Friday, March 4, 2011

9 comments 8:50 AM

tips: travel with an infant

Posted by ally - Filed under ,
oleh kerana papanya adalah bekerja di sabah, maka telah booking flight dr tahun lepas for travel to sabah..n for sure la, ms booking tu x beli lagi tiket infant..so, akan beli kemudian la..no hal..rate dlm rm50 kalo x silap..tp di sebabkan ai deliver bulan 4 ni, so, travel utk bulan 4 kena la cancel..sume org x bg ai travel dah masa tu..so, duduk la diam2 kat umah je..okeh, sudah membazir tiket dah..mujo x mahal..beli time murahan je ok..planning tu penting..tp mana la tau nak pregnant kan..walaupun beria2 sy merancang nak pregnant cepat..Alhamdulillah, rezeki cepat..syukran2..

for next travel is on june..mid june..exactly after school holiday..with both families + our siblings..kira mcm family holiday la ni..n masa tu ai baru2 sgt lepas pantang, dlm 47 hari..so, baby is 47 days old..itupun kalo dia kuar 11 april ni la.hehe..x sabar nak hug beliau..



jadinya, usianya adalah terlalu kecil..untungnya beliau, umo 47 hari dah jalan jauh nih..skrg sy sedang membaca tips travel with an infant..si dia kan kecil lagi, so, byk precautions yg sy kene ambil..mujo juga will travel ngan mak n ibu..so, x risau sgt..tp bulan julai nt nak travel lg..xkan nak tggl beliau d kg lak..cian mamanya..cian papanya..ewah..



hai la..comelnya baby nih...source

sy cuma risaukan bunyi kapal trbg tu..takut merosakkan telinga beliau..so, precautions mmg kene amik kira juga..walaupun cuma 2 setengah jam je ke KK tu..tp for me, its a long journey tau..

meh la menimba ilmu..n mana2 yg ada any experience travel with infant ni sila la kongsi ngan sy ni..ilmu masih terlalu kurang..

1. survival tips travel with an infant-planning stages

2. survival tips travel with an infant- at the airport

3. survival tips travel with an infant - the flight

hoho..oleh kerana baby kecil lagi, so, no need kot nak guna stroller..lebih baik pakai sling je kan..x yah la nak angkut segala bagai..lagipun g 4 hari saja..

sila, sila, timba ilmu lagi..

ally: harap baby comfortable..

9 comments:

Puan aiNa Rahman said...

nak travel dgn infant kena amek extra care sket..risau gak kan. tp x saba nak bercuti2 malaysia ber3..owh baby, cpatlah keluar..hehe

cerita-gadis-ini said...

waaa...bestnye jd bby ko sal...hehehe

ally said...

aina: betul2..lagpun cik baby kecit lg..mmg kene extra care..hrp2berjalan lancar je..

nana: nak jd ank angkat aku x? haha..bole selalu travel to sbh..hehe..

SHAZ D MAFIA said...

WAH MAMA!! AKU JELES DAH NII.. CISS~ KO NK P SABAH N TGALKAN AKU D SEMENANJUNG.. HUK3!! TP XPE, YG PNTG AKU DPT JMPA KO DLM MS TDEKAT NIII.. HUHUHU~~ SUKE3!! INSYA'ALLAH.. ADA JODOH, BJMPA LE KTE YE..

lovely shazlin said...

11/4?bb kami 11/3...hehehe...sally,kite nikah pun lat sebln..ni nk bersalin pun lat sbln gak..hrp2 kite sume slmt...amiin...bb sal mesti xcited nk nek 'belon'...hehehe...

ally said...

shazzy: x sabar nak jumpa kamu nex week..hehe..InsyaAllah..

lin: harap2 bb kuar on time..x nak lambat sgt n x nak awal sgt..tetiba rs cam x pcy lak..hehe..hope kita sama2 selamat deliver ours bb..

cerita-gadis-ini said...

huzai sabah kat ne?kalu KK aku dh block awal2..hahahhahah

ally said...

nana: ceh, ai tau psl pe u nak block..hehe..dia keje merata tempat..mostly site kat keningau, ranau, kota marudu & sandakan..KK tu juz if bos dtg or ada kursus je..

HeLena said...

erk???i tgh bygkan nana jadi anak agkat ally...hmmmm...hmmm...hmmmm...
shazzy!!!tlg i imagine jap leh tak??