Thursday, August 12, 2010

2 comments 7:12 PM

hr pertama sahur n berbuka pose

Posted by ally - Filed under
sy bgn pukul 3 pg..semata2 nak kejut hubby sy bgn sahur..lokasi dia skrg kat sandakan..so, imsak dlm kul 4.34 pg..=) sedey ok..pg2 dah sedey...aduhai..mujo la dia duk ngan ramai kwn2, so, diorg mmg pakat2 masak..n mujo juga hubby sy x cerewet..jd ape yg ada itu la yg di masak n mkn..


teman dia mkn..walau dlm hp je..hihi...xpe la..kan jauh..nt dia balik leh sahur sesama k..(pujuk diri sendiri nih)..


kul 4pg, sy kuar bilik, sejak duk ngan mak n abah lepas2 blaja dulu, sy mmg dah latih diri sendiri, bgn sahur n masak..lauk simple je first sahur tu..cume ikan grg + syr capcai..jadi la kan..pg2 cenggini, x de selera nak mkn lauk berat2, mcm masal lemak ke..uish, di jauhkan..n x elok juga utk metabolisma bdn..ewah..pandai ko ek..betui la..cb la search psl makanan yg terbaik di mkn sempena bulan pose (hr2 biasa pon molek jg..mr sama2 jg kesihatan k)..lgpun mak sy kan masih dlm treatment, abah pon ada drh tinggi, so, sy mcm doctor tau kat umah..kawal pemakanan mereka..

****************************************************************************************

sebab johor cuti utk 1st ramadan ni, so, bertapak la sy kat umah ni..x wat keje ape pon, cm kemas2 umah, tlg mak ptg kain, mak amik upah jht baju ry ni..tp kuantiti sikit je la..kesihatan perlu di jaga..again..=)


pastu, tdo..hihi,,,1st pose terasa juga penatnya..


kul 5 msg hubby (hubby keje hr ni, x kira ms dah sy tgk dia keje..weekend pon keje juga..), nak tepon takut kacau dia keje..sy mmg plg x suke kalo kacau dia ngah wat keje..tp ni kes terpaksa la, nak minta izin kuar umah ni..walau duk jauh pon, tetap i minta izin k..wajib nih...mak pon kalo sy nak kuar mesti tny, dah tny dah minta izin lom..hihi..i like..=)


sy g bazar ramadan je pon..ngan abah n adik sy..sy teringin nak mkn kuih tako..kuih ni mmg favorite sy time pose..haha..time x pose, xde pulak nak g beli or cari..n teringin nak mkn roti john..aduhai..tah ape2 tah..tp sampai2 kat bazar, 2 menda tu xde jual..okey..tipu..kuih tu dah abis, roti john pulak tggl yg dgg..sy x mkn dgg, so, kene cr roti john ayam..yg tu dah abis..sedey wo...


so, end up, xde beli ape2..okey, tipu lagi..sy beli air soya panas..itu je..abah beli murtabak dgg n sup gear box (yg ni mmg kompem sy x mkn)..


first pose, mmg byk yg dah abis..cb la ko g lagi 2 mggu, waktu tu dah surut dah org g bazar..n biasanya bila kita dah beli mknan n x sedap kat satu2 gerai tu, kompem lepas2 tu xde nya nak beli lg kat situ..sy la salah seorgnya..kalo sekali dah terkena (mknan x sedap, x cukup sifat, basi or etc), mmg kompem x g lagi gerai tu..tp kalo sedap, hr2 dok singgah...hehe..


lauk pauk mmg x beli..mmg masak di umah...lebih selamat n lebih berbaloi2..hehe..


time buka pose tu, sy mcm x lalu mkn..dpt mkn sikit je, pasalnya perut masuk angin...n xde mud juga sbb teringat kat hubby sy, tah mkn ape la agaknya dia..termenung kejap..pastu mak kata; duk jauh ni kene kuatkan semangat


okey, sedey kejap..xpe2..he'll back on 3rd sept..dpt gak pose, sahur n terawikh sama2...


k lah..selamat berbuka pose ya!

ally: hr ni nak cr air soya panas lagi..tp kat bazar pt kemang..semalam pegi bazar rengit..juz nak tgk kat mn mpbp setup bazar tu..oh ya, sy pggl bazar..kamu? mestu param-pasar ramadan kan?

2 comments:

farahfatihah said...

masak sendiri lagi best kan? huhuh

ally said...

farah: yup..lg puas hati..hehe