Thursday, January 27, 2011

6 comments 1:00 PM

xde la teruk sgt mgtt test nih

Posted by ally - Filed under
last wed, 19 jan 2011, sy ke KK..nak amik mgtt test la nih..atau lebih mudah, kene g minum air gula..
memula seram la juga..haha..menakut betui..ye la, bc dr pengalaman kwn2 lain, forumers, rata2 kata mgtt test sgt la x best..ye la air gula yg pekat tuh..

start 10 mlm sebelum hr test, sy start pose..sampai la ke pagi, kul 8..
sgt la ramai org kat KK tu..mana yg kene mgtt test ni dpt la wat cepat..lagipun x kan nak pose lama2 beb..lapar tau..dr kol 10 mlm sampai 10 pagi x mkn mahupun minum..perut ai dah berlagu riang je masa tu..

sebelum minum, kene g kat maklmal duluan, amik drh..result ok la, 4.4 je..n kemungkinan besar result sy pon nt normal..tp x bole nak jangka juga la kan..

g minum air gula yg nurse siap bancuh kan..gelas xde la bsr mana..n di beri air gula semata..xde air masak pon..tp bole minum air msk sikit, utk hilangkan kelikatan air gula yg melekat kat tekak..seteguk je okeh..x bole manyak2...pengalaman ai minum air gula ni xde la teruk sgt..cuma air tu manis la..tp di sebabkan ai dah kelaparan kot, bole je telan air tu in 1 shot..cian gak tgk kwn2 lain yg sama2 amik mgtt test tu dok terkulat2 nak abiskan..setiap org lain2 kot penerimaannya..nurse tu siap ckp lagi, awk ni mmg betul2 lapa ke? haha..mmg pon..kalo x mau juga terkulat2 nak abiskan air tu..

so, selama 2 jam la pulak tunggu sementara nak amik darah lg sekali..2 jam tau nunggu, x leh mkn, minum..huh, jenuh..nak balik umah malas..padahal bole je nak balik..so, duduk la ai berkampung kat KK tu, wat slide, tanda lab report, baca majalah pama yg terbaru...sempat juga la 2 jam tu berlalu dgn jayanya...mujo je x tdo kat KK tu..hehe..

after 2 jam tu, g amik drh again kat makmal n tgk result...alhamdulillah, sugar level masih normal, 5.7.. tp kene juga berjaga2 okeh..makan tetap kene control juga...tp biasala time tu kita kata 'ya', balik umah, hentam sume..hehe..

siap sume, jumpa nurse jap, borak2 jap..pastu g mkn kat depan KK ni..ada kedai mkn..terus ai mkn utk lunch je..n siap mkn/minum cendol lagi..ish3..kata nak control mkn..ceh...

ally: entry without pic..me skrg makin bam2..i am 29 weeks pregnant..cepatnya masa berlalu..

6 comments:

nadiah said...

ally, minum air gula ni wajib ke utk semua prggy mom? sbb org tgk mcm ade yg kena minum, ade yg tak perlu.

cmne nak tau kita perlu minum ke tak?

farahfatihah said...

KK mana ally g? dah nak bersalin dah..heheh dah shopping barang bby?

mas said...

haish..cmne leh terjatuh ni...berangan igt org sabah nun la tu..hati2 tau

ally said...

nadiah: x perlu tau kita kene minum ke x..kalo nurse or doc suh minum, br la g minum k..nurse gtau antara org yg kene minum ni; sejarah family (mak atau abah) ada diabetes, berat naik mendadak lebih 3kg dlm sebulan & umur masa mengandung lebih dr 25 thn..

farah: KK kat senggarang je ni..brg baby lom abis beli lg..hehe..

kak mas: tah la camana leh jath..hehe...xde la berangan pun..

Mrs.Qarlista said...

allyyyy..bleh pulak die jatuh..hehe. len kali kene jalan setapak demi setapak..nad pun ok je minum air gula tu. cume perit tekak minum..3 kali nafas tu..banyak sungguh. gelas macam gelas teh ais kat kedai mamak! jenuh nak telan..huuu..sib bek tak termuntahkan balik. :)

ally said...

nad: hehe..tah cam ne leh jth tah..hehe..tp bila igt2 balik rs lawak kot..gaya jatuh tu yg lawak..hehe..nad pon ok je ek minum air gula tu? wah, besar tu gelas cam teh ais tu..ally pny gelas kecik je..mcm gelas plastik yg org guna kat kenduri kahwin tu..