Tuesday, June 22, 2010

7 comments 11:28 AM

story 5: urusan @ PEJABAT KADI

Posted by ally - Filed under
Prosedur mohon kebenaran nikah



Step 1: beli borang


Kene la g amik borang2 di pejabat kadi masing2..kat jhr sekarang ni pejabat agama dah tukar ke pejabat kadi..so, jgn konfius pula..=) di sebabkan sy di lahirkan dan di besarkan di batu pahat, so, mestila dgn jayanya ke pejabat kadi batu pahat..tau kat mn? Sng je, kat belakang masjid sultan ismail@ masjib besar bt pht n berhadapan dengan tnb..pesanan sy, jgn dtg hr isnin, fuuuuhhh..org sgt ramai..n mcm2 ragam juga..bukan semuanya ke sana dgn niat nak amik borg or menjalani temubual (interview khwn la), tp mcm2 hal lain..tu lum jumpe dgn org2 yg ada masalah rumahtangga n sedang menjalani kaunseling..ffuuu...lama tunggu..so, pengajarannya, jgn la g hr isnin...


Kat pejabat kadi tu, g naik tgkt 2..sedey wo, g sesorang je..kat sini nmpk sume dtg couple2..kalo bukan dgn tng msg2, tentu ngan family atau kwn..emm..xpe la..kan Cuma amik borg je..tu pon nak emo..haha..


G kat kaunter 1 iaitu kaunter pembelian borang, ckp nak beli borang 2 (ni borang permohonan nikah untuk bakal pengantin perempuan..kalo bakal pengantin lelaki kena beli borg 1..tp sebab en.tng dr selangor, so, borg dia dr sana la..) n bg IC sekali ye..borg tu harganya rm5..pastu duduk dulu..diorg nak proses juga..then dgr la nm di panggil, staf kat situ akan bg borang 2, borang pemeriksaan HIV (percuma..dulu kene byr rm5), resit rasmi pembelian borg dan IC kita..then bole la balik..



Kat belakang borang 2 tu di kepilkan sekali borang pengakuan wali n beserta prosedur2 n dokumen2yg perlu di bawa ketika serahan borang kelak..

(ayyo..mls lak nak tgk kan pic ni..hihi...ni borang 2 ya)

(ni lak borang maklumat wali..dah siap2 senaraikan wali2 ikut turutan ye..juz tick pd yg perlu je)

( ni lak senarai semak borang2 n salinan yg perlu di lengkapkan n mesti ada b4 submit ke pejabat kadi)


 Step 2: HIV test


Dr pejabat agama ada 1 borang beserta sampul biru tau..tertulis SULIT..hihi..sulit la sgt, tp gam nya x lekat sgt pon..masih bole di buka2..hihi..



Sy menjalani ujian darah di klinik kesihatan bukit pasir..test bole dibuat setiap hari bermula hanya pada pukul 2.30-4.30 ptg.


mula2 pegi ke kaunter pendaftaran, bgtau nak menjalani HIV test utk bakal pengantin, then diorg akan bg 1 lagi borang..

(ni la borang yg dpt kat kaunter klinik kesihatan tu)

(yg ni lak dpt siap2 dr pejabat kadi ms g beli borang tu)

isi semuanya n serah kat kaunter tu beserta rm1 (yuran pendaftaran). Then staf akan bg semula borang tu yg dikepilkan sekali dgn no giliran. Kertas no giliran ni kaler putih tau, so, nt tgk kat bhgian display number yg kaler putih je..okeh? selepas dpt no giliran tu, terus la g ke kaunter 10, hantar borang, sampul surat n IC dan tunggu la no giliran


lama juga sy tunggu coz, ms ni ramai budak2 wat medical check up..nak masuk u kot..so, SABAR saja la..around 20 minutes later, br la turn sy..dup..dup..dap..dap..hihi..sy takut tgk darah (pasal tu x leh jd dr medicine..hihi) walau takut drh, tp dah byk kali tau menderma darah..=) peace!


Kejap je pon test itu..pembantu perubatan Cuma tanya bkl suami org mn n sy keje mn..itu saja..nak cepat kot..xde lak tanya HIV tu ape, AIDS tu ape..hihi..kwn sy dulu di tanya tau..abis amik darah, tunggu lagi..kali ni x lama..nama di panggil lagi..bole balik setelah dpt sampul biru itu dan juga IC..=)

Step 3: isi borang lak


Banyak borang nak isi..senyum je..hihi..gatai nak khwn..adoi hai.. (abaikan statement ini)


mesti complete tau..kalo salah jgn guna liquid paper, juz wat line je..ala..mcm biasa je..

n jgn lupe amik pengesahan status 'single-mingle' kamu kat ketua kg atau majikan yg beragama islam..

macam ni la cth nya..


Step 4: serahan borang + temubual


Dah complete sume2 borang n salinan2 yg di minta tu, sila lah hantar borg ke kaunter serahan borang..duduk la depan pendaftar ni eh..dia susun2, cop2, pastu bg borang tambahan (harga rm17), n bawa sume2 tu g bilik temubual..

(diterima..hihi)
Perihal temubual..sebelum tu ada 1 borang n senarai soalan2 yang nak ditanya..mcm kat bwh ni la..



Cuak juga..tp, pk2 balik, nak cuak wat ape lak kan..soalan2 yg ditanya, kan rutin je kompem la leh jwb..jgn takut2 k..kalo tkt2 nt walau dah biasa wat (cthnya doa qunut or iftitah), bole jd lupe tau..so, tenangkan la diri anda..hihi..


Temubual sy dgn ustaz Asshubhi (kalo x silap la nm dia), simple je soalan yg dia tanya, mula2 mengucap..n then bc Al-Fatihah..tu je..tp nya bacaan kene terang n jelas k..sebutan pon kene betul.. dlm 10 minit je temubual tu, sempat juga borak2..hihi..then terus g ke kaunter serahan borang tu semula..serah sume2, ada cop2 lagi..key in data kat web ape tah ek (patutnya dia yg key in kan, tp, pasal hari tu, ada kekecohan berlaku, sy offer diri key in sendiri..ala, Cuma key in ic sy n pasangan, nm, alamat, keje ape, keje kat mana n kelulusan).. siap sume, pastu g la ke kaunter 2 utk byr rm17..jgn lupe tunggu jap, kene gak amik resit tu..settle..bole kahwin..yahooooooooooo...hihi.. (mode gatai sudah bermula..)


Satu salinan borang2 tersebut beserta borang warna pink (which is sijil nikah, etc) kene bawa jumpa tok imam..tanya la siap2 sape imam kariah kita..i siap minta no phone lagi..hehe..peace!

(ni borang 3- kebenaran pendaftar)

(ni lak borang maklumat sistem pernikahan islam)

(borang 8-sijil nikah)

(modul keluarga sakinah..ni johor je kot yg wat..)

(borang 6- permohonan untuk mendaftar perkahwinan)

okeh..siap..tu sume kene bw g jumpa imam kariah masing2 k..=) then, baru la leh kahwin..yahooooooooooooooooooooooooooo..(gatai ko ek)

ally: lega bila sume ni settle...ALHAMDULILLAH..syukur kpd Allah yg mempermudahkan urusan-urusan ini..

 

7 comments:

@ty_farEd said...

waaaaaaaaa...i tengah sangat panik ni pasal urusan pejabat agama... u buat n3 ni bertambah panik i..!!huhu.. nak tanyer..lain2 negeri lain2 care ker..? adeyy..i ngah konpius ni begitu banyak info i dapt..

ally said...

@ty_farEd: uish..jgn panik2 k..wat slow2..pasti selesai..penting nih..hihi..urusan kat pej agama ikut ngri msg2 kot..sy pon x pasti..jhr je kot yg ada temubual nih..tp ape pon, make sure dokumen pihak lelaki dah siap awal..nt awk tggl proceed je..settlekan pihak dia dulu..

ryn said...

bila baca post awak ni, tingat masa temankan hubby balik BP nak pegi interview kawen
Cuak jer lebih padahal kena tanya 2-3 soalan jer

.:Mrs. Engineer:. said...

alhamdulillah ... :)

my note said...

jhr ader temubual ek.. kat selangor xder.. yg pasti time nikah 2 yg ader soal n jawab (coz dh tgk member masa kahwin bulan 4)..., ape pown alhamdulilah..., leh kahwin dh ... ( mood gatai tetiba menyerang...)

farahfatihah said...

alamk ally, byk nye borang nak kena isi!!! huhuhuhu ni nak kena apply cuti kalau nak wat semua ni huhuhuhu nway thanks ya

ally said...

ryn: hehe..betui2..cuak je lebih..pdhal byk borak n nasihat2 yg di beri..sgt seronok juga..hihi..

yani: alhamdulilah..=)

my note: yup..kat s'gor xde kan? en.tng sng je g amik kebenaran nikah dia..tp kat jhr xde lak soal2..maybe ada la cuma nya byk imam tu yg jwb balik..hihi..

farah: x byk la farah..nmpk mcm byk..tp yg borang2 rm17 tu sume imam yg isi..no worry dear..=)