Tuesday, May 25, 2010

2 comments 12:34 PM

saja nak tambah2 idea pada entry xora

Posted by ally - Filed under , ,
amik ko..panjang titlenya..hihi

saja je nak wat entry nih..selepas membaca entry terbaru xora mengenai 3 idea sederhana yang menjimatkan..sgt tertarik utk share juga..sama2 la kita menambah idea..hihi..b2b mmg byk idea kan..mn tau, salah satu idea yg xora nyatakan, kita leh guna..ye x?

entry ini adalah penambahan kepada ape yg xora telah nyatakan utk remind diri sy juga..nak buat tu ada kemungkinan..tgk la nt mcm mn..(ni gaya2 mcm x jd wat je..haha..sy mmg begitu)

ni soalan2 ni, sy amik dr blog xora tau..thanks dear..

n let me share this..=)

1. Macam mana ye nak deko pasu kosong supaya nampak cantik?

   Ada tak alternatif selain daripada pasu kaca?
  Saya takmo beli pasu baru, jadi ada tak cadangan material lain?

setuju ngan xora mengenai penggunaan bekas kaca n tin..sy sendiri bercadang menggunakan tin sebagai hiasan (xtau lg hiasan kat mn..hihi), kerana selain menjimatkan, byk sgt deco yg bole kita buat..contohnya seperti ini..

kan, nmpk tin tu..biasa je kan..mcm tin sardin, tin susu n mcm2 lagi la...kalo rajin bole cat..kalo rajin bole wrap dgn gift wrapper je..kalo rajin bole hias2 ngan riben, xtah cat pun ok..see, banyak sgt bole di buat..n sy ada jumpa tin yg di balut guna majalah2 lama..ada gaya vintage..juga lawa..fuuhh..nak dpt tin pon senang kan? so, jadilah penyokong kempen alam sekitar..recycle ape yg ada di sekeliling kita..worth it!

dlm ms sama, ramai yg guna jenis kaca sebagai deco..bole je..sng juga nak dpt..gi la kat dapur tu, jenguk la mn2 cawan atau bekas2 yg mak kita x guna..hihi..bole la wat deco2 cenggini..

(perasan x lilin tu kat dlm gelas n bunga kat luarnya, di lekat @ ikat ngan guna tali je..kan simple kan..kalo x nak guna fresh flower, artificial pon bole..)

(yg ni bekas2 jem or bekas2 kuah spaghetti..haha..agaknya la..di isi ngan batu2, ranting n diy flower paper..ohh..sggh craft..)

n walau sy dan xora juga x berapa menggemari plastik sebagai main base, tp ada juga yg guna tau..n u know what, ia nya juga sesuatu yg interesting..x perlu risau kan kaca yg pecah sebab ianya menggunakan botol plastik..classic gitu..mcm ni..


2. Saya nak letak gambar pre wedding saya kat meja guestbook, tapi takde idea nak letak macam mana?Saya takmo frame gambar pasal saya ingat nak letak banyak-banyak gambar prewedding kami.Frame Ikea yang cam Xora beli hari tu, mahal. Ada tak idea yang murah sikit?

suka sgt ngan ape yg xora nyatakan..coz sy juga sedang mencari2 idea sebegitu walaupun xde pic prewedding (hihi..edisi berangan)..not bad..lawa juga..tp sy bercadang utk buat sebegini (gn pic2 lama je...=)) maaf kepada empunya2 pic ini..sy dah lupe mn amik..pinjam ye..

(nmpak x pic2 tersebut..di framekan cantik..sy x pasti itu frame sebenar atau x, tp sy bercadang menggantikannya denga kertas jika itu adalah frame sebenar..kene cari paper yg keras, tampal gambar n deco kat mn kita nak letak..x yah ada backdrop kain tu pun x pe kot..yg ni sy rs mungkin photobooth pengantin tersebut..)

(wow..super larger photo..cantik juga..part of the dais i think)

tapi sy sgt adore ngan ini...simple yet elegance..pic dibuat style pic lama..nmpk terletak je arrangement photo2 itu..

3. Xora ada idea tak, selain daripada bantal kecik-kecik, nak hias katil pengantin dengan apa?
   Sebelum ni, Xora ada kongsi pasal kelopak bunga, tapi selain daripada tu, ada tak idea lain?

hiasa katil pengantin selain bantal kecil2..emm..bagus idea xora yang mengunakan selimut @ tuala as deco..di buat bentuk2  macam ni..




(personally...sy suka yg ini..hehe)

sy juga suka sesuatu yg simple je..kalo la cuma letak printed pillow cam ni pon, rs dah cukup menarik..

(ni macam invitation kan? hihi..okeh2, tukar kepada ayat yg jiwang2 sikit k)

(monogram printed pillow)

(suweet..)

okeh, itu je lapon yg ada dlm simpanan ku..hihi..lain2 bole la google k..sume pic di atas dr mr.google k..

ally: pengantin alam sekitar la kononnya..=)

2 comments:

farahfatihah said...

heheheh bagsu2..time fara nnti letak pic kat kad board je..guna frame mhl la huhu

ally said...

betulla fara..hehe..letak kat kad board je..lagi jimat..lepas majlis terus masuk album..hehe