Friday, May 6, 2011

5 comments 10:28 PM

~life is full of care~

Posted by ally - Filed under ,
lots of story nak cover..tp xtau n x sempat la..kalo ada ms terluang tu, rela g tdo dr type entry blog..hehe..br sedar, tdo tu sgt2 la berharga..

awal2 masa qalisya deliver tu, mmg x tdo 4 hari berturut2 la..susah nak tdo, risau sume ada..hehe..mmg mata panda la..maklom la siang malam keje..hehe..berjaga demi qalisya..

hari ke-6 berpantang, ditimpa dugaan pertama bila qalisya kena jaundis..tinggi bacaannya dlm 16.6..masa g amik drh n test kat KK, x sampai hati nak tgk qalisya kena amik drh..sedangkan kita yg tua2 ni bila amik drh pon rs sakit, ape tah lg si kecil..stress sy ms tu..qalisya nangis, mamanya pon ikut nangis..me x biasa ngan sume2 tu..mujo la hubby n mak ada masa tu..then dpt surat, kena refer kat ward..nurse suh balik dulu, amik baju2 n sume2 la..nurse kata biasanya ibu bole ikut warded sekali ngan baby..bawa la juga baju sy..

sampai hospital, pi bhgian kecemasan dulu, daftar, bg GL, then warded terus..cian tgk qalisya..dibogelkan je..cuma tinggal pampers..ye, sy bukan la jenis kuar semangat..lg2 br je 6 hr..selama 9 bulan bw dia ke hulu ke hilir, bila dia masuk ward cam tu rs sedih sgt..mmg bengkak2 la mata sy..sedih nak tinggalkan dia..me n hubby cuma bole melawat dia sampai kol 10.30mlm je..ms qalisya masuk ward, dah ptg dah..dlm kol 5 mcm tu la..me x bole nak stay ward pasal ward pon dah penuh..diorg akan bg keutamaan pd pesakit yg lebih memerlukan..emm..hospital kerajaan kan..xpe la, redha je la..walaupun berat hati nak tinggal qalisya alone kat situ..

maghrib tu sy balik..keje keras pam susu..stok yg ada sikit sgt..x mungkin la cukup utk qalisya mlm tu..bila tgh stress, susu merudum..br 6 hr, so, susu xde la byk mana pon..masa tu cuma berharap yg susu tu cukup utk qalisya..

kami ke hospital semula dlm kol 9.30mlm..mmg g lambat, coz susu sy sgt la lambat nak kuar..nangis2 juga la ms pam..takut qalisya lapo..n sy x nak dia minum susu yg hsptl bg, yg pastinya susu formula..masa sy sampai kat hsptl, qalisya ngah nangis..nangis sampai suara serak2..cian sgt2..terus amik dia n susukan..sambil berdiri susukan dia..juga sambil nangis..lg hubby pujuk sy, lagi menjadi sy nangis..dah la masa tu sy br pam susu, so, susu pon ada x ada je la..tp gagahkan diri gak..lama susukan qalisya..nurse pon x marah, diorg faham la kn..lagipun jaundis akan cepat baik if kita kerap susukan baby..

gambo ni masa sy nak balik dah..hubby kata sy kena rest..lgpun sy sendiri mmg rs lemah je..pucat lesi lg..makan xde selera lak tu..sedey sungguh la nak tinggal dia kat hospital..masa tu doa byk2, biar la qalisya cepat2 sembuh..

nmpakkan kuning muka qalisya..tdo dah dia..dah kenyang..


balik umah mlm tu, salin baju n terus masuk tdo..me mmg x larat sgt2..bgn kol 4 pg mengepam stok susu..pastu sambung tdo..pagi kol 7 sambung lagi pam..dah dpt stok yg agak lumayan, ewah..terus la ke hsptl..

mula la cr uah hati sy tu..tau2 dah kat depan kaunter doc dah..rupanya bole discharge dah..sgt la seronok..x dpt di gambarkan ngan kata2 la..sejak tu berazam bg susu bdn dgn kerap kpd qalisya..supaya jaundis dia x la berulang lg..risau..

oh ya, selain pasal jaundis, qalisya juga ada mslh hormon..kat V dia byk kuar drh..cam org period la..cuma dlm kuamtiti yg byk bg seorang baby..doc kata, tu perkara biasa bg baby gal..cuma qalisya perlu lebih care coz quantity drh tu byk..so, ada la test yg dia kena buat..xpe la..asalkan qalisya kami sihat..n itu demi kebaikkan diri dia..

~life is full of care~

me x fhm n mungkin x akan pernah phm knp ada manusia yg sanggup buang anak, mendera anak, bunuh anak..anak sy br masuk hsptl sehari sebab jaundis je sy dah mcm org hilang arah..xde pedoman la diorg ni...huh, tetiba emosi..

ally: me dah rindu kat papa qalisya..=(

5 comments:

cerita-gadis-ini said...

aah eh..klu tensen..susu susah nk keluar...pasal period baby tu pun aku br tau nurse bgtau...normal rupenye..ingtakan sakit!hihihihi...[pengalaman tgk adik aku la]..anyway sal..kau sgt tabah..xpe..bulan 6 ni dh leh jalan ke sabah kn?

b.E.L.L.e said...

hmmm...bnyk tol story psl baby kene jaundis..naek risau jadinyer...huhu..hope baby qalisya dah sihat.. =)

mommie yuyu said...

yuyu pulak nak menitis air mata baca..ye la, semua mama pun mst rasa mcm tu.bila tgk ank2 menangis, x cukup susu..mcm mana la yuyu nnt..
so skrg mcm mana mslh pendarahan qalisya tu?yuyu doakan xde pape dan qalisya cpt sembuh ye..amin

elyina said...

sabar ye ally. anak buah el dulu pun ade kuar darah from V. Tapi takde yang serious pun. Insyaallah..Same2 kite doa ek.

my note said...

hati seorang manusia nie berlainan.. klu dh kering mmg x igt dosa.

Alhamdulilah qalisya leh kuar dr hospital.. kak ally kena jd diri, wani doakan qalisya cpt sembuh..