Monday, June 28, 2010

11 comments 10:18 AM

ada skandal=curang

Posted by ally - Filed under
okeh..isu hangat lagi..

knp la sy asyik discuss isu2 begini? xde ape sebenarnya. juz panduan kepada diri sy juga..betul x?

bila timbulnya isu curang ni, bukan saja bole berlaku pada pasangan yg bercinta tp yg berkahwin lagi byk..

dan sudah jadi trend pulak sekarang ni di mana perempuan lg byk curang..(ye ke?)

ni contoh kes nya..ada byk lg..cari sendiri la ye

amik kat sini



sy seorang yg anti-curang..x kira la atas alasan ape sekali pun, tetap tdk bersetuju..kerana definisi curang itu sendiri sinonim dengan perbuatan belot, khianat dan tidak amanah..tahu kan ape hukumnya org yg tidak amanah?

ok...emosi sekejap..hihi..

sy juga pernah di kelilingi oleh insan2 curang..tp yg jelas bukan diri sy (hey..sy sgt2 setia ya..x nmpk motif n sebab utk curang..)...ape yg mampu sy katakan itu pilihan mereka..yg tanggung azab juga mereka..yg menangis segala bagai itu juga mereka..tp sebagai org2 terdekat, sy tdk mampu utk berbuat tidak kisah..selalu juga nasihat n ingatan di beri, tp siapalah sy..hanya sekadar org luar..

ada yg berpendapat curang @ ada skandal tu sekadar suka2 (mmg x de keje betui..bole pulak sk2..), mengisi kesunyian (kalo sunyi dekatkan la diri pada Allah, sibukkan diri ngan keje2 n aktiviti2 sihat), n pelbagai alasan lain..

haih..

sampai sekarang masih x phm kenapa la nak curang..semoga saya n en.tng di jauhkan la dr perkara2 negatif sebegini..amin..amin..

apa yg bole sy katakan kepada mereka2 yg curang, ada skandal, bercuba-cubaan utk curang, tolongla hentikannya..ingatla pada yg tersayang..kalo pon xde yg tersayang, ingatla pada Ibubapa juga diri sendiri..x kasihan kah pada ibubapa kita yg mendidik kita, hantar g belajar tp masih x leh nak pk baik buruknya..byk kes bunuh2 tau skrg ni..curang slh satu sebabnya..x caya? banyakkan baca paper..amik tahu sikit hal semasa..kalo bukan kita yg mengubahnya, mungkin sy, kita, kalian2 adalah mangsa seterusnya..

akhir kata, sayangi la diri anda..jauhi dr CURANG/SKANDAL/KETIDAKSETIAAN/PECAH AMANAH & yg sewaktu dgnnya..

ally: maaf atas entry emosi ini..ape kan daya, terlalu byk kes curang..mari kita sama2 mencegahnya..

11 comments:

farahfatihah said...

ally mudah2an kita dijauhkan dgn perkara2 sebegitu...

.:Mrs. Engineer:. said...

siot gle pompuan tu...isy....xtau nk ckp pe lg lh...geram gle...he3

**teremo plak...

missbutterfly said...

nauzubillah..sama2 kita doakan benda ni dijauhkan dr kita semua..

ZARA said...

well... apa yang minah ni buat mmg melampau lah. but apa yang pisses me off is that it became a news.

when a guy does that to a woman it is considered normal. tapi bila a woman does that to guys... it became a news.

what is wrong is still wrong no matter who does that...

my note said...

curang isu yg sgt sensitif...., mintak-mintak diri ite di jauhkan dari perkara ini... amin

MY said...

oh.. That story did ring the bell.. Ingat lagi bila baca berita tue sedih sgt.. dah la ngan gambar husband duk pegang kek lagi..

Mintak dijauhkan... Amin..

kay kamal said...

the husband must b really heartbroken..

amElyn said...

oh tidakk!
shame on her lah...
bila lelaki buat, rasa tak pelik..tapi bila perempuan curang...oh gosh, taktau nak kata apa..
mudah2an dijauhkan lah benda2 ni..

ally said...

farah:amin..amin...

yani: tu la..emo la pulak bila masuk bab2 cenggini..perempuan pon byk curang..i lg emo bila masing2 dah kahwin, but then, masing2 pon curang..dunia2..

missbutterfly: amin..mudah2an dijauhkan..amin..

ZARA:yup, mmg jd isu kalo perempuan yg curang..tp tu la, kan biasanya lelaki yg wat perkara2 mcm tu coz perempuan lebih di kenali sbg seorg yg setia..(betul ke ek?)..

my note: amin..amin...

MY: heboh sekejap je news ni..tp sy pasti yg sebenarnya byk lgkes2 seperti ini..semoga kita bukan slh seorg drpd mereka

kay: confirm..

amElyn:lelaki curang mmg x pelik kan? sbb itu normal..hehe..tu la..moga dijauhkan drpd perkara sebegini..amin..

amElyn said...

eh dear? u dok mana???
tolong lah cakap u dok melaka.bole share info pasal wed preparation n tempat2 best kt melaka ni.
hehee thanks btw~

ally said...

amElyn: hehe..sy dok bt pht..hehe..bukan dok melaka..melaka tu juz tempat nak singgah je b4 majlis bertandang..