Thursday, June 2, 2011

1 comments 8:41 AM

kisah berpantang: bertungku

Posted by ally - Filed under ,
tungku ke tunku?

sama je kot.. me ada lah org jawa..selalunya org jawa ni di katakan mmg tip top la berpantang..tp tu org dulu2 kot..mak saya pon x dela rigid sgt psl hal berpantang ni..contohnya bertungku la...20 hari berpantang di rumah mak kat bp mmg x bertungku langsung..tapi banyak minum air kunyit n ubat periuk...*yerk..sgt pahit..lagi2 ubat periuk tu..trauma nak minum..selalu minum cepat2 je..* saya bertungku 2 kali je kot..guna tungku leesa tu..

tapi hari ke 20 ke 44, mmg sy bertungku..ni pasal berpantang di umah mek mentua pula...pagi n petang tau...buat selepas mandi..ni mmg mak mentua ai suh buat..dia siap carikan besi lagi tau..balut ngan daun mengkudu nkain batik..fuh panas beb..bole bertungku 1 badan..xtau la prosedur mana yg betulnya ni..selalunya saya mulakan dr tapak kaki naik ke betis, peha, ari2, perut n bahu, last sekali tangan..kan kata 1 badan..n lama juga..hampir 45 minit ke 1 jam gak bertungku ni..sedap sgt2..rasa badan sgt segar..n lepas bertungku tu bole lena tido..hehe...tu kalo qalisya x demand susu la kan..bole la tdo lepas bertungku..


n lepas je abis berpantang 44 hari, x semestinya saya x bertungku..cuma nya tukar kepada pemakaian sauna pants..cuma tumpu pada bahadgian perut, pinggul n peha je la..ni lemak2 degil ni..susah beno nak ilangkannya..hubby belikan sauna pants ni la..elok untuk membakar kalori..haha..nmpk sgt suh sy kuruskan bdn sikit lg..hehe..xde la pon dia ckp cam tu..cuma baik la bg ibu2 lepas bersalin..ni kan mcm tungku moden juga..


bertungku mmg sgt elok..pada sy bertungku bukan nak mengecutkan rahim tp lebih kepada memanaskan bdn ibu2, bagi angin dlm urat2 n badan kuar..mungkin kesannya bukan utk masa skrg tp akan dtg..ye tak?
 so, kena la rajin2 sayangi diri sendiri..

ally: terima kasih kepada keluarga yg byk membantu n menjaga saya sepanjang berpantang..

1 comments:

~YUN~ said...

besnye dua2 mak jaga masa pantang..sedapkan kalau bertungku,yun belum deliver lg,tp dulu ms sengugut and period pain salu bertungku..sedap,lega je rase..=)

follow and link u dear! =)