Tuesday, March 8, 2011

4 comments 11:10 AM

mini spa

Posted by ally - Filed under
sejak masuk third trimester ni, sy mula rajin membelai diri sendiri..sumpah...sebelum2 tu or bole di katakan sepanjang pregnant, sy adalah seorang yg amat la pemalas..mau nya x malas..bila bdn dah penat, lg la malas...dulu, masa cuti, mandi bole sekali je sehari..cis, selekeh tul la..pastu if hari keje lak, kalo balik lambat, sah la x mandi..just lap2 bdn ngan towel kecik je la..mak marah kalo mandi lewat dr kol 7.30mlm..ye la, kdg2, sy sampai umah pon dlm kol 8..last semester, kelas banyak sampai kol 7 ptg..exhaust tau..sem kali ni lak, mmg abis kelas kol 5, tp byk lak keje2 pentadbiran..so, average sampai umah adalah dlm kol 7..fuh..kira masih beruntung la dr org lain..ye x? ada yg kene keje sampai mlm kan?


sy sgt la mudah penat..lagi2 bila kelas direct memanjang, balik lak nak masak lagi, nak lipat kain n bermacam lg la keje umah..walaupun duk ngan famili, sy mmg x hrpkan mak, abah atau adik2 yg buat..pslnya tau je la..masing2 pon punya urusan masing2 di siang hari..kalo sampai awal kat umah, sy la masak utk mkn mlm..n begitu jg sebaliknya..


oh ya..sebab dah mula rajin membelai diri kan, sy buat masa mandi sy ala2 di spa..hehe..bukan la setiap hari, tapi adalah dlm 3 hari sekali sy buat..semata2 nak menyegarkan bdn setelah berpenat lelah..ewah..

mandian ala spa:


1. sy amalkan mandi air serai yg telah di rebus..x kira dah serai tu jenis wangi atau x..yg penting serai..utk lebih impact baunya, sy blend serai tersebut dan rebus dlm periuk..biasanya amik serai dlm 5 batang (nak lebih pon xpe) pastu rebus sampai mendidih dgn air sebanyak 2-3 liter...then, masukkan dlm baldi n campurla ngan air biasa..xkan nak mandi guna air panas tu kan? melecur lak nt..best sgt mandi guna air ni..terapi minda..rs tenang je..kalo ada daun pandan leh letak k..bagus gak mandian ni di amalkan masa pantang nt..


2. utk rambut sy lumur dgn limau purut..ye, umah ada pokok limau purut, so, buahnya sgt byk..dr membazir, sy manfaatkannya..hehe..selain lumur kat rambut, sy sental area2 berlipat pada badan..ni nak kurangkan tompokan hitam pada kulit..sejak pregnant, sy mmg mengalami masalah ni..nurse kata sume ni perubahan hormon...kena la rajin menyental sikit..agak pedih, tp best juga..harum je...ewah..


3. sy guna sabun saffron ni..ni nak kurangkan juga mencegah kegatalan pada perut, celah kelengkang peha tu..again, simptom2 biasa yg di alami oleh ibu mengandung mcm sy ni la..sabun ni mmg sy guna setiap hari..recommended by nurse, sbb ikut pengalaman dia dulu, mmg dpt kurangkan kegatalan n ruam2 tu..n sy pon try..kalo kamu2 nak try pon bole..mana la tau kalo berkesan seperti sy..


4. last sekali, seminggu sekali sy scrub bdn n muka guna bedak ni...bedak kulit rambai..sape pernah pakai? sy x ingat sape yg introduce kan kpd bedak ni..rsnya time sy belajar dulu la, kak wan kot..bedak ni mmg best..cuma kene la rajin sikit..selalunya lepas pakai, sy biarkan kering dulu, pastu br skrub..fuh, sgt best walaupun baunya x brp best..hehe..bau jamu biasa la kan..ada 2 jenis yg sy gunakan..

yg ni bedaknya mcm kasar n berbiji2 sikit..


yg ni lak bedaknya (tekstur) lebih halus mulus..ewah..



kedua2 bedak di atas murah saja..mcm kat BP ni, selalu sy beli kat bajrai kat pasar BP la..beli byk dpt murah..lupe harganya pasal dah beli lama dah..hehe..stok byk lg..tp sy beli packing kaler hijau tu...sedap sikit nak sental bdn..rs tanggal daki2..hehe..

n tetiba lak rs nak beli yg ni..keluaran jamu mak dara..mcm best je..tp xtau brp gram n harga..tgk kat website dia dlm rm22 utk 250g..mcm best je..


ada sape2 pernah pakai bedak mak dara ni x?
ha, tu je la mini spa sy di rumah..mudah n murah..xde maknanya sy nak pakai brg mhl2..n x semestinya brg murah & semulajadi tu x bagus..ye x?

ally: selamat hari wanita

4 comments:

Sophie said...

wah rajinnya ally berspa di rumah. Pya paling rajin pun sapu lulur je. Tupun dah mengah. hehe...

nuruljannah sukhri said...

rajinnya mommy ally ni.saya pun jadi malas sejak preggy ni..cuma sejak akhir2 ni baru la rasa nk manjakan diri balik

♥ Fasha ♥ said...

sabun saffron tu bape inggit ally? mcm best jek. time pantang ni kulit lagi la gatal2 tau. eh mandi air serai tu tak tambah gatal kat kulit ke? siap blend tuh mcm nak masak rendang lak =p

ally said...

pya: hehe..rajin la jg skrg nih..hehe..kira rajin la tu sapu lulur..ye x?

jannah: rajin yg dtg tiba2..hehe..meh la kita manjakan diri semula..as an appreciation to ourself..ewah...

fasha: sabun saffron tu rm5 je..sgt berkesan utk hlgkan gatal2..tp maybe lain org lain kot kesannya..hehe..yg serai tu mmg ai blend..gaya cam nak masak rendang, padahal nak air serai tu nak wat mandi..x gatal2 tau..effect kat sy, dah x gatal2 dah sejak amalkan mandi serai tu..