Saturday, February 26, 2011

1 comments 11:39 AM

akaun utk baby

Posted by ally - Filed under ,
saya sedang survey akaun2 yang ada yg bole di buka utk baby..of coz la selepas beliau lahir..mana bole buat dulu..n pastinya ibu akan jadi penama bersama atau pemegang amanah kan?



hasil survey2 ni adala jumpa beberapa akaun yg bole di buat utk masa hadapan baby..ewah..penting nih..mana tau akan dtg nak belajar ke dah senang dah bila ada akaun nih..buat permulaan sy cuma menabung sedikit demi sedikit sepanjang pregnant ni..so, onve bila baby dah lahir nt, bole la buka akaun hasil tabungan mama nya ini..hehe..sebenarnya nak sikap menabung tu ada pada beliau bila beliau lahir nt...didikan dr alam kandungan..ewah..yup, sy seorg yg agak berjimat dr segi duit..sebab dulu hidup susah so, ssh nak tgk sy membazir x tentu pasal..except for mknan..yg ni mmg sy x berkira lgsg..haha..cam tu bole di kategori kan sebagai org berjimat ke?

Akaun utk kanak-kanak

1. tabung haji
-yang ni kadar dividen agak bagus..may opt for this 1..lagipun dah cek ngan bendahri, leh wat potongan gaji..so, x yah la every time tu nak ke tbg haji or bank islam kan?

2. amanah saham didik
-ni one of amanah saham yg ada..bole buat d maybank atau mana2 bank yg isue psl amanah saham nih..pon ok gak..cume setakat ni x leh wat potongan gaji, so, konsistensi nak menabung tu kene la alert sikit..dividen agak tinggi..ok kot nih..

3. SSPN
-yang ni lak, akaun simpanan yg di syorkan oleh ptptn..beberapa tahun lepas, kalo nak mohon ptptn kene ada akaun ssspn..la ni rs nya dah di mansuhkan kot..bagus juga..coz, simpanan utk kemasukan anak ke universiti..n x bole kuarkan duit dlm ni sebarangan tau..ada percentage juga nak kuarkan duit n baki minimum should be in the ac. cuma bole buka akaun kat CIMB, bsn, bank rakyat atau agro bank.. n ada tax rebet la..itu je kot kelebihannya..dividen rendah je..

4. simpanan nuri bank rakyat
-yang ni sy x pasti..walaupun saya juga dulu ngan mak pnh simpan dlm akaun nih..selalu dapat tabung, baju..kira mcm club utk kanak2 la..hehe..tp bila dah besar ni, dah tutup pon akaun tu..kuarkan duit sume, masuk kat asb je..

5. mana2 akaun simpanan biasa
-ni mana2 bank ada kot..senang nak simpan n senang juga nak kuarkan..

itu je yg dapat ai survey? korang2 ada info lain x?

ally: rasanya maybe opt for tbg haji & asd

1 comments:

farahfatihah said...

aa betul2 dah kena start menabung utuk anak2 kan =)