Tuesday, April 27, 2010

2 comments 9:33 AM

quest answer for hazlynda

Posted by ally - Filed under
pagi2 ni dah terbaca entry hazlynda from sophisticated bridezilla

nak juga try menjawab persoalan untuk proposal defense dia..hehe..tp, quest sume pjg2, so, x sesuai nak tulis kat komen..hehe..so, this is my answer..b2b lain tentu ada pandangan yg tersendiri kan..=)

.................................................................................................................................................................
Q1: apa yg kalian nak tau mengenai kombinasi warna dan lighting?

A1: ape yg sy nak tahu samada kombinasi warna n lighting tu akan menyebabkan suasana jd dull, suram muram atau sebaliknya..penting juga..contohnya kalau baju kaler merah, adakah sesuai dengan suasana malam n lighting lak kekuningan..berbeza kalau baju kaler putih, suasana malam n lighting kekuningan..mn lebih menarik? ni ape yg sy nak tau..bole bygkan x? lighting x semestinya penting utk majlis @ occasion sebelah malam, tp siang pon penting juga..leh minta pendapat OP tau..

Q2: adakah warna tema penting untuk sesuatu majlis perkahwinan?

A2: Ye ini adalah keperluan walau pun tidak la begitu penting..pada saya, asalkan kombinasi warna itu menarik, guna 2,3 warna pon cantik..sy bagi contoh la ek, jika kita gabungkan warna2 pastel sebagai tema, n satu warna menyerlah sebagai baju kita, tentu nmpk sgt cantik..let say, kaler tema adalah coklat+cream+beige, jgn la pulak baju kita pakai kaler2 tersebut, mesti la amik kaler lain, cthnya kuning ke..ooow..suke la pulak..hehe..

Q3: adakah pilihan warna tema mengikut selera anda atau tunang anda?

A3: warna tema ada lah mengikut persetujuan kedua2 belah pihak..mcm kes sy, MIL meminta sy memilih kaler tema utk majlis di sebelah sy..then, br la dia memilih tema untuk majlis phk en.tng, dgn persetujuan sy n en.tng juga..ape yg paling penting adalag komunikasi antara kita ngan bkl hubby..mcm sy, suka kaler pink (hot pink tau..haha), tp, en.tng x suka..so, kene la cr warna lain yg sama2 berkenan (berkenan di mata dan juga di hati..jgn kata 'bolelah'..nt menyesal lak kalo tetiba x rs sesuai)..

Q4: adakah pilihan warna mengikut trend mase kini atau warna kegemaran anda?


A4: pilihan warna mengikut keserasian masing2..kdg2 ada warna yg 'menenggelamkan' dan memberi effect tidak confident & sebagainya kepada kita..ini mmg terbukti melalui kajian warna..(pnh dgr ceramah Dr. Fadzillah Kamsah yg mengatakan warna mempengaruhi personaliti n pandangan org terhadap kita)..jadi, pilihan warna sy tidak bergantung kepada trend, tetapi kepada diri sy n pasangan..

Q5: apekah keinginan dan keperluan b2b utk merealisasikan impian perkahwinan anda?


A5: hehe..yg ini ssh nak jwb..impian mmg byk..berangan2 itu mmg indah..sehinggakan sampai ke satu tahap, sy tdk lagi mengimpikannya..haha..knp gitu lak? ye, sebagai manusia yg cetek ilmunya juga faktor2 lain, mn mungkin impian tu bole di laksanakan (ayt mcm sedey je..haha..no la..ni kenyataan nih)..sy cuma mengharapkan yg wajib dpt dilaksanakan..juga mengharapka jodoh berpanjangan kerana sy mau menjadi isteri yg pertama & terakhir utk en.tng (emo..emo..haha)..x pandai la nak jwb soalan nih..sy seorg yg sederhana..jd minta maaf la lynda..x menepati kehendak soalan pulak jwpn nih..hehe..

Q6: adakah anda setuju bahawa kombinasi antara tema warna dan pencahayaan itu penting utk menjayakan sesuatu majlis itu?


A6: Yup..agree..sebab tu di namakan RAJA SEHARI..(eh..ada kaitan eh?)

................................................................................................................................................................

abis sudah..jawapan ikhlas dr hati..hehe..n syok sendiri juga..hehe..
 
to hazlynda: happy defensing your proposal ya..
 
ally: tema warna warni..

Continue reading...

Monday, April 26, 2010

5 comments 10:51 AM

baju pengapit

Posted by ally - Filed under
settle sudah 1 perkara..baju maid of honour (MOH) @ bridesmaid @ pengapit..


akhirnya setelah berfikir ngan pjg nya..memilih kaler dusty pink utk pengapit ku nt..mula2 beli kaler cream, tp, nt sama pulak ngan kaler pelamin..so, cr kaler lain sikit..harap2 masyuk n dedek suke..


n seksi juga itu kain..plain n polos..suke2..


kaler putih gading tu inner baju..so, dedek leh la wat baju gedix2 sikit..hehe..n nanti leh tambah manik bling2..hehe..x la nmpk kosong je..wah..suke2..=)

ally: pengapit lelaki punya baju lom cr lagi..en.tng kt nt dulu..uiks..
Continue reading...

Friday, April 23, 2010

3 comments 2:13 PM

buncit ooooo buncit...lalalala...

Posted by ally - Filed under
ok, entry emosi sikit..pasal br (haha..br ye) nak sedar yg perut ke buncit..haip..amalan kurang sihat yg ku buat sejak dulu..mkn berselang dengan air..n suke pulak ais..adoi hai..ni antara penyebab2 perut buncit..n kene la search sikit tips or petua mengelakkan n mengurangkan perut buncit..mau chantek2..haha..tdk mau disembunyikan di sebalik korset..sekali bukak korset, o mak ko, buncitnya perut..haha..malu nt...wink..wink...


cara untuk mengatasi atau mengurangkan perut buncit yg bukan disebabkan oleh pregnant..hihi..harap maklum ye..

amik dr sini
Ada enam panduan boleh dicuba wanita yang impikan perut kempis. Caranya adalah:

Lengkapkan hidangan harian dengan sekurang-kurangnya semangkuk buah-buahan. Vitamin yang terkandung dalam buahan segar bukan saja baik untuk kulit malah mengandungi fiber untuk melancarkan sistem perkumuhan.

Minum banyak air kerana air tidak mengandungi kalori tapi bersifat mengenyangkan dan melancarkan sistem metabolisme tubuh.

Hindari minuman beralkohol. Ia mungkin tidak mengandungi lemak namun mempunyai kandungan kalori yang tinggi. Minuman beralkohol juga menyebabkan peningkatan pengeluaran hormon kortisol menyebabkan perut bahagian bawah menjadi buncit.

Amalkan cara duduk tegak kerana apabila duduk dalam keadaan membongkok, perut bahagian bawah akan kelihatan lebih besar. Untuk melatih otot sentiasa kencang, amalkan mengemut otot perut ketika sedang duduk. Kemudian tarik bahu ke belakang dan dagu ke atas. Sandarkan punggung bawah dekat pada penyandar kerusi. Amalan ini membantu membaiki postur badan anda.

Lakukan semua kerja rumah sendiri seperti membersihkan rumah, mengemas kamar tidur atau ketika menonton televisyen, anda boleh melakukan aktiviti mengangkat beban. Ia bukan saja dapat membakar 350 kalori sejam tapi turut membakar lemak yang berkumpul pada perut anda.

Lakukan senaman latih tubi di rumah ketika mempunyai waktu terluang. Caranya sangat mudah sama ada ketika atau sebelum tidur. Cukup sekadar 10 hingga 15 kiraan setiap hari
ally: ye..perut sy buncit..masih berusaha nih..bukan saja untuk chantek, tetapi juga untuk sihat..peace!
Continue reading...

Thursday, April 22, 2010

3 comments 3:50 PM

selamat sampai

Posted by ally - Filed under
hehe..thanks a lot to elyina for her card..

sgt cantik..secara jujurnya, ni first time sy dpt kad kahwin hardcvr..santek sgt..
n exclusive juga..
thanks dear..




nama juga unik..suka dgr elyina..hehe..kot2 la nt sy ada daughter, leh nm kan as elyina..lembut je sebutannya..hehe

InsyaAllah, jika tiada ape2 halangan, bakal sampai ke majlis beliau..

thanks for inviting me..=)

n wishing u a happiest moment..jgn gado2 ya..hehe

selamat pengantin baru alyina & ahmad..=)

ally: sgt seronok menerima invitation..lagi seronok kalo dpt pergi..weeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...
Continue reading...
4 comments 12:22 PM

sticker label

Posted by ally - Filed under
sticker label tq tag..ye, tg tag sy xde yg luarbiasa..sumenya biasa2 sahaja..

buat pon guna word je..gitu gini, gitu gini, maka hasilnya cuma sebegini..


sy ada 3 design tg tag sy..alhamdulillah, siap sudah hal2 berkenaan tag ini..print pon kat parit raja ni je, i-print solutions

refer dr kiri ye...=)
tg tag yg pertama dr kiri tu saya letak pada berkat yg parents sy nak bg pada guest..
yg tgh2 tu, tg tag utk letak kat goodies bag kwn2 sy..buat pon x byk psl sy pon x ramai kwn..hehe..bole gitu ek..hehe..
n yg kaler soft pink tu untuk kotak2 gift masa nikah nt..masih igt lagi project gift sy ni..refer sini..

nt sy upload bila dah tepek2 (hehe..tampal @ lekatkan) pada benda sebenar..hehe..

ally: lega tq tag yg remeh ni dah siap..


Continue reading...

Wednesday, April 21, 2010

5 comments 12:56 PM

perlu bilik sewa/penginapan

Posted by ally - Filed under
entry tiada kaitan ngan urusan kahwin..
terpaksa juga pos entry ini di sini, kot2 la ada yg sudi menolong diri ku ini..


saya sedang mencari bilik sewa/penginapan di sekita kawasan ayer keroh yg berdekatan dengan utem..


time is running..dan saya perlu run experiment di utem..sy tdk ada saudara mara mahupun kawan di area sana..sedey...=(


cuma masalah juga coz saya nak menginap dr 3 mei 2010-7 mei 2010 dan juga 17 mei 2010-21 mei 2010.


erm..ada sape2 x tau kwn2 mereka yg bole menumpangkan sy (bukan secara percuma ya, mesti la berbayar) dlm selang masa tersebut..really urgent n x bole la nak dok hotel..its pricey..maklum sahaja lah, masa sekarang x bole bazir2 duit...$$$$$, kerana dirimu begitu berharga,,

tq ya, pada sape2 yg ada info..sila la bgtau kat sy ni...urgent2..

ally: tdo masjid dah la..haha..
Continue reading...

Monday, April 19, 2010

8 comments 4:42 PM

confirm 2 proceed

Posted by ally - Filed under
yeay..akhirnya mendapat keizinan mak utk proceed bg jem nenas (betul ke ejaan nih? nenas or nanas?)
tetapi hanya untuk selected guest sahaja..ye la...mak sy ada another mknan nak bg..so, x nak clash2 (padahal mcm susah je wat lain2 gift nih...)..btw, jem n yasin (ooowww, yasin sy ada pada dedek lg) nt sy bg pada kwn2 je..nothing special..cuma jem tu pengantin yg wat..hehe..tu je..(kalo korang nt sakit perut, harap maaf la ye..hehe..peace!)

niat di hati nak wat begini..got an idea from yanie..

untuk yanie: thanks a lot dear for sharing this idea..=)



source: googling

tetapi, alkisahnya, nak mendapatkan this kind of jar agak la payah, jadi decide packing dlm bekas plastik je la...yg selalu org guna wat isi dadih tu...dpt bayangkan x? ala yg mcm ni...

source: here

so, nt deco2 la sikit...ermmm..bole la dr xde..hehe..dah tanya juga quotation pasal jar bottles dr malaya glass..tp diorg x jual if nak beli sikit je..hampa hati ku...xpe la..bole la..plastik pon plastik la...

ni resipi jem nenas..dah tanya mak dah, x yah la ngada2 nak tambah kayu manis, nt if x pandai imbang kan rasa, jem tu jadi pelik..so, ape yg sy wat ni adalah yg paling simple..

jem nenas

-4 biji nenas (diparut & jgn dibuang airnya)
-gula (ikut tahap kemanisan tkg masak..hehe)
-esen vanilla (agak2 je la ye)
-daun pandan (utk wangi2 je)

1. masak nenas yg telah di parut tu bersama2 daun pandan..masak sehingga kering sambil dikacau supaya
    tdk hangus..
2. setelah agak kering, masukkan gula, esen vanilla
3. kacau la jem anda dengan penuh kasih sayang sehingga likat..kemudian, bole la sejukkan
4. packing n deco..
okey..sekian sahaja resipi utk kali ini..marila kita mencuba...

selamat berjaya..

ally: buah2an lain juga bole digunakan..tetapi memandangkan johor ni terkenal dgn nenas, jadi sy buat la jem nenas..kalo, johor byk strawberry ke, alangkah bahagianya..haha...


Continue reading...

Wednesday, April 14, 2010

5 comments 3:50 PM

penyejuk hati

Posted by ally - Filed under ,
LIVE FROM CAD/CAM LAB 2

OOOOOHHHHHHH...SGT3 GERAM..MAU MARAH ORG...marah ngan student2 ni yg x reti langsung n xde lagsung sifat2 respek..uish...(Pasai tu tulisan kaler merah..ceh..)

sila la abaikan mooad sy yg tgh marah nih...

sempat juga update pasai bunga kesukaan sy...

sempat juga google utk menyejukkan hati ini..ewah..

n jumpa ini...



haish..mmg sgt cantik la bunga2 ni..even artificial (of course nmpk mcm betui je..), tp kaler nya menawan hati ku...akan kucari di air itam (air itam je..tu je tempat yg mampu n terdaya nak pegi)




cantik..cantik..cantik...okey, sy sudah menunjukkan aksi meroyan..stop...

ally: ada ak kisah kalo korang fail project nih?tuju khas utk student2 ku...
Continue reading...
2 comments 12:29 PM

semua dlm 1

Posted by ally - Filed under ,
ye, sy update semua sekali dlm 1 posting..hehe..

first of all, mau wish selamat pengantin baru kepada hafis n suzana (ye ke nm wifey dia ni ek..lupe sdh)..
hafis sepupu kepada en.tng..last weekend, sy n family mengagahkan diri (sedia maklum ye, sy masih tdk sihat lagi) pergi ke klang..g hr sabtu n balik hari ahad..sabtu mlm tu ada majlis berinai..sy xtau pulak ada majlis berinai, so, cuma bawa bj untuk g kenduri ri ahad, so, ape lagi, menebalkan diri meminjam baju MIL..hehe..slumber je la..nak ikut pnya pasal..MIL pon lupe nak gtau yg ada majlis berinai tu..tp mak n abah sy x ikut la..diorg duk umah FMIL layan bola (ms ni NS vs Kedah)..tema umah purple-whitey..n sy suka pelamin nya..even kwsan terhad n sempit, ttapi ttp lawa..



mau wish selamat pengantin baru kepada suraya harun dan pasangannya mohd arizan...=) mrsdrac, sy dpt dah kad awk..kalo ada ms n peluang, sy g ye..


juga mau wish selamat pengantin baru kepada wahdah & adrian..both are my colleague..hope your love last forever...

(pic amik dr facebook adrian)

ni lak gift yg wahdah bg masa dia naik keje..sgt sweet coz dia buat sendiri..kagum2..

(kalo ada tqtag tentu lagi sweet...dlmnya ada kuih bahulu bentuk ikan yg sudah selamat berenang dlm perut sy..hihi)

n last sekali mau wish selamat pengantin baru juga utk azali & suzana..jali is my colleague..while both of them are frens to fieraz..what a small world..=)

pic dr facebook jali..

ok, cukup sudah update sy utk kali nih..pas ni nak g jd chairperson utk PSM 2 presentation...lomlayak lagi jd panel..lom layak lg nak penin2 kan pala students..hehe..

ally: ramainya kwn2 n bloggers kahwin akhir bln 5 n sepanjang bulan 6..mau pegi sume jemputan kalo berkesempatan n di jemput...=)
Continue reading...

Monday, April 12, 2010

3 comments 6:20 PM

kek, cookies, choc @ batu pahat

Posted by ally - Filed under
review ni khas untuk farahfatihah yang sedang mencari choc utk gift..tp sy sekali kan ngan bakery yg wat kek, cupcake, muffin, cookies...

sepanjang duduk di batu pahat ni, ada byk la bakery based @ home..ni 3 je ye yg sy list, coz, masa survey2 utk kwn sy, irda yg kahwen last year, kitorg cuma review kat 3 tempat ni je..sy sendiri pernah tempah cupcake tng di salah sebuah homemade bakery nih..bukannya ape, lg selesa tempah ngan homemade nih psl mutu nya terjamin, selain di jamin halal..insyaAllah...=)

1. cuppacake b'licious
ni la first time sy beli secara on9 je..ms tu tawakal je la..n sy tempah cupcake utk hantaran tng last year..feedback dr en.tng mengatakan yg cupcake itu sgt la sedap..n sy bercadang mau menempah kek kahwen nt di sini saja..sgt seronok berurusan ngan kak alice nih..orgnya frenly..PR pon bgs..so, recommended..hehe..cb tgk gambo2 nih...all pic kepunyaan blog kak alice ye..

(haish...lol..syg nak mkn...)

(comelnya...)

(theme black n white..tema ms sy engage dulu...tp ni bukan cupcake sy..hehe)

owner dia nm lina..tp lately ni x amik order lg coz dia br je keje gov..so, kene tunggu juga bl dia nak buka tempahan semula..harap2 dia buka semula..sy pernah berbalas emel ngan lina ni..coz sy tertarik ngan promotions mengenai muffin n cupcake dia..n bila bc2 komen dr customers dia, nmpknya bole thn juga lina ni..even awal2 dulu, hasil keje dia biasa2 je (Ni komen jujur ye..hehe), tp semakin hari semakin mantap..so, highly recommended juga..selain orgnya muda n peramah, juga seorg yg mempunyai PR yg bagus..teringin nak tempah kat dia juga..opps..xde pic la..kene g kat blog dia ye..pic kat blog dia sume copyright protected..x leh nak promote cni..hehe..feel free to visit there..

3. bakery tanpa nm..hehe..xde blog n xde kedai..sy cuma ada flyers dia..tp last yr pernah teman irda g umah kakak ni..nm nya sue (017-7797089)..kakak ni ada jual mcm2..hehe..ni khas utk farahfatihah..pasalnya kakak ni mmg ada jual choc..nak beli siap packing pon bole, nak beli choc shj n nak packing sendiri pon bole..n rsnya bole negotiate lagi..coz ms kitorg g umah dia hari tu (ms ni survey muffin), dia bole bg harga yg reasonable la..so, bole tepon n bincang..she's based in bt pht..ape nm tah taman dia ddk tu..tp dekat juga ngan bandar..kalo dr pt raja ni, area umah dkt ngan bpmall..nt sy update location dia kat mn..=)

ooow..ckp la update nih..mn2 yg tau kat bp ni ada bakery lain gtau ye..i'm prefer only for homemade bakery n halal..ape yg sy tau biasanya homemade harganya agak pricy..tp logik la kan, coz that cake were only made just for us..so, bole nak design ape2 je..=)

ally: sedapnya..mau cr cheese cake lah...
Continue reading...

Friday, April 9, 2010

2 comments 2:40 PM

ideas: balloon decorations

Posted by ally - Filed under ,
jump into this site: balloon decorations

macam Qis n rs nya ada few others bloggers pnh guna balloon deco nih..

mcm2 rpnya bole guna balloons as decorations..

gud ideas..

thanks to bloggers yg explore penggunaan ballons as props or deco in their weddings..

well, i'm not going to use this balloons on my wed..hehe..

menyedari akan kemampuan diri..x mampu nak wat sume ni even sgt la menarik..maybe bole guna utk wedding kwn2 or adik sy nt..ms tu bukan jd pengantin, so, bole la memenatkan diri wat deco2 comel nih..

balloons...bole jd pintu gerbang mcm nih


bole juga jd hiasan di meja2 pengantin or meja2 tetamu (as centerpiece)..mcm nih..




(paling suke deco nih..adakah sebab soft pink itu)

dan bole juga jd deco meja ptg kek..mcm nih..

sume pic credit to balloons deco
sumenya cantik..hehe..hope dpt merealisasikan nt pada majlis org lain..hehe..

ally: mcm la ada org nak sy deco weddings mereka ngan ballons nih..
Continue reading...

Thursday, April 8, 2010

5 comments 4:00 PM

persahabatan

Posted by ally - Filed under
bukan tetiba nak wat entry ni kat sini..biasanya entry tentang keje, sahabat, etc, sume sy story di sini, the other half of me..
tp ada something yg wat sy nak share ngan sume bloggers..puisi by khalil gibran..amik kat sini
really touch with this..tetiba rs bersalah pula kpd kwn2. mn la tau ada kesalahan2 yg sy lakukan tanpa sy sendiri menyedarinya..
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dan seorang remaja berkata, Bicaralah pada kami tentang Persahabatan.


Dan dia menjawab:
Sahabat adalah keperluan jiwa, yang mesti dipenuhi.
Dialah ladang hati, yang kau taburi dengan kasih dan kau tuai dengan penuh rasa terima kasih.
Dan dia pulalah naungan dan pendianganmu.
Kerana kau menghampirinya saat hati lupa dan mencarinya saat jiwa mahu kedamaian.


Bila dia berbicara, mengungkapkan fikirannya, kau tiada takut membisikkan kata “Tidak” di kalbumu sendiri, pun tiada kau menyembunyikan kata “Ya”.


Dan bilamana dia diam,hatimu berhenti dari mendengar hatinya; kerana tanpa ungkapan kata, dalam persahabatan, segala fikiran, hasrat, dan keinginan dilahirkan bersama dan dikongsi, dengan kegembiraan tiada terkirakan.


Di kala berpisah dengan sahabat, tiadalah kau berdukacita;
Kerana yang paling kau kasihi dalam dirinya, mungkin kau nampak lebih jelas dalam ketiadaannya, bagai sebuah gunung bagi seorang pendaki, nampak lebih agung daripada tanah ngarai dataran.


Dan tiada maksud lain dari persahabatan kecuali saling memperkaya roh kejiwaan.
Kerana cinta yang mencari sesuatu di luar jangkauan misterinya, bukanlah cinta , tetapi sebuah jala yang ditebarkan: hanya menangkap yang tiada diharapkan.


Dan persembahkanlah yang terindah bagi sahabatmu.
Jika dia harus tahu musim surutmu, biarlah dia mengenali pula musim pasangmu.
Gerangan apa sahabat itu jika kau sentiasa mencarinya, untuk sekadar bersama dalam membunuh waktu?
Carilah ia untuk bersama menghidupkan sang waktu!
Kerana dialah yang bisa mengisi kekuranganmu, bukan mengisi kekosonganmu.


Dan dalam manisnya persahabatan, biarkanlah ada tawa ria dan berkongsi kegembiraan..
Kerana dalam titisan kecil embun pagi, hati manusia menemui fajar dan ghairah segar kehidupan.


~ Khalil Gibran~
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

mengenai persahabatan..

sy akui, sy bukan la sahabat terbaik..ada masa, ada ketika, selalu juga menyebabkan kwn2 terasa hati..selalu juga menjengkelkan mereka..tp sgt2 bangga juga gembira di kurniakan sahabat2 yg baik walau di mana pon sy berada..terima ksih tuhan kerana memberikan ak sahabat2 yg membantu ku dalam meneruskan kehidupan..

ally: sgt2 bersyukur di kurniakan sahabat....
Continue reading...

Wednesday, April 7, 2010

7 comments 3:27 PM

br nak sketch

Posted by ally - Filed under
lama x update..sy sgt sibuk ngan class, jumpa svsr n marking report2 yg melambak2 tu..moga Allah kurniakan kesihatan kepada sy..(batuk lom hilang lagi..kejap2 demam..need further check up)

Alhamdulillah, drawer sy berjaya di pecahkan dgn izin pihak PPH-pej pengurusan harta..sgt suka..akhirnya bole hantar LO pd supplier..

Alhamdulillah juga dikurniakan svsr yg memahami...syukran..(*sigh*..kene wat paper...ting..tong..dush*)

last week, ms singgah solat kat kompleks G3, sempat la sketching peta..


(xde kertas yg besar..gn pon kertas dah koyak2..hehe..lp nak bw..n cth2 map kwsn kg sy)


(buruk sungguh peta yg sy sketch..senyum sendiri bl tgk..beria je nak lukis..xde bakat..)


(another sketching..)

oleh kerana merancang mau DIY card yg x la DIY sepenuhnya coz sy menyedari kemampuan diri sendiri yg x pandai design2 nih..mujur juga dipertemukan ngan sarah from bridal supernova & chentawedding
she will design my maps for only RM20..thanks to her..
sy mmg x pandai nak design2 nih..apetah lagi maps..hehe..lgpon byk ms sy diperlukan untuk hal2 lain..so, i'm decided to use her service..thanks sarah..thanks very2 much..

tetapi, sampai sekarang sy lom bg lagi sketching sy..maklum sj la..masih mencari2 masa..nt ye sarah, dah siap sy emelkan..mmg betul2 sketching tau..=)

ally: tanganku x di bedong..kalo lukis x pnh cantik..hehe
Continue reading...

Monday, April 5, 2010

7 comments 1:29 PM

naik hantu + spa

Posted by ally - Filed under
ye..sy sdg dlm mud 'naik hantu'..

kunci opis ilang beserta dengan kunci drawer...byk borang2 n doc dlm ni...adoihai..mlgnya sy hari ni...bad monday..erm...sy igt nak kopak je..hehe..sah la perosak harta benda UTHM ni..tp sebelum tu kene tepon PPH dulu..kot2 diorg leh tlg sy bk kan..sy x mau la jd staf yg tdk berhemah...sudah la pintu opis rosak, xkan nak rosakkan drawer ni pulak..


of spa..


(pic fr google)

sy sedang mencari spa di batu pht semestinya..sy kene cr tempat yg dekat yg membolehkan sy singgah selepas opis hr..ujung mggu sy di penuhi dgn aktiviti keluarga + belajar..jd kene la cr working days kalo nak g spa nih..erm...ssh nya la nak jumpa spa d bp nih...ada sape2 yg tau ke?

sy jumpa nih: mutiara dleyka
tidaklah bertaraf seperti di hotel or establish spa..tp masih bole la..hehe..
tp xtau la servicenya camana..spa ni kat taman bukit mutiara..dr jalan dah leh nmpk la..kena singgah gak ni br tau services camne..harga cam standard je..

the other one: rienabeauty
ni pon sama..ada di banang jaya..harga bole thn..
will try also..

ada lg stu..kat jln rahmad..
atas arked MARA
saifmiza salon spa
cuma..lom tgk lagi spa n..contact no pon xde..apetah lagi service yg di tawarkan..
so, kene g kat spa tu juga..

kalo la dok KL, JB or S.A...
melambak2 spa..pilih je nak yg mana..(ye je sy ni...)

try juga cr area pt rj..wala2..x de juga..yg ada pusat urutan (ni asing2 ye..lelaki tmpt lain, wanita tmpt lain..kalo x jd lain pula..hehe)

chayok2..go..go..for spa..

ally: need to allocate some budget for pampering myself..ada sapa nak sponsor? haha..
Continue reading...

Friday, April 2, 2010

0 comments 10:11 AM

penuh emosi

Posted by ally - Filed under
hari yg sgt emosi..ya..emosi sungguh...

emosi pertama

bumper kereta adik sy jd begini

panjang cerite nya..sedey juga..mujur la adik, mak n atuk sy selamat..sebabnya sebelum kopak begini, bumper tu dah tanggal n tertinggal di jln raya..sedey2..berlaku kol 11.30mlm td masa adik n mak anta atuk sy g klinik..ermm..mcm2 dugaan..jap lagi nak g perodua..

emosi kedua

Al-Fatihah utk allahyarham Mior Ahmad Fuad Mior Badri @ din beramboi..
terkejut sgt..walhal br sj mengikuti perkembangan kesihatan allahyarham..semoga roh nya di cucuri rahmat..
psst..walau bukan peminat setia..tp suka juga dgr omelan dia di riuh pagi era..

emosi ketiga

sedey ngan berita ini: Halimaton
umur baru 15thn ye..sudah bertegas mau berkahwin..sgt sedey coz cara dia melayan mak yang selama ini menjaga n membesarkan dia..(ya..mungkin sy tdk berada di situasi dia..jd mn mungkin mengetahui dgn lebih dlm mslh mereka)..mau juga berkahwin meskipon ibunya berharap dia meneruskan persekolahan dia..hei..sy x berapa setuju ngan niat dia mau berkahwin...ntah la..hidup pon masih di sara mak bapa, belum pun membalas jasa mak bapa..at least, abiskan la sekola tu dulu..sedey2..sukar mau menilai kecerdikan budak2 zaman sekarang..pandai je ak tgk (eh..silap..ak bc kat paper la)..coz antara pelajar terbaik negeri ms upsr..tp sygnya, cetek pemikiran..muda belia lagi..nak khwn juga dgn seorg yg muda, umo 19 thn kalo x silap..haih..sedikit ralat..tp akhirnya familynya akur dengan kehendak dia nak berkahwin..emm..tp dgn syarat dia meneruskan persekolahannya..no comment..pk la sendiri..

emosi keempat

yg ni emosi mengada2..haha..abah x nak pakai kaler fuchia masa wedding sy..
hehe..xpe..akan ku buat2 muka sedey nt..xpon..terus je belikan..nak x nak kene pakai juga..hehe..

emosi kelima

saya rindu en.tng..............................................................................................................................................................................................................................................
speechless..

ally: emosi..emosi..emosi...

Continue reading...

Thursday, April 1, 2010

6 comments 4:30 PM

mask

Posted by ally - Filed under ,
baru sj maraton check up di PKU (pusat kesihatan universiti) UTHM nih
kejap g xray, g amik darah, g test air kencing, tekanan darah, check kahak n mcm2 lagi..almost 2 hours kat PKU nih..sy juga mendapat ubatan2 yg sgt byk, juga appointment ngan doc secara berkala bermula minggu depan..oooow...kesihatan ku di pantau..

doakan sy sentiasa sht ya..sudah 3 weeks di landa demam+batuk2 nih..lom juga nmpk tanda2 sembuh..

doc suspek sy kena viral fever (tah betul ke x la ejaan nih)..yg menyebabkan saya mudah dijangkiti n menjangkiti org lain..

hua..ya ampun..sdh juga menjangkiti roomate opis ku ini...sowi2 dear..

jadi nya mulai hari ni (ha..baru nak pakai..ptt dah lama pakai) sy memakai mask...

mcm ni..


tapi best juga if pakai mask cenggini time wedding..hehehe..ye..sy sudah bengong nih..idea merepek2..


                          

cantik juga kan kalo ada props gini masa wat photoshoot..hehe..

                     
pic ke2 n 3 tu amik kat sini

tapi x nak juga jd begini..x nmpk full muka..hehe..x lawa..tp ni kan langkah keselamatan..


yg ni horror sungguh..hehe..

sy berminat dengan mask masquerade...cantik n classy..i like..
 that whitey mask sgt adorable..hehe..cantik..=)

ally: 'in' x kalo pakai masquerade mask ni time photoshoot..haha...giles..tah mak sy kata ape je nt..
     

Continue reading...