Thursday, February 24, 2011

10 comments 12:15 PM

pilihan: manual or electric?

Posted by ally - Filed under ,
me @ 32 weeks, still x decide lagi samada nak beli manual BP or electric BP..ingat nak beli by package je..lagi jimat kot..mcm kat onebabyworld nih..but yet, x kompem lagi..mak sy ingat sy nak bg susu formula je, since dia rs mcm susah je saya nak fully BF..tp sy tgh bersemangat waja ni..x mo la jadi cam sy..dulu sy lahir x ckp bulan, so, duduk dlm inkubator tu n no choice masa tu terpaksa bg susu formula..ye, sy la salah seorg anak2 dumex..

tp bila sampai masanya kita punya anak sendiri, of coz kita nak yg terbaik utk anak kita kan? baru paham ttg pengorbanan ibu bapa..terlalu bernilai.. sbb tu la bertekad nak juga BF..will try struggle for that..lagipun nak BF ni mesti juga ada ilmunya kan? InsyaAllah, niat yg baik akan di permudahkan..sy cuma harap org di sekeliling sy dpt menyokong niat saya ni..

sy masih timbang tara keperluan BP utk menyokong niat sy nih..masih fikir mahu yg manual atau electric..dgn masa keje sy yg agak flexible nih, maybe manual sudah mencukupi..tapi bila sy dah start belajar nt, mungkin byk tuntutan lain, so, electric lebih baik kan? jimat masa n tenaga..

tp bila baca entry faeza berkenan bos dia yg juga mengamalkan BF kpd anak2 dia dgn hanya guna manual pump, terasa pulak nak beli manual..haih..x tetap hati ni..

manual yg sy berkenan harmony medela..n spectra 3 for the electric pump..both ada kelebihan masing2..n x mungkin la sy beli kedua2nya coz it invove cost juga..kene stick pd yg 1 saja..kalo ada rezeki lebih bole la rembat keduanya tu..duit yg lebih tu leh masuk tabung baby..

from onebabyworld, BP package

medela harmony package, RM 310

spectra 3 package, RM 400


harap dpt pilihan terbaik..n should i buy BP now? ke nak tunggu baby kuar dulu?

ally: mesti fikir positif..susu pasti cukup utk baby..say no to FM..

10 comments:

Sophie said...

ally, thanks share pasal website onebabyworld tu. sgt berbaloi rasa harganya.

ally kalau ada duit lebih sekarang blh je beli dulu. lgpun ally kerja kan so mcm penting je breastpump ni.

lovely shazlin said...

xksh bli manual @ eletric sbnrnye sal...sbb bp leh simpan,cume kena melabur once in a life time la..hehehe...

deena awanis said...

hai ally..first time jenguk sini..for me, breastpump is very important to be bought before deliver especially kalau kena macam i in which my baby reject to direct bf pada usia 1mggu..jenguk laa my blog kalau nak tahu lebih detail..=)

farahfatihah said...

ally, mmber fara kata yg manual je mudah....

ARNA said...

Wajib beli BP. Beli elektrik, lenguh weh nk pkai manual huhu. Tapi sy ada 2-2 manual n eletrik. Kena beli BP awal, sebab kita x tau masalah apa bila baby lahir nnt. Lgpun kalau kita rajin pam susu, susu kita akan bertambah. Kuatkan semangat utk bf yer.

ARNA said...

Nanti cari org yg boleh support n give motivation on breastfeeding after beranak ek. I fail bcoz i don have that. Dan sy sgt2 menyesal. Kalau xde org, juz call me. I will be glad to help you 013-7319057

cerita-gadis-ini said...

lagi bgs klu BP electric kot..cepat...skang ni mak moden mmg xgalakkan utk minum susu formula..lg berkhasiat..even bekerja...kan bole simpan kn?hihihi....[aku bc ni utk ms depan..hehehhe]..

nuruljannah sukhri said...

ye ally.good info neh..kwn2 sy ckp pakai manual je pun dh cukup.. saya bekenan yang medela harmony package tu..sbb comel kot

^nanie^ said...

moning mommy ally..nani da beli pam yg manual..cos da tanye kakak2 kt opis ni mane ok manual or electric.. mmg pnat cket..tp xsakit cm electric pam..lgpon klu pkai electric pam cm bising cket..hehe..tp tpulang la kt ally nk beli yg manual @ electric...ikut keselesaan..;-)

ally said...

sophie: sama2..hehe..yup..mmg penting kan? lagi2 bg yg bekerja..emmm..masih tunggu approval dr hubby..hehe..

lin: tu dia..mmg pelaburan ni..FM skrg ni mahalnya la yg amat..

deena: tu dia, baby reject BF ms umo seminggu..kalo ada BP leh bg thru bottle kan..will baca sume entry2 u nt..tq tau..n i'm link u back.

farah: manual leh guna if tetiba xde letrik ke kan? tp mcm menat je..haih..nak beli 2,2 x mampu lak..

ARNA: sy selalu bc blog kamu walaupun x tggl jejak..hehe..tq tau bg motivasi..penting nih, x mau patah semangat n stress2..nt susu x byk..ye x? takut x dpt BF..satu2nya yg menyokong hanya my hubby..yg lain2 esp family member mcm x yakin je..sob..sob..

nana: yup..mmg bole simpan..aku dah print out segala mcm info supaya proses BF tu memudahkan..hehe..bagus la ko bc awal..ak awal2 dulu sibuk bc nak cepat pregnant..haha..

jannah: yup, yg manual tu nmpk comel kan? hehe...masih pikir lagi..harga x byk beza kot..

nanie: betui2..ikut keselesaan..manual bagus juga kan if xde letrik/source pon masih bole guna..kalo yg letrik, once xde letrik payah dah, tp x menat..hoho..masih pikir nih..