Friday, March 25, 2011

8 comments 1:13 PM

hal urut mengurut

Posted by ally - Filed under
Haip..saya belum nak cuti lagi tau..huh, tensen tol la..keje byk lagi nak suh sy cuti..dah tu sapenya nak menganti dgn baik hatinya kelas sy tu..pulun dik..pulun nih…silibus mesti abis by nex week..pastu sy bole bercuti ngan aman..students pon sng lenang dah x yah dtg kelas sy..cumanya kena la berkorban sikit..ada je masa terluang diorg n sy free, kompem sy wat kelas ganti..ye, sy la cikgu yang giler wat kelas ganti..sikit2 kelas ganti..haha..



Sekian bebelan di hari jumaat

*****************************************************************************
Tukar topic lak..nak ckp pasal upah urut nih..


Biasanya kan masa pantang mmg la kita berurut kan..utk buang angin2 dlm bdn, maklum la byk wayar2 terputus masa bersalin tu..n seribu mcm sebab lagi la kan..


So, mummy2 yg berpengalaman, biasanya kita urut tu berapa hari ek?


Sy Cuma berurut ngan makcik sekampung ni je..dia bukan la bidan, Cuma bole la mengurut org..saya pon biasa gak berurut ngan dia masa demam n sebelum kahwin dulu..ni dah booking dia utk urut saya masa berpantang lg..n x pasti lagi nak berurut berapa hari..


Is it possible kalo proses mengurut tu amik masa selama 10 hari berturut2? Okey x? ke kena lama lg? huh, konfius2..abah kata bgtau je nak urut berapa hari..tp mana la sy tau nak urut brp hari..makcik tkg urut tu pon x kisah sy nak brp hr..


Tolong ye mummy2 berpengalaman n kwn2 yg ada pengalaman org lain pon bole bgtau sy juga..


Me pon x tau nak bg upah berapa..sbbnya makcik ni selalu ckp terserah pada saya..means ikut keikhlasan kita la nak bg berapa..mcm dulu, ms sy berurut sebab demam urat (3 bulan tau demam, x baik2..sekali berurut je terus baik…hehe), sy bg upah rm30. Masa tu amik masa dkt 20 minit gak la berurutnya..dr kepala ke kaki..bila balik, mak tny bg brp, sy ckp la rm30..mak kata byk sgt..dia selalu g urut kat makcik tu juga, tp juz bg rm15. Tp kan, sym cm x kisah la, sbb berkesan kan..ape la sgt rm30 tu ngan sy demam 3 bulan plus ulang alik klinik yg costnya cecah ratus2 juga..


So, utk urut masa bersalin ni pon, dah selesa ngan makcik ni, amik je la ngan dia..lg pun best, x sakit..hehe..


N sy pon dah beli set amway tu kan, dah siap2 ada minyak n segala bagai utk sesi berpantang..jd makcik ni x yah susah2..dtg bw bdn dia, kemahiran n minyak dia..oh ye, makcik ni urut guna minyak zaiton yg dicampur ngan lada hitam..tu je..mmg x panas..tp kalo kene kat bhgian yg sakit, terasa juga panasnya..best2..bau pon sedap..

ally: syoknya berurut..

8 comments:

cerita-gadis-ini said...

sal,aku lak alah kalau badan kena urut..hbs geli kn urut..mmg xpernah..camne dlm pantang nanti?hehehhehe

ally said...

nana: hehe..terpaksa gak la na berurut ni..kakak ai yg penggeli yg amat tu, ms pantang, time nak berurut mmg riuh la..haha..mujo ak x geli cam tu..bdn keras..haha

♥ Fasha ♥ said...

sy berurut 7 hari je ally. minggu 1st 3 hari, 2nd 3 hari and patutnya hari ke 38,39,40 kena urut lg 3 hari tapi macik tu x sempat so urut seari je.. dia amik RM40 perday tapi siap mandi+urut baby skali la.. mmg best sgt2. org ckp kalo urut berturut slalu sgt tak berapa elok so better selang2 kot

elyina said...

rasenye kalo kat kampung hubby RM40 tu urut + mandikan sekali. Kalau urut saje ok kot RM30.. tak sampai hati plak nak bagi RM15 kan..

ally said...

fasha:ooo..kena buat berselang ek..ok juga kot mcm tu dr berturut2kan..terima kasih fasha for the info..makcik ni cuma urut je..xde mandikan sy or mandikan baby pon..tu yg xtau nak bg berapa tu..hehe..

el:me siap tny mak n abah lg nak bg berapa..diorg pon xtau..hehe..ni yg payah ni..takut bg kurang, ada lak yg ngata..kang kita lak yg stress..hehe

nuruljannah sukhri said...

saya bab mengurut x kisah sgt.mmg serah je pada mak ayah nnt.diorang uruskan la.saya tahan badan je la..hihi.

tapi bab2 ubat2 ni la tgh pening.nk beli apa.saya nk beli apa yang patut je..ada org suggest amway kat..tp x byk sgt ke satu set?tkt x guna semua

ally said...

yuyu: tahan badan je ek nt? hehe...set amway tu mmg byk brg dia..kalo rs2 x guna baik jdn beli set..baik beli loose pack je..mcm minyak n ubat je..x yah ada param ke pilis ke..hehe

nuruljannah sukhri said...

ok jgk tu kan.,beli yang betul2 perlu je..ubat2 makan tu apa ekh yang sesuai?betul2 blur ni