Tuesday, May 11, 2010

20 comments 11:21 AM

x jd khwn

Posted by ally - Filed under ,
okeh..

x jadi kahwin

*



*



*


*


*



*


*


*


*


*
isu to be discuss hr ni..

eh..

tiada kena mengena dengan diri ini ya..

Alhamdulillah..setakat ini masalah2 yang mendatang, kami masih mampu menangani nya..tidak la mengambil keputusan sehingga membatalkan perkahwinan..uish, di jauhkan la..

sebenarnya, begini ya..

sy ada seorang kwn (ni kes betul tau..), nak kahwin, insyaAllah akhir bulan ini..menjalani hubungan secara jarak jauh, byk cabarannya..sehingga kan sampai 1 tahap, dia give up walhal majlis tggl brp minggu je ni lagi..mula la terfikir nak membatalkan perkahwinan kerana merasakan en.tng tdk komited, kurang komunikasi & sebagainya..

tetiba sy mc tersedar bahawa, biasanya urusan2 perkahwinan, mmg kaum2 hawa lebih dominan, lebih terperinci dlm mengorganisasikan hal ehwal persiapan & sebagainya..berbeza dengan kaum adam yg lebih suka bersikap tidak kisah, no hal punya, slow & steady..

walau ape pon, itu la yg melengkapi antara satu sama lain, berbeza tp tetap ada satu point di mana keserasian itu wujud..sy berharap juga menasihati kwn sy itu agar bersabar serta mencari jalan penyelesaian yg terbaik, walaupun kurang komunikasi..utk makluman, tng kwn sy bekerja offshore, byk abis masa di luar negara, tdk mempunyai cuti yg pjg, serta jarang berada di daratan..so, mmg la komunikasi akan menjadi satu masalah..tetapi, itu perlu di usahakan dgn perbincangan..ape salahnya kita kembali ke zaman dahulu kala (zaman mak2 kita bercinta cintun..hihi) dgn mengunakan surat atau pun emel..luahkan ape yg kwn sy ni rs kepada tng dia..agar masing2 dpt tau di mana point/pennyelesaian mslh komunikasi ini..

gud luck dear..n jgn fikir singkat..this is just beginning..sy pasti cabaran lebih hebat pada ms akan dtg..
(ewah..pandai je sy nsht org..eh..ni nsht utk diri sendiri juga ya)

anything nak tambah x? leh la sy bg kat kwn sy sebagai pembakar semangat..

ally: on the spot entry..sowi, sume font..hihi

20 comments:

.:Mrs. Engineer:. said...

cm tunang yanie, die pn x amk port sgt...sbab die ade ckp, bab2 duit, die settle kn...yg len die serah kn kt yanie n family die je...

ally said...

betul tu yanie..bukan mereka (golongan adam) ni x serius, cume cr mereka sgt2 differ ngan kita..=)

~ thalhazlin ~ said...

hurm. tengah gaduh juga ni. takut. huhu :(

ally said...

thalhazlin: dear, what happen..cepat2 settle k..=)

idayusof said...

dok jejauh mmg susah. komunikasi mmg paling penting. tapi x bermaksud kene talipon setiap masa.

tapi lelaki mmg susah sket nak komited pada keje kawen. tapi tak bermaksud diorang x excited! suh kawan awak pk masak2 dulu before buat keputusan besar camnih.

unless, ade reason lain.

ally said...

idayusof: betul2..komunikasi sgt2 penting..mcm sy juga..kdg2 tu rs depress x dpt contact en.tng..tp lama2 biasa dah..give & take pon penting..

ya, setuju ngan awk..bukan mereka x excited, cuma cr mereka tunjuk excited tu lain dr kita..=)

@ty_farEd said...

bace 1st tadi..tekujat jugak..!!
cuak lak tetibe..huhu~ hope bukan jadi kat kiter2 ni sume ek... memang tu lar dugaannye..sabau jer lar kaLao sayang..orang lelaki memang susah nak diharapkan kalao pasal2 nguruskan kawen nie..huhu~

ally said...

@ty_farEd: emm..tu la..hope x jadi kat kt2 ni semua..moga di jauhkan la..amin..amin..=)

farahfatihah said...

hohoh duk jauh mmg mcm tu..lagi la kawan tu jarang jumpa kan? ishhh memamng payah kalau dah duk jauh2 mcm ni....seksa..kena byk bersabar.....suh dia pk betul2..tnya hati, syg lagi x?
kalau masih ada rasa syg, masih boleh diselamatkan

ally said...

farah: ya..kesian sgt..jrg sgt dpt jumpa..plg penting kena byk3 sabar..berharap sgt dpt di selamatkan..nak kena brainwash sikit lg..for the time being, kt menjadi teman mendengar..=)

missbutterfly said...

ya Allah..tgh gaduh jgk ni. pun long distance r'ship jgk :( xtau blh setel ke x..mtk jauh dr benda2 buruk..nauzubillah..

ally said...

missbutterfly: settle cepat2 k..kalo bole mengalah, ape slhnya kt mengalah..=) insyaAllah, di jauhkan la dr perkara2 sebegini..

♥ Fuchsia ♥ said...

hish time nak dekat2 kawin memang byk problem occay. time sy dulu pun camtu gak. takde gaduh pun. tetiba beberapa hari b4 majlis tu bole gaduh dasat siap kompem2 tak jadi kawin dah. bila ingat2 balik mmg gile kelakar ^_^

ally said...

fasha: aduhai..seram juga dgr tu..x gaduh, then tetiba masa nak dkt majlis, leh pulak gaduh2 ek..tp, then jd funny ya bl di ingat2 balik?hehe..tu la..dugaan nak khwn ni mcm2..kdg tu mmg x terjangka..=)tp fasha tgh gumbira2 kan skrg..hihi

Dyalycious said...

salam...terpanggil plak dhiya nak comment. alahaiii...sayang nye...ckp la ngan kawan u tu, jgn la sampai jadi camtu...majlis dah dekat sgt dah pun...dia kene la bertolak ansur kalau tunang dia keje offshore. soh dia saba n bawak berbincang :)

ally said...

Dyalycious: haih..tu la dia..jns keras hati kwn sy tu..xtau la ape jd..kad dah edar lak tu..siap ckp, kalo betul x jd, dtg majlis tu juz for mkn2..emmm...

hana yoriee said...

huhu..takutnye kalo jd mcm ni..hana pun pjj juga..n penah la hampir2..iskh..tanak lah sebut perkataan tu..mintak2 Allah permudahkan urusan kite sume..aminnn..

ally said...

hana yoriee: takut kan..takut sgt bl yg di rancang x menjadi..harap2 kita sume yg di jauhkan dr musibah sebegini..amin..

ARNA said...

Masa sy kawin dulu, memang lelaki tak memberi sumbangan. kita perempuan yg kene tanya banyak kali. Ikut dorg, Kenduri itu adalah bg makan pada org sahaja. x perlu nak membazir. Well, kita perempuan pk lain, kawin sekali seumur hidup kenala buat terbaik.

ally said...

arna: sy rs mana2 lelaki pon mmg cam tu..ye la..jrg nak jumpa lelaki seteliti kaum2 hawa ni..tp ada je yg seteliti perempuan, cuma x ramai..hihi..