Monday, April 19, 2010

8 comments 4:42 PM

confirm 2 proceed

Posted by ally - Filed under
yeay..akhirnya mendapat keizinan mak utk proceed bg jem nenas (betul ke ejaan nih? nenas or nanas?)
tetapi hanya untuk selected guest sahaja..ye la...mak sy ada another mknan nak bg..so, x nak clash2 (padahal mcm susah je wat lain2 gift nih...)..btw, jem n yasin (ooowww, yasin sy ada pada dedek lg) nt sy bg pada kwn2 je..nothing special..cuma jem tu pengantin yg wat..hehe..tu je..(kalo korang nt sakit perut, harap maaf la ye..hehe..peace!)

niat di hati nak wat begini..got an idea from yanie..

untuk yanie: thanks a lot dear for sharing this idea..=)



source: googling

tetapi, alkisahnya, nak mendapatkan this kind of jar agak la payah, jadi decide packing dlm bekas plastik je la...yg selalu org guna wat isi dadih tu...dpt bayangkan x? ala yg mcm ni...

source: here

so, nt deco2 la sikit...ermmm..bole la dr xde..hehe..dah tanya juga quotation pasal jar bottles dr malaya glass..tp diorg x jual if nak beli sikit je..hampa hati ku...xpe la..bole la..plastik pon plastik la...

ni resipi jem nenas..dah tanya mak dah, x yah la ngada2 nak tambah kayu manis, nt if x pandai imbang kan rasa, jem tu jadi pelik..so, ape yg sy wat ni adalah yg paling simple..

jem nenas

-4 biji nenas (diparut & jgn dibuang airnya)
-gula (ikut tahap kemanisan tkg masak..hehe)
-esen vanilla (agak2 je la ye)
-daun pandan (utk wangi2 je)

1. masak nenas yg telah di parut tu bersama2 daun pandan..masak sehingga kering sambil dikacau supaya
    tdk hangus..
2. setelah agak kering, masukkan gula, esen vanilla
3. kacau la jem anda dengan penuh kasih sayang sehingga likat..kemudian, bole la sejukkan
4. packing n deco..
okey..sekian sahaja resipi utk kali ini..marila kita mencuba...

selamat berjaya..

ally: buah2an lain juga bole digunakan..tetapi memandangkan johor ni terkenal dgn nenas, jadi sy buat la jem nenas..kalo, johor byk strawberry ke, alangkah bahagianya..haha...


8 comments:

the miss bride-to-be said...

buat comel2 k. :D haha. anyway yay for u n gud luck on diy ur own w-gift. ;)

~ thalhazlin ~ said...

ha'ah la dear! kalau guna bekas dadih ni kan, kalau cover tutup dia, bukan orang perasan sangat kan? good idea ;p

Yanie said...

Wahhhh.... Dah post!!! Yeay thanks for sharing dear Ally... Im loving it!!!!

ally said...

aim:hehe..wala2..sy takut jem sy buat x menjadi..hehe..tp ni dah kompem dah nk wat ni..hehe..

thalhazlin: betui2..cover ttp dia..presentation kene lawa even guna plastik je..hehe..

yanie: terpaksa la guna bekas plastik je..tp if yanie jumpa yg jar bottles tu gtau ye..hehe..kot2 la bole beli dlm kuantiti yg sikit..thanks dear for the idea..=)

sk said...

senang rupa2nya nak buat jem nih eh. hehe.. slmt menDIY!! :)

ally said...

sk: hehe..jom2,kt wat..hehe..thanks dear..=)

harzharun said...

yang..i prng tjumpa blog yg cite sal nak bg jem ni...xyah bekas plstik sbb dia bli jar n jem tu skali via online...murah je..kalo x silap xsampai rm2 pun....tp i lupa la adrss dia...sori dia...kalo u rajin u ble google cr jem home made...

ally said...

harzharun: thanks dear..ada pnh bc juga..tp dulu la..ms tu x terpk langsg nak save the address..dah kene cr balik..hehe..thanks dear..=)