Thursday, December 13, 2012

2 comments 7:27 PM

alkisahnya baju..

Posted by ally - Filed under
me seriusly mmg xpnh pakai dress..serius..tup2, sekarang dah ada 4 helai dress, to be exact, poplook dress..
ni nana la ni perkenalkan ai kat web poplook..sekali tgk, hambik kau, hari2 tgk..tgk je la masa tu..x konfiden lgsg nak beli online..bukan ape, takut salah beli, sape pulak nk memakainya kan?

so far, setakat ni adalah satu baju je yg ai rasa besar giler..haha..mcm 2,3 org bole masuk dlm tu la..hihi..tp still pakai juga..nama pon dah beli..xpe la nmpk melayang2 sikit..haha..salah saiz, budget ai sebesar itu..eceh..xpe, pakai je..kot2 di ms hdpn terbesar, kompem cantik pakai..

n yg dress or lebih di kenali as penny dress di kalangan pemakai brand tpl ni, setakat ni x salah saiz lg la..tip top ngan bdn walaupun saiz m dia kdg2 berubah2..ni antara dress penny by thepoplook..

yg plain ni sume cantik..xde dlm collection pon lg...


oh, yg ni ai ada tp pinky version je..pink ala2 peach sikit..santek..lom pakai pon lagi..tah bila nak pakainya..


oh, yg mini polkadot ni ada 2, navy n the gorjes red..auwwww...


this version, ai rs made specially for christmas..too crowded..


n i have this lovely yellow..


yg ni lak the latest one..br je iklan pg  td..x out of stok lg..maybe x ramai yg minat..but i do adore the aqua..cantik je pd mata ai..



yg x bestnya, ai kan bf mummy, so agak ssh sikit kalo nak outings pakai penny nih. nak kena letak zip la kat depan or bhgian blkg..mcm dlm gambo bwh ni..amik dr grup fan tpl.


senang sikit kalo nak bf..nak mengepam kat opis pon sng..xde la nak selak menyelak..haha..

ally: mau jdkan penny as collection la..more is coming..kalo pregnan pon leh pakai lg..baju dwi fungsi..eceh..


Continue reading...

Thursday, November 8, 2012

1 comments 10:55 AM

craving for durian crepe...

Posted by ally - Filed under
hok alah, mmg  menyemai tekak sungguh la...sejak nampak sang durian crepe di fb nih, tekak ai teringin la sgt2 nak mkn..

ko tau, siap google lagi kot2 ada yg buat area klang n s.alam nih..melting beb..peh..sape pnh mkn? sedap x?

me mmg teringin la sgt2..tp apekan daya yg ai jumpe sekitar s.alam ni, ada yg dah amik order psl overload sgt, nak g bercuti sempena deepavali n lain2 lagi la..

so, ai google la resipinya..sbb rsnya mcm buat lempeng je..haha..ada byk resepi..ada yg guna sampai 5-7 jenis tepung tu nak buat crepe semata..fuh//fuh...yg tu leceh la sikit buat ai yg jarang2 la masuk dapur nih..

tp ada juga yg simple yg mungkin bole ai cuba..

tup2 jumpa blog ni..siap bg guideline lagi..best..

taken fromintankitchen




oh la..mmg menawan kalbu...sedapnya...ha, tu kaler hijau..bole buat mcm2 kaler..but mostly yg jual tu, diorg letak kaler kuning..

macam ni..taken from here


ha...sedapkan..sedapkan..hihi..

ally: ceh..kalah org pregnant nye mengidam..
Continue reading...

Wednesday, November 7, 2012

2 comments 10:29 AM

my salute..

Posted by ally - Filed under
pergh..mmg salute her husband yg terang-terangan sokong bf nih..terharu rasa hati bila baca posting tersebut..kagum2..

bukan menidakkan hubby ai okey..hubby ai pon mmg supportive..n ai harap ramai la husband2 di luar sana yg support wife masing2 dlm memberi yg terbaik utk si anak..amin..amin...

ni screen shot dr grup kim..bole baca detail lagi dlm entry ni..


Sharif Aszterbaca post yg komen berkenaan susu ibu yg meminta agar ibu2 yg menyusukan bayinya tidak menghebohkan penyusuannya dgn alasan boleh menyebabkan ibu yg tidak mampu menyusu bayi sedih & cemburu.kemudian mengatakan susu ibu belum tentu memastikan seseorg itu jadi baik & ada pulak tambahan komen yg mengatakan jadi syirik kalo percaya sgt kebaikan susu ibu berbanding kuasa Allah.sebagai suami kpd ibu yg mempunyai 3 anak,dimana isteri mengamalkan penyusuan ibu, Ingin sy betulkan,kenapa kita nak persoalkan niat ibu2 yg menghebahkan amalan penyusuan diorg?kenapa kita tak anggap mereka sbg golongan yg mempromosikan kebaikan penyusuan ibu dlm masyarakat hari ini yg memilih susu ibu sbg pilihan kedua.dalam Islam,penyusuan ib
u adalah yg terbaik & dimuliakan.juga sunnah awal rasulullah.jika tidak,kenapa ibu susuan mendapat kedudukan yg mulia di sisi Islam dan lihatlah bagaimana Rasulullah memuliakan Halimatun saadiah. memang tak semua ibu berpeluang utk mendapat nikmat menyusukan bayinya,tapi atas sbb kurang usaha,kurang ilmu @ sudah ditakdirkan tak mampu?biasanya ibu tidak dapat menyusukan bayi atas sbb kurang ilmu & juga kurang usaha.susu ibu akan kering sendiri jika tidak digunakan.ibu2 yg menyusukan anak secara eksklusif amat proaktif mencari info berkenaan ilmu penyusuan,malah mereka ada group sendiri di internet untuk saling berkongsi ilmu & menyokong antara satu sama lain. ramai ibu2 yg mengalah dan memilih susu formula disebabkan pengorbanan & disiplin yg tinggi yg perlu diamalkan untuk memerah susu ibu utk dibuat stok.terutama bagi yg berkarier,mereka perlu mengorbankan waktu rehat & lunch hour utk memerah susu dlm tempoh masa tertentu.kdg2 hingga perlu dibawa pam pergi bercuti bagi memastikan stok sentiasa ada. mmg betul susu ibu tak menjamin seseorg menjadi insan yg baik,tapi bukankah tanggungjawab ibu utk memberi yg terbaik utk anaknya dari segi keperluan makanan? dan bagi isu syirik jika meyakini kehebatan susu ibu lebih dari kuasa Allah, ya Allah, mudah betul kita menghukum.sy rasa takde pun ibu2 yg berpegangan begitu tapi mereka yakin dgn kebaikan & kemuliaan penyusuan ibu di sisi Islam malah diiktiraf mereka yg bukan Islam..bagi saya, penyusuan ibu adalah nikmat utk ibu,bagi mereka yg dikurniakannya,teruskanlah.bagi mereka yg belum mendapatnya,usahakanlah..wallahualam..dedicated to my beloved wife & newly married friends..
ally: mari sebarkan kebaikkan susu ibu...
Continue reading...

Thursday, November 1, 2012

1 comments 12:09 PM

diriku kurang vitamin

Posted by ally - Filed under
oh alah..rasanya dah masuk 2 minggu kurang selera mkn..sejak2 qalisya sakit tu la..penangan x bole tido mlm sbb ssh hati tgk qalisya mcm ssh nak bernafas je..kahak dia byk sgt..temperature pon tinggi..tp tu 2 minggu lepas...skrg tinggal batuk sikit2..nakal dia pon dah kembali menjadi2...bab mkn nasi ke, mee ke, bihun ke, mmg kureng la nak abiskan..nak abiskan sepinggan tu pon menyeksa la sungguh..tp kalo mkn buah2, fuh, laju..berbiji2 pon bole..hai..peliknya..penangan kurang selera makan, berat pon kurang la..sampai la masa balik ry haji br ni, mak tego, katanya leher nmpk panjang je, mcm bangau..kalo gemuk, leher tu nampak pendek je..haha..bole gitu ek?

rasanya ai xde la kurus sgt..cuma mmg kurang selera mkn la..skrg tgh consume holick + susu kambing..mula2 cam pelik je rsnya, tp by day, lama2 ok je..ai x kan minum kalo susu kambing semata..eei...ngeri tekak..

yg x sihatnya tu, ai craving menda2 mcm coklat, gajus n cendol..ha, amik ko..hujan2 gini ko craving cendol..mmg x ptt sungguh..sungguh ni..smlm hujan2 pi la area bukit tinggi nun..solo je la pegi..coz nak buat skim potong kaki  gaji utk simpanan qalisya kat cimb..masa kuar dr bank tu mmg dah hujan lelebat la..sempat ai singgah ke van yg jual rojak + cendol klang tu semata2 nak beli cendol..pdhal ai x lunch lagi masa tu, tp tekak teringinnnnn giler nak mkn cendol dia..mmg gigih, berbasah2 hanya utk cendol..

kalo la di pikirkan balik, ade ke org normal mkn cendol di hari hujan yg lelebat mcm tu..adakah ai ni nak masuk kategori x normal pulak..adoi la..nk mkn mknan yg sihat2 je..smlm tu kompem2 x sihat langsung..lunch hanya cendol n 2 biji buah limau, dinner lak, pasal ada kelas mlm, cuma makan burger sedap tu je..so, bole la conclude yg semalam hari tidak sihat sedunia..haha..

kalo kita craving menda manis2 means kita kurang minerals macam chromium, carbon, phosphorus, sulfur, etc...tapi kalo kita craving coklat means kita kurang vitamin B and magnesium.

ha, amik ko..sah la aku ni kurang vitamin..dah la jenis ssh nak nelan pil beso2 nih..so, mmg tinggal harapan je la nak amik vitamin yg ada kat pasaran ni..ko mkn buah je la ye..n sumber yg bole dptkan vitamin tu ngan secukupnya..

sekian, celoteh ai yg tgh frust pasal dress poplook cpt sgt sold out..haha..cuci mata je la..

ally: BMI ai normal okey...=)
Continue reading...

Wednesday, October 31, 2012

2 comments 3:50 PM

prune plastik kuning

Posted by ally - Filed under
kuning itu menawan..haha..semalam sembang panjang  ngan puan sorang ni..eceh..

dek ohoi..ni la prune tu..mmg susah nk jumpa..kalo jumpe sila grab semampu yg bole selagi x memokaikan diri mu..eceh..harganya ai dah lupe la..ni pon jupe gambo ni kat fb je..sila cari okey..sulu2, ai suke bebno ratah menda ni..n of cos sikit mahal dr yg kaler pepel tu..

gud luck in searching!


ally: kene cari la utk qalisya..lama x bagi dia ratah menda alah ni..

Continue reading...

Tuesday, October 16, 2012

3 comments 4:48 PM

akhirnya..polkadot

Posted by ally - Filed under
kita langkau dulu entry yg kononnya nak publish tu ha..adoi la..tersadai kat draft je entry tersebut..bila masa tah nak perabih kan nya..

last weekend balik jhr..semata2 sebab nak tgk kesan rompakan yg berlaku kat rumah kg tu..nyampah sgt coz set hantaran hilang..x mau citer r..bikin hati panas....

move on..niat hati mmg nak amik sekali kotak pengganti goodies bag utk akikah qalisya nt.

niat di hati nak gable box mcm kat bawah ni..harga pon reasonable..tp xde stok..dah plan dah nak decorate matching ngan kaler kuning..hihi..kan cantik gray + yellow..tp sbb xde stok beralih la ke kotak lain..


nampak pulak kotak ni..all white pulak..cuma designnya lain..


pon sama, plan nak design match ngan kaler kuning juga..ape sal tah mata aku ni nampak kaler kuning tu cantikkkkkkk yg amat...
harga dalam 80 sen je sekotak tu..ok la juga kan..rata2 yg ai jumpa kotak je harga rm1. so, mmg kompem la ngan kak wazia, nak amik dlm 120 pieces.

tup2, di hari kejadian, kotak tu x cukup pulak..sedey..=(

tp yg bestnya kak wazia suggestkan kotak polkadot, dgn harga yg sama..seronok kau..mmg pnh usha2 kotak polkadot tu, tp harga rm 1 per piece, mcm over budget pulak..ni tetiba bulan jatuh ke riba, dpt kotak polkadot plus harga 80 sen je..terus la amik..walaupun masa tu tekad nak juga kotak putih, tp adik ai kata, kalo amik kotak polkadot, x yah nak hias bagai..minimalis..ececeh..so, grab je la peluang depan mata tu..

ni la kotaknya..agak2 kaler ape sy amik?



saya amik kotak je la..xde riben bagai..tgk la kalo rajin, wat la tq tag sikit..

so kepada sape2 yg masih mencari goodies, bole la pm kak wazia ni..dia pon ada sediakan pakej2 goodies box ni..siap kerepek2..tau je la..dia based di batu pahat yg terkenal ngan kerepek2nya..kalo in budget, mmg bole sgt..

semua pic ni ai amik dr fb CEMILAN STATION

ally: yg mana satu pilihan polkadotku?hihi


Continue reading...

Monday, October 1, 2012

1 comments 1:48 PM

~hati berlagu riang~

Posted by ally - Filed under
sambil menikmati ovaltine 3 in 1 yg ai dapat percuma masa g expo d mid valley semalam, bertemankan roti untuk lunch hari ni..alhamdulillah..pagi2 td dh murah rezeki, ada si chantek yg baik hati belanja nasi lemah eh nasi lemak sebungkus..kyg sampai tghari..so, end up stay opis je konon2 buat keje..haha..

he is here...*rasa nak lompat2*..haha..bak kata kak mas, rindu-rinduan..yg duk PJJ tu tau la kan..kadang2 tgk kalendar, menghitung hari bila agaknya hubby nak balik..haha..tau2 ptg sabtu suh amik di stesen komuter port klang..mau melompat gembira masa tu..*yeay, ada org bole teman g mid valley*..surprise yg menjadi..haha..selalunya bila dia nak balik tu, ai mcm ada six sense gitu..ni tetiba without warning, sudah ada di depan mata..

n qalisya..lagi la suke..kan dah pandai sebut 'pappa'..mama je x pandai sebut lagi..*jeles*

oh, br sedar, byk entry nak buat..tp la ni nak buat nota dulu la..sem pendek, so, kena rushing..7 minggu je nak abiskan silibus..

to remind me, ai nak wat entry pasal:

1. interview biasiswa
2. expoplay n learn discovery
3. review produk moogoo:scalp cream

ha, tu je la yg ai berkobar2 nak tulis, tp tah bila..kang lupe pulak..remind ai okey!

akhir kata...amik dr grup KIM

ally: rasa nak balik cepat2..rindu qalisya pulak bila tgk gambo tu...cute!
Continue reading...

Thursday, September 27, 2012

1 comments 9:27 AM

peplum kurung

Posted by ally - Filed under
wah..Masya'Allah..cantiknya baju...designed n fabricate by the jellikids

cuba tgk...jika anda mempunyai anak perempuan, pastinya anda akan tertawan...hua..cantik..nak tempah tuk raya haji dah x bole coz slot dah abis booking..lps raya haji bole la..hua..lama lagi tu...


ai membayangkan kalo qalisya pakai ngan jalan terkedek2, tocang sikit rambut dia, sure comelllll....

kalo buat utk adult pon rasanya cantik juga kan? haha..nak juga sedondon...tp nya the jellikids hanya ambil tempahan utk kanak2 sehingga umo 6 thn je..plus guna kain yg diorg offer je..so, customer cuma bole pilih je la..

adoi hai..drooling..cantik n kemas je jahitannya...

ally: suke songket pink blush tu..adorable...
Continue reading...

Wednesday, September 26, 2012

0 comments 12:44 PM

~i won't forget it~

Posted by ally -
mood: sedey
cause: baca novel 'messenger of truth' by Jacqueline Winspear
touching: 'don't see the sickness. see the life in your child. it's the best thing you can do'

ally: huaaa...apesal citer ni touching sgttttt..sape pnh baca?
Continue reading...
1 comments 12:27 PM

tudung paddlepop

Posted by ally - Filed under
pernah makan paddlepop x?


sedap kan...hihi..melting...

pernah pakai tudung paddle pop x? actually bukan la nama tudung ni paddle pop..ai yg bagi nama coz its colourful..tp colourful yg cantikk sgt....from terbaikdariladang

macam ni...


or yang ni..


n yang ini...cantiknya kombinasi ni..


ni pon cantik...


n yg ni bukan paddle pop...hihi..but it's my all time favorite..kombinasi 2 kaler yg simple tp shocking...


ally: x sesuai ai pakai shawl chiffon..mcm ssh nak stay cantik atas kepala..hihi
Continue reading...

Tuesday, September 25, 2012

2 comments 12:10 PM

too much chemicals

Posted by ally - Filed under
okey, sejak involve ngan brg2 organik ni, ai mmg aware sikit pasal chemicals yg ada di dalam produk2 yg kita gunakan..macam body wash, syampoo, lotion n mcm2 lagi la..tp nya tau je la..rata2 produk yg ada kat pasaran ni paling tidak mesti ada 1, 2 jenis chemicals, kadang tu sampai x terkira byknya..ape bole buat..yg organik tu mahal harganya..tp siki2 ai bertukar juga la..mostly brg2 penjagaan diri utk qalisya adalah natural produk..yg semestinya  jenama moogoo..yg tu je nmpknya berkesan pada qalisya..head to toe, sume moogoo..xpe la invest sikit utk anak sendiri..ye x?

ni ape yg ai dpt dr allnaturalfoods


tengok la sendiri, tah brp byk tah chemicals yg diserap oleh kita..fuh..fuh...byk juga yg link to cancer..adoi hai..ngeri tetiba...

n for those yg masih mencari produk sesuai, bole try produk moogoo...thumbs up!


hope lps ni produk moogoo sng didapati..katanya will coming to watson..tp xtau la bila..currently just beli kat farmasi caring je..kalo ada sale, murahan la juga..

ally: tunggu gaji nak borong eczema starter pack..dah abis sudah..

Continue reading...

Saturday, September 22, 2012

2 comments 4:25 PM

drooling.....mari menabung

Posted by ally - Filed under
okey..memang lama aim menda alah ni..aim je la kan..since spectra 3 mcm hidup x segan mati x mau..haha..bunyi mcm motobot dah..kena servis la gaknya ni kan..so, berangan2 akan freestyle ini..


harganya tok sah ckp la..mostly kat kedai rm2000++..kalo online pon yg ai jumpa ada la dlm rm 1600++..dah naik harga..previously dlm rm1500 bole dpt dah..

tapi amount mcm tu, nak kuar sedepuk mmg urut dada la..mahal sgt la..ni bg ai la..rs cam duit lebih diperlukan utk benda lain..but i'm trying good enough nak invest pada pump ni..mana tau kan, ada rezeki lebih..

so, meh le menabung utk merealisasikan impian..

ally: ada sape2 ada info mana2 online shop yg bole dipercayai n menawarkan harga terbaik?
Continue reading...

Friday, September 21, 2012

2 comments 11:25 AM

moga dipermudahkan

Posted by ally - Filed under
rasanya tahun ni paling banyak pegi interview..mmg rekod la..interview pelbagai bidang..not rigid pada pendidikan semata..pegi je la..dpt x dpt tu belakang kira..dah shortlisted ni pon rasa bersyukur yg amat..kalo bole mmg nak berubah angin..nak belajar berdikari..yakin boleh!



wish me luck babes..hari ni ada interview lagi..will update soon..mungkin bole buat entry pengalaman interview. kali ni interview biasiswa..mana tau dpt, bole la say good bye n hai2..haha..angan2 tu penting..angan2 la yg memangkin usaha ke arah impian kita tu..bukan angan2 mat jenin okey..

ally: moh le study..
Continue reading...

Thursday, September 20, 2012

4 comments 11:19 AM

mari komplen ramai2..

Posted by ally - Filed under
punya lamaaaaaaa x online group2yg ai join kat fb tu..tup2 tau ni ha...bole ek,depan ni buat marketing mcm ni..buat statement yg Elken Spirulina ni boleh menggantikan susu ibu g tidak ternilai n x terbandingkan tu..hai, ntah ape2 je la..nak buat marketing pon pada2 la..biarla nampak bijak sikit..jgn fikir untung je weh..kene juga fikir impak pada society..ha, kan kuar ayat bombastic aku nih..

truly, mmg menyampah wei..lain la kalo iklan tu kata baik utk ibu2 yg menyusukan, sebagai suplemen la..tu logik la juga kan..

kita sebagai customer pon xde la bodoh sgt kan?

elken spirulina ciptaan manusia, susu ibu ciptaan Allah..

jom komplen!


ally: logik x logiknya...

Continue reading...

Wednesday, September 19, 2012

2 comments 11:11 AM

kuning itu sakit, hitam itu sihat

Posted by ally - Filed under
eceh..untuk pengetahuan puan nana..sila take note okey..
ai ni bukan omak yg rigid sgt..tp since ilmu itu ada di mana2, ape salahnya share kan..hehe...big thanks to kak farah..i learn a lot from her..kagum sgt2 dengan semangatnya..semoga Allah sahaja yg dapat membalasnya..

taken from this group...air tangan ibu..eceh..

Both golden and conventional raisins are made from the same grape. Golden raisins are treated with sulfur dioxide. Sulfur dioxide is used as an antioxidant in some dried fruits to protect their color and flavor. 

For example, in golden raisins, dried peaches, apples and apricots sulfur dioxide is used to keep them from losing their light color by blocking browning reactions which darkens fruit and alter their flavor. 

Over the years, sulfur dioxide and sulfites have been used by many populations for a variety of purposes. Sulfur dioxide was first employed as a food additive in 1664, and was later approved for such use in the United States as far back as the 1800s.

Sulfur dioxide, while harmless to healthy individuals, can induce asthma when inhaled or ingested by sensitive people. The Food and Drug Administration (FDA) estimates that one out of a hundred people is sulfite-sensitive (allergic), and about 5% of asthmatics are also at risk of suffering an adverse reaction. Given that about 10% of the population suffers from asthma, this figure translates to approximately 500,000 people with potential for sulfite-sensitivity. These individuals make up the subgroup of greatest concern and are largely aware of the need to avoid sulfite-containing foods. Consequently, the FDA requires food manufactures and processors to disclose the presence of sulfiting agents in concentrations of at least 10 parts per million.

In Taipei, Taiwan, a recent city health survey found one-third of tested dried fruit products failed health standard tests, most having excessive amounts of sodium cyclamate, some at levels 20 times higher than the legal limit.



ally: mari berubah ke arah lebih sihat..pilihan di tangan kita...(ayat motivasi x?)

Continue reading...

Thursday, August 23, 2012

0 comments 2:25 PM

raya 2012

Posted by ally - Filed under
hari ni raya ke-5..dah start keje dah pon..very hardworking..hihi..aelamat hari raya ye kawan2..maaf atas segala salah silap okey! halalkan makan minum juga..n kalo ada kekasaran dlm penulisan sy selama ni harapla di maafkan..=)


ally: mood keje ke laut..ahai..nak beraya lagi...

Continue reading...

Tuesday, August 14, 2012

0 comments 11:22 AM

bibir merah menyala

Posted by ally -
Tetiba ai teringat yg ai tertengok gambo faezah elai di beautifulnara (ni ko kata tertengok, bukan ko mmg observe web tu ked r dulu..kaki gossip..haha)

Rasanya masa tu faezah elai g majlis berbuka puasa kat astro..oh la, mmg comel lote n sopan beb..aku suke kaler baju dia..simple n elegant..nmpk pdn je ngan dia..apesal dia nmpk kurus ha…


 Cumanya, alahai, bibir merah menyala…trend ke skrg ni ek? Berani wei diorg ni (artis2, selebriti2) pakai kaler merah menyala macam ni..x takut kene kejar dek lembu ke kak oi..(tu kalo diorg ni balik kampong la)..
Ada sape2 yg berani pakai kaler merah2 cenggini? Me, x sanggup kot..kang bibir jadi terlebih seksi..haha..perasan…

Maklomla sejak azali jarang di dedahkan ngan kaler2 terang begini..kalo ingat2 balik la, masa zaman2 sekolah n kat u dulu pon, kaler baju ai majority kaler selamat..x pernah lagi try color blocking..oh, la, nak sgt try..nmpk sgt cantik tau color blocking nih..

Eh, berbalik kepada hal bibir merah menyala..i do respek sape yg berani pakai..sebab nak pakai lipstick ni perlu keyakinan diri yg tinggi..selalunya kaler ni jadi pilihan ke event2 tertentu..xde la setakat g pasar malam or hang out nun kat jusco tu, ko nak pakai kaler merah ni..kompem org pandang berpuluh kali kot.  X percaya? Cuba la try..pastu bgtau ai k ada x orgtgk..haha…



Me lebih suke something yg light n simple color utk bibir ku ini..x terlalu menonjol atau pucat..yg sedang2 saja ok.

Bersederhana itu lebih baik..renung2 kan…

Ally: mengenangkan hayat lipstick yg telah dijadikan crayon oleh qalisya..sedih…
Continue reading...

Monday, August 13, 2012

0 comments 11:09 AM

asam garam versi 2

Posted by ally -
 *entry yg lamaaaaaaa dah terperuk dlm draft...*

Kadang2, ai x fhm ngan sikap sesetengah org ni..pelik pon ye juga..punya la kita senyum beria2, tapi di jelling nya pulak kita ni..mcm la kita ni buat salah kat dia pulak..cet..x nak senyum sudah..ko yg rugi..aku ni dah la ssh nak senyum kat org..cet..malas layan..


Lagi x fhm bila aku x kacau ko, yg ko kacau aku ape hal..yg ni pon satu kisah..ingat kita ni kawan baik sgt ke? Oh la..nyampah..kalo setakat br knl 2,3 hari, belum bole la nak kata kwn baik..ko tau kawan baik tu mcm mana? Meh tny aku..i have tons of them!

Sungguh2 aku x fhm..lagi x fhm bila ada org yg x knl kita tetiba  bercerita or tulis blog psl buruknya kita..cet..tah sape2 tah..setakat knl kita melalui tulisan blog semata, xyah la ko sibuk nak jaja citer…busuk punya org..busuk means tu dlm hati tu..xtau la kalo luarannya pon busuk juga..yg lagi pelik siapa kita nak kata org tu jahat, org ni jahat, ko tu baik sgt ke? Baik mcm mana? Sungguh, dulu, aku mcm x pcy je wujudnya org berhati busuk dlm dunia ni..dunia2..

*****
Ai Cuma ajar 4 kelas je..nmpk sikit..tp sbb ai sendiri mcm x pnh blaja je subjek nih, kena la study beb..study yg sungguh2 la kiranya..nak mengajar ni mesti la hamper 90% subjek tu kita fhm..tau je la, kang student putar belit alam sikit, ai xde la kelam kabut..psl ilmu penuh di dada..haha..ececeh…

*****
Life kat tempat keje baru ni biasa2 je kot..sbb dah ada experience keje ngan kolej swasta sebelum ni, jadi xde la heran sgt..otak org bisnes ni mmg lain dr otak org akademik..ye la, students tu ibarat majikan tau..mmg betul la kan? Kalo x dana mana pulak kolej ni nak run..cumanya, ye la pendapat org lain2..ai cume x suke ngan statement ‘lecturer kena berada di kelas sebelum students sampai, dan keluar selepas semua students keluar’. Oh, naik lemak berlemak2 sungguh la.. 

ally: asam garam dunia..bukan semua org hati sebaik muka..eh, tah ape la ayat aku nih..
Continue reading...

Sunday, August 12, 2012

0 comments 11:03 AM

~hati di bawa pergi~

Posted by ally - Filed under

Hati di bawa pergi..lagi..dan lagi.....


Tiap kali Tanya qalisya, mana papa, dia tunjuk pintu n bye2..ciannya ko ni nak..tu la masa papa ada sini, ko buat xtau je, kang dah kene tinggal, ko buak mak ko ni sedey la pulak..
ahai..mcm x biasa..
Sudah, lagi beberapa hari kan hubby balik...dulu, 2-3 bulan baru balik, hati bole keras mcm batu..ni baru je brp hari hubby balik sabah, hati bagai di bawa sekali..ceh, ayat..x bole tahan..

Hidup berjauhan tu perkara biasa dah skrg ni..mana2 pergi pon, jumpe je pasangan yg duduk berjauhan..cumanya kalo bole duduk dekat itu lebih baik..doa2kan utk kami…=)

Ally: hati qalisya pon di bawa pergi ke?
Continue reading...

Saturday, August 11, 2012

0 comments 11:00 AM

tragedi ogos!

Posted by ally - Filed under

Haha..lama x update..giler punya lama..fuh..fuh..banyak labah2 dah jadinya..tau2 dah raya dah..eh, selamat berpuasa ye kawan2! N x lupe selamat menyambut hari raya..puasa cukup x? puasa masih larat lagi kah utk yg tgh pregnant tu? Kalo x larat, segera la berbuka okey..takut mudarat kepada baby dan juga diri sendiri..ye x? puasa juga ke  yg masih breastfeeding baby mcm saya ni? Tu pun satu lagi cabarannya..lepas mengepam je, rasa berpinar2 je..walhal rsnya, sudah ambil yg terbaik masa mkn sahur..doa2 masih gigih lagi la..hihi..

Oh, xde la tragedy sgt..tetiba teringat citer tragedy oktober, ala, yg pelakonnya awie n amy mastura tu..eh, ye k eek..tp yg penting awie ada berlakon la citer tu..

Nak di jadikan cerita, cermin mata ku yg telah lama berjasa tu telah menjadi nyawa2 ikan setelah Berjaya di ranapkan oleh cik kenit saya tu....sadis sungguh la..nmpk sgt minta spec baru..haha…lama wo pakai spec ni..ai kalo jenis guna brg, mmg guna habis-habisan la..ni la contonya..spec..walaupun x la semahal mana, tp rasa selesa sgt memakainya..hihi..beli masa tu kat seksyen 7. Ngan dedek. Rasanya masa tu kitorg beli spec sesame..rm 200 lebih je coz student price..tp ttp la rs mahal, sbb masa tu kan student lagi..ai pilih kaler pink pasai, masa tu tetiba je mata ni tgk kaler pink itu lawa..hihi..lama dah kan..rsnya dlm 4-5 tahun dah usia spec ini…wah, mmg lama la..

Kena la melabur lagi untuk spec baru..haha..yg mungkin akan ditukar 4-5 tahun akan dtg kalo x berlaku tragedy seperti ini lagi la..alah membeli, menang memakai..eh, betul ke pepatah ni?

*new update..dah melabur utk spec baru yg menyebabkan belanjawan raya terusik..ahai..nampaknya  bersedekah nanti ikut kemampuan je  la..rasanya raya mmg seronok utk kanak2..tp sebagai omak (eceh..) memang la terlebih excited bila membuat persiapan raya utk si anak..hai..untungnya ko ni nak..zaman berubah..ye x?

Ally: teringat lagu shamsul ngau-ngau ke shamsul rau-rau “tragedy oktober bernafas dalam lumpur, mahligai syahdu, mentera semerah padi….” Korang sambung la..tah betul ke tak la lirik tu..
Continue reading...

Friday, May 25, 2012

5 comments 10:21 AM

asam & garam

Posted by ally - Filed under

Kata org rezeki datang tanpa dijangka..mcm tu juga la yg berlaku dlm kehidupan saya..eceh..starting ayat mcm skrip telenovela..haha…br je berpeluang nak menaip sepatah berpuluh kata kat sini..sibuk yg amat..sibuk menyesuaikan diri ngan jadual kehidupan..maklomlah..seorang omak yg bekerjaya..haha..cranky juga mula2..walaupun Cuma kerjaya yg biasa2…dgn gaji yg biasa2..tp sgt lega sbb qalisya masih dijaga oleh neneknya..hihi..dasar x reti nak berdikari tul ai bab2 anak nih..rsnya keje di mana2 mmg ai x kisah..bab siapa yg jaga anak ai tu yg ai kisahkan..ai x biasa tinggalkan baby pada non-blood utk di jaga..tau je la..dlm pantang, n ms keje di jhr dulu pon, si kecil ni di jaga oleh neneknya sendiri..sampaila, ai  dpt keje lain di klang nih, masih juga si kecil ni di jaga oleh neneknya..i wonder mcm mn la mommies lain bole punya keyakinan tinggi tinggalkan anak pada bs or nursery..respect betul la..me masih belum bole kot..kurang percaya pada org lain..rasa sgt la bersyukur qalisya di jaga oleh neneknya sendiri..bukan ai memaksa okey..tp nenek qalisya sendiri rela hati tau nak jaga..
Oh kepada mommies yg keje di area klang or shah alam, roger2 la ai..haha..mencari member utk hang out sekali sekala..(mcm org lain x de hal je ko ni kan..)..untuk makluman, ai hanya pandai pegi area jusco bukit tinggi, giant n tesco klang n seksyen 7 shah alam..haha..tempat2 shopping je ai pandai pegi..n rsnya bole pegi sendiri..dulu keje jhr, jalan nya x sebanyak di sini..ai bab nak igt jln selalu fail, eh, memang la fail..ko tau dulu nak balik umah in laws sendiri pon sesat apetah lagi nak g area2 lain..tunggu la kalo ai dah berpuluh tahun dok sini, baru bole expert..haha..

Another dev…qalisya dah bole jalan dah on her 1 year n 1 month..mungkin x secepat baby lain..tp ai sgt la excited..hihi..penat weh nak melayan kemaruk dia nak berjalan nih..oh, bole pakai skirt gedik2 ye nak ye…tp besar nanti don’t u dare nak pakai mcm tu ye nak..haha..hmm…only n only if he could see her first walks…sob..sob..
Yg ni special entry for IRA…Norfazira Reduan n Azarul Naim Abdullah (betul k eek nm hubby ira nih..igt2 lupe la), pasangan yang bakal melangsungkan perkahwinan nya pada 27hb ni..eh, ke 26 ek korang nikah? Ai tau majlis sanding 27hb je…semoga selamat semuanya ya..n selamat pengantin baru babe! Ai x dpt la dtg ra..minta maaf la sgt2…sob..sob..ai keje ri sabtu tu ra, n x bole apply cuti  coz ai br seminggu keje..x sempat nak ke kuantan tu..x bole juga nak pergi ri ahad tu..mcm mn nak drive berdua je ngan qalisya..hua..sedey…ai cume bole doa dr jauh je ra..bersalah sgt2 nih..hua…nak pergi…ada sape2 yg pergi kuantan tu n balik hari x? bole tumpangkan kami 2 beranak ni?
N last, ai baru tau...tu pun terbaca kat blog lin..Takziah untuk nana..nmpknya belum ada rezeki lagi untuk beliau n hubby..sabar tau na..n mesti redha juga..sejauh mana pon kita mencuba, menjaga sehabis baik, tp x kan dpt melawan ketentuan Allah..ye x? mana tau ada rezeki lepas ni..pantang molek2 okey..mak ai kata berpantang utk org bersalin n miscarriage ni, sama je regimnya..jaga makan, bukan je time pantang ni tau..lepas2 pantang pon kene jaga makan..mn tau leh dpt twins, triplet or duplet lepas nih…amin..amin…cheer up babe!

ally: asam garam kehidupan
Continue reading...

Friday, May 4, 2012

0 comments 2:41 PM

muhasabah jumaat: dialog moden

Posted by ally - Filed under

ally: mari menjadi yang lebih baik dari hari semalam..

Continue reading...

Wednesday, May 2, 2012

2 comments 4:06 PM

sampah

Posted by ally - Filed under
dah abis kontrak tapi masih bekerja sehingga jumaat ini..fuh..fuh..
yg penatnya sebab kena buat set soalan n skema jawapan..
buat soalan mmg sng..nak buat jawapan, mencabar..haha..
bila bosan2 tgk fb, bloghopping, bc paper..
yg menyampah sume issue pasal bersih..
ceh..annoying sungguh la..


bab pergi majlis agama ke berarak sempena maulidur rasul ke,xde pulak org sibuk2 nak pergi..
ni yg bersih ni ramai pulak yg pergi..
lagi x bole terima bila tgk org ramai bersesak2 kat space u8 tu tgk versus..


oh la..lari topik sungguh..


lagi menyampah bila ckp je lebih, pergi x juga..haha..konon promote itu ini..share itu ini, tapi bercakap je bole la..sume org pon bole..


lagi menyampah bila tgk po**s pukul org mcm xde peri kemanusiaan..kot ye pon la ko ni menyampah ngan org yg provok tu x yah la sampai nak pukul2..org tua lak tu..


yg menganjurkan pon salah, yg pergi pon salah, yg provok pon salah, yg menjaga keamanan pon salah..
sume org pon ada salah..


kata duduk dan bantah..dah tu x yah la buat sampah..xde moral betul..aku bab2 sampah ni mmg menyampah..tgk org buang sampah dr dlm kete ke jalan pon menyampah..ape salahnya ko simpan dulu dlm kete, pastu kat umah buang je la dlm tong sampah..


ok, lari topik lagi..

ally: pi bersihkan umah, bersihkan sekali keliling umah..pastu br pi sibuk duduk n bantah..duduk okey..bukan berjalan..
Continue reading...

Thursday, April 26, 2012

1 comments 11:21 AM

mak, janganlah berputus asa

Posted by ally - Filed under

ally: dulu, sebelum baby lahir, rs 'ala, bf je, sng'..tp once dah mengalaminya, ianya sgt mencabar..perlu kekuatan mental dan fizikal..semoga berjaya mengharunginya untuk tempoh setahun lagi..amin..

oh, hari ni birthday mak sy..selamat hari lahir mak..ri ahad nanti kita potong kek ok..hihi..combine sekali ngan kenduri..semoga dipanjangkan umur, sihat sentiasa, senyum n bahagia..amin..
Continue reading...

Wednesday, April 25, 2012

2 comments 5:34 PM

mood: ku ingin kamu

Posted by ally - Filed under
oh..br abis jg exam..next week, isnin last keje..mood ngah cr kj lain..
oh..mood skrg pon lyn citer 'cinta buat emelda'..bila dh tertgk, mesti kn tgk smpi abis...adoi hai..


suke lagu ni...




oh..drooling nk menda ni gak..sape nk bg?


last time dpt ms konvo kot..lm dh tu..


ally: mn nk siap marking paper nih..ada beratus lg ni..

Continue reading...

Tuesday, April 24, 2012

2 comments 12:36 PM

~cinta sampai mati~

Posted by ally - Filed under
khas untuk tatapan yang jauh di mata kami..=(


si kecil belum bole jalan sepenuhnya..tapi dah pandai guna pre-walker ni la..

mula2, mama kata main dlm rumah je...


tapi..saya boring la papa..tgk rumah ni, dah sepah2 dah..hari2 mak teh kemas..hari2 mak teh sy komplen..haha..


lepas tu, mama ajak main kat luar..main kat jalan..huuuu...motor byk..poo poo goose pon banyak..kena elak2 bawa kete sy ni..n mama kata kena hati2..kalo nmpk moto atau kete, mesti ke tepi..jalan ni bukan jalan sy yg punya...


oh..sy sempat singgah tengok pokok jambu..kot2 ada buat jambu..sy suke mkn buah jambu batu ni..lagi best kalo berebut ngan mama..sy mmg tamak..


oh..penatnya saya..jauh sy jalan..kasut ni longgar la..mama, sila beli yg baru..plisss...


oh..sy nmpk bird..yg mcm dlm buku tu..banyak sgt..nak satu mama...


oh, sekian cerita saya..nanti sy cerita lg okey papa..jgn rindu saya!

ally: bila sebut mana papa, si kecil 'cinta samapai mati' sy ni tunjuk gamba..sedey...

Continue reading...

Monday, April 23, 2012

1 comments 5:23 PM

mood: babak cinta

Posted by ally - Filed under
first time dgr lagu ni semalam kot..eh..lupe la..tp yg penting dgr masa tgk selamat pagi malaysia..perh..ko tgk selamat pagi malaysia?haha


okey, x yah perli2..mmg tgk pon..haha..mn den ngk citer kartun pepagi buta..haha..


lagu ni sedap la kat telinga ai nih..kalo ada org tuju kat ai..perg..layan..




ai x knl lgsg ngan tengku aidil nih? adakah penyanyi baru?

ally: abg, ai nak lagu ni..sila practice..haha
Continue reading...

Friday, April 20, 2012

3 comments 11:36 AM

yum..yum..yummy

Posted by ally - Filed under
giler..pagi2 bangun dgn harapan dpt makan cheese cake atas katil..haha..giler punya mimpi..giler dah lama x msk kek..dulu2, rajin juga la masak kek..la ni, harapan..tinggal harapan..


cuba tengok kek ni? yummy kan?


 and my all time favorite...drooling...wawawawa...
come here 'blueberry cheesecake;...come to mama..haha..

ally: kalo nak buat pon mcm membazir je..xde yg suke mkn...kalo ai yg melantak sorang, pastinya naik berkilo2..haha


Continue reading...