Monday, May 2, 2011

9 comments 1:00 PM

~memori daun pisang~

Posted by ally - Filed under
okeh..sambung balik citer kenangan mengusik jiwa nih...lg pun qalisya tdo..hehe..pttnya ai ikut tdo kan? tp x bole nak tdo la....panas yg amat...

~daun pisang xde kene mengena ngan entry ni..=) ~

bila dah masuk je labour room nih, ai dgr rakan2 seperjuangan sedang bertaruh nyawa..fuh..sgt la seram..bakal tiba adalah giliran ai..kol 9 lebih masa ni.. di sebabkan ai demam makanya pelbagai benda di psg n di cucuk pada ai..n mereka standby mesin oxygen in case ai ada probs ke nt..hiba tgk tgn sendiri berselirat ngan mcm2 benda..yg ai tau ada 4 cecair diorg masukkan dlm bdn..salah 1 nya ubat demam..me @ 39 degC..pdn la mcm2 menda diorg letak..bunyi masin ctg tu wat ai lg debar2 tau..sakit n nak teran tp diorg x bg lg..kena tunggu doc bg arahan br la bole teran..selama menahan sakit tu, palang besi je la tempat ai berpaut...masa tu pk gak, bagusnya kalo hubby dpt ikut msk..=(


lama tunggu dlm labour room tu..kol 10.45pg, ai dah start push..sikit2 dlu.. dgn guide dr staf nurse n doc..really, mmg perlu teknik n tenaga...ai push dgn sungguh2nya 3 kali..first time push, nafas x cukup..n doc kata sy guna byk tenaga teran pada muka..so that, muka merah padam..pttnya tenaga tu salur kpd bhgian bwh utk keluarkan baby..sempat gak ai dgr nasihat doc tu..hehe..first time bersalin, mana la i tau nak push camana..lgpun x g kelas antenatal tu pun..second time push, ai dapat kuarkan kepala qalisya, n third time bahu n bdn beliau la..hehe..mcm x pcya dah dpt kuarkan dia masa tu..dgr dia nangis, ai pon nangis sama..doc siap tanya lagi, la knp nangis..hehe..ai siap jwb lg...'dah jadi mak'..terus diorg gelak2..oh, moment yg x mungkin la sy dpt lupakan seumur hidup ni..


lepas qalisya di bersihkan yg x berapa bersih la, nurse show me my baby..diorg siap suh sebut baby ape..ai ckp gal, pinky...hehe...she is so bam2, red n byk sisa drh..sementara mereka kuarkan uri n etc la sume tu, baby di letakkan kat dada ai..fuh..mmg berdebar tgk anak sendiri..ai tgk setiap sudut tubuh bdn beliau..head to toe..siap kira jari jemari..n tgk rambut lebat beliau, br la ai tau knp ai selalu rs nak ke toilet..lepas ckp2 ngan cik baby qalisya ni, nurse amik balik..nak g bersihkan betui2 la..ada kerak darah kat rambut beliau..n kulit beliau mengelupas..doc kata air ketuban sy kemungkinan dah kuar sebelum masa yg sy bgtau n maybe sy sendiri x sedar sbb bukan kuar dgn byk..cuma sikit je..oic..ramai ingat me dah post date..rupanya x okeh..me bersalin @39 weeks..nurse tanya me x bawa ke baju2 n pampers si kecil ni..mana nya nak bw..sume ada kat wad..x sempat ai nak mencapai ape2..so, diorg pakaikan bedung hsptl dulu..


oh ya, me bersalin @ 11.02 pagi..ai mmg alert ngan jam ni..coz, jam ada depan mata je masa bersalin..so, mmg counting je ms nak bersalin tu..jarum saat bergerak seiring ngan selawat n zikir..


ai tau ai push x proper...so byk la yg kena repair kat bawah tu..n ada epi lg..walaupun diorg dah bagi ubat bius masa jahit tu, tp masih terasa gak beb..ngeri bila ingat2 balik.sakit betui la..ceh, masa tu leh lak rs sakit bersalin x sesakit di jahit..ala, kalo dah jenis x tahan sakit tu, mmg sakit je rsnya..bukan nak takutkan org lain, tp sy mmg ngeri sikit bab2 jahit ni..kalo bole x mau bygkan..nurse pesan mcm2..jgn jln laju2..jgn tu, jgn ni...pening den..dah la demam, br pas deliver..pas tu sgt la lapo..nurse bg air milo, mmg abis ai minum..siap minta lagi tu..me mkn biskut cracker jacobs tu ngan air milo..tu pun dah lebih dr nikmatnya..pas mkn tu, mkn ubat lak..then tukar baju, baring berselimut dlm labour room tu, sambil dgr org lain dok berjuang lak...mmg layan lentok la..menat, perut dah kenyang, mamai lagi..sy dah pikir hubby n famili sy mesti cr sy kat mana..lama tu dok kat LR ni x kuar2..kena pantau coz demam sy x kebah lg..sempat tdo jap, sebelum di kejutkan oleh nurse pasal doc pakar nak tgk keadaan sy..with her approval, baru la sy bole masuk ward biasa..masa ni kol 3ptg..kuar2 dr LR dgn baby kat sebelah sy, mata sy melilau cr hubby..rs lega nmpk beliau ada kat luar tu ngan muka penuh kerisauan..my god..dia rupanya br lps marah nurse coz x bgtau dia yg sy masuk LR..ada nurse salah bg info yg sy kena operate..dah dia bgtau sume org sy kat operation room bukan kat LR..sy ckp sy deliver kol 11. dia kata xde sape gtau dia, sdgkan dia ada je g tanya..


me masuk wad 9 lak..tukar wad dah..hubby amik brg2 ai dr wad 10..nurse salinkan baby dgn baju yg ai bw tu..pastu bg baby kat hubby, barula dpt azan n iqamatkan dia..punya lama..pdhal cik baby dah lama la kuar..haih, ape la nurse ni..menat je ai pesan kat dia..x kan la x jumpa, x tolong tepon kan..kat LR tu ada je bilik utk azan n iqamatkan cik baby tu..emmm..tu yg x bestnya..

hubby neman kan sy petang tu..borak mcm2..walaupun menat tp we are really happy..mama love both of u so much! petang tu my famili dtg..sume x sbr2 nak tgk si kecil ni..walaupun cucu ke 5 dlm keluarga sy, tp ni first time baby ni nanti dok kat umah tu..cucu2 sebelum ni sume x berpantang d umah..so, everyone mmg excited..mcm cucu sulung lak..tp kalo sebelah keluarga hubby, ni mmg cucu sulung..pasti dpt perhatian nt nih..hehe..

kami duduk wad 3 hr 2 mlm..ewah..mcm nama rancangan lak..n selama tu juga hubby berkampung di hsptl..tdo di mana2 yg bole tdo..kalo dpt menyelinap masuk, dia neman la sy kat wad tu..tau je la..br bersalin, br pegang baby yg masih kecil, lembik, rapuh..serba serbi kami x tau..tp lama2 biasa juga la..mula2 je kejutan sikit..life totally berubah 360 deg...

~the sunshine of our life~

me @ klang sekarang..sambung berpantang kat sini lak..maybe dok sampai la bulan 6 nt..hehe..but without hubby la..dah balik sabah dah pon semalam..dia sebak, qalisya nangis, ai pon ikut nangis..amik masa nak adjust diri ni..harap2 dpt la kami biasakan diri..n kesian hubby, sy tau dia pon kalo bole x nak balik, tp ape bole buat..keje pon satu tanggungjawab..not only famili je kan?

~when there is love, there is life~

selamat berpantang ye utk kwn2 yg sama2 deliver bulan april nih..ewah..gaya ucapan cam dah abis berpantang je..

ally: x sabar nak abis pantang, nak potong rambutyg panjang nih..rimas dah

9 comments:

Mrs.Qarlista said...

la..demam ke..patutla berselirat wayar..hehe..alhamdulillah semua selamat..mase kene jahit nad tak perasan..sebab epi, bius ngan laughing gas tu ade lagi..huuu..sib bek..kalau tak mesti dah kejung je kaki tangan sakit.. :)

Mrs.Qarlista said...

la..demam ke..patutla berselirat wayar..hehe..alhamdulillah semua selamat..mase kene jahit nad tak perasan..sebab epi, bius ngan laughing gas tu ade lagi..huuu..sib bek..kalau tak mesti dah kejung je kaki tangan sakit.. :)

mommie yuyu said...

risau jgk kalau demam time nk deliver nnt..risau xde tenaga nk push and baby ikut demam..mintak dijauhkan..
suke baca pengalaman ally ni..mcm senang je nak push.3 kali je..boleh belajar ni mcm mana.. ;)

mama, upload la gmbr terbaru mama dgn qalisya..auntie nk tgk ni

ally said...

nad: takut nak bersalin kot, pasal tu la demam..hehe..trauma nad, masa jahit tu..walaupun dah bius, tah knp masih terasa tu..fuh..

yuyu: betui2..dah la demam, x mkn lak..tnga hampir flat la masa tu..once baby kuar, rs lega sgt2..ha, 3 kali push je..nmpk mcm sng tp rsnya payah gak..xde pengalaman, x bole nak ajar org..teknik push pon salah..hehe

cerita-gadis-ini said...

wat????ada kat klang?wahhh..kn pergi ni...nk dgr cite dr mulut u sendiri...nantikan kemunculan auntie2 cun ok...heheheh

ally said...

nana: yup..ada kat klang dah..hehe...meh la dtg amik berkat..hehe

who am i..??? said...

wahh..sally kat klang..x sabar nk g tengok nih..=)

ally said...

dedek: hihi..yup..kami kat klang dah..lama kat sini..ada ms mehla dtg sini..

my note said...

alhamdulilah.. semua selemat..., when I read this entry, tangkap leleh.. heheheh,mommy moments.... first time jd ibu.. mmg mengharukan apabila bila tengok anak sendiri depan mata..

kak ally, selamat berpantang.. klu ader masa, InsyaALLAH wani dtg melawat kak ally.. nk alamt umat, nanti emelkan kat wani, wanie_me05@yahoo.com