Thursday, March 17, 2011

4 comments 10:26 AM

kuning vs putih

Posted by ally - Filed under
eceh..pg2 hr merepek dah ni..saja cr info psl kuning telur n putih telur...mak kata kuning telur ialah daging, putih telur lak bulu2 nya..



mcm info kat bwh ni..amik dr sini

Telur banyak mengandung protein, lemak, mineral, dan vitamin. Telur berisi kuning telur dan putih telur. Warna putih telur sebenarnya bening agak abu-abu. Warna abu-abu itu itu disebabkan gas karbon dioksida. Sebenarnya, kuning telur dan putih telur adalah makanan yang disiapkan untuk bayi ayam.

Awalnya, bayi ayamberupa titik darah kecil. Titik darah ini biasa disebut embrio. Embrio makan kuning telur. Jika kuning telur habis, embrio makan putih telur. Sampai akhirnya, embrio berubah jadi anak ayam. Namun, tidak semua telur ayam berisi embrio. Telur yang dijual di pasar (telur komersial) tidak memiliki embrio. Telur komersial dihasikan oleh industri ayam petelur.

Telur yang berumur 1-3 hari disebut telur segar. Kuning telur segar berada di tengah putih telur. Kuning dan putih segar tampak cembung dan kental. Karena protein telur saling jalin menjalin. Tapi, jalinan protein jadi rusak setelah umur telur lebih dari tiga hari. Jalinan protein bisa rusak karena suhu udara yang panas. Jalinan protein juga rusak gara-gara embrio. Saat jalinan protein rusak, maka putih telur berubah jadi encer. Kuning telur tidak lagi berada di tengah jika putih telur encer.

me mmg x suke kuning telur..lg2 bila masak telur mata kerbau ke, telur setengah masak ke, telur rebus ke..mmg x mkn..xtau la knp..sgt geli..maaf pada sape yg suka ye..xde niat nak membuatkan anda jelek.. tapi kalo telur tu di dadar, sy mmg mkn..hehe..lg2 if tambah mayonis mcm sheila rusly promote dlm iklan tu..hehe..kalo telur mata kerbau, sy mmg akan makan putihnya saja..pendek kata makan bulu ayam je..ceh..xde khasiat tul la kan?

kalo telur asin/masin lak, terbalik..hehe..sy mkn yg kuning tp x mkn yg putih..hubby sy selalu kata sy ni cerewet n pelik..hehe..nak buat cam mana..diri sendiri pon xtau knp memilih mkn cam tu..

bagus tau mkn kuning telur..walaupun x bole la tiap hari nak mkn..tp ttp ada khasiatnya sendiri..cuma sy je yg x menyedarinya lagi..eceh..

ally: mau kempen kpd diri sendiri, mkn telur kuning utk khasiatnya...

4 comments:

^nanie^ said...

mommy ally,nanie pon klu mkn telur msti mkn yg putih aje..yg kuning mmg tolak tepi la..tp yg kuning lagi bkhasiat kan dear..so,pasni kene cube la..mmg salute gle klu people leh mkn telor sparuh masak..hoho

my note said...

telur kuning vs telur putih... wani makan yg putih jugak... tekak x leh terima telur kuning..,, telur putih xder bau.. (leh terima ke alasan 2. hahahahah)

SHAZ D MAFIA said...

MAMA.. AKU PEMINAT SETIA TELUR.. XKRE LE KALER PE SKALI PON.. GEGEGE~ MKN LE MA, SDP WOOO~ ^_^

ally said...

nanie: hai, tetiba kembang tekak bila terpikir kat half boil eggs tu..x bole terima..hehe..n x bole gak nak paksa diri..

wani;eh, leh lak cam tu ek..tp seriusly, kuning telur mcm hanyir kan? haha..ke sbb kita yg x mkn ni je yg rs cam tu?

shazzy: x bole la jd penggemar setia mcm kamu..ai mmg mkn telur tp yg putih je..