Monday, January 31, 2011

0 comments 2:25 PM

omelan hari terakhir bulan januari

Posted by ally - Filed under
omelan pertama...

johor dah masuk 3 hari hujan x berhenti...area umah lembab sepanjang masa...baju x berbasuh dah berbakul2..hujan adalah rahmat..n mmg expected musim ujan kan..hehe..kalo ingat2 balik, suppose CNY ni la majlis khwn kami..mujur la dpt bantahan ramai org pasal musim ujan kat jhr..so, dr ditunda, dipercepatkan..Alhamdulillah..betul jangkaan sume org yg CNY ni mmg musim ujan..n kesian sgt kat jiran sekampung saya yg buat majlis CNY nt..halaman rumah dah becak..xtau la majlis kahwin anak dia nt camana..harap2 sumenya berjalan lancar & ramai la yg dtg.. hari minggu di abiskan dgn tdo & melawat dapur..ape lagi mkn je kejenya..haih..jenuh tau..ujan je lapo...bila kyg, mata pon berat..tdo lagi..mmg menternak lemak..haha..mujo ai keje ri ni..kalo x berkampung kat dapur lagi nt..

omelan lain...

pagi td ada majlis amanat tahun baru by NC..lama wo..naik kebas punggung ai duduk bertafakur..haha..dr kol 8.30 sampai la kol 12 tgh hari ni...byk la pesanan Dato' NC ni..hehe..n ingatkan dewan tu x penuh..sy igt ramai yg amik kesempatan bercuti panjang..lg2 nak CNY ni kan..rupanya ramai juga yg x cuti..hehe..so, penuh la dewan tu..n mujo juga mknan cukup..kalo x, hai, kelaparan la..

omelan seterusnya

berada di opis, ditemani hubby tercinta..hehe..opismate xde, g ikut hubby dia yg viva kat denmark...so, ai bawa je hubby duk kat opis ni..haha..lgpun dia bole siapkan keje dia..kalo tinggal kat umah, alamatnya tdo saja la itu org..tu la, balik surprise2 lagi..dia x tau wife dia ni bukan amik cuti pon nak CNY ni..hehe..kan dah ikut g opis..xpe la, lps2 ni dia balik lg time sy bersalin nt, baby mesti kuar on time tau, jgn awal sgt, jgn lambat sgt..papa cuti 2 mggu je tau.....biar la ai buli beliau seminggu ni..suke3...=)

omelan terakhir

berusaha menyiapkan soalan2 test students..sebaik saja mereka2 ni balik dr cuti sakan, test bakal memunculkan dirinya..suke3..tp malas nak tanda..suke buat soalan..x suke menanda jawapan..lg2 soalan PLC..ngan bermacam jawapan n program yg diorg buat, kene tgk kreativiti mereka gak..aduhai...

selingan...

tgk fb zaza td, guna lappy hubby since lappy sy x leh buka fb...fasha dah bersalin dah...comel anak beliau..harap2 leh jumpa beliau masa kenduri adik dia ujung mggu ni..hehe...fasha, tahniah ya..baby adalah sgt comel..bam bam gitu..geram..kalo dpt jumpa tu, nak culik jap..hehe..

ally: dating...dating kat kampus...
Continue reading...

Thursday, January 27, 2011

6 comments 1:00 PM

xde la teruk sgt mgtt test nih

Posted by ally - Filed under
last wed, 19 jan 2011, sy ke KK..nak amik mgtt test la nih..atau lebih mudah, kene g minum air gula..
memula seram la juga..haha..menakut betui..ye la, bc dr pengalaman kwn2 lain, forumers, rata2 kata mgtt test sgt la x best..ye la air gula yg pekat tuh..

start 10 mlm sebelum hr test, sy start pose..sampai la ke pagi, kul 8..
sgt la ramai org kat KK tu..mana yg kene mgtt test ni dpt la wat cepat..lagipun x kan nak pose lama2 beb..lapar tau..dr kol 10 mlm sampai 10 pagi x mkn mahupun minum..perut ai dah berlagu riang je masa tu..

sebelum minum, kene g kat maklmal duluan, amik drh..result ok la, 4.4 je..n kemungkinan besar result sy pon nt normal..tp x bole nak jangka juga la kan..

g minum air gula yg nurse siap bancuh kan..gelas xde la bsr mana..n di beri air gula semata..xde air masak pon..tp bole minum air msk sikit, utk hilangkan kelikatan air gula yg melekat kat tekak..seteguk je okeh..x bole manyak2...pengalaman ai minum air gula ni xde la teruk sgt..cuma air tu manis la..tp di sebabkan ai dah kelaparan kot, bole je telan air tu in 1 shot..cian gak tgk kwn2 lain yg sama2 amik mgtt test tu dok terkulat2 nak abiskan..setiap org lain2 kot penerimaannya..nurse tu siap ckp lagi, awk ni mmg betul2 lapa ke? haha..mmg pon..kalo x mau juga terkulat2 nak abiskan air tu..

so, selama 2 jam la pulak tunggu sementara nak amik darah lg sekali..2 jam tau nunggu, x leh mkn, minum..huh, jenuh..nak balik umah malas..padahal bole je nak balik..so, duduk la ai berkampung kat KK tu, wat slide, tanda lab report, baca majalah pama yg terbaru...sempat juga la 2 jam tu berlalu dgn jayanya...mujo je x tdo kat KK tu..hehe..

after 2 jam tu, g amik drh again kat makmal n tgk result...alhamdulillah, sugar level masih normal, 5.7.. tp kene juga berjaga2 okeh..makan tetap kene control juga...tp biasala time tu kita kata 'ya', balik umah, hentam sume..hehe..

siap sume, jumpa nurse jap, borak2 jap..pastu g mkn kat depan KK ni..ada kedai mkn..terus ai mkn utk lunch je..n siap mkn/minum cendol lagi..ish3..kata nak control mkn..ceh...

ally: entry without pic..me skrg makin bam2..i am 29 weeks pregnant..cepatnya masa berlalu..
Continue reading...
3 comments 9:08 AM

pandemik H1N1

Posted by ally - Filed under
tadi saja la dtg melawat pusat kesihatan universiti..maklum saja la, dah lama x lawat kawasan..hehe..okeh, merepek je tu...pegi PKU psl ai terjatuh sikit kat bilik air pg td..n rs sakit kat ari2..tah la camana leh terjatuh..rasanya dah cukup berhati2 dah..nasib baik impak jatuh tu x kuat sgt..haih..mama..mama..sebab sakit, kena la g PKU..nak ke KK atau klinik panel malas la pulak nak drive jejauh..so, dah alang2 kat kampus ni, singgah je la PKU..Alhamdulillah, baby ok..mama nya je kot yg terlebih risau..mau x risau..sakit tau jatuh tu..puas la ai pikir, camana la bole jatuh tu..huh, takut nak bgtau hubby yg sy terjatuh td..adoi hai..

berbalik pada tajuk tu, pasal pandemik H1N1..masuk je PKU tu, sume nurse termasuk doc pakai mask..ai mcm pelik la..coz rasanya lama dah x dgr ada kes H1N1 ni kat batu pahat nih..rupanya ada lagi..tp mostly cuma ILI..tanda2 ke arah influenza H1N1 tu ada dah..so, ni adalah langkah berjaga2..so, ai pakai mask yg di beri..tau je la, bila ramai2 org sakit berkumpul kat klinik nih, byk penyebaran virus berlaku..bahaya utk ibu mengandung mcm saya ni..

bila balik bilik n on9, dpt emel ni..peringatan kepada semua la..cuma x di war2 kan lg..but, anything can happen right? sy juga mesti amik lgkh berjaga2..extra okeh..

kamu2 juga..harus la berhati2 okeh...


ally: Ya Allah, berikan la kesihatan yang baik kepada kami dan jauhi kami dari penyakit berjangkit...amin..
Continue reading...

Wednesday, January 26, 2011

0 comments 5:00 PM

masam masam berkerut

Posted by ally - Filed under
hehe..baru2 ni adik ai, aca beli gula2 nih..named as skittles..


fuh, rasa dia masam yg amat..for 1-3 seconds je la..pastu manis yg xde la manis sgt..
n of coz, bukan jenis jelly tu ye..tp jenis gula2..
ai pon dah terjerat ngan gula2 ni..
sgt sesuai mkn bila ngah drive + ngantuk2..hehe..
bole terbang sume ngantuk2 pny feeling..


huh, terbaik...tp sygnya x dijual dlm botol..cuma dlm plastic kecil..ai beli kat guardian, dlm rm1.68..
ok la..coz bukan bole abis pon sekali hadap..masam tau..

dan xde la teringin nak beli sampai sekotak...hehe..


okeh, dah la dgn entry merepek ni..ngah fed-up ngan sub-contractor yg nak servis aircon bilik..ketuk bilik macam nk roboh..x tahu manners langsung...kan dah kene sedas 'nasihat'.. baby ai pon terkejut tau, ape tah lg mama nya..angin2...

ally: jom pi minum teh..


Continue reading...
4 comments 9:47 AM

headband for si kecit

Posted by ally - Filed under
okeh..pagi2, kala hujan nih, sambil2 makan lempeng + sambal tumis udang kering (wooo..sedapnya), juga sambil2 asingkan lab report ikut seksyen, sempat juga menjengah cuci mata tengok headband utk baby yg cantik2 nih..hehe..

menjadi idaman gitu..n x sabar nak dandan kan pada si kecit bila dia kuar nt..tp kene tunggu dia besar sikit, barulah anak mama cantik pakai headband nih..hehe..berangan je x abis2 lagi...=)

ada macam2 kaler..haih...cantiknya...


bunga yg cute dgn baby yg cute...bole ke tgn baby duk diam je..ai rasa utk photoshoot ok kot..kalo g jln2 la, maunya tgn dia dok nak cabut je headband tu..oh cantiknya...

yg ni simple je..suke riben polka dot itu..


classic..warna natural je..


woo..bunga besar sgt,,oooh, mata dia bulat nya...


nmpk grg..hehe


alahai, ayunya baby nih...

matching baju n headband...bergaya..


yg macam sy pakai masa kecik2 dulu..hehe...


ally: bestnya...mesti cari satu ni...diy pon bole kot..haha..macam rajin..plus, macam la pandai buat..
Continue reading...

Monday, January 24, 2011

13 comments 1:06 PM

putera atau puteri

Posted by ally - Filed under
soal gender x pernah menjadi masalah atau isu antara kami, baik dari keluarga juga..PIL selalu pesan, ape pon gender baby, yg penting adalah dia rezeki yg Allah berikan kepada kami..ALHAMDULILLAH...

sy pon tidak mementingkan gender..cuma berharap agar baby kekal sihat, lahir dgn selamat kerana dia la pengikat kasih syg kami...okeh, jiwang sekejap..haha..


both of my family mmg x kisah..juga x pernah tanya bila sy nak g scan semata2 nak tau gender baby..mmg x pernah..n for the record, sy baru 2 kali scan..first time masa nak wat buku merah kat KK, jumpa doc, n scan..masa tu baby br 13 weeks..second time masa hubby balik 16 jan yg lepas..yg ni sy buat pon coz nak msk kan dlm buku merah juga..scanner rosak lak kat KK tu..

n kebetulan pulak, baby is in right position, so, dpt la tgk gender dia..hehe..nop, bukan 3D/4D scan pon..cuma ultrasound biasa..n yet, doc pon kata ada je kes bila scan nmpk gender lain, bila lahir, gender lain..so, its depends..baik girl mahupun boy, terima seadanya..kalo bole nak twins..haha..mode berangan nih, sorang pon xtau la camne nak jaga, haru kalo dpt 2..hehe..

instinct hati sy n hubby mmg mengatakan kami akan dpt baby gal..=) berdasarkan beberapa peristiwa:

- baby gal kwn2 mahupun sedara mara x nak dekat ngan sy mahupun hubby..kalo pegang mesti nangis ngamuk2 gitu...hehe..

- masa hubby g shopping kat sbh nun, ada je baby umo 2,3 tahun yag nak dekat ngan dia..n of coz, baby boy saja yg nak kat dia..

-ada seorang makcik kat kenduri kahwin kawan mak sy, tgk sy je dia kata mesti dpt baby gal..

-sy mimpi nama2 baby gal..tp x leh nak guna coz terlalu umum..dah ramai kot yg pakai nama cam tu..


and yes, doc ckp baby gal is on her way...dan kami x sabar nak jumpa si molek puteri kami ni..

ally: perlu menambah berat baby minimum 2.0kg sebelum lahir..chayok2...yg sedang2 saja..x mau si kecit ni over berat & x mau juga kurang berat..
Continue reading...

Friday, January 21, 2011

10 comments 4:55 PM

fikirkan boleh

Posted by ally -
sedang memberi semangat kepada diri sendiri yg sudah flat....suppose kelas ganti abis kol 5 tp sebab empunya bdn dah flat, stop la awal..

sem ni sem yg pendek..tolak cuti2 lagi...so, ada 3 kelas kene ganti nih..baru abis 1 kelas..x bole buat kelas ujung mggu, so, kene la cari alternatif lain...

my bos kata 'express la sikit'..haha..ye la, ai kan due bersalin mid april..masa tu mggu2 terakhir P&P..kene rushing pasai nak abiskan lecture awal, so that leh wat revision for their final exam..juga kene pulun siapkan tanda lab reports, assignment, projects & test..kalo bole nak settle sume sebelum ai bercuti panjang...hip hip...x sabo nak jumpa my little tiny nih..

perancangan tu adalah sgt penting..mudah-mudahan semua urusan sy bermula & berakhir dgn baik..amin...amin..


oh ya, need to settle pasal tempat study..masa hubby balik br2 ni kami pon dah byk bincang..harap2, sume pon baik2 saja..=)

me & hubby masih lagi berusaha utk hidup serumah...ewah..oleh kerana kontrak keje dia kat sabah nun abis dlm bln 10 ni, yet x tau lagi di sambung atau x n kalo sambung kontrak pon kemungkinan besar masih lagi stay area sbh/srwk..so, kami masih dlm usaha mencari kerja baru di sekitar johor-KL...

kalo dpt area BP lagi bagus kan..tp kene la berpijak di bumi nyata..kita mana la tau rezeki kita ni ada di mana..betul x? kalo dpt area KL/selangor pon dah kira bersyukur sgt..knp? sebab dari dapat jumpa cuma 2,3 bulan sekali, lebih baik lagi dpt jumpa 2 minggu sekali..dan kalo dpt jumpa hari2 lagi baik..good for us n baby too..takut anak x nak ngan papa sendiri...risaunya..

jadi, berdoa & berusaha la banyak2 kan..kalau betul belum rezeki kami nak duduk bersama, Allah pasti ada perancangan yg lebih baik utk kami..ye x?

ally: walaupun cuba sehabis daya berfikir positif, sy hanyala manusia biasa..Ya Allah, kuatkan semangat kami...=)
Continue reading...

Tuesday, January 18, 2011

8 comments 10:43 AM

just back

Posted by ally - Filed under
woho....tetiba rs superwoman je..

baru sampai dr klang...drop hubby kat klia. then balik..

menatnya..ngantuk sgt...

kuar 4.30 am dr umah klang terus ke klia..flight hubby kul 6.55am..

jap lagi ai ada kelas..

woho, i'am superwoman...

baby, be good ok..at 2 pm, we rest ok cyg...hehe..ai dah tau gender..kalo berkelapangan, ai update k..mohon doa kalian agar kami sihat2 saja..

kawan2, hectic week again..hrp sume urusan kalian juga baik2 saja...we are superwomen...=)

hubby, see u again on CNY..t8 care!

ally: baru teringat, tuala mandi dok bergantungan dlm kete..pdn la ramai je yg nengok..haha..malunya..
Continue reading...

Friday, January 14, 2011

2 comments 2:10 PM

bila sem bermula

Posted by ally - Filed under
lama je rasa x update blog..x sempat juga nak wat ape yg nana tag dlm blog dia..aduhai..begini la bila dpt subjek baru..so, everything nak kene belajar n do research sikit..biasa la, proses belajar x pernah abis kan?

so, utk minggu yg hectic ni, Alhamdulillah, semuanya berjaya di hadapi..

biasala, momentum students awal2 sem ni kurang sikit..nak dtg kelas pon lemah gemalai...suppose clas penuh 20 org, yg dtg 9 je..okey kot..last time yg dtg cuma sorang je..haru sungguh..masuk nex week baru la diorg kembali ke alam nyata..hehe..

mujo juga ai ni jenis paham..paham2 pon dah bg task, x dtg xde la markah..

tanggungjawab nak dtg kelas ni terserah pada mereka..rasa2 kalo nak ilmu, dtg la..x dtg pon x kisah..no hal..kalo fail ke jgn cari sy, merayu2 ke, tidak la di layan..

n for the record, sem ni langsung xde lady students dlm kelas sy..wah, kagum2...mmg record, tp x hairan la..mechanical course mmg majority male yg ramai...n sy pon dah biasa belajar (dulu) n mengajar dgn kuantiti male lg ramai..setakat ni bole handle lagi..

hah, cukup la, celoteh utk seminggu nya nih...

ally: loading banyak...seminggu 18 jam kelas...pening2..
Continue reading...

Monday, January 10, 2011

4 comments 11:21 AM

ape ke hal nya ni?

Posted by ally - Filed under
mode hari isnin yg stress..

pg ni mmg la xde class..sudah siap sedia material for first lecture in 2011 this evening..

hoho, harapnya students kali ni penuh bersopan santun pada ai yg dah bergelar puan nih..

jadi stress pasai dr pagi try masuk website ukm, tp asyik server error je..ape ke hal nya ni?



tensen tau jadinya..

ally: memilih further study d ukm..for some good reason..
Continue reading...

Friday, January 7, 2011

8 comments 10:37 AM

bila nak pakai uniform nih?

Posted by ally - Filed under
masa department meeting ri tu..ada sorang lecturer tny sy, bila sy nak pakai uniform ni?..
okeh, sedikit pelik la masa tu + blur2 juga..hehe..


ye la, x de ujung pangkal tetiba tanya sy bila nak pakai uniform..
sengeh je dah + wat muka blur..haip, ape la ai ni...lupa lak yg ai ngah pregnant..masa tu ai pakai baju kurung je..mmg org x tau pun yg ai pregnant


then, dia kata maternity uniform la dek oi..dia kata kalo pakai maternity wear, nmpk la sikit sy ni pregnant..hehe..malu ai tau..tp nya kan ai x suka pakai maternity wear yg nmpk labuh tapi senteng..ai lebih rela pakai dress pendek @ blous yg dipandan ngan tight slack/slack/skirt..nmpk x membazir..coz, lepas2 deliver pon leh pakai lagi..konsep suai padan je..kalo maternity wear (eg'yg bertali2 kat blkg tu), pemakaian terhad masa pregnant je..lgpun harganya mahal juga...n nmpk senteng bila perut makin besar, terbuai2 gitu..hehe..lapang je rasa..mmg ai x pandai pakai..


berbalik pada meeting department tu, ..pasai xtau ai pregnant la diorg suh ai masuk badminton & bowling tournament..haih, mana la bole..ai ni lagi 2 weeks nak masuk 7 bulan dah..harus la menghindari xtvt sukan cenggitu..ish3!

***************************************************************************************
selingan..hehe..


sy sgt suka dress mcm ni..suai padan ngan cardigan/short coat, slack & shawl..
cantiknya..meh cuci mata ngan dress nih..suitable for pregnant women tau..






ha, cantik2 kan..i'm in love!

ally: kemaruk nak dress..

Continue reading...

Thursday, January 6, 2011

9:58 AM

stok kudapan

Posted by ally - Filed under
sy sedang menggalakkan diri sendiri makan buah dgn byknya..bukan la x suka mkn buah, cuma kalo nak kupas mengupas ni lemah sikit, MALAS la sng ckp..so, dgn motivasi tinggi, g la beli bakul..point beli bakul adalah utk isi buah..haha..bakul dulu di belinya..juga pisau..nak merajinkan diri kupas mengupas..

ni la stok kudapan kat opis sy..ada bekalan bihun goreng + brokoli dr umah..memaksa diri mkn nih...minggu ni mmg rs kurang mkn je, dah x brape ligat mcm sebelumnya..knp tah..riso den..


bakul buah kaler kuning..niat hati nak cr kaler oren..haha..nak yg terang2 gitu..tp xde, so rembat je mana yg ada..asalkan buahan itu ada tempat tinggal..hehe


yup, buah delima pon ada..ai cuma beli sebijik je..ni pon berebut ngan nyonya tu..jadi la sebiji je dulu..nt ada jual lagi, leh la beli lg..cukup syukur la dia nak gak bg sy sebiji tu..tu pun, sy dah buat muka kesian..haha..sebenarnya nak beli semua..masa tu cuma ada 5 biji je..besar2 tau..tah jenis ape tah..yg nyonya tu la nak borong sume, terpaksa la minta kat dia sebiji..emmm..mahal..yg ri tu sy beli dlm rm 3 sebiji..ni dah rm 4.20...maybe size nya kot..xtau la..


sy lebih suka beli buah-buahan di pasar malam, pasar lambak (pagi jumaat @ rengit atau pagi sabtu @ senggarang)..jarang2 saya beli buah kat pasaraya..ye la, dah jarang2 g pasaraya tu..jauh nun ke bandar..x kuasa la den..lagipun pada sy buah-buahan kat pasar lambak tu lagi segar n berpatutan harganya..biasa stok baru sampai kan..tentu la segar..yummy..

ally: kalau g pasar malam or pasar lambak, suka beli kuih putu piring kat sorang abg nih...sedap, gebu n kelapa byk..emmm..sedapnya..
Continue reading...

Wednesday, January 5, 2011

6 comments 1:40 PM

bila students perasan vogue...apa nak di kata?

Posted by ally - Filed under
Ngomelan live dari masjid uthm..


Ai solat zuhur kat sini je..sgt malas mau naik ke opis d tgkt 2..mengah den..lgpon brg byk..den nak terus g meeting nih..


So, xpe la solat kat sini je..walaupun penuh ramai dgn students..ape kisah..janji dpt solat kan..bila tgk diorg rushing2 solat, ada yg makan, ada yg tdo, ai jd teringat2 zaman2 belaja dulu...kenangan beb..pnh je buat sume tu..rushing2 solat pasal nak gerak ke kelas..kalo la masa tu ada test, sibuk pulak bc notes2 kecil..padahal satu hapa pon x masuk..biasala study last minit..jdnya kdg result pon jd last minit la..hehe..rindu....pnh juga mkn kat surau, kalo x sempat nak lunch, mmg mkn roti je la jawabnya..tu biasa bagi student kan...rindu lagi..tdo dlm surau/masjid pon pernah...lagi2 bila ada gap masa yg Cuma sejam 2 dr nex class..selalu juga..biasanya malas nak ke library yg super duper sejuk tu, so, memilih tdo di surau..hehe...rinduuunya....yup, sy sgt seronok melalui zaman2 belajar di u..ada org kata zaman sekolah lagi best, tp sebab sy xde kwn yg betul2 kamceng masa zaman sekolah, so, sy beranggapan zaman sekolah adalah paling tidak seronok..hehe..typical me..


Ha, berbalik kepada observation saya ke atas students masa waktu rehat nih, yg paling sy x tahan tgk dressing n makeup diorg..nak gelak pon ada..uish, x baik kan? Tp dah sy sesorg je, sy dok perhati je la..nak ckp2 ngan sape pulak kan..ada tu pakai baju kurung (dah cantik dah tu), tpnya tudung siap ada 3 helai..pelik betul la sy tgk..nak melawa2 mcm nak g dinner..kalau pakai tu kemas2 xpe la juga..ni terbelit sana sini, sy yg nengok pon rimas tau..pastu sang kwn2 lak suruh cepat, ye la, nak jln g kelas lagi..ape ke halnya nak tunggu cik perasan seorang puteri tu bersiap ngan selendang2 nya..ceh..x rimas ke ek? N x ke rs over sgt..ish3..


Another group pulak, tahap melawa bukan main..ko tau, lepas je solat, sibuk kuarkan beg makeup..siap ada bulu mata palsu beb..haha..yg ni ai nmpk dgn jelasnya pasalnya the grup duk sebelah ai je..sempat la ai meneropong beg makeup diorg..masing2 berlawan2 tuh..pinjam meminjam tu biasalah..ni lagi 10 minit nak ke kol 2 ni..dok terkial2 lagi nak pakai makeup..nak letak based la, foundation la-bertepek2 tebalnya, tah bedak ape tah yg letak kat bwh mata tu (lain pulak dr foundation utk seluruh muka), belum nak rapikan kening, pakai eyeshadow berlapis2 dgn mcm2 kaler, tu belum nak pakai bulu mata palsu lagi tu..ai x bole tahan betul la..ni tah course ape tah ni..x sempat siap beb..tah clas diorg kul brpe tah..tp this group yg perasan memasing adalah diva mmg antara yg bising la kat area masjid nih..yg ai x fhm tu, knp nak bermakeup bagai nih..kan ke nak g kelas..x cukup ke ngan pakai bedak + lipstik/lipgloss je..n kalao nak pakai eyeliner pon ok lagi la..ke ai ni yg ketinggalan zaman? Korang dulu2 macam ni gak ke? Or sy je yg terlalu simple?

Ally: dah bekerja pon masih simple..sederhana itu lebih baik bukan?
Continue reading...
8 comments 8:47 AM

me @ 26 weeks

Posted by ally - Filed under
perlu ke letak gambo terbaru? haha..masa jumpa kak mas 29 dec 2010 tu, kak mas kata perut ai kecik..hehe...ni pasai ai pakai baju besar okeh..baju longgar, sluar longgar..hehe..konon nak perasa gemuk la..memang gemuk pon...


me @ 26 weeks...
ally: nana, ira..ai dah upload gambo baru..hehe...
Continue reading...

Tuesday, January 4, 2011

3 comments 12:33 PM

kemas mengemas

Posted by ally - Filed under
fuuuhhhhhhh...menatnya...

berakhir la sesi kemas mengemas drawer, cabinet file, meja n opis..sudah organize semula...haha...xde la mcm rumah tikus dah...fuhhhh..menat...berhabuk2 lak tu...tinggal nak mop je..tp cleaner ngah rehat kot...xpe2...esok je ai minta mop kat diorg..ai leh mop sendiri je..segan la nak minta kat makcik2 tu mop kan bilik ni..sendiri duduk, sendiri jaga..okeh?



bagus2..perkembangan sihat..tetiba jd rajin..kalo x jgn harap..hehe..sedangkan dulu, sy adalah org yg cukup kemas..file pon kalo bole susun atur ikut event n agenda..sejak 2 menjak ni je, hormon malas dtg dgn hebatnya..sume sy main campak je..bayangkan kuih raya pon ada lg..dah beranak pinak dah dia, leh lg sy simpan..ceh..padan la bilik manyak semut..ish3...

skrg baru la leh study ngan moleknya..perlukan ketenangan nak study subjek baru ni, reverse & concurrent eng...sila la tabahkan hati..hehe..bilik dah bersih, mud dah dtg, tp perut lapar...so, ai kene la kuar dulu cr mknan..x bw bekal ri ni..x sempat masak pg td pasal uruskan anak2, rossa & maya..

buat yg tertanya2, mmg sem baru dah start n suppose class pon dah start..tp betapa lapangnya la sy..pasainya, jadual kelas belum siap..camana nak lecture kalo jadual pon x siap lg..haih..mujo juga 1st week selalunya cuma briefing je..so, class lecture sume start nex week la..pasai tu la sy ada kelapangan kemas mengemas nih..


ally: xtau la bertahan sampai bila kekemasan bilik ni..haha..
Continue reading...
3 comments 8:25 AM

minyak angin kegemaran

Posted by ally - Filed under
sejak 2 menjak ni, sudah jarang dah kene cramp..ms 20-24 weeks ri tu selalu gak kene cramp..tp sekejap2 je la..sakitnya tuhan je la yg tau...so, utk elakkannya, tiap2 malam before tdo sy pakai minyak ni..minyak mestika..fuh, minyak ni mmg in stok la..sejak zaman belajar dulu dah guna..gara2 terpengaruh ngan kak wan..hehe..



minyak ni x la berangin sgt...setakat nak meredakan tu bole la..tp selalu je sy gunakan utk urut kaki n badan..berangin n berbau lembut..suke sgt pakai..dulu, masa selalu kene period pain, mmg minyak ni la teman setia..siap bawa g kelas tau...hehe...kenangan sungguh..

kenangan lain ialah tiger balm..ni terpengaruh ngan nana..haha..seriously, mmg berangin..sgt sedap bila letak kat kepala tau..rs ilang sume pening2...tiger balm ada 2 jenis..kalo yg kuning tu, leh berbekas tudung di buatnya..so, alternatif lain, pakai tiger balm yg putih..pada sy yg putih ni kurang ummp la tahap berangin dia..tp best pakai..dulu zaman2 belajar, asal nak tdo je pakai balm ni..letak kat kepala, belakang telinga n belakang leher..pastu br la leh tdo ngan nyenyaknya..hehe..addicted sungguh masa tu..org lain sibuk bau wangi2, ai sibuk bau minyak angin..haha..

tp tiger balm tu dah tggl sejarah la skrg..coz, sy dah bole tdo tanpa gunakan balm tu..tp bukan xde stok balm tau..la ni ke mana2 pon sy x pernah tinggal 2 menda ni dlm beg..ape dia? =)


balsem gosok tu sy beli pasal masa tu emergency, sy sakit kepala yg amat sgt...so, juz singgah je kedai tepi jln..n diorg cuma ada balm ni je..ok la kot dr xde..hehe..sikit lg nak abis..lepas ni nak cr stok balm serai yg dr langkawi tu..bau dia sedap..

yg safe care mind & spirit tu minyak angin aromatheraphy..beli coz terpikat nga style roll on dia..pon dah nak abis dah..suka pakai kalo kene selsema atau ngan ngantuk..hehe..

ha, itu je stok minyak angin sy..kamu2 mcm mana?

ally: minyak angin je ada dlm handbag, minyak wangi xde ye...=)


Continue reading...

Monday, January 3, 2011

2 comments 8:48 AM

monday blues

Posted by ally - Filed under
setelah bercuti sakan 3 hari, ri ni g keje ngan sindrom yg ssh nak di elakkan..monday blues...
aduhai, dah le xde mud, kepala dizzy lak..ni mesti pasal asyik terbangun je masa tdo...nengok menda pon dah berbayang2 nih...ape nak buat ni...

mandi pon dah basahkan rambut...dah breakfast tp rs nak muntah..lemah lelah di buatnya...=(

sem baru pon dah start dah...nmpk students pon dah ramai..dah start rebut parking la lepas ni...maka berakhir la, momen2 indah parking..haha..tah ape2 je pg ni..merepek meraban je dah ni...


harap2, jgn la ada salesmen yg menganggu hari2 tidak baik ku ini..ye, sy fhm kamu2 semua pon mencari rezeki..but i don't need insurance sampai 4,5 jenis la..tensen tau nak melayan..nak halau x sampai hati..haih..dilema la..

n harap2 xde la students yg dtg melawat beserta ketukan pintu seperti mau merobohkannya..tensen juga..pastu wat muka x bersalah..nan ado respect tau..

n harap2 hari ni berlalu dgn cepatnya...

ally: mening..mening..mening....
Continue reading...