Wednesday, August 10, 2011

0 comments 9:55 PM

~kerana dirimu begitu berharga~

Posted by ally - Filed under
oh..sedar x sedar dah 10 hari kita puasa kan..setakat ni mmg xde lg dah rasa pening2 ke pedih perut ke time pose..dah jumpa ape yg patut sy mkn..mmg kena byk makan okeh, nak produce susu yg sedap n banyakkan minum air masak...so far, sy x minum pon air sejuk mahupun yg berais..sebelum pose adalah gak ngelat2 minum ais n sejuk2 ni..pasai terrrrrrringin sgt2..tapi, sejak pose, lagi selesa minum air panas atau suam sahaja..n itu lebih baik kan..

susu pon alhamdulillah..xde la meriah sgt..ai pon bukan la jenis byk sgt susu..tapi so far, masih dapat susukan baby qalisya sampai la umo dia skrg ni 4 bulan..mudah-mudahan dpt la susukan sehingga 2 tahun..amin..untuk susu yg x merudum ay amalkan minum 3 in 1 quaker oat. kurma n biskut IKO..masa buka lak air holick, kurma n mkn nasi la..hihi..di antara waktu malam ke waktu sahur tu sy byk minum air masak n air kurma merah + longan..fuh..selain sedap, susu pon byk..byk la pada sy..selalunya pam cuma dpt 3-4oz je..ni utk dua belah B tau..tapi skrg dah 5-6oz..kira meriah la pada sy..alhamdulillah..rezeki qalisya mmg sebanyak itu..

si kecil ni tentu2 la belum amik solid food lagi walaupun mak sy n MIL n mak sedara  sibuk la suh bagi makan kat qalisya..haih..sedey betui..diorg kata qalisya halus sgt..x gemuk mcm baby lain..nak suh cepat besar..haih..tensen tau ai sebagai mak nya ni..diorg kata x yah ikut sgt kata doktor yg suh baby mkn bila umo dia dah 6 bulan...ai bukan x nak bagi..tapi rasanya setakat ni x perlu lagi la..kan lagi bagus bg susu ibu nih...n anak ai xde la halus sgt..ok la tu..berat masa umo 3 bulan ialah  5kg..ni dah 4 bulan, ai x pasti la berat dia brp, tp kompem naik nya...dilema sungguh la..xtau la sampai bila bole wat x tau je bila diorg suh bg mkn tu..haih..sedey..

kerana dirimu begitu berharga~
eczema dia pon dtg balik..kesian sgt tgk badan dia penuh merah2..ni naik kat muka gak..adoi la..lagi sedey tgk muka dia kena gigit nyamuk...hai, rs marah betul la ngan nyamuk tu..kalo bole di makan, lama dah ai makan..baby Q nya kulit sensitif, so, bila kena ggt nyamuk tu, merah bintat tu jadi mengembang n jadi bintik hitam..tensen tau..lagi la bila ada orang ckp, ai ni x reti jaga anak, sampai kena gigit nyamuk..dah mcm2 ai buat tau..tdo pon pakai kelambu..dah tu nak wat cane kalo kena ggt gak..tensen lagi...

ally: xde lagi baju raya...tunggu encik hubby balik br leh soping..tema ape ek..

0 comments: