Tuesday, May 25, 2010

2 comments 12:34 PM

saja nak tambah2 idea pada entry xora

Posted by ally - Filed under , ,
amik ko..panjang titlenya..hihi

saja je nak wat entry nih..selepas membaca entry terbaru xora mengenai 3 idea sederhana yang menjimatkan..sgt tertarik utk share juga..sama2 la kita menambah idea..hihi..b2b mmg byk idea kan..mn tau, salah satu idea yg xora nyatakan, kita leh guna..ye x?

entry ini adalah penambahan kepada ape yg xora telah nyatakan utk remind diri sy juga..nak buat tu ada kemungkinan..tgk la nt mcm mn..(ni gaya2 mcm x jd wat je..haha..sy mmg begitu)

ni soalan2 ni, sy amik dr blog xora tau..thanks dear..

n let me share this..=)

1. Macam mana ye nak deko pasu kosong supaya nampak cantik?

   Ada tak alternatif selain daripada pasu kaca?
  Saya takmo beli pasu baru, jadi ada tak cadangan material lain?

setuju ngan xora mengenai penggunaan bekas kaca n tin..sy sendiri bercadang menggunakan tin sebagai hiasan (xtau lg hiasan kat mn..hihi), kerana selain menjimatkan, byk sgt deco yg bole kita buat..contohnya seperti ini..

kan, nmpk tin tu..biasa je kan..mcm tin sardin, tin susu n mcm2 lagi la...kalo rajin bole cat..kalo rajin bole wrap dgn gift wrapper je..kalo rajin bole hias2 ngan riben, xtah cat pun ok..see, banyak sgt bole di buat..n sy ada jumpa tin yg di balut guna majalah2 lama..ada gaya vintage..juga lawa..fuuhh..nak dpt tin pon senang kan? so, jadilah penyokong kempen alam sekitar..recycle ape yg ada di sekeliling kita..worth it!

dlm ms sama, ramai yg guna jenis kaca sebagai deco..bole je..sng juga nak dpt..gi la kat dapur tu, jenguk la mn2 cawan atau bekas2 yg mak kita x guna..hihi..bole la wat deco2 cenggini..

(perasan x lilin tu kat dlm gelas n bunga kat luarnya, di lekat @ ikat ngan guna tali je..kan simple kan..kalo x nak guna fresh flower, artificial pon bole..)

(yg ni bekas2 jem or bekas2 kuah spaghetti..haha..agaknya la..di isi ngan batu2, ranting n diy flower paper..ohh..sggh craft..)

n walau sy dan xora juga x berapa menggemari plastik sebagai main base, tp ada juga yg guna tau..n u know what, ia nya juga sesuatu yg interesting..x perlu risau kan kaca yg pecah sebab ianya menggunakan botol plastik..classic gitu..mcm ni..


2. Saya nak letak gambar pre wedding saya kat meja guestbook, tapi takde idea nak letak macam mana?Saya takmo frame gambar pasal saya ingat nak letak banyak-banyak gambar prewedding kami.Frame Ikea yang cam Xora beli hari tu, mahal. Ada tak idea yang murah sikit?

suka sgt ngan ape yg xora nyatakan..coz sy juga sedang mencari2 idea sebegitu walaupun xde pic prewedding (hihi..edisi berangan)..not bad..lawa juga..tp sy bercadang utk buat sebegini (gn pic2 lama je...=)) maaf kepada empunya2 pic ini..sy dah lupe mn amik..pinjam ye..

(nmpak x pic2 tersebut..di framekan cantik..sy x pasti itu frame sebenar atau x, tp sy bercadang menggantikannya denga kertas jika itu adalah frame sebenar..kene cari paper yg keras, tampal gambar n deco kat mn kita nak letak..x yah ada backdrop kain tu pun x pe kot..yg ni sy rs mungkin photobooth pengantin tersebut..)

(wow..super larger photo..cantik juga..part of the dais i think)

tapi sy sgt adore ngan ini...simple yet elegance..pic dibuat style pic lama..nmpk terletak je arrangement photo2 itu..

3. Xora ada idea tak, selain daripada bantal kecik-kecik, nak hias katil pengantin dengan apa?
   Sebelum ni, Xora ada kongsi pasal kelopak bunga, tapi selain daripada tu, ada tak idea lain?

hiasa katil pengantin selain bantal kecil2..emm..bagus idea xora yang mengunakan selimut @ tuala as deco..di buat bentuk2  macam ni..




(personally...sy suka yg ini..hehe)

sy juga suka sesuatu yg simple je..kalo la cuma letak printed pillow cam ni pon, rs dah cukup menarik..

(ni macam invitation kan? hihi..okeh2, tukar kepada ayat yg jiwang2 sikit k)

(monogram printed pillow)

(suweet..)

okeh, itu je lapon yg ada dlm simpanan ku..hihi..lain2 bole la google k..sume pic di atas dr mr.google k..

ally: pengantin alam sekitar la kononnya..=)
Continue reading...

Thursday, May 20, 2010

1 comments 12:24 PM

mau ini

Posted by ally - Filed under ,
mau ini..mahu ini..nak ini..masa makan beradap..


x nak udang ke ketam ke yg deco2 segala bagai yg seperti di bawah ini kerana pengantin x kan sempat mkn punya..hehe..sila la tgk udang2 tersebut ye..mmg xkan ada di majlis sy coz sy x approve..haha..mak pon setuju...best2..nak yg biasa2 je n yg mudah serta cepat..peduli la kalo org kt pengantin x leh mkn byk2..haha..tp nak mkn byk2 juga..hehe..all pic credit to mr.google




peduli la apa saja org, org2 kg mahupun sedara mara sy sendiri kata..yg penting, sy x nak..haha..kalo setakat deco2 pun x nak juga..tolong jgn semakkan meja itu..permintaan pengantin nih..x suke..x suke..buka kedekut ye, tp tah la..sedey je kalo pengantin x dpt mkn yg deco2 tu..n x kenyang juga..so, say no tu udang, ketam..lgppon en.tng di larang mkn..nt resdung beliau makin teruk pulak..kesihatan perlu di jaga..ewah..=)

tp, first pic yg buah2 + choc tu..mmg yummy n sy nak wat as dessert..sng ckit nak mkn, xyah la nak kopek2 kulit ke..amik satu cucuk, smbt dlm mulut..hihi..hepp..buruk laku sungguh pengantin itu..

akan minta mak teh wat kan..she's good in deco2 sebegitu..sedap, cantik n mudah di makan..itu konsepnya..

ally: x suke leceh2 kan diri nak kopek2 udang ka ketam la..lgpun nak rushing kan..so..say BIG NO to them..
Continue reading...

Tuesday, May 18, 2010

11 comments 1:49 PM

design2 poster

Posted by ally - Filed under
impian tinggi melangit..hihi..juz browse few design for poster..emm..sape la yg bole design2 poster cenggini utk sy ek? xtau kalo2 ada kwn2 yg reti bab2 design nih..kalo bg kat sy jwbnya, sampai bila2 la x siap..hihi..

ada 2 jenis yg sy browse through..the first one ala2 movie, guna pics pre-wedding as main character..tp sy xde gambar prewedding, x buat pon lantaran tidak mempunyai budget yg mencukupi..need it for another things..hihi..xpe la..no regret..cuci mata sj..







okeh..sume lawa2 kan..nm pon ala2 movie poster..hihi..

jenis kedua lak, ada guna cartoon character..yg pd sy juga sgt sweet...=)



mine? hihi..maybe no poster..hihi..bole?

haih..niat di hati n akal, mau je sume2 poster di atas..tp tu la..memandangkan kemampuan skill diri ini yg terbatas, xpe la..go for 'biasa2' poster sudah la..hehe..janji pas khwn leh di frame kan wat kenangan..oooowww..ckp psl frame..ada juga yg guna poster ni as a guestbook..very nice..

mcm ni..


*all picture here credit to mr.google

okeh..abis sudah sesi berangan2 itu indah..hihi..will try to make the 'biasa2' poster..

ally: paling suke poster no 2 yg guna belon2 tu..cantiknya..the couples looks very3 happy..
Continue reading...

Monday, May 17, 2010

9 comments 11:39 AM

debaran

Posted by ally - Filed under
2 months to go..

haha..

takut la pulak..(tah ape2 je..patutnya suka kan?hihihi)

persiapan makin byk yg dah ''done''

ye ke? (adoi hai..serabut den la ni)

hari jumaat lepas (14 mei 2010), sdh membeli belah (pokai lg) goodies bag + bunga telur..& dah amik kad..yeay..kad one piece sy sdh siap..sdh boleh distribute..hehe..perasan..hihi..semakin berdebar bl tgk kad dah siap..ye, sampai skrg masih x pcy bakal berkahwin in 2 month time..takutttttttttttttttttttttttt...

oh ya, ckp pasal goodies bag, again, plan change..ml2 dulu my parents nak bg 'berkat' pada semua tetamu, tetapi memandangkan tiada tenaga kerja dr segi masak n packaging, terpaksa la tukar plan..so, guests yg dtg nt akan dpt goodies bag yg berisi tumpi (ni mak yg nak wat...sedap..hihi) n mknan2 lain (yg sy sendiri x pasti ape kah dia)..ye, sy mmg x amik tau coz hal2 ini mmg awl2 lg sudah diserahkan kepada mak sy..hal2 jamuan lak kepada ayah sy..beliau & team yg akan masak nt (pulak..sape pulak nak lyn guest nt..hihi)..no la..for sure la kwn abah sy yg in charge..kami masih mengamalkan gotong royong je atau erti kata lain rewang..kat tempat sy 'catering' ni blum begitu meluas di praktikkan..tp disebabkan majlis sy bukan ms cuti sekolah, so, ssh sikit kot nak kumpul2 kan org rewang..xpe la..guest pon x ramai..around 500 org je..ape la sy nak wat ngan kad jemputan sy yg byk2 ni..haha..emosi ms tempah..xpe la..mn2 yg x dpt dtg nt, tetap sy send kad..sebagai tanda ingatan n jemputan ikhlas dr kami sekeluarga..

berbalik kpd goodies bag tu, sy beli di PISB air hitam..rsnya mn2 org jhr especially arounnd bp n kluang, akan pegi area air hitam utk beli belah `brgn perkahwinan`..tp kat dlm PISB ni x leh snap pic lak..so, yg kat luar je la yg sy snap..hihi...sowi...PISB ngah sale la ni..tp yg sy tgk sale pada goodies bag je..lain2 brg x nmpk pon salenya..lg2 bga telur, agak mhl juga..tp sy sempat la terbeli 2 kotak..xtau cukup ke x..mak kt cukup..nak wat buga pahar je pun..


x byk pic pun..tu je satu2nya pic yg agak terang..nak balik, br la terpk nak amik pic..hihi..ms ni dah rambang mata..n dah ikut konsep mak..mn2 brg yg nmpk cantik, within budget, terus je beli..haha..kalo x mau berjam2 duk pilik-pk-pilih-pk-x beli..hihi..

oh ya, sy sudah beli kain satin (tah  la..agak je la satin) utk wat alas dulang hantaran..ye, utk nikah nt akan ada lg hantaran dr sy utk en.tng..maybe dlm 5 dulang kot..haha..ikutkan hati nak je letak sume2 dlm 1 dulang besar..mcm kat bawah ni..sila abaikan nasi n lauk pauk (kat johor pggl nasi ambeng) tersebut..bygkan si dulang..haha..giler..mak sy reject sungguh2..hihi..


okeh2..xde la sampai nak guna dulang ni..haha..tp not bad ape..sumbat je sumenya..knp sy kt nikah pon ada lg hantaran..ha..sebenarnya ms saya tunang dl, dah bg sampai 21 dulang (dr pihak sy) & 19 dulang (dr pihak en.tng)..ye, sampai x cukup dulang & alas dulang..hihi..so, x sangka la pulak time nikah ni pon ada lg hantaran..tp xpe la..no big deal..bg je diri sy, letak atas dulang2 tersebut..hihi..bole wat gitu x?

ally: mode giler2 hari isnin..i'm in bloom..hihi
Continue reading...

Tuesday, May 11, 2010

20 comments 11:21 AM

x jd khwn

Posted by ally - Filed under ,
okeh..

x jadi kahwin

*



*



*


*


*



*


*


*


*


*
isu to be discuss hr ni..

eh..

tiada kena mengena dengan diri ini ya..

Alhamdulillah..setakat ini masalah2 yang mendatang, kami masih mampu menangani nya..tidak la mengambil keputusan sehingga membatalkan perkahwinan..uish, di jauhkan la..

sebenarnya, begini ya..

sy ada seorang kwn (ni kes betul tau..), nak kahwin, insyaAllah akhir bulan ini..menjalani hubungan secara jarak jauh, byk cabarannya..sehingga kan sampai 1 tahap, dia give up walhal majlis tggl brp minggu je ni lagi..mula la terfikir nak membatalkan perkahwinan kerana merasakan en.tng tdk komited, kurang komunikasi & sebagainya..

tetiba sy mc tersedar bahawa, biasanya urusan2 perkahwinan, mmg kaum2 hawa lebih dominan, lebih terperinci dlm mengorganisasikan hal ehwal persiapan & sebagainya..berbeza dengan kaum adam yg lebih suka bersikap tidak kisah, no hal punya, slow & steady..

walau ape pon, itu la yg melengkapi antara satu sama lain, berbeza tp tetap ada satu point di mana keserasian itu wujud..sy berharap juga menasihati kwn sy itu agar bersabar serta mencari jalan penyelesaian yg terbaik, walaupun kurang komunikasi..utk makluman, tng kwn sy bekerja offshore, byk abis masa di luar negara, tdk mempunyai cuti yg pjg, serta jarang berada di daratan..so, mmg la komunikasi akan menjadi satu masalah..tetapi, itu perlu di usahakan dgn perbincangan..ape salahnya kita kembali ke zaman dahulu kala (zaman mak2 kita bercinta cintun..hihi) dgn mengunakan surat atau pun emel..luahkan ape yg kwn sy ni rs kepada tng dia..agar masing2 dpt tau di mana point/pennyelesaian mslh komunikasi ini..

gud luck dear..n jgn fikir singkat..this is just beginning..sy pasti cabaran lebih hebat pada ms akan dtg..
(ewah..pandai je sy nsht org..eh..ni nsht utk diri sendiri juga ya)

anything nak tambah x? leh la sy bg kat kwn sy sebagai pembakar semangat..

ally: on the spot entry..sowi, sume font..hihi
Continue reading...

Monday, May 10, 2010

3 comments 5:34 PM

semakan artwork

Posted by ally - Filed under
hehe..br balik dr pt raja..gi semak artwork yg sy bg kat diorg before diorg printing..betulkan peta..dah bg yg betul pon leh slh..padahal dah siap lukis tu..emm..xpe la..ok la tu..no big deal..nm n ejaan sume betul..no spelling mistake..

kad sy sgt simple..one piece card..

harap2 sume guest bole baca n dapat sampai ke rumah sy nt...*wink..wink..*

tau ape perasaan bila tgk nama kt n partner kat kad tu? hihi..ya, sgt gedix..mcm x pcy sy nak khwn..*wink..wink..*

kad sy di inspirasikan dr koleksi kad ilikecard

contohnya seperti ini




simple kan..sy mmg suke kad yg simple2 n dlm ms sama save budget..

tetapi, walaupun cuma one piece card, sy ikhlas menjemput kamu2 semua..=)

jemput dtg ye..insyaAllah will make one entry when the card is ready n collected your address..hehe..

please save the date ya..

eh

also inspired by this..tp memandangkan kad sy adalah 1 piece, so, ni dlm angan2 je k..berangan itu indah..yeeha..=)


(x igt lak amik pic ni kat mn..owner kad sila bgtau k..rsnya ni googling somewhere..)

ally: kad putih suci..ewah..
Continue reading...

Friday, May 7, 2010

7 comments 3:24 PM

terpergi...terlalu..terpandang & terbeli..

Posted by ally - Filed under
okeh..sy sudah pokai..really pokai...haha..

lunch td, niat di hati mau menemankan adikku, aca g eon bank..deposit byran kete la kononnya..

then, dia ajak g care4..so..terpergi la kami ke care4 dgn jayanya..

okeh..niat di hati mau berjalan2 cr jantan eh cuci mata la..

mmg cuci mata betul..

otw ke square 1, terlalu depan SALE cadar, bantal, langsir & perhiasan rumah..


ye..terlalu la murahnya..haha..sale up to 80%..dan secara tiba2 (ewah....) terpandang cadar idaman yg dulunya berharga rm899..okeh..meroyan sekejap...sebabnya harga sudah jd rm171..adoi..so, setelah menebar2kan cadar tersebut..maka dengan jayanya telah terbeli..apabila sudah terbeli, maka dgn bangganya sy mengisytiharkan diri saya telah POKAI..

eh, knp pokai pulak..kan ke cadar tu sale..harga runtuh la kononnya..haha..ye, mmg pokai sebab telah berhabis hampir rm300 kerana membeli bantal2, membeli sarung bantal lain coz nak letak bantal bebanyak la kononnya...haha..no lah..berhabis cuma dlm rm234..(br pas tgk d exact receipt)..

but, somehow, rs happy juga sebab ianya cadar idaman..lembut, empuk..

mujur x beli langsir bilik lagi..

so, say gud bye to cadar putih bersih, idaman kalbu dulu la..sekarang sudah dpt yg lain..

haha..seronok2..


ally: move to next items 2 buy...another pokai version..hihi
Continue reading...
4 comments 10:45 AM

jemputan...ilyani & shahir

Posted by ally - Filed under ,
fuhh..fuhh..lama nak update ni..dah 2 hr kot dpt invitation nih...sume org kat umah ni surprise semacam biler nmpk setem yg ada gambo bakal pengantin..hihi..biasalah, benda2 baru camni..siap tny sy mcm2..bole ke wat cam ni? mhl ke x? adoi hai..mn la sy tahu..yanie, tolong la jawab..hehe..

tgk la ni..suke sgt bila dpt..new experience juga..=)




sy sgt adore dgn kad2 yg bride buat sendiri..mmg kagum la..hehe..n its really touching juga..


eh..ala..pic jd cenggitu lak..angin aircond kuat sgt..hehe..bole la ek..

ni lak review kad versi lain..haha..bole pulak ada lain2 version..hihi..


see..my name there..ally...i like..

to yanie, thanks dear for inviting me..hoping to be there, InsysAllah, jika di izinkan Allah juga dgn kebenaran parents (bila nak dpt permission en.tng? ke nak kena minta permission juga?..hihi..)

personal wish: hope the 'bestest' (amenda la wording cenggini ek) marriage n lasting forever..amin...

ally: hope dpr permission..yeeeha...
Continue reading...

Thursday, May 6, 2010

4 comments 2:55 PM

lamanya

Posted by ally - Filed under ,
dah lama x update blog ini..sy sgt2 busy dan juga baru kehilangan atuk yg tersayang..

coretan2 mengenai ape yg berlaku saya coretkan di sini dan sini..semoga roh arwah ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman...amin..amin...

AL-FATIHAH

**********************************************************************************

back 2 normal mode..perjalanan preparations sy ada terencat sedikit..tp x pe la..bole move on lg..hehe..

ini ape yg sy wat mggu lepas..waktu ni mak abah n aca xde, g hospital,melawat atuk yg sakit (ketika itu), sy lak tggl umah jg adik sy yg nak sekolah esoknya..so, dr xde ape yg wat..sy tampal sticker sy pada goodies bag yg cuma 200 pieces je tu..utk kwn2 sy je..yg tetamu lain, mak yg uruskan..sy x msk cmpr hal itu..hehe..



itu je..belum letak ape2 accessories lagi..hihi...nanti la..lom sempat pon nak beli lg..

ape yg sy letak dlm ni? hehe..sudah di fikirkan cuma belum di realisasikan..hihi..wish me luck..=)

ally: oh ya..br semalam hantar print kad..ya..sy diy je..
Continue reading...