 dr mak), mkn ubat mak beli kat sei sei (ni x brp berani mkn lelebih, lgpun beli tanpa pengawasan n nasihat doc, takut jadi ape2 lak nt)..

bila jumpa doc tu, mcm2 la di checknya..me pegi klink yg mmg sejak kecik lg ai suka pegi..doc kat situ suka bercerita tentang sakit kita sambil melukis..so, kita dpt pemahaman yg lebih la..itu yg berlaku bila g sana..dia tanya siapa yg jahit epi sy..sebabnya jahitan tu renggang..mcm nurse pelatih yg jahit..sedangkan seingat sy, mmg staff nurse yg jahit..x libatkan org lain pon psl sy mmg dlm kesedaran yg amat sgt..mmg cam pon muka SN yg jahit tu..n guntingan epi sy x berada di tempat yg betul..epi sy tu terlalu dekat ngan saluran poo poo..sbb tu bila sy nak poo poo mmg akan terasa sakit yg amat sgt..seram tau sy dgr..


ubat yg dia bg cuma antibiotic, ubat melembutkan poo poo, tahan sakit n ubat cuci..doc siap ajar lg cr cuci luka epi tu..tinggal jahitan epi tu je yg x pulih lagi..

oh, berbalik kepada masalah constipation sy tu, walaupun skrg sudah berjaya di atasi, tp still tetap pedih lagi..mmg lambat luka tu nak baik..
There are certain kinds of foods that should be lessen the consumption or should be totally avoided when one is trying to soften their stool as well as increase their bowel movement. This is because there is food that contains substances which could totally eliminate the water from the waste materials thus causing it to become hard. One should avoid fried and processed foods, wheat, dairy products, pastries, and red meat and sweet foods. Such foods can make a person become constipated.

The best natural stool softener is having large consumption of water. Drinking water is very vital in keeping the stools soft simply because once the body becomes dehydrated (due to lack of water), the stools will become harder than usual. Having at least 8 regular sized glasses of water daily is enough to make the stools soft.
balik dr klinik tu, sy gtau mak..so, start dr hari tu, dia pon xde dah sekat2 minum air tu..lagi suruh ada..kalo masak berkuah, selalu suh sy abiskan kuah tu..luka Alhamdulillah, dah baik..cume dah terbiasa berhati2, so, kurang lasak la sy..eh..ye ke? selalu gak mak n ibu tegur suh sy jln pelan2..gerak pelan2..cara duduk pon kena betul..

ally: menu masa pantang mmg superb..yummy...
Continue reading...

Saturday, May 14, 2011

2 comments 10:27 PM

dalam angan 2011

Posted by ally - Filed under ,
okeh..mood berangan dah sampai..he..dah minta juga permission hubby utk potong rambut..dia kata asalkan x botak mcm qalisya sudah..ewah..ada ke patut nak botak cam qalisya..rambut qalisya sendiri pon dah makin tumbuh byk..hehe..biar pjg sikit..bole makeup2..ewah lagi..

oh..mmg la nak ptg rambut..cuma xtau mana yg sesuai ngan bentuk muka ai..

ok ke kalo buat bob style...dedek, aku teringat ko pernah wat pony hair..


atau, short-pixie style cam ni? pendek kan? last time berambut pendek ni masa zaman sekolah..


atau wat layered je cam ni?ok gak...simple..masa belajar dulu ada gak wat cam ni..


ni pon sama..layered juga..cuma nmpk lebih agresif pada potongan nya


 tapi, x bole la potong cam style di bawah ni..mau terkejut papan qalisya nanti..rock tu mama..punk lagi..haha

ally: rambut dah la x selebat mana nih..
Continue reading...

Wednesday, May 11, 2011

3 comments 10:29 PM

mencari cetaphil

Posted by ally - Filed under
okeh..sekarang saya sedang betul2 menghitung hari utk abis pantang supaya dapat keluar n g cari produk cetaphil ni..x nak susahkan ayah ku itu yang dah ke hulu hilir mencari brand nih..susah beno nak jumpanya..

suggested by doc utk anak sy yg eczema itu..


“Cetaphil Restoraderm Skin Restoring Body Wash and Moisturizer are two new, breakthrough products for people with eczema or atopic dermatitis that work to soothe and moisturize skin.  Used together as part of a daily skin care routine, Cetaphil Restoraderm skin care products can help ease the itch and irritation associated with eczema.”
 kesian sgt tgk qalisya tu..harap2 lagi 5 hari bila jumpa doc semula, dia makin sihat la..mana la kita tau ape yg dia rasa..kadang tu dia nangis mungkin sebab x selesa..lagi2 la cuaca panas je skrg ni..cian anak mama ni..hrp2 pas jumpa specialist td, dah mkn vitamin, kurang la sikit ye syg..eczema x bole pulih sepenuhnya coz it genetically inherited..me kulit sensitif n papanya resdung..so, mmg tinggi la percentage anak kami dpt eczema..takut je kalo2 si kecil ada asma..coz eczema bole berkait nga asma, hay fever, n rashes yg lain..

byk gak info yg sy dok baca..menambah ilmu juga sebagai pencegahan..

semoga qalisya sihat2 sejahtera..amin..

ally: saya pon kena berpantang makan..no more seafood, dairy product, n mcm2 lagi..xpe, sume demi qalisya..
Continue reading...

Monday, May 9, 2011

4 comments 9:39 PM

tentang air halia

Posted by ally - Filed under
alhamdulillah...kenyang sudah..

burp....*ish..x senonoh betui* hehe

ngah layan air halia..my MIL yg buat..ai siap bg resipi cara2 nak buat..ewah..



sedap wo..ada sape2 fobia, alergi ngan halia? byk tau khasiatnya ni..dulu pon sy dgr cam seram je..sekali dah rasa xde la ngeri mana pon..*ngeri lagi minum air kunyit mak buat..*

nak resipi x?

air halia sedap

1. amik halia..buang kulitnya..potong kecil2 pastu blend
2. campur ngan air panas..biarkan terendam halia tu atau tapis kan..kalo mkn halia tu lg bagus tau..
3. campurkan ngan gula batu atau madu atau stevia
4. leh gak campur ngah perahan limau nipis atau limau kasturi
5. sedia di minum

air halia ni mmg tiap2 hari sy minum sepanjang berpantang ni..2 kali minum sehari..masa lunch n dinner..
best tau..cuba la ek..pada yg berpantang tu mmg bagus la..yg x berpantang pon bole amalkan gak..
ibu kata bole kuruskan badan gak..ewah..budget dah kurus la sy ni..hehe..cehwah..

ally: setakat ni mmg bole telan air ubat periuk, air kunyit fresh yg pekat likat tu n air halia..fuh..fuh..dlm sume tu, air halia paling sdp..
Continue reading...

Sunday, May 8, 2011

4 comments 10:18 PM

oh..terima kasih

Posted by ally - Filed under
sempena hari ibu hari ni, pagi2 dpt panggilan dr papa...ewah..

very first time dpt wish ini..bangga kejap..ewah..

xde ape sgt nak update nih..malas nak transfer gambo..pdhal nak update psl anak ai yg berkulit mahal itu..tp nanti la ek..tgk remedies terbaru ni samada sesuai atau x dgn dia.kalo x sesuai need to go for specialist..doakan qalisya cpt2 recover okeh..

oh ya..nak baca psl me n qalisya bole g kat blog kwn2 sy ni k:

my bestfren meletop

anis qalisya

buat mama anis qalisya

nama saya anis qalisya

terima kasih ya kawan2 yang dtg melawat me n qalisya.. *eh..korang yg dah jumpa aku ni tgk aku gemuk x?*
terima kasih utk semua doa, keprihatinan, hadiah n sume2 la..

x lupe juga..selamat hari ibu kepada mak, ibu juga kawan2 yg sudah bergelar ibu dan yang bakal bergelar ibu..

*****************************************************************************
qalisya pon bg hadiah hari ibu mlm td..si kecil tdo ngan sgt nyenyaknya..sampai mam yg kejut dia utk minum susu..risau si kecil lapo..hehe..paksa dia bgn tdo n minum..

ally:sebab qalisya berkulit mahal n menyusu badan, saya kena sentiasa jaga makan...ni bole kurus lg ni..hehe..
Continue reading...

Friday, May 6, 2011

5 comments 10:28 PM

~life is full of care~

Posted by ally - Filed under ,
lots of story nak cover..tp xtau n x sempat la..kalo ada ms terluang tu, rela g tdo dr type entry blog..hehe..br sedar, tdo tu sgt2 la berharga..

awal2 masa qalisya deliver tu, mmg x tdo 4 hari berturut2 la..susah nak tdo, risau sume ada..hehe..mmg mata panda la..maklom la siang malam keje..hehe..berjaga demi qalisya..

hari ke-6 berpantang, ditimpa dugaan pertama bila qalisya kena jaundis..tinggi bacaannya dlm 16.6..masa g amik drh n test kat KK, x sampai hati nak tgk qalisya kena amik drh..sedangkan kita yg tua2 ni bila amik drh pon rs sakit, ape tah lg si kecil..stress sy ms tu..qalisya nangis, mamanya pon ikut nangis..me x biasa ngan sume2 tu..mujo la hubby n mak ada masa tu..then dpt surat, kena refer kat ward..nurse suh balik dulu, amik baju2 n sume2 la..nurse kata biasanya ibu bole ikut warded sekali ngan baby..bawa la juga baju sy..

sampai hospital, pi bhgian kecemasan dulu, daftar, bg GL, then warded terus..cian tgk qalisya..dibogelkan je..cuma tinggal pampers..ye, sy bukan la jenis kuar semangat..lg2 br je 6 hr..selama 9 bulan bw dia ke hulu ke hilir, bila dia masuk ward cam tu rs sedih sgt..mmg bengkak2 la mata sy..sedih nak tinggalkan dia..me n hubby cuma bole melawat dia sampai kol 10.30mlm je..ms qalisya masuk ward, dah ptg dah..dlm kol 5 mcm tu la..me x bole nak stay ward pasal ward pon dah penuh..diorg akan bg keutamaan pd pesakit yg lebih memerlukan..emm..hospital kerajaan kan..xpe la, redha je la..walaupun berat hati nak tinggal qalisya alone kat situ..

maghrib tu sy balik..keje keras pam susu..stok yg ada sikit sgt..x mungkin la cukup utk qalisya mlm tu..bila tgh stress, susu merudum..br 6 hr, so, susu xde la byk mana pon..masa tu cuma berharap yg susu tu cukup utk qalisya..

kami ke hospital semula dlm kol 9.30mlm..mmg g lambat, coz susu sy sgt la lambat nak kuar..nangis2 juga la ms pam..takut qalisya lapo..n sy x nak dia minum susu yg hsptl bg, yg pastinya susu formula..masa sy sampai kat hsptl, qalisya ngah nangis..nangis sampai suara serak2..cian sgt2..terus amik dia n susukan..sambil berdiri susukan dia..juga sambil nangis..lg hubby pujuk sy, lagi menjadi sy nangis..dah la masa tu sy br pam susu, so, susu pon ada x ada je la..tp gagahkan diri gak..lama susukan qalisya..nurse pon x marah, diorg faham la kn..lagipun jaundis akan cepat baik if kita kerap susukan baby..

gambo ni masa sy nak balik dah..hubby kata sy kena rest..lgpun sy sendiri mmg rs lemah je..pucat lesi lg..makan xde selera lak tu..sedey sungguh la nak tinggal dia kat hospital..masa tu doa byk2, biar la qalisya cepat2 sembuh..

nmpakkan kuning muka qalisya..tdo dah dia..dah kenyang..


balik umah mlm tu, salin baju n terus masuk tdo..me mmg x larat sgt2..bgn kol 4 pg mengepam stok susu..pastu sambung tdo..pagi kol 7 sambung lagi pam..dah dpt stok yg agak lumayan, ewah..terus la ke hsptl..

mula la cr uah hati sy tu..tau2 dah kat depan kaunter doc dah..rupanya bole discharge dah..sgt la seronok..x dpt di gambarkan ngan kata2 la..sejak tu berazam bg susu bdn dgn kerap kpd qalisya..supaya jaundis dia x la berulang lg..risau..

oh ya, selain pasal jaundis, qalisya juga ada mslh hormon..kat V dia byk kuar drh..cam org period la..cuma dlm kuamtiti yg byk bg seorang baby..doc kata, tu perkara biasa bg baby gal..cuma qalisya perlu lebih care coz quantity drh tu byk..so, ada la test yg dia kena buat..xpe la..asalkan qalisya kami sihat..n itu demi kebaikkan diri dia..

~life is full of care~

me x fhm n mungkin x akan pernah phm knp ada manusia yg sanggup buang anak, mendera anak, bunuh anak..anak sy br masuk hsptl sehari sebab jaundis je sy dah mcm org hilang arah..xde pedoman la diorg ni...huh, tetiba emosi..

ally: me dah rindu kat papa qalisya..=(
Continue reading...