Tuesday, July 6, 2010

5 comments 8:02 PM

dgn gigihnya..sdg belajar

Posted by ally - Filed under
status sy skrg adalah berusaha gigih belajar membuat kuih puteri ayu..belum wat lagi..br usha2 resipi..hihi..gigih2 kan diri..

(ni ler gerangan kuih puteri ayu..hehe...amik dr sini)

ye la..kan dah nak pose..ewah..(eh...korang2 dah abis ganti pose lom? jgn lupe ha...)

so, knp lak sy gigih belajar wat kuih ni..kuih yg mak sy sendiri pon x pnh wat..

sbbnya en.becominghubby sy sgt suke mkn kuih ni..

dan sy juga sdh terikut2 suke..

ni resipi yg sy amik: juga dr sini

mudah2an jadi la..kalo jd sy update cni..kalo x update tu, phm2 la, maknanya x jadi...haha..

RESIPI PUTERI AYU

Bahan bahannya


4 biji telur

250gm gula

300gm tepung gandum diayak bersama 1 sudu besar serbuk penaik

1 sudu besar Ovalette

250ml susu sejat

sedikit pewarna hijau @ blend daun pandan n tapis utk dptkan warna ijau ori
1/2 biji kelapa parut (putih sahaja) digaul dengan sedikit garam & tepung ubi

Cara membuatnya:

1. Pukul telur dan gula hingga kembang, masuk Ovalette dan pukul lagi.

2. Masuk tepung berselang seli dengan susu - gaul rata

3. Sapu acuan dengan sedikit minyak, letakkan sedikit kelapa dibahagian bawah acuan dan mampatkan.

4. Tuangkan adunan dan kukus 10 - 20 minit.

5. setelah dikeluarkan dr kukusan, tunggu sehingga sejuk ckit spy senang di keluarkan dr acuan

ha..tu dia mcm senang lak..hehe..

sekarang nak cr acuan n bhn2 nya je..

ni acuannya..amik dr kak rinnchan ada gak resipi dr dia..leh tgk sini ye..sama je kot ngan yg kat atas tu..
cuma, secara jujurnya sy x tau ovalette tu hapa ke menda..haha..
 
surf2 n menurut web ini
Ovalette is a cake emulsifier and is used in sponge cakes. It is usually used to make cakes spongier and cuts down the time needed to beat or whisk cake batter.
okeh..n camne la pulak rupa en ovalette ini..haha..(mmg kayu tul bab2 masak nih)...
ni la dia en ovalette..warna oren rpnya..mcm pnh ku lihat..
imej amik dr mamafami..
 
menurut mamafami ovalette dikenali sebagai cake stabilizer [emulsifier] atau pemantap kek. Ia bertujuan untuk memberikan kelembutan dan kegebuan pada kek span terutamanya yg menggunakan cecair saperti susu, jus buah dah lain2. Ia memudahkan cecair berkenaan bercampur elok dengan telur, gula, butter dan sebagainya



lor..kan sama je maksud versi english ngan melayu nih..adoi hai..
 
okeh..wish me luck syg2 sume..
 
ally: cuma tau msk bihun pama letak brokoli..oh..sedapnya..

5 comments:

cik dila said...

semangat2...chaiyok ally, chaiyok...heheh

suka jgk kuih ni...1 of my fav...

SHAZ D MAFIA said...

LAAA. XPRNH KU TAW YG ACUAN TU UTK WAT KUIH TUU.. AKU IGTKAN UTK WAT JELLY.. HAHAHA~~

ally said...

dila: hehe..tq2! haha..semangat2..

shaz: lor..kita sama la..haha...i igt pon acuan jelly..hehe

Diebalychouzz said...

ermm sedap.. nak.. hehehe post ke saya..

ally said...

dieba: hehe..tgk gambo je dah sedap kan..tp sy lom try wat lg..hihi