Thursday, March 29, 2012

2 comments 2:07 PM

~life is challenge, meet it~

Posted by ally - Filed under
hari ni bukan free sangat..tapi nak kongsi  2 cerita/kejadian yang mungkin bole di buat panduan bersama..key point nak ckap..BELAJAR-BELAJAR LAH BERSYUKUR...


cerita 1


ramai students  mengeluh kepenatan sebab jarak kelas jauh..sedangkan sebenarnya tidak la begitu jauh berkilo2 meter..penat berjalan katanya dlm cuaca terik..


apa yang saya kongsikan hanya lah dgn mengatakan bahawa "kalau kamu ikhlas ke kelas, setiap langkah kamu ke kelas akan dapat pahala..belajar kan jihad..kalu mengeluh, memang la x dpt pahala..dapat penat saja"


ni nak citer situasi saya dulu yang mungkin org lain pon x tau akan kepayahannya..dulu, masa final sem degree d uitm s.alam..pernah sekali saya jln kaki dari kawan rumah flat seksyen 7, blok 38, ke uitm, fakulti kejuruteraan mekanikal..mana yg pnh studi uitm s.a tau la kot jaraknya tu..agak jauh..ye, jalan kaki sebab bas asyik la penuh..x kira la bas uitm ke bas kl-rapid tu ke atau bas mini..sume penuh..tensen nya masa tu tuhan je la yg tau..so, masa tu pergi kampus sbb nak pulun siapkan final project. memang nekad jalan kaki..maklum saja la memang x mampu nak memiliki kenderaan..hanya mampu naik kenderaan awam saja..jalan kaki bodo2 je. la..sorang2 pulak tu..x peduli penat ke ape ke, yg penting masa tu nekad nak ke kampus..bila kita ikhlas, jarak kita berjalan kaki tu dah tak jadi masalah..Alhamdulillah...


cerita 2


bukan pasal saya..bukan pasal kawan2..cuma terdengar satu ladies ni bergosip kat guardian semalam..oh..bukan la bergosip..lebih kepada bercerita la..nop, bukan cerita ngan saya, tp bercerita ngan kawan dia la..kan sy cuma terdengar..haha..mami jarum..


ceritanya, husband dia outstation ke unimap, 2 minggu..selama ni husband dia pagi2 siapkan anak2 pergi sekolah sementara dia buat ape yg patut kat dapur..pastu bila husband dia outstation, dia patah tgn..x bole nak set masa, mana nak siapkan anak2, mana nak sidai baju, basuh baju, buat sarapan n sume2 la kan..kira kelam kabut la kan dia..baru la dia terasa yang suami dia tu sbnrnya banyak membantu dia..masa hubby dia lom pergi outstation, dia berada dlm zon selesa..br rs bersyukur, sebab husband cuma pergi 2 minggu saja..


so, bole bayangkan x mcm mn famili yg duk jauh..yg mungkin hanya setahun sekali jumpa, 6 bulan sekali jumpa, 3 bulan sekali jumpa atau sebulan sekali jumpa atau......


memang mereka2 ini superwoman kan?


alah bisa tegal biasa...


oh,  sekian cerita utk hari khamis nan indah nan penat ini..mood kelas sampai ke malam...demi anak bangsa..demi tanggungjawab dunia dan akhirat..

ally: mari belajar bersyukur...


2 comments:

gadiz meki said...

entry yg menyentuh prasaan sayer..(^_^)

tp mmg betul sal, student skrng suke merungut..emmm

farahfatihah said...

hmm kadang2 manusia ni xsedar sgt apa yg dia miliki jauh lebih baik dari org lain..then bila nikmat tu hilang kejap baru perasan semua tu...kannn