Wednesday, November 10, 2010

6 comments 4:20 PM

saya tidak diet la..

Posted by ally - Filed under
Okeh..fine..jd stress kejap..baru balik dr klinik kat kampus nih..kene bebel okeh dgn doc kat situ..



Sy g klinik pasai batuk2 dr semalam..rs x demam..rupanya demam..n sgt bahaya kalo demam..ni bg golongan yg seangkatan dgn sy la..hihi..


Dah la stress kene bebel..pastu masa timbang berat badan, turun 3 kg lg..ai rs timbang tu slah kot..skrg ni nafsu mkn ai bagai di ternak2..x kan la berat turun lagi..biasanya la, berat sy around 53kg, ni sebelum pregnant la..mmg berat standard..x pnh naik lebih dr 53kg..awal2 pregnant dulu, berat sy turun ke 49kg..ni logik la pasainya puasa pastu ai di serang morning sickness yg berlaku pd ptg hari bawa ke besok paginya..so, xde selera nak mkn time buka pose n sahur..then masa ry, turun lagi sekilo..jd la berat 48kg..fine, logik juga la kot coz ms tu lom ada selera mkn lagi..tp sekarang hah amik turun ke 45kg..apekah yg berlaku nih..sy tgk diri sy biasa je..melainkan tummy dah mengembang sikit, kan br 18 weeks..tp kalo tgk betul2, org dah bole perasan kot tummy sy ni..hihi...suke...wink..wink..


tp, sedey juga, berat turun + doc bebel ingat sy x mkn..ceh..cuba la tgk sy mkn..mau pengsan kang..fine..nex week ada check up kat KK..tgk lak berat sy brpa..


sy cuba mengamalkan mknan sihat...ye, betul ni..walaupun x lalu n kembang2 tekak nak telan susu, sy tabahkan hati gitu nak minum..selalunya x minum ksg2 mcm tu la..mkn ngan cereal + kismis..kalo x, xdenya nak minum..walaupun Cuma segelas sehari, sy rs memadai kot..haha..seram weh nak minum byk2...so, pasai Cuma bole telan 1 hr sekali je, sy lebihkan mkn buah2, biskut jacobs n kacang2...kurma pon sy mkn juga, Cuma x kerap sbb sy rs cam terlalu manis lak..kdg2 minum dgn susu..mcm mn? Hehe..racik2 kan kurma tu, campur dgn oat n susu..sedap juga..ni supper sy mlm2..


selang 2,3 hr sy amik yougurt..plain yogurt..mkn ngan buah2..sedap juga..


n for now, i’m craving for charkoey tiaw originally made mcm kat penang tu ha..mn nak cr kat johor ni..x ke haru..dah merata cr ni, tp kat bp je la..tp sume nya koey tiaw grg..alahai..rindu nak g penang la..


nasi sy mkn 2 kali je sehari..pagi (breakfast ai mkn nasi lauk pauk u, masak kat umah, bw bekal g keje..hihi)..n ptg..biasa sy mkn sambil tgk chinta..walaupun meluat dgn fasha sandha tu, tp suke tgk adi putera..haha.. lunch sy kdg mkn nasi, kdg x..selalunya minummilo panas + jacobs..jadi sgt suke pada biskut ni..tah nape..dulu, x lalu lgsg nak mkn biskut jacobs weetameal atau oatmeal cereal (apple)..balik2 beli biskut munchy..ni dah bertukar selera pulak..

mlm2, minum susu n yg sewaktu dgnnya..hehe..x mkn nasi dah..


dah mcm ni punya mkn pon, berat turun..takut pulak nak ke KK..ri tu je dah mcm2 pil doc bg..mujo kecik2, tp bau nya sgt la menusuk hidung ku ini..telan juga...demi kandungan yg sihat..amin..

ally: obses juga ngan syr brokoli..sgt x suka mkn lobak..haish..

6 comments:

lovely shazlin said...

sal...rindunyer kt ko...kemana menghilang my dear??ciannye kamu kena mrng scnss yg teruk...xpela,dugaan...sbr ye...nnt lau dh 20weeks,dh ok dh...take care dear...

iedayah said...

siann u kn mrh ngn doc,btw,jg kesihatan u n baby leklok ea

ally said...

lin: x ilang mana..cuma mood asyik swing je..haha..huru hara keje kat sini..cabaran2..xde dah morning sickness nya..ni sakit lain lak..hrp bb sht la..

iedayah: sedey keen marah..sedey lagi kene bebel..hihi

my note said...

kak ally...

makan punya mkn..., x naik jugak badan kak ally..., nk uat cane klu dh x naik.., yg penting kak ally sihat n babay pown sihat... x gitu..

pasal food yg kak ally craving nk mkn 2.., cuti raya haji ini kak ally balik peneng ... nanti kesian kat baby...,

.:Mrs. Engineer:. said...

susah kn nk dpt char kuey teow ori cm penang...teringat zaman blaja kt uitm penang dlu...he3

ally said...

wani: sedey..rs diri x kurus pon..tp ada juga la tegur makin kering..haha..tp diorg xtau yg akak tgh preggy..baju sume besar + selalu pakai cardigan..xperasan lg kot..hihi..bout char kuey tiaw tu..hua..nan ado sempat nak g penang..hihi..hrp2 hubby leh masakkan..

yani: ha..tu la pasal..duk penang la br belajar mkn char kuey tiaw tu..lagi2 kalo ada byk kerang n udg..sedapnya..i'm craving for that..