Tuesday, April 17, 2012

4 comments 1:05 PM

bukan omak yang gila

Posted by ally - Filed under
ya, sy bukan la omak yg giler..cuma sgt2 concern ngan keadaan anak..yg mana, mungkin bukan terjadi pada anak org lain, anak2 kalian..saya bukan la omak yg terlalu kuat pantangnya..itu x bole ini x bole..cuma pantang saya bersebab..my doter is an E-baby..eczema..bukan penyakit berjangkit..dr kecil mmg dah ada E tu..so, sila la jgn berasa jijik atau ape pada anak sy..x kan berjangkit sebab eczema bukan penyakit berjangkit..betapa ceteknya pengetahuan kan? kalau la anak sy bukan E-baby, sy mmg xtau langsung psl eczema ni..


ye, sy tau, kulit anak sy penuh calar balar, ruam sana sini, merah sana sini..dan sy menjaga anak sy..bukan sy x pandai jaga..dah tu mcm mn nak control environment? she's allergic to dustmites, cow milk protein, some fish..me mmg tgh tunggu peluang n ruang utk buat RAST immunoCAP test. nak tau trigger factor ape yg menyebabkan anak ai ni eczema. n yes, eczema ssh nak diubati..perlu masa, kesungguhan dan kesabaran..siapa yg sampai hati tgk anak sendiri, yg br umur setahun asyik menggaru sehingga berdarah..kalaula eczema tu bole dipindahkan, ai lagi rela menanggungnya..kesian, budak sekecil dia sudah berasa stress..jadi, kalau rs jijik, stay away from her n even me..please stay away..


sy bukan omak yg giler..walaupun kdg2 rs diri ni terlalu concern n pantang sana sini..sy yg mengalaminya, jd sy la yg tau..mn2 ibu yg ada anak E pon akan berkongsi rasa yg sama..kami bukannya giler bila baca journal2 medical..kami bukannya giler bila setiap kali beli produk, tgk ingredientsnya, kami bukannya giler nak percaya bulat2 pada ubat yg bagus tapi xde kajian..kami memang giler sebab tdk menggunakan ubat yg mengandungi steroid..sebole mungkin, sy cuba elakkan..mmg la org yg tgk, ala sapu je la ubat yg doc bg..dah doc yg prescribe, tentula elok kan? after all, big no to steroid..kalau xtau knp steroid ni x bgs, tlg buat research..jgn nak pandai2 recommend kat org lain utk guna ubat2 tu sume..doc pon manusia juga kan? ilmu yg ada pon x terbatas..


no, ai bukan nak jd doc..suggest itu ini..cuma, hak kita sebagai ibu, pasti nak yg terbaik..sebab tu x yah nak kata ai ni giler baca medical journal..siapa yg tau kondisi kita? ai x nak anak ai di sumbat tah mcm2 mknan2..yg mana ai sendiri xtau tah2 makanan tu allergic utk dia..jadi, stay away!!!!!

ally: baru tau kalau anak stress, pon bole menyebabkan makin naik gegata kat bdn..omak kena byk bersabar..

4 comments:

gadiz meki said...

alahai sian nye qisya, aku gatal skit pun dh kecoh mintak perhatian lebeh, ni kn lg budak2..sabar ye sal..

Fiza Z. Abidin said...

my niece pun eczema jugak..kdg2 sedih dgn org sekeliling yg xfhm lps tu suka suki kata my sis tak pandai jaga...the best part org yg jaga dia hari tu boleh selambe mandi kan dgn air garam konon2 utk hilangkan..walhal akak sy dh bawak ubat & cream yg doctor bagi..

sabar eh....hanya ibu yg memahami apa yg terbaik utk anak dia..hugs hugs

SHAZ D MAFIA said...

SABOR LA MAMA.. ORG TAK PHM PE YG KTE TANGGUNG.. JANJI FAMLY2 KTE FAHAM SUDAA.. BIAR LE DEME YG NK NGATE. DEME YG DPT SAHAM DOSA NYE.. :)

I WILL ALWIZ SUPPORT U N QALISYA!! :) IF U NEED ANY HELP, I'L B THERE 4 U YA~ ^_^

yuyu jannah said...

dear, lama x menapak ke sini..really miss ur writing...

sabar la babe, my cousin bbrp org yang anak dorang kena E.sikit sebanyak, i nmpk kesengsaraan diorang, berat mata i memandang, berat lg bahu si ibu yang memikul.. mmg kalau boleh biarlah allergic tu berpindah pd kita..

miss qisya tu..mana gmbr?