Thursday, November 1, 2012

1 comments 12:09 PM

diriku kurang vitamin

Posted by ally - Filed under
oh alah..rasanya dah masuk 2 minggu kurang selera mkn..sejak2 qalisya sakit tu la..penangan x bole tido mlm sbb ssh hati tgk qalisya mcm ssh nak bernafas je..kahak dia byk sgt..temperature pon tinggi..tp tu 2 minggu lepas...skrg tinggal batuk sikit2..nakal dia pon dah kembali menjadi2...bab mkn nasi ke, mee ke, bihun ke, mmg kureng la nak abiskan..nak abiskan sepinggan tu pon menyeksa la sungguh..tp kalo mkn buah2, fuh, laju..berbiji2 pon bole..hai..peliknya..penangan kurang selera makan, berat pon kurang la..sampai la masa balik ry haji br ni, mak tego, katanya leher nmpk panjang je, mcm bangau..kalo gemuk, leher tu nampak pendek je..haha..bole gitu ek?

rasanya ai xde la kurus sgt..cuma mmg kurang selera mkn la..skrg tgh consume holick + susu kambing..mula2 cam pelik je rsnya, tp by day, lama2 ok je..ai x kan minum kalo susu kambing semata..eei...ngeri tekak..

yg x sihatnya tu, ai craving menda2 mcm coklat, gajus n cendol..ha, amik ko..hujan2 gini ko craving cendol..mmg x ptt sungguh..sungguh ni..smlm hujan2 pi la area bukit tinggi nun..solo je la pegi..coz nak buat skim potong kaki  gaji utk simpanan qalisya kat cimb..masa kuar dr bank tu mmg dah hujan lelebat la..sempat ai singgah ke van yg jual rojak + cendol klang tu semata2 nak beli cendol..pdhal ai x lunch lagi masa tu, tp tekak teringinnnnn giler nak mkn cendol dia..mmg gigih, berbasah2 hanya utk cendol..

kalo la di pikirkan balik, ade ke org normal mkn cendol di hari hujan yg lelebat mcm tu..adakah ai ni nak masuk kategori x normal pulak..adoi la..nk mkn mknan yg sihat2 je..smlm tu kompem2 x sihat langsung..lunch hanya cendol n 2 biji buah limau, dinner lak, pasal ada kelas mlm, cuma makan burger sedap tu je..so, bole la conclude yg semalam hari tidak sihat sedunia..haha..

kalo kita craving menda manis2 means kita kurang minerals macam chromium, carbon, phosphorus, sulfur, etc...tapi kalo kita craving coklat means kita kurang vitamin B and magnesium.

ha, amik ko..sah la aku ni kurang vitamin..dah la jenis ssh nak nelan pil beso2 nih..so, mmg tinggal harapan je la nak amik vitamin yg ada kat pasaran ni..ko mkn buah je la ye..n sumber yg bole dptkan vitamin tu ngan secukupnya..

sekian, celoteh ai yg tgh frust pasal dress poplook cpt sgt sold out..haha..cuci mata je la..

ally: BMI ai normal okey...=)

1 comments:

ira_bluebee said...

Qisya nak dapat adik kot????