Friday, March 26, 2010

9 comments 1:55 PM

ISU: hubungan jarak jauh

Posted by ally - Filed under
break time...hehe..
sempat bc2 paper virtually...n found this...
dr kosmo: mempertahan cinta jarak jauh
ooooowwww.....artikel yg sgt bersesuaian ngan diri ku..
totally amik dr artikel nih...

Berikut beberapa tip bagi membantu pasangan mempertahankan hubungan jarak jauh:


1) Kepercayaan dan kejujuran

Kepercayaan adalah keutamaan jika mahu perhubungan sebegini berhasil. Tanpa kepercayaan dan kejujuran hubungan akan berada dalam keadaan bahaya. Anda perlu percaya dan berserah pada takdir.

ally: yup..agree..ni adalah sgt2 penting...kepercayaan & kejujuran..barulah hubungan yg terbina akan berkekalan...kalo dah x percaya pd pasangan..byk la timbul prasangka..

2) Komitmen
Komitmen amat penting dalam perhubungan. Jika anda dan pasangan memberikan komitmen sepenuhnya dalam perhubungan, ia akan berjaya. Faktor jauh atau dekat sama sahaja, cuma perhubungan jarak jauh lebih banyak cabarannya. Apa pun ia terpulang kepada individu.

ally: fuuuhhh...kdg2 sy sendiri terabaikan tng (coming soon, 2 be hubby..ehe..)..tp ape kan daya kita manusia biasa yg juga punya lain2 komitmen..hrp2 en.tng memahaminya...sooooorry..

3) Selalu berhubungan

Komunikasi amat penting. Walaupun tidak dapat berkomunikasi secara bersemuka atau secara langsung, anda dan pasangan masih boleh berhubungan dengan mengutus surat, e-mel dan menelefon.

Ia penting bagi mengelakkan pasangan mengisi kekosongan yang ada dengan mencari keseronokan dengan orang lain. Mungkin ia bermula dengan mencari teman untuk makan, bersukan atau sebagainya, namun ia mungkin akan membibitkan rasa cinta antara si dia dan teman baru.

ally: ya..ini seriously sgt2 penting..less communication means of trouble..tp ye la..kdg2 kalo msg2 or calling2 yg terlalu kerap bole merimaskan..misalnya every hour nak call juz to check out kita kan mn..ooow..kalo kene kat sy la, angkat kaki n lari..hehehe..tp lain org lain cr nya..maybe the one who act like that juz want to show how caring they are..not 2me...

4) Jangan letakkan banyak harapan

Setiap individu sememangnya mengimpikan perhubungan yang berakhir dengan kebahagiaan, namun jangan sekali-kali meletakkan harapan yang tinggi dalam perhubungan sebegini kerana dikhuatiri akan menyebabkan kekecewaan yang tragis.
Bukan bererti anda tidak perlu serius dalam menjalinkan hubungan, cuma jangan letakkan harapan 100 peratus terhadap hubungan cinta jarak jauh sebegini kerana perhubungan sebegini sukar dan berisiko tinggi.

ally: ye..risiko yg sgt tinggi...

5) Kesetiaan
Perhubungan sebegini memerlukan kesetiaan antara pasangan yang bersungguh-sungguh dan ikhlas. Jika tidak hubungan tidak akan berjaya.
Kebanyakan pasangan yang tiada sifat ini akan putus terutama melibatkan pasangan yang baru diperingkat bercinta kerana tiada ikatan. Dalam kes ini, kebiasaannya lelaki lebih kerap berlaku curang.

ally: kurg setuju bab lelaki skrg kerap curang..perempuan pon sama je..i do see my frens being like this...curang...oh no..mmg sgt x setuju..pd sy mn2 org yg bersikap curang nih, masih belum ada rs komitmen dlm diri..x suka2...walau ape pon alasannya, ia tetap sikap yg tidak baik

6) Emosi

Jangan terlalu beremosi ketika berjauhan kerana faktor jarak dan jarang bertemu muka membuatkan anda sering menaruh prasangka buruk. Kawal emosi sebaik mungkin dan perlu berfikiran positif bagi mengelakkan pergaduhan.

ally:hehe..yg ni sy akui ssh juga nak manage emosi sy..hehe..bygkan la everythg kene wat sendiri..bila g mn2 kedai utk surveying..people keep asking, tng mn? knp x bw tng? kalo bw kan bgs...adoi..ya..kdg2 hati terasa juga..tp sy juga seorg wanita yg berdikari (poyonya..hehe)..bg sy jika hal itu sy bole settle sndiri, wat ape pula nak libatkan tng sy..nak balik sini, bukan sng nak dpt cuti, bukan sng nak skip keje n higher cost juga..so, any tiny matters, sy leh wat sendiri..dgn jayanya...=)

ally: masih mencari2, berusaha dan bertawakal agar en.tng dpt membina kerjaya di johor..(bt pht especially..ni cam payah je)..sy mahu mencium tgnnya sebelum pegi keje..mau dia memaafkan segala kesalahan sy, sebelum sy tido...omg..i'm really2 want this...=(

9 comments:

Faie said...

Hi... I'm your new reader. Totally agree with tis article sebab saya pun selama nie berjauhan dgn bf saya dahulu (skrg kami dah bertunang) selama 2 tahun. And alhamdulillah, kekal sampai skrg. Resipinya.. kena sentiasa positive :)

ally said...

faie: hi..i link 2 u ya..=) awk dah nak khwn dah...so, after khwn pon still berjauhan ke?

Anonymous said...

ally: nice article to share..TQ..coz sgt2 kena ngan saya..saya akn bkahwin ptgahan thun nih n we have to PJJ(dr bkawan, btunang n bkal bkahwin)...apa nk wat, tuntutan keje n family..saya sgt tersentuh last ayat awk tuh..itula yg saya impikan apbila jd isteri nanti..but we have 2 strong n ada hikmah sumernyer..
faie: u r rite...be +ve...

ally said...

anonymous: kamu sgt2 tabah..mangharap dpt mencontohi kamu..hehe..me too..all in one=PJJ..n yup, we have or must be +ve..=)

Faie said...

After kahwin x delah duduk jauh dah sebab masa berjauhan tu dia study dkt UK. InsyAllah, after married kitaorg tak berjauhan dah ^-^.

ally said...

faie: wah..beshnya..so, kesabaran itu ade juga hikmahnya kan..=)

Faie said...

Yup... bersusah-susah dahulu.. InsyaAllah, senang akan dtg kemudiannya. :)

ally said...

faie: agree with u dear..semoga sy juga menjadi seorg yg tabah..amin..

dyah07 said...

ally..setiap kesulitan kita hadapi pasti akan dimudahkan dgn izinNya..janji hati kita ikhlas+setia mnjaga hubungan n tabah hadapinya..